1. Fable: The Lost Chapters (PC)

Fable: The Lost Chapters (PC)

Je woont in een klein dorpje. Je komt een man tegen die vreemd gaat. Hij vraagt je of je het wil verzwijgen voor zijn vrouw. Als je dat doet krijg je van hem een gouden munt als dank. Maar als je het tegen zijn vrouw zegt krijg je van je vader een gouden munt, omdat je een goede daad gedaan hebt. Of ga je toch tegen die man beloven dat je niks zegt en krijg je van hem een gouden munt. Vervolgens zeg je het alsnog tegen zijn vrouw zodat je van je vader ook een gouden munt krijgt. Dan heb je zelfs twee gouden munten. Wat ga je nu doen?

Keuzes… daar draait het in Fable:The Lost Chapters voornamelijk om. Dit is nog maar een simpel voorbeeld. In Fable maak je constant keuzes. De belangrijkste keuze is of je een held wordt of een gevreesde schurk. Dit is niet iets wat je zomaar kiest. Dit gaat vanzelf aan de hand van alles je acties en je gedrag in het spel. Help je iedereen die hulp nodig heeft, verzamel je boeken om aan de school te geven of geef je kadootjes aan de vrouwtjes, dan word je een soort van held. Mensen worden je dankbaar en gaan je zelfs aanbidden. De vrouwen zullen allemaal verliefd op je worden en alle inwoners van het dorp wijzen je na en zijn aardig tegen je. Ook zal je minder last hebben van bewakers die je niet echt in de gaten zullen houden en zullen ze je zelfs eerder groeten dan aanhouden. De keuzes veranderen niet alleen de mensen om je heen, maar ook jezelf. Er zullen na een tijdje allemaal vlinders om je hoofd cirkelen en als je stil staat krijg je zo’n ring boven je hoofd. Ook wordt je haar wit. Als held leer je vanzelf allerlei emoties. Activeer je zo’n emotie, dan gaat je held iets doen. Zo kan je een handkus geven aan de mooie vrouwen om je heen en kan je een sexy pose aannemen en al je spieren showen.

Allemaal leuk en aardig maar je hebt natuurlijk ook het tegenovergestelde. Lieg je iedereen op, sla je elk raampje in dat je tegenkomt in en ros je iedereen in elkaar wordt je als een gevaarlijke crimineel gezien. Mensen zullen oppassen als jij in de buurt komt. Na een tijdje zal je zelfs merken dat ze voor je wegrennen en dat ze bang voor je zijn. Een groot voordeel van slecht zijn vind ik de mogelijkheid om dingen te stelen. Kom je in een winkeltje en zie je een mooi paar handschoenen liggen en heb je er geen geld voor of vind je het zonde van je geld, dan pak je het toch gewoon en ren je weg. Gewoon een kwestie van wachten tot niemand je ziet en de verkoper even niet op je let en dan gewoon de handschoenen pakken. Behalve stelen kan je na een tijdje ook inbreken. Wacht gewoon tot het nacht is en koop een paar bewakers om. Vervolgens breek je in bij elk huisje van het dorp en sluip je zachtjes door het huis en steel je alles uit de kastjes en wat er op de tafels ligt. Vervolgens ga je naar een ander dorp en verkoop je daar alle spullen die je net gejat heb of zoek je een handelaar op in het bos. Ook als slechterik veranderd je uiterlijk. Je krijgt hoorntjes die steeds groter worden naarmate je meer slechte daden doet en je krijgt een rode gloed om je heen en een rode gloed komt uit je ogen. Ook komen er vanzelf steeds meer vliegen op je af en die blijven vervolgens ook om je heen cirkelen. Ook als slechterik krijg je speciale emoties. Zo kan je een scheet laten, mensen uitlachen en vloekend in een cafe gaan staan.

Dit zijn niet de enige dingen die je uiterlijk bepaalt. Zo kan je bepaalde skills trainen waardoor je gespierder wordt. Ook word je zwaarder en dikker als je veel bier drinkt en ongezond voedsel eet. Je krijgt allemaal littekens als je rake klappen krijgt van de tegenstander. Eet je daar in tegen veel fruit dan wordt je een slanke gezonde man met een betere conditie. Natuurlijk kan je jezelf ook naar eigen smaak aanpassen. Je kan nieuwe kleding kopen(of jatten natuurlijk), maar ook even langs de kapper gaan voor een nieuw kapsel of een snor of even tussendoor een nieuwe tatoeage laten plaatsen. Allemaal geen probleem. Even een nieuw snorretje of kapsel en de vrouwtjes zijn weer gek op je. Dit is wel nodig zo om de tijd, want na een tijdje merk je dat je personage last krijgt van haaruitval.

Op het begrip tijd is goed gelet. Zo wordt het dag en nacht. ’s Avonds zullen in de dorpjes de lantaarns aan gaan en zullen de mensen gaan slapen. Ook gaan de verschillende winkels dicht. ‘s Ochtends komen er steeds meer mensen op straat en gaan alle winkels weer open. Ook zie je de leraar naar school gaan en zijn er plotseling een stuk minder kinderen op straat. Wat ik het leukste van die hele dag-nacht cyclus vind is dat er ’s nachts een gang rond loopt. Deze gang loopt een beetje met elkaar te vechten. Je kan meedoen met deze gang en zo tegen betaling een paar gasten in elkaar slaan. Je betaalt een bepaald bedrag om je zelf in te kopen en dan begint het kleine toernooitje. Win je, dan krijg je een geld bedrag als beloning. Hoe minder klappen je gevangen heb, hoe hoger de beloning.

Om dit alles heen zit ook nog een verhaal. Je gaat als klein jochie naar je zusje toe. Je geeft haar wat chocola als kado. Ze is namelijk jarig. Plots zie je hoe bandieten je dorp binnen vallen en iedereen vermoord. Vervolgens steken ze je dorp in de fik en jij bent de enige overlevende. Wanneer je huilend voor je eigen huis staat komt plotseling Maze naar je toe gelopen. Maze is iemand van de Heroes Guild. Deze Guild bestaat uit een groep helden waar iedereen bij komen als ze problemen hebben. Jij wordt samen met een meisje genaamd Wisper getraind door de Guild Master. Je leert vechten met zwaarden, het blokken van aanvallen, pijl en boog gebruiken en zelfs met magie werken. Dit alles werkt vrij goed, behalve de magie. Dit is heel onhandig in een gevecht. Je moet namelijk een knop ingedrukt houden (standaard is dat ALT) en dan kan je met je muisknoppen spreuken uitvoeren. Maar zonder ALT zijn dit de knoppen om met je zwaard te slaan of waarmee je blokt. Het magie reageert nogal langzaam wat tot conclusie heeft dat je nogal vaak een spreuk de-activeerd terwijl je eigenlijk gewoon nadat je hem geactiveerd had met je zwaard willen meppen, maar je gewoon te snel bent voor het spel. Een klein minpuntje, maar je went er vanzelf aan. Dit heeft wel tot gevolg dat je wat minder van magie gebruik zult maken. Nadat je alles onder de knie heb ga je de wijde wereld in. Via een grote kaart in de Heroes Guild kan je allerlei quests doen. In een speciale kamer staat een tafel met een kaart erop. Daar komen alle quests te staan. Je volgt een hoofdverhaal aan de hand van de mainquests, maar je kan ook sidequests volgen waarmee je extra geld of ervaring kunt verdienen, maar die niet belangrijk zijn voor het verhaal. Na een tijdje kom je terecht in de arena. Hier vecht je uiteindelijk tegen Wisper, je oude vriendin. Je vermoorde haar en neemt het prijzengeld aan wat je er mee verdient, maar je wordt daarna in de gevangenis gegooid. Hier kom je je moeder tegen, waarvan je dacht dat ze dood was. Na vele jaren ontsnap je en je neemt je moeder mee. Degene die je moeder jaren gemarteld had is Jack Of Blades, de oude kampioen van hetzelfde toernooi waarin jij Wisper hebt vermoord. Je komt erachter dat je zusje blind is gemaakt door de bandieten, maar dat zij de invatie van ze wel overleefd heeft. Je besluit wraak te nemen en Jack Of Blades en alle andere bandieten te vermoorden.

Tot nu toe is alles hetzelfde als het originele Fable, maar er zijn wel wat veranderingen. Zo zijn er een paar extra quests en is er een nieuwe wereld. Ook zijn er wat meer wapens en kleding. Natuurlijk is het ook grafisch een stukje verbeterd. De nieuwe ijswereld, de bossen, de kleine dorpjes, het moeras en de andere omgevingen zien er echt goed uit. Vooral de sfeer is goed uitgewerkt. De magie is nogal moeilijk met de knopjes, maar het ziet er weer wel erg goed uit. De verschillende vuur, ijs en andere magische aanvallen zien er goed uit. Vooral ’s nachts als het donker is ziet het er echt goed uit. Het andere wat die sfeer zo goed maakt is natuurlijk het geluid. De effecten zoals het stromende water klinkt realistisch en de muziek weet je echt de stemming te laten voelen. Vooral de vrolijke deuntjes in de dorpjes willen nog wel eens in je hoofd blijven hangen, waardoor ik soms achter mijn computer zat te neuriën.

Tot nu toe ben ik best positief over de game en dat komt omdat het ook een erg goede game is. Behalve de magie had ik eigenlijk nog maar 2 nadelen. Het eerste nadeel is dat het spel nogal makkelijk is. Dit komt mede door de slechte Al van de tegenstanders, die gewoon als een stel domme idioten op je af komen rennen. Als je dan ook goede wapens of sterke spreuken tot je beschikking heb slacht je ze gewoon letterlijk in groepjes tegelijk af. De koppen zie je soms gewoon in de rondte vliegen, doordat je zwaard overal gewoon in één keer doorheen hakt. Hierdoor wordt de speelduur van het verhaal nogal kort, maar doordat deze game zo uitgebreid is valt er nog genoeg te doen en ben je hier na het verhaal nog lang zoet mee. Denk bijvoorbeeld aan het kopen en verhuren van huizen en het verzamelen van sleutels waardoor je nieuwe schatkisten kan openen. Ook heb je speciale deuren, wat eigenlijk stenen gezichten zijn die pas open gaan als je iets gedaan heb. Dit zijn dingen zoals zo veel bier drinken dat je er gewoon dik van wordt. Het andere nadeel is dat het genoeg toevoegt om dit spel te kopen als je het origineel al heb. De paar kleine toevoeging zijn leuk voor als je het origineel nog niet heb gespeeld, maar als je dit wel heb kan je deze game beter laten liggen.

Conclusie en beoordeling

None

Fable:The Lost Chapters is een geweldige RPG met maar een paar kleine minpuntjes. De knopjes voor het magie zijn nogal irritant, het spel is veel te makkelijk en er zijn niet genoeg verbeteringen vergeleken met het vorige deel. Heb je deze echter niet gespeeld dan moet je niet op de andere twee minpuntjes letten. Deze game is gewoon goed en vooral heel erg uitgebreid.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Keuzes
 • Uitgebreid
 • Verhaal
 • Aanpassen van je personage
 • Sfeer
 • Muziek
 • Minpunten
 • Knoppen voor magie
 • Te makkelijk
 • Voegt niet genoeg toe aan het origineel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren