1. The Matrix: Path of Neo (PS2)

The Matrix: Path of Neo (PS2)

We bevinden ons in een verre toekomst. De mensheid is in grote aantallen verminderd en de aarde is overgenomen door machines met een eigen wil. Er is een legende die dit voorspelde, maar zoals je ziet hadden weinig mensen hier de nodige aandacht aan willen besteden. Sindsdien wachten de mensen op de Uitverkorene, een gewoon persoon die zichzelf ontwikkelt als één van de sterkste vechters in het systeem binnenin deze toekomst. Dit systeem heet de Matrix, deze is gemaakt door een persoon die niet vatbaar is voor veroudering en veranderingen kan verrichten in de wereld die hij gemaakt heeft. Een virus komt echter het bestand binnen en deze begint aan een zoektocht naar de Uitverkorene. Op hetzelfde moment proberen ook Morpheus en Trinity, bewakers van de Matrix, contact aan te leggen met deze persoon.

Iedereen die ooit The Matrix heeft gezien weet bovenstaande setting zeker te herkennen. Tuurlijk, er zijn al games over The Matrix verschenen (Enter The Matrix en The Matrix Online) en deze weten een degelijke spelervaring op te leveren. Aan de andere kant volgde geen van deze games de echte verhaallijn en hiervoor kocht men juist deze games. The Matrix: Path of Neo volgt de hele verhaallijn, van het ontdekken van de Uitverkorene genaamd Neo tot de ontmoetingen met het virus, dat zichzelf de naam Smith heeft gegeven. Smith kom je al zeer vroeg tegen, aangezien hij net voor Morpheus en Trinity Neo weet te lokaliseren.

Je start hier door eenvoudige acties uit te voeren, die variëren van het schuilen achter een muur tot het springen over een gat. Dit dwingt Neo om langs de zijkanten van een wolkenkrabber te lopen en dan uiteindelijk opgehaald te worden door Trinty, die hij vreemd genoeg herkent aan een tattoo van een wit konijn. Kenners van The Matrix weten dat Neo de avond voor het gebeuren een bericht ontvangt op zijn PC met de boodschap: "Volg het konijn." Dat de game een zeer goed verhaal bevat kan al zeker niet ontkent worden, deze brengt mysteries met zich mee waarvan zelfs de grootste fanaten van opkijken. Zo zou Neo voor dat hij karate leerde een training hebben gehad in verlammingstechnieken, hoe je van een simpele stok een moordwapen kan maken en het hanteren van een vuurwapen. Ook leert hij de vertragende kracht onder controle te krijgen en dit slokt vaak kostbare tijd op als je weet wat er nog allemaal voor je staat.

Dan heb ik het onder andere over de eerste echte ontmoeting met Smith, die in tegenstelling tot Morpheus niet veel goeds van plan is met Neo. Hij kreeg toen hij in het systeem werd gestopt maar twee opdrachten, namelijk het vinden van Neo en deze doden. Neo zal zich door vele netelige situaties moeten werken, dit terwijl hij volop gebruik maakt van de Matrix. Zo kan hij door middel van de Matrix de tijd vertragen, wat hem in staat stelt tegen muren in te lopen en ongelooflijke sprongen te maken. Ook geeft het je tijd om een schot goed te richten, aangezien de kogels nu ook veel makkelijker ontwijkbaar zijn die Smith zijn lakeien naar je schieten. Smith zelf is echter niet om met blote handen aan te pakken, want nadat deze van je verliest weet hij zich door andere mensen in de Matrix te gebruiken als belichaming zich te vermenigvuldigen. Reden te meer om een einde te brengen aan Smith en zijn tirannie binnenin de Matrix.

Op gameplay en verhaallijn valt weinig te klagen, dit is bij de animaties meer het geval. Bij de cutscenes die deze game in overvloed bevat, is de overgang van filmstukjes uit de film naar graphics zeer goed en hier valt dus weinig op aan te merken. Het klagen is echter bij de Voice Acting. Zo zie je dat de mond beweegt, maar er is geen geluid of net andersom. Bij ander cutscenes weet deze wel volop tot zijn recht te komen, mede omdat de stemmen die van de acteurs zijn uit de film. Ik vond het dan ook vet om Smith zijn slagzin te horen zeggen: "Hello, mister Anderson!" Om hem daarna onder een voorbijkomende tram te duwen voelt dan heerlijk. De graphics geven de extra duw in de rug om het gevoel dat je bij het bekijken van de films krijgt met zich mee te brengen. De tram waar Smith onder gaat gedurende de game, de vertraagde beelden tijdens het gebruik van de Matrix, alles wat zich in de film voordoet komt extra in zijn recht in deze Matrixgame. Ik kom voor een groot deel positief over, maar deze game heeft zeker een schaduwkant.

Dit is echter niet het geluid, integendeel! Deze weet zich perfect aan te passen aan het thema. Bij een achtervolging zal het een snel liedje zijn dat je oppept om de gevolgde vol lood te schieten. Een rustig liedje zal je tijdens het doorlopen van het systeem gerust stellen en je weten te vertellen dat je rustig kan verder wandelen. De schaduwkant zit 'm vooral in het midden van het verhaal. Na een tijd raak je het gewend dat er enkel een laadscherm tussen de overgang van de levels zit, later verandert dit echter in een grote kaart. Je zult na een missie aan topniveau te hebben doorgespeeld opnieuw in dit tempo moeten raken en dit kan soms even duren. Maar er is minstens één vraag die beantwoord wordt met deze game!

Conclusie en beoordeling

None

Deze game over de Matrix, die als enige de echte verhaallijn volgt van de film, weet vele mensen te laten verschrikken door de goede gameplay die dit deel weet te leveren. Op meeste vlakken weet de game goed te scoren bij de doorsnee gamer, hoewel de animaties in cutscenes het geheel wat naar beneden haalt. De grootste miskleun in deze game is de ellenlange training die je in het begin van de game krijgt voorgeschoteld. Later wordt het aaneenschakelen van levels doorbroken en vervangen door een kaart. Deze maakt het moeilijk om het niveau dat je had in je vorige level te behouden. Ondanks dat is deze game zeker het proberen waard!
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • De Matrixkrachten
  • Volgt de echte verhaallijn
  • Stemmen uit de film
  • Overgangen van film naar game
  • Audiovisueel zeer goed verwerkt
  • Minpunten
  • Training is tijdverlies
  • Animaties bij cutscenes
  • Topniveau hervatten wordt later de game moeilijker

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren