1. Half-Life 2 (Xbox)

Half-Life 2 (Xbox)

Half Life 2 maakte dik 2 jaar geleden furore op de PC. Vooral de graphics spraken boekdelen. Gelukkig is deze uitstekende shooter nu ook verkrijgbaar voor de Xbox. De vraag is nu of Valve er in geslaagd is om Half Life 2 succesvol over te zetten. De Xbox heeft namelijk minder kracht om deze FPS in al zijn glorie draaiende te houden. Maar dat wil lang niet zeggen dat we hier met een slappe port te maken hebben. Zeker niet.

Half Life 2 is het vervolg van de eerste Half Life game waarin Gordon Freeman de hoofdrol speelde. Nu hij terug op Aarde is wordt hij opgevangen door Black Mesa. Een organisatie die zich bezig houdt met genetische manipulatie en onderzoek naar aliens. Dit alles speelt zich af in City 17, zoals de stad genoemd is. De directeur van Black Mesa runt de stad en houdt Gordon nauwlettend in de gaten. Gelukkig voor Gordon heeft hij ook nog vrienden in City 17 zoals een dokter en Alyx. Die haar eigen strijd voert tegen Black Mesa. Na een oriënterend level waarin je gewent raakt aan de besturing breekt de pleuris uit dan kan de game echt gaan beginnen. Gordon wordt vanaf hier ook opgejaagd door soldaten van Black Mesa. Niet veel later wordt Alyx’ vader gekidnapt en trek je er op uit om hem te redden en om alle geheimen van Black Mesa te ontrafelen.

De inhoud van de game is precies dezelfde zoals die op de PC was. Alle levels, wapens en personages zitten ook in de Xbox-versie. Half Life 2 schiet ook hier lekker weg en het speelt heel soepel. Schieten doe je zoals bij bijna alle shooters op de consoles met de schouderknoppen en dat werkt zeer goed. Wapens selecteren doe je met je d-pad en wat wapens betreft is het een feest in Half Life 2. Boven aan de lijst staat de geweldige Gravity Gun die je in de loop van het verhaal bemachtigd. Met deze Gravity Gun kun je allerlei losse voorwerpen die in de levels verspreid liggen oppakken en afschieten op je tegenstanders en dat is ontzettend leuk om te doen. Zeker wanneer er 13 zombies met van die kippen op hun hoofd op je aflopen en jij vervolgens cirkelzagen of tonnen gaat afschieten. Hierdoor spatten de zombies uit elkaar en worden ze zonder pardon in stukken gesneden. Je kunt zelfs hele kasten tegen je tegenstanders aan smijten om ze af te houden. Dit alles maakt de Gravity Gun als snel je favoriete wapen. Je kunt ook bepaalde puzzels oplossen met dit speelgoed doormiddel van voorwerpen gebruiken om bijvoorbeeld een brug te bouwen. Een multifunctioneel ding dus. Naast deze gun heb je natuurlijk ook nog een heel arsenaal ander knalvoer en wapens variërend van een shotgun tot granaten en natuurlijk de al zo bekende crowbar (waar je voor de rest niet zo veel mee doet).

Grafisch ziet het er allemaal wel wat minder uit dan op de PC, maar dat stoort geen moment meer als je er eenmaal in opgaat. De levels zijn zeer gevarieerd en bij vlagen zeer fraai vormgegeven. Met name de buitenlocaties die je vrij vroeg in het spel al zal kunnen bewonderen in je bootje zien er erg goed uit. Je komt namelijk verschillende voertuigen tegen om grote afstanden over te bruggen waaronder een soort van hoovercraft en een sandbuggy. Het geluid in de game voldoet ook aan de verwachtingen. Stervende aliens en soldaten die door cirkelzagen of kogels zijn doorzeefd laten dat duidelijk horen en ook de voice overs zijn naar behoren. Niet dat er echt zoveel voice overs in zitten (Gordon is niet echt spraakzaam) maar als je bijvoorbeeld je gezicht afwend van de spreker dan hoor je het ook gelijk minder goed. Zoals in de eerste Half Life kun je Gordon altijd blijven besturen, want filmpjes of ingame cutscenes kom je hier niet tegen. Dat is eigenlijk nog steeds één van de sterke punten van dit spel. Je wordt nooit uit de game getrokken door lange laadtijden of filmpjes.

Half Life 2 hoeft bijna niks onder te doen voor de PC-versie en dus is dit een welkome topper voor de Xbox. Ondanks de vrij lange levensduur (je doet er al snel 20 uur over) wordt het nooit saai. Elk level is een totaal andere ervaring en je bent altijd benieuwd wat je later in het spel nog allemaal te zien en te spelen krijgt. Een mogelijk minpuntje is misschien het soms wat onduidelijke verhaal dat af en toe vragen oproept. Zeker nadat je het einde hebt aanschouwd. Dat duidt namelijk op vervolgen. Ten opzichte van Half Life 1 doet deeltje 2 het niet veel beter op gebied van sfeer. De vaak kille en grijze indoor-omgevingen laten je soms weer snakken naar de laberatoria uit het eerste deel. Maar de gameplay in deel 2 is van de bovenste plank.

Conclusie en beoordeling

None

Alles bij elkaar is dit misschien wel de beste FPS voor op de Xbox. Ik zeg misschien, want er is ook nog zoiets als Halo. Maar omdat beide games een totaal andere ervaring opleveren heb je mogelijk meer voorkeur voor de één of de ander. In principe doen ze niet onder voor elkaar. Als je een Xbox hebt dan valt Half Life 2 niet te missen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De wapens
 • De veelzeidigheid van de levels
 • Enorm sfeervol
 • Goed verhaal voor FPS begrippen
 • Minpunten
 • Bied niks nieuws ten opzichte van de PC versie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • na het spelen van het eerste deel van pokemon ranger had ik het al gezien,

  hoop meer dat blue dragon plus en dragon quest 9 sneller komen =]

 • pokemongames vond ik leuk toen ik acht was.

 • @ Xfront  ja idd, maar er zijn er nog die het spel toch spelen

 • En wanneer je Pokémon Ranger: Shadows of Almia invult, krijg je 243.000 hits!!! :P

 • Ik heb zelf ook liever de Diamond en Pearl games hoor. Vind die veel leuker dan deze spin-offs

 • De ranger spllen hebben mij nooit aangetrokken en zo te zien gaat deze dat zeker ook niet doen.

 • De \"echte\" delen zijn leuk om te spelen, maar de spin-off delen tot nu toe niet. Met uitzondering van Pokémon Pinball, die was wel aardig ;).

 • Ik wil een echte nieuwe old skool pokémon!

 • Dit is het niet…

 • pokemon yellow is nog steeds een van de beste pokemon spellen.

  Daar kan zo n ranger flut spel niet tegen op.

 • poep, de echte pokemon games als diamond en pearl zijn cool, deze dingen zijn sjit, maar ik wacht toch echt op een game die combat van een 3d fighter heeft, de 3D van pokemon colloseum, en de betere rpg mogelijkheden van de traditionele pokemon game:P

 • stomme spin-off

 • Ik ben nu ondertussen 21 en ben ooit begonnen met pokemon Blue, maar nog steeds ben ik erg graag bezig met de oldschool \"rpg\" pokemon games. De spinoffs ben ik nooit zo weg van (mystery dungeon was echt brak), maar ik was wel redelijk verrast door de speelbaarheid van deze game! Heb hem toch wel erg veel gespeeld moet ik zeggen.

 • Diamond was nog veeel beter dan die ranger series. Het leukste waren pokemon yellow,blue, red, christal etc,

 • Ach ja ik volg die pokemonzooi allang niet meer….ik ging helemaal mee in de wereld toen er nog 150 pokemon waren….maarja nu beginne t er duizenden te worden en kan ik t niet meer volgen :(

  RIP Pokemon, death to uitmelken :P

 • De leukste was nog altijd pokémon yellow.  Wel jammer dat deze games telkens minder diepgaand zijn..

 • En wanneer je Pokémon Ranger: Shadows of Almia invult, krijg je 243.000 hits!!! :P  Ok, dat wil ik weten, thanks! :')  O.T. Pokemon games zijn gewoon nice :D

  Deze lijkt me alleen iets minder :(
 • Ik heb hem gespeeld en hij is best wel grappig maar wel eenzijdig :(

 • de enige pokemon spellen die ik leuk vond waren red,blue en yellow en gold op de gameboy color:D

 • hmm ik ga voor platinum

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren