1. Sidekicks

Sidekicks

Het zijn figuren die de echte hoofdpersonen laten schitteren. Ze offeren zich op en maken zich ondergeschikt aan de echte held van het verhaal. Ze vormen een sleutelrol voor het goed aflopen van het avontuur en zijn daarom onmisbaar. Toch staan zij niet direct op de voorgrond. We hebben het hier natuurlijk over personages die de rol van hulpje hebben aangenomen, beter bekend onder het fenomeen sidekick. Zie het als iemand die bij een voetbalwedstrijd de assist geeft; onmisbaar bij het doelpunt, maar degene die hem erin schoot oogst de meeste eer.

In totaal zijn er honderden sidekicks, want ga maar eens na hoeveel hulp van achtergrondpersonen je krijgt bij een willekeurig platformspel. Echter, de sidekicks die hier besproken worden zijn vaak gewoon altijd bij de hoofdpersoon, waardoor je niet kan spreken over een rol op de achtergrond. Dit zijn dan ook de belangrijkste sidekicks die we kennen.

Natuurlijk heeft een ‘Top 5’ niet de ruimte voor alle belangrijke sidekicks, waardoor de familie van Donkey Kong in zijn spel op de Nintendo 64 bijvoorbeeld ontbreekt. Recentelijk is ook Farah, de beeldschone dame in Prince of Persia: The Sands of Time, een onmisbare hulp gebleken voor de Prins. Onderstaande figuren zijn echter nog iets belangrijker.Nummer 5 - Yoshi
http://media.insidegamer.nl/dump/1087811050.jpgYoshi is niet het allerbest hulpje ooit, het is meer een legendarische sidekick. Al in de eerste Super Mario World bood het groene draakje zijn diensten aan voor de held Mario. En dat was behoorlijk handig, aangezien het beestje over een aantal fraaie technieken beschikte. Zo kon Yoshi ondermeer vuur spuwen en voor korte tijd het luchtruim kiezen. Yoshi bleef een goede sidekick met als meest recent optreden zijn hulp in Super Mario Sunshine. De veel te dikke loodgieter gebruikte het beest om bijvoorbeeld achter Evil Mario aan te gaan. Leuk, aangezien Yoshi in Super Mario 64 nagenoeg ontbrak. Echte fans hebben hem echter in dat spel wel weten te vinden; een ontmoeting waarbij veel nostalgische gevoelens naar boven kwamen drijven. Op zo’n moment weet je dat Yoshi toch wel veel heeft betekent als sidekick in de Mario-reeks.

Naast zijn diensten als hulpje heeft Yoshi inmiddels ook zelf carrière gemaakt met een aantal aardige, vooral kindvriendelijke spellen. Bovendien is het een vast figuur geworden in een heleboel spin-off delen van Mario; Mario Kart en Mario Party zijn hiervan voorbeelden. Van Yoshi zijn we dus voorlopig nog niet af en dat is misschien maar goed ook.

Nummer 4 - Tails
http://media.insidegamer.nl/dump/1087810996.jpgSonic begon in z’n eerste spellen vaak alleen aan een avontuur, maar inmiddels krijgt het snelle mannetje veel hulp van vrienden. In Sonic Heroes, het meest recente spel van Sonic, zijn er zelfs diverse teams waaruit de speler kan kiezen. Zo bevatte Sonic Team naast Sonic zelf ook Knuckles en Tails. Sonic, de duidelijke leider in dit spel, was het snelst, terwijl Knuckles het van zijn kracht en Tails van zijn mogelijkheden tot vliegen moest hebben.

Waarom Tails en niet Knuckles wordt verkozen tot de belangrijkste sidekick van Sonic, is omdat Knuckles er pas later bijkwam. Tails dook al op in Sonic the Hedgehog 2 voor de Megadrive en is sindsdien al veel vaker een belangrijke hulp voor Sonic gebleken. Knuckles kwam met zijn debuut in Sonic the Hedgehog 3 er overigens niet veel later bij. Duidelijk is dat Sonic nogal eens hulp nodig heeft gehad van andere figuren, die de speler in de meeste gevallen zelf kon besturen.

Nummer 3 - Daxter
http://media.insidegamer.nl/dump/1087811153.jpgHet derde deel met Jak & Daxter in de hoofdrol is in opkomst, en wordt Jak III genoemd. Of dit de uiteindelijke titel wordt, is niet duidelijk, maar dat de naam van Jak als eerst wordt genoemd in de titel zegt al genoeg. Jak is de leider. Hij loopt, springt, vliegt, verzameld en vecht altijd, terwijl Daxter maar achter op de rug zit. Dat is ook wel logisch, want Daxter is omgetoverd in een beest dat een mix moet voorstellen tussen een otter en een wezel. In ieder geval zit er voor Daxter dan niet meer in, om de rol van ultieme sidekick op te eisen. Dat moet ook wel, want het uiteindelijke doel van hun avontuur is om terug te transformeren naar wie ze oorspronkelijk waren.

Zoals gezegd moet Jak al het werk verzetten, waardoor Daxter eigenlijk niet eens zo gek veel kan doen. De taak om gezelschap te houden wordt zeker goed opgevat, want Daxter voert nagenoeg overal het woord. Dat is nog eens een goede aanvulling op de stille Jak. Ondanks dat Daxter weinig doet en kan doen, blijft het een onmisbaar maatje voor Jak. Dus ook in Jak III.

Nummer 2 - Clank
http://media.insidegamer.nl/dump/1087811125.jpgRatchet is dapper, roekeloos en vol ambitie, maar zonder zijn maatje Clank zou hij niets kunnen beginnen. Door een computerfoutje in de fabriek van Chairman Drek is deze robot ontstaan en in tegenstelling tot de meeste andere mechanische schepsels, bevat Clank wel een geweten. Bij de eerste ontmoeting tussen het tweetal, werd Ratchet door Clank gezien als een hulpje om het melkwegstelsel te redden van Drek. Bij nader inzien zou echter duidelijk worden dat Ratchet degene is met de meeste potentie om zich als een held te ontpoppen, en dat het dus effectiever gaat met Ratchet aan de leiding.

In het avontuur wordt Clank echter verre van weggecijferd, want hij blijkt al gauw de broodnodige tegenhanger te zijn van het fanatisme van de roekeloze Ratchet. Clank heeft namelijk een aantal rustige eigenschappen; hij pakt alles voorzichtig aan, heeft een verantwoordelijkheidsgevoel, denkt realistisch na en heeft een ongekende wijsheid. Alhoewel hij in verwarring raakt van vrouwen, vaak te grazen wordt genomen door vijanden die veel groter zijn en regelmatig wordt gepest door Ratchet, heeft hij bewezen een onmisbare sidekick te zijn in de strijd tegen Chairman Drek.

Nummer 1 - Kazooie
http://media.insidegamer.nl/dump/1087811088.jpgAls beren konden vliegen… dan blijkt dat zelfs de heks Gruntilda af kan worden gestopt van haar kwade plannen. De beer was niet alleen los in het ijzersterke debuut van Banjo-Kazooie, ook in Banjo-Tooie stond het tweetal garant voor het stichten van vrede op aarde. Een nieuw avontuur (Banjo-Threeie?) zal Rareware waarschijnlijk maken voor de Xbox of de opvolger daarvan. Op de Game Boy Advance verscheen onlangs Banjo-Kazooie: Grunty’s Revenge. Voor dezelfde zakcomputer staat Banjo-Pilot gepland, maar voor nu zetten we Banjo’s maatje in het zonnetje: Kazooie.

Want zonder die vogel zou geen avontuur goed zijn afgelopen. De vliegkwaliteiten van Kazooie worden in de spellen het meeste uitgebuit, maar uiteraard zijn er tientallen meer bewegingen waarover kan worden beschikt dankzij Kazooie. Denk hierbij aan de aanvallen met de snavel, het sprinten en het schieten van eieren. In Banjo-Tooie was het zelfs mogelijk om op een gegeven moment Kazooie alléén te besturen. En ik maar denken dat die twee onafscheidelijk waren. Naast de vele nieuwe mogelijkheden die Banjo krijgt met Kazooie in z’n rugzak, beschikt de vogel ook over enkele hilarische uitspraken. Ik kan me nog het best herinneren dat Bottles het leven liet aan het begin van Banjo-Tooie, waarop Kazooie sarcastisch opmerkte dat de schade meeviel; die mol was toch niet al te populair in deel één. Al met al is het dus niet alleen de grote kwaliteit van de spellen die hem tot de beste sidekick van dit moment maakt. Hij is en blijft gewoon een onmisbare hulp die Banjo op alle fronten uitstekend aanvult.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Hele mooie rubriek, al vind ik dat 2 en 3 andersom zouden moeten vanwege daxter's humor.

 • Leuk artikel!  Kazooie is inderdaad geniaal :)

 • Thnx, maar iedereen heeft natuurlijk een andere mening :). Waarschijnlijk zullen een hoop mensen figuren missen of op andere plaatsen zetten etc. Vergeet dan vooral niet te reageren :).

 • Daxter en Clank horen niet in dit rijtje thuis… en zeker niet boven Tails en Yoshi…

 • Ik ben het met je eens Dragonfly… En waar is Luigi?

 • Yup Kazooie op nr 1, helemaal mee eens!!!

 • Luigi is niet echt een sidekick…

 • Kazooie? NEEEEEEEEEEEEEE!  geef mij maar baby bowser ofzo…of diddy kong…..

 • Reactie van dragonfly geplaatst op 21 juni 2004 12:21

  Daxter en Clank horen niet in dit rijtje thuis… en zeker niet boven Tails en Yoshi…

  Reactie van notorious_roy geplaatst op 21 juni 2004 12:56

  Ik ben het met je eens Dragonfly… En waar is Luigi?  Precies , Tails en Yoshi moeten 2 & 3 staan imo . • Ben het helemaal met Dragonfly eens, maar zou ook niet zo snel andere sidekicks kunnen opnoemen die wel in dit rijtje thuishoren. Ik had liever Tails & Yoshi op de 2de & 3de plek gezien, ook al zijn ze niet meer zo recent als Clank & Daxter. ;)

 • Natuurlijk heeft een ‘Top 5’ niet de ruimte voor alle belangrijke sidekicks

 • wat dacht je van: MARIO EN LUIGI????? misschien gek idee??????

 • Luigi heeft maar in weinig spellen echt als een sidekick gefungeert, het enige spel waar ik momenteel op kan komen is Mario & Luigi: Superstar Saga, terwijl er toch tientallen Mario games zijn uitgekomen.

 • Ik had wat oudere sidekicks verwacht ,niet daxter& clank,

  zoals luigi

  Maar ja, er is maar plaats voor 5

 • Lol ik weet nog wel Sonic 2… Tails 0wnage!

 • Daxter >>> Clank :P

 • Eigenlijk he… Eigenlijk vind ik zowieso die top 5 feature hier niet zo tof… Er zijn altijd mensen het er niet mee eens (ik ook zelden).

 • ja, maar dat is met alles toch? dat de een het er wel mee eens is en de ander niet..

 • Over smaak valt nu eenmaal te twisten, dat maakt verder toch niet uit.  Dan ook maar geen recensies meer doen? Daar zijn mensen het immers ook niet altijd mee eens.

 • dax is n coolere sidekick dan clanck..en idd waar is luigi

  wel verder erg leuke rubriek

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren