1. Mario Kart DS (NDS)

Mario Kart DS (NDS)

Ik zal nog vier jaar moeten wachten voordat ik mijn rijbewijs mag halen. En gezien het feit dat ik een afkeer aan alles wat educatief is heb, zal het nog wel een jaartje duren voordat ik daadwerkelijk over de wegen zal sjezen. Als ik per se een ronkende motor onder mijn achterste wil hebben, dan zal ik lid moeten worden van een kartvereniging. Maar dat doe ik niet, waarom? Welnu, omdat virtueel karten dankzij de Mario Kart-serie veel leuker is.

De Mario Kart-serie biedt namelijk al sinds 1992 wagonladingen vol plezier. In een maffe kart probeerde men op een maf parcours zijn maffe tegenstanders voorbij te sjezen met hulp van een boel maffe items. Elk deel uit de serie was weer lachen geblazen wat natuurlijk wel fijn is tussen al die shooters waarbij er inwisselbare vechtersbazen met gun de revue passeren nog voordat je het spel opgestart hebt.

Dertien jaar na het eerste deel kan men ook racen op de DS. En hoewel dertien niet bepaald een getal is waarop je iets als een jubileum viert, doet Nintendo dat toch. De game zit namelijk bomvol nostalgie. De Mario Kart-veteraan zal meerdere malen terugdenken aan “die goede ouwe tijd” omdat de parcours in deze game een mix zijn van nieuwe banen, en banen van voorgaande games.

Zo geweldig als dat is voor de mensen die vertrouwd zijn met die serie, zo saai zijn de oude parcours voor nieuwelingen. Over het algemeen zijn die banen namelijk erg simpel. Soms zelfs gewoonweg een vierkant met een mooie omgeving er omheen. Die parcours hadden niet echt gehoeven. Uiteraard zijn er ook golden-oldies aanwezig. Want niet alleen de mindere, maar ook de leuke parcours zijn overgezet, wat dezelfde herinneringen op doet halen, maar toch voor de benodigde fun zorgt. Twee vliegen in een klap. Het is overigens niet zo dat er alleen maar bekende parcours in Mario Kart DS zitten, want er zijn ook nieuwe banen van de partij. Deze zijn keurig in orde, dus over de parcours is niet te klagen.

Dat kan je eigenlijk zeggen over het hele spel. De game flikt namelijk hetzelfde kunstje uit de voorgaande delen. Want ook in deze game stelen de items de show, het is nog altijd lachen geblazen als je tegenstander vlak voor de finish onderuit gehaald wordt door een rood schild. Het is nog altijd leuk om te slingeren met bananen. En dat zal het nog wel even blijven.

Het is voor mijn part dan ook niet meer te doen om dat op een succesvolle manier te vernieuwen. Hoewel vernieuwing belangrijk is in een sequel, hecht ondergetekende meer waarde aan het perfectionering van wat reeds goed is. Zo zijn er bij de o zo geweldige items kleine verbeteringen te vinden. Zo had bijvoorbeeld in de Gamecubeversie elk personage haar eigen speciale item. Donkey Kong had een grote banaan, de toads konden aan de slag met paddestoelen die een megaboost gaven, enzovoorts. Dat is verleden tijd in Mario Kart DS, alle items kunnen nu door iedereen gebruikt worden. Wat de races een stuk leuker en bovendien variërender maakt.

Het enige waar in het verleden écht wat aan gedaan moest worden was het gevoel van snelheid in de game. Vooral in de Gamecubeversie leek je bolide niet erg snel te gaan als je niet aan het boosten was. Dat euvel is nu opgelost, er zit weer tempo in de races. Dat is – terwijl de besturing nog steeds constant blijft – een prestatie te noemen.

Hetzelfde geldt voor de graphics, de DS geeft dankzij Mario Kart DS haar visitekaartje af. De game oogt namelijk extreem mooi, de details zijn er in overvloed en de speler wordt niet getergd door lange laadtijden. Het spel mag er dan niet zo mooi zijn als de versie voor de paarse spelkubus, toch voelt het alsof je een Gamecubegame in je handen hebt. Tel daar het feit dat de framerate stabiel blijft bij op en je kan zonder twijfel zeggen dat Mario Kart DS een technisch meesterwerkje is.

De framerate blijft tevens in de multiplayer stabiel. Deze multiplayer kan zowel off- als online. Offline is dit echt de bom. Je kan met 8 spelers tegen elkaar spelen op slechts een gamecard. Bovendien is deze meerspelermodus ook leuk om te doen. Karten met Mario en zijn consorten was in je eentje al erg leuk, maar om met 7 vrienden de strijd aan te gaan, is nog veel leuker.

Online kan er ook gemultiplayerd worden. Helaas is deze modus nogal uitgekleed. In plaats van met zijn achten kan je het slechts met vier man uitvechten. En de populaire battlemodus schittert ook door afwezigheid. De online multiplayer viel mij dan ook tegen. Dat wil overigens niet zeggen dat deze modus slecht is, het is nog altijd leuk om met mensen overal ter wereld te racen. Maar er had zo veel meer in gezeten. Dit is eigenlijk het enige échte minpunt van Mario Kart DS. Maar nog steeds kan men spreken van een topper.

Conclusie en beoordeling

None

Mario Kart DS is een van de beste games voor de Nintendo DS. Het spel speelt net zo goed als dat het eruit ziet en bovendien is de offline multiplayer subliem. De online meerspelermodus mag dan misschien wat tegenvallen, dat weet de pret niet te drukken. Mario Kart DS is een absolute topper.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch oogverblindend
 • Een knaller van een multiplayer
 • Items stelen nog altijd de show
 • Gevoel van snelheid is aanwezig
 • Racet prettig
 • Minpunten
 • Online multiplayer is niet "je van het"
 • Sommige retroparcours zijn wat saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Payaso uhhhhhhhmmmmmm....... XboX 360 anyone?

Reacties

 • 3,8 Miljoen is niet veel als je nagaat dat voor Cryptic 27 miljoen is betaald.

 • Misschien daarom juist wel een erg goede zet, misschien zijn het kleine getalenteerde studios :).

 • Maar 3,8 miljoen, dat is niet veel.

 • Cryptic kan de prijs een beetje op gaan voeren.

 • jah verbaas me nix met 3,8 mil  de hele economie is in elkaar gezakt dus het zijn koopjes!!

 • 3.8 miljoen, dat is niks.

 • dit bericht houdt geen steek

 • Zozo, Ubisoft gaat hard van stapel :P

  in de komende 3 maanden nog 3 bedrijven,

  maar ja ze hebben er het geld voor

 • 3,8 miljoen is idd niet veel voor zo'n bedrijf

 • Midway, duh!

 • Ubisoft wil snel groeien.

 • Das niet veel, voor bepaalde begrippen dan :P

 • Voor een Game Studio is dat inderdaad niet veel.

 • ze praat over groot bedraagen!! jezes

 • Mc.lovin ik begin me echt zwaar te ergeren aan jou en ik denk dat ik niet de enige ben.  OT:

  Veel bedrijven zijn niks meer waard op dit moment dus vandaar die lage prijzen. Hopelijk gaat dit geen invloed hebben op de kwaliteit van de games in de (nabije) toekomst


 • 3,8 is geen geld maar ook niet echt een verrassing. Als de topgames blijven komen, vind ik alles prima.  2int3nze: je bent niet de enige hoor :P ik was al bang dat ik de enige was ;)

 • Ben benieuwd of Ubisoft hier goed aan gaat doen.

 • eigenlijk heb ik er nog nooit van gehoord.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren