1. Manhunt (PS2)

Manhunt (PS2)

Omdat het af en toe best fijn is om iemand met een plastic zak te laten stikken, heeft Rockstar hun ziekste breinen bij elkaar gezocht. Ze hebben vast niet heel lang hoeven nadenken voordat het idee van een Manhunt boven kwam drijven, want de ontwikkelaar heeft genoeg ervaring met het gebruiken van geweld in videospelletjes. Knap toch dat ze deze keer net weer een stapje verder zijn gegaan. Of iedereen er blij van wordt, is natuurlijk een tweede.

Dat ze elke maand aangeklaagd worden (en overigens zelden een rechtszaak verliezen), schijnt ze niet zoveel te doen. Terecht natuurlijk; een bedrijf moet zijn eigen weggetje in de industrie kunnen kiezen. En wat betreft Rockstar zit dat wel goed. Met af en toe een GTA kunnen de heren even cashen, om vervolgens weer wat alternatieve titels af te leveren. Een methode die behoorlijk lijkt te werken en meestal voor interessante spelbelevingen zorgt. Of misschien is interessant niet het goede woord en is iets als ‘apart’ hier meer op z’n plaats. Want wat dat betreft past Manhunt perfect in dat rijtje.

Het begin lijkt gelijk het einde te zijn, want in de intro wordt duidelijk dat ene James Earl Cash tot de doodstraf wordt veroordeeld. Het lijkt zijn einde te zijn en krijgt een spuitje toegediend. Vlak na het moment der waarheid wordt de beste man echter wakker. En neen, dat is niet in het hiernamaals, maar in een verlaten stad genaamd Carcer City. Een stem vertelt hem dat hij maar één kans heeft om te overleven. En zoals je mag verwachten, is dat door te moorden tot hij er zelf (letterlijk) bij neervalt. Het eerste wat er daarna vol in beeld wordt gebracht is dan ook de tekst: “kill that dumb fuck”. De toon is gezet. Er staat een hunter met zijn rug naar jou toe en nadat je deze onschuldige man hebt omgelegd, kan het echte spel beginnen. Nog zonder te weten wie de man achter deze stem is en wat er allemaal precies gaande is, sla je aan het moorden. Wie een beter idee heeft mag zijn vinger opsteken.

De kills uitvoeren is aan het begin een koud kunstje. Om een hoekje wachten tot een nietsvermoedend slachtoffer voorbij loopt en keihard toeslaan werkt altijd. Manhunt is met andere woorden een pure stealth game. De vergelijking met Splinter Cell is snel gemaakt. Wel vloeit het bloed in Rockstar’s game rijker en krijg je de meeste afschuwelijke wapens tot je beschikking. Het begint met een mes en een honkbalknuppel, maar in de twintig levels die de game telt, krijg je glasscherven, touwtjes (jawel, om iemands hoofd mee af te maaien), shotguns en, zoals gezegd, plastic zakjes tot je beschikking. Naarmate het avontuur vordert, krijg je het steeds lastiger. Hunters die op een grote, open omgevingen of in groepjes staan te wachten bijvoorbeeld. Hier moet een standaard tactiek worden toegepast om progressie te boeken. Een beetje geluid maken is hier de oplossing, maar let wel dat je niet teveel herrie maakt. Dan zal de hunter je doorhebben en ben je de beer.

Het is duidelijk dat je veel geduld moet opbrengen om Manhunt tot een goed (nou ja, goed…) einde te brengen. Soms sta je echt wel een kwartier te wachten totdat je de vijanden hebt waar je ze wil hebben. Dat is iets waar je van moet houden en ik denk dat hier dan ook veel mensen zullen afhaken. Na die vijftien minuten kun je dan toch eindelijk toeslaan en schakelt het beeld automatisch over naar een camera. Je krijgt zo een mooie close-up van de gruweldaad die gaande is. Meestal spat er ook nog wel wat bloed op de camera wat het feest natuurlijk helemaal compleet maakt. Door langer op de juiste knoppencombinatie te drukken kan je kiezen hoe agressief je een einde maakt aan het leven van de hunter in kwestie. De derde en gewelddadigste manier maakt het meeste lawaai, maar is wel het bruutst om te aanschouwen. Aan jou de keuze. Natuurlijk moedigt de sadist achter het hele Carcer City idee de grofste manieren aan en ergens kan ik hem wel begrijpen. Je hebt die honkbalknuppel niet voor niets.

De sfeer in de stad zit helemaal goed. Als je ontdekt bent door de vijand voel je je echt opgejaagd wat voor veel zenuwslopende momenten zorgt. Ook kan het echt voor een kick zorgen als je een bepaald stuk eindelijk zonder problemen bent doorgekomen. Het zweet staat dan in je handen en dat geeft een gevoel van opluchting. Jammer is dan alleen het feit dat de game je op geen enkele manier beloont. Het is steeds level na level spelen om vervolgens nog een level te spelen en als je dan bedenkt dat je in feite de hele tijd hetzelfde aan het doen bent, begint na een paar uur toch een gevoel van verveling toe te slaan. Af en toe over gaan op rennen en schieten is een optie, maar daar wordt het allemaal niet spannender van. Het past gewoonweg niet bij de setting en het speltype.

Stilletjes aan kom je erachter dat Manhunt zonder het brute geweld niet zo veel voorstelt. De sfeer en graphics zijn prima in orde en ook het verhaal is best boeiend, maar de gameplay blijft niet interessant. Apart wel, maar dat zegt niks over de kwaliteit van het product. Dat is namelijk beneden de maat; Rockstar kan beter. Wat wel aardig genoemd mag worden, is het gebruik van de headset om te vernemen wat de man achter deze gruwelijke daden allemaal zegt, maar dat kan het geheel niet redden. Het uiteindelijke concept blijft te simpel en hopelijk brengt de sequel wat meer originele momenten.

Conclusie en beoordeling

None

Als je geilt op afgezaagde hoofden en bloedspetters die rondvliegen, kun je Manhunt gerust een middagje huren. Mensen die van kwalitatief hoogstaande videogames houden, laten deze titel beter links liggen. Er zijn zat betere stealth games en dat kan ook het overtollige geweld niet verbergen.
5,7
Score
57
Score: 55
 • Pluspunten
 • Sfeer
 • Heerlijk gewelddadig
 • Minpunten
 • Eentonig
 • Weinig hoogtepunten
 • Vereist veel geduld

Dit artikel delen

Over de auteur

kuk

Reacties

 • Dat is netjes, heb de game zelf nog niet omdat ik nog teveel games heb die ik nog moet uitspelen.

 • Nice,

  ik krijg m met kerst, wel al binnen:P

 • klopt totaal niet, volgens alle chart trackers zijn er slechts 250.000 exemplaren verkocht (helaas want het is wel een goed spel).

  ze bedoelen waarschijnlijk: geleverd aan retail.  http://www.vgchartz.com/games/game.php?id=22061  kun je zien hoeveel verkopen per week per continent.
 • @ feestganger  Ik geloof eerder de interne cijfers van het bedrijf zelf dan een website die het al meerdere malen bij het onjuiste eind heeft gehad ;)

 • @ feestganger : mss wel, frs hier staat nog snokvol met het ding, maar das ook logisch, die gekken vragen 79,90 €.  @ stephan3007 : ze zijn nooit volledig accuraat maar passen hun info constant aan als ze nieuwere cijfers krijgen, en het is wel een vrij accurate indicator ondanks het foutpercentage.

 • 1 miljoen? Damn dat is wel goed. Ik dacht dat het niet zo lekker ging met Pacific Rift. Verdient het ook wel, echt een toffe game :)

 • 1 miljoen is niet zo extreem veel ze…

  Zou hem persoonlijk niet kopen…

  Heb deel 1 en speelde het bijna nooit.

  Als ik dan toch de nood zou voelen om dit soort games te spelen dan ram ik gewoon die oude schijf er in…


 • 1 miljoen blijft toch een goede mijlpaal.

 • leuk

  game verdient het ook

 • Wtf dat zag ik niet aan komen, het lijkt mij een leuke game maar dat hij zo veel zou verkopen.

 • Heerlijke game dit!

 • Ik geloof er niks van :O

 • 1 miljoen is al niet mis :)

 • 80 euro, wtf man, dat is dus de reden dat ik toch maar geen Console ga kopen.

 • Ik heb em ook gezien voor €80, nee bedankt!

 • ik heb hem ook gekocht :)  @dragongard91

  dan moet je naar een andere winkel gaan.


 • netjes,

  verdiend :D

 • Meer van hetzelfde…..

  Motor Storm was amusant, deze niet de moeite om aan te schaffen…

 • Ik ga me die game ook nog eens kopen hoor! ^^

 • Pardon… Zo'n klotegame?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren