1. The Lord of the Rings: War of the Ring (PC)

The Lord of the Rings: War of the Ring (PC)

Vlak na het uitbrengen van de films was er een tijd dat iedereen met een game van Lord of the Rings op de proppen kwam, de uitgevers van deze spellen waren Vivendi en EA. Vivendi had de rechten op de boeken en EA op de films. Laatst genoemde bleek de grootste van de twee, met Battle for Middle-Earth en de andere actiegames van Lord Of The Rings. Het was echter Vivendi die begon met het uitbrengen van een RTS van Lord of the Rings. Deze game is een beetje in de vergetelheid geraakt, of dat terecht was lees je hier; dit is het schokkende verhaal van War of the Ring…

Zoals uit de inleiding al blijkt, volgt War of the Ring niet het verhaal van de film, maar van de boeken. Dit kan iets goeds betekenen, maar dat is het niet. Het verhaal van de campaign is op zich wel aardig, maar wel aardig is niet goed genoeg voor een spel dat gebaseerd zou zijn op de beste fantasieboeken uit de geschiedenis. Ten eerste zitten er in de campaign gevechten die helemaal niet in de boeken voorkomen. Zo reizen in een level een aantal helden naar een gebied in Mordor af, waar volgens de boeken nooit een mens is geweest. Tot overmaat van ramp gaat dit level dan ook nog eens in plaats van de allesbeslissende slag om Minas Tirith. Sterker nog, heel Minas Tirith wordt niet genoemd. Ook is de kwaadaardige campaign ronduit tranentrekkend, het hele Tolkien gevoel wordt daar helemaal vernield. Ten tweede is het zo dat de levels zo makkelijk zijn dat je ze met je ogen dicht kan uitspelen. Totdat je ongeveer aan het einde zit, dan worden de levels namelijk onmogelijk om uit te spelen. Gelukkig zijn de levels wel variërend, wat dan ook zowat het enige pluspunt is aan de campaign.

Natuurlijk zit er ook nog een skirmish mode in het spel. Hier kan je zoals vanouds gewoon spelletjes spelen tegen de computer. In deze game krijg je de keuzes uit twee volkeren, de goede en de kwade kant. Van deze twee zijdes is de kwade het leukst, aangezien die er een klein beetje innovatie in hebben zitten, het zijn namelijk de slavendrijvers die voor de commandopunten zorgen en palen kunnen bouwen waaromheen je dan weer gebouwen kan neerzetten. Tot zover de innovatie in deze game. Ja, je hoort het goed, dat is het enige beetje innovatie hierin. De rest is schaamteloos overgenomen van Warcraft. De kwade kant kan nog steunen op dat kleine beetje innovatie, maar de goede kant is ronduit tenenkrommend. Geen enkel greintje van vernieuwing, het lijkt wel of deze kant is gemaakt als haastklus. Dat ze gewoon nog een zijde nodig hadden en geen zin hadden om er weer een tijdje in te steken.

Als je een skirmish game speelt zal je het ook opvallen dat de vijand geen enkel greintje A.I. heeft meegekregen, het lijkt wel of alles voorgeprogrammeerd is, altijd na een bepaalde tijd komen er nieuwe mannetjes met een bepaalde upgrade. De helden zijn ook erg teleurstellend, zeker de extra krachten die je voor hun kan vrijspelen zijn zeer slecht gemaakt, het is dan echt een voordeel dat sommige powers dan wel weer aardig zijn gedaan. Ook kan je , net als in BFME, grotere krachten gebruiken. Godzijdank zijn deze krachten wel mooi uitgewerkt, als je bijvoorbeeld de Balrog oproept heb je een grote voorsprong op de vijand.

Op grafisch aspect valt deze game ook zwaar tegen, vooral als je denkt gebouwen in een Lord of the Rings stijltje tegen te komen. De gebouwen lijken rechtstreeks uit Warcraft geplukt en neergezet in deze game. Je mannetjes zien eruit alsof de makers de opdracht hebben gekregen om de poppetjes even snel te maken. De bewegingen van de figuren zijn bijvoorbeeld om te huilen zo slecht. Dan heb je nog de omgevingen over, die zijn er wel redelijk uit. Maar als je sfeer van Lord of the Rings zoekt, kan je lang blijven zoeken. Deze is namelijk totaal niet terug te vinden in het spel.

De muziek die je onder de missies hoort is gelukkig wel mooi. Het legt precies de goede sfeer en uitstraling neer en dat maakt mij blij, aangezien deze game al genoeg de grond in is gestampt. Maar ja, de makers konden het gewoon niet laten om zichzelf nog dieper te laten zinken. De voice-acting is namelijk echt verschrikkelijk, het is alsof het is ingesproken door mensen die net uit bed kwamen en een papier met tekst voor hun neus hebben gekregen. De figuren hebben namelijk echt geen enkele hoorbare emotie in hun stem. Ook als je te horen krijgt dat je basis wordt aangevallen, lopen de rillingen je over de rug. En dat is niet omdat de vijand zo gevaarlijk is, maar omdat de stem van degene die het zegt zo verschrikkelijk is om aan te horen.

Conclusie en beoordeling

Een LOTR game die eigenlijk nooit had moeten uitkomen. Het spel heeft teleurstellende graphics, slechte voice-overs, geen A.I. en het mist een aantal dingen uit de boeken. Het kleine beetje vernieuwing dat er is, de afwisseling in de campaign en de goede muziek kunnen die minpunten niet verbeteren en het geheel voelt als een haastklus aan. Bah..ik verfoei dit soort spellen.
3
Score
30
Score: 30
 • Pluspunten
 • Campaign van de goede kant redelijk
 • Muziek mooi
 • Genoeg variatie in de missies
 • Een klein beetje innovatie
 • Powers zijn goed uitgewerkt
 • Minpunten
 • De rest

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla

Reacties

 • 650% van niks, is niks toch :p

  Trouwens mijn fl is ook met zo'n 1% gestegen, van 99 naar 100…

 • Weinig spannends maar leuke cijfertjes voor MS.  Het ziet er gelikt uit, de NXE maar echt sneller is de machine er helaas niet door geworden…  Edit: mijn Friends list wordt alleen maar kleiner, kan in de meeste games toch maar met 8 man max samen spelen :P.


 • De cijfers gaan werkelijk nergens over, een stijging van het aantal toegevoegde vrienden? Boeiend!

 • Hmm, ik heb eigenlijk helemaal niet meer vrienden toegevoegd :P.

 • Inderdaad wat een niet boeiende info allemaal.

 • Goede cijfers!

  Maar ik ben verre van tevreden erover! Zo gaat deze nieuwe dashboard echt gruwelijk traag, en word ik zomaar disconnected tijdens een potje Gears, nee dat ligt niet aan mijn eigen connectie, niet dit keer. Ze mogen maar weer snel eens wat verbeteringen brengen, want op dit moment is het echt vreselijk!

 • NXE is ook een leuke aanvulling en werkt erg goed.  Helaas voor Europe geen video downloads en Netflix :-(

 • En wat zegt die 650% ? Helemaal niks. Als de game amper verkocht werd en nu dus wat extra verkocht wordt… dan nog kan het aantal enorm laag zijn ten opzichte van de wat betere arcade games…

 • Nou dat is precies wat ik wilde horen.

 • Wat een negativiteit. Wat je uit dit bericht kunt halen (als je niet zo op de cijfertjes let) is dat het doel dat MS voor ogen had lijkt te werken. De console wordt toegankelijker voor het mainstream publiek. Het is gewoon makkelijker om iemand tot vriend uit te nodigen die eruit ziet zoals de avaters dan als een gamer pic met een doodshoofd erop. Aan de verkopen van UNO kan je zien dat het 'samen spelen' gevoel duidelijk ook sterker is geworden.

 • slaat echt nergens op allemaal, die update moest je downloaden dus beetje kansloss om daar cijfers over uittebrengen, en de toegevoegde vrienden is al helemaal debiel

 • ja leuk …

  Mischien leuke cijfers voor MS maar wat hebben wij eraan :P

  hoeveel xbox360`s zijn er verkocht ,, zullen niet veel miljoenen meer zijn dan veertien

 • slaat echt nergens op allemaal, die update moest je downloaden dus beetje kansloss om daar cijfers over uittebrengen, en de toegevoegde vrienden is al helemaal debiel.  Update was helemaal niet verplicht, zover ik weet kan je nu ook nog terug gaan naar het oude dashboard. Weet alleen nog niet hoe, maar het is zeker mogelijk=o.

 • Zit uno niet bij de xbox arcade pack??

  Omdat de verkoop van de xbox 360 is gestegen lijkt het me ook best wel logisch dat er meer mensen zijn met uno.

 • ik ben geboeid!! :D

 • Spannend!

 • Ik vind het dashboard echt chill werken.

  Veel beter dan het oude.

 • Best wel negatief allemaal he? Man wat zijn jullie toch een stelletje meelopers. Geef toch eens je eigen mening, maar 1 iemand hoeft wat negatiefs te zeggen en iedereen volgt (andersom precies hetzelfde).  Ontopic  Ik vind het goede cijfers, ben zelf ook erg blij met het nieuwe Dashbord


 • 650%?! o_O

 • Eigelijk niks zeggende cijfers, 650% lijkt veel omdat je niet weet wat het begingetal was, zal wel niet zo hoog zijn

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren