1. Streets of Rage (VC)

Streets of Rage (VC)

Begin jaren ’90 waren side-scrolling beat ‘m ups razend populair. Games als Double Dragon, Final Fight en anderen werden door iedereen gespeeld in de arcadehal. Sega’s Megadrive had ook zo’n game nodig en dat werd dus Streets of Rage, gemaakt door een studio die later bekend werd onder de naam Ancient (Later hebben ze Story of Thor gemaakt). Streets of Rage is daarna nooit meer opnieuw uitgebracht, tot hij vorige week op de Virtual Console van de Wii verscheen. Een mooie reden om eens even op deze klassieker terug te kijken…

Streets of Rage(SoR) was de derde game voor mijn splinternieuwe Megadrive way back in 1992 (of zo, ik weet het jaartal niet meer precies). Ik zocht naar een soortgelijke game als die mooie arcade beat’m ups zoals Sengoku. In die tijd was het nog ondenkbaar dat je console thuis dezelfde graphics als die van de arcadekasten op je beeldscherm kon toveren, maar SoR kwam daar aardig dicht bij in de buurt. Als je de game opstart hoor je een soort Enigma muziek op de achtergrond, terwijl in tekstvorm het verhaal van de game verteld word. Dat gaat over een zekere meneer X (zo heet ie echt) die de stad wil veroveren. Drie agenten besluiten daar echter een stokje voor te steken. Goed, het verhaal stelt niet zo heel veel voor, maar het is wel een mooie aanleiding om al die vijanden die op je afkomen eens een goed pak rammel te geven. Je kunt kiezen uit drie agenten die ieder zo hun voor- en nadelen hebben. Mijn favoriete karakter is de agente Blaze, niet alleen omdat ze er lekker uitziet, maar ook omdat ze de snelste van de drie is. Hiervoor moet ze dan wat inleveren aan kracht, maar ze speelt een stuk soepeler dan Adam, een van de twee mannelijke karakters. Die is erg sterk, maar zeer langzaam. De middenweg wordt bewandeld door Axel welke een allround karakter is. Nadat je het karakter gekozen hebt, begint de pret. Je loopt in zijaanzicht van links naar rechts door de levels, maar je kan het karakter ook omhoog/omlaag kan verplaatsen. Vijanden worden met bosjes tegelijk op je losgelaten en dan kun jij ze met gemak in elkaar slaan. Voor dat slaan heb je maar één knop tot je beschikking, maar samen met de springknop en de stuurknop kun je tal van combinaties maken, zoals schouderworpen, beenworpen en meer van dat soort gein.(zie screenshot)

Zo kun je vijanden met vijanden neer gooien, maar je moet oppassen dat, wanneer je met z’n 2en speelt, je diegene niet raakt. En laat die 2-player mode nu net hét mooiste van de game zijn! Voorheen kon je de thuis-versies van arcade-games alleen in je eentje spelen, terwijl de arcadekast wel een multi-player optie had. SoR komt echt goed tot z’n recht met twee man. Zo kun je ‘tennis’ spelen door vijanden naar elkaar toe te slaan net zo lang tot ze het loodje leggen. Als laatste redmiddel heb je nog een knop om back-up politie in te schakelen, die dan met een bazooka of machinegeweer het hele scherm voor je leeg veegt. Uiteraard blijft dit beperkt tot éénmaal per level. Er zit op het einde een leuk grapje in het spel. Dan kun je namelijk kiezen of je voor de laatste hoofdbaas in level 8 wil werken of niet. Speel je met twee man, dan kun je ieder apart kiezen. Kiest de een nee en de ander ja, dan moet je het tegen elkaar opnemen. Had je ja gekozen, dan krijg je een slecht einde, nee is het goede einde. Kiezen beide spelers voor nee, dan krijg je sowieso het goede einde, maar kies je allebel voor ja, dan mag je lekker vanaf level 6 weer alles opnieuw gaan doen, met de levens die je nog over hebt gehouden nadat je de laatste baas bereikt had. Dat word dus een stuk moeilijker. Over moeilijk gesproken, je kunt de game op een stuk of vijf verschillende moeilijkheidsgraden spelen, van supereasy tot superhard. Normal of hard is het leukst om te doen, de rest is óf te gemakkelijk, óf te moeilijk. Grafisch ziet de game er nu nog best mooi uit (als je er in de juiste context naar kijkt) en de bewegingen van de karakters zijn allemaal heel soepel geanimeerd. Komt nog eens bij dat de geluidseffecten én de muziek van een zeer hoog niveau zijn. Al met al is dit dus een zeer goede game die vooral met twee man ontzettend leuk is om te spelen.

Opmerking Deze recensie gaat over de 'game' Streets of Rage, niet zozeer over deze nieuwe VC-versie. Ik heb hier eigenlijk de originele Megadrive versie besproken, de VC-versie heb ik zelf nog niet gespeeld. Nu schijnt er wat aan de sound van de game veranderd te zijn, maar verder is de gameplay hetzelfde als het origineel (daar ga ik van uit).

Conclusie en beoordeling

None

Streets of Rage is gewoon een klassieker van de bovenste plank die je echt moet checken. Het is eigenlijk een schande dat zo’n goede game nooit eerder opnieuw is uitgebracht. Nu moet Sega alleen SoR 2 nog even op de VC zetten, want die is eigenlijk nóg beter. Er is ook nog een SoR 3, maar die vind ik zelf een stuk minder dan zijn voorgangers.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • player mode
 • Goede gameplay
 • Goede muziek
 • Minpunten
 • Er komt helaas een einde aan de game
 • Als je de MD-versie kent, zal je het verschil in het geluid opvallen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik snap het nog steeds niet, waarom komt het niet gewoon tegelijkertijd in Europa en Amerika?

 • Heb hem ook wou met ne vriend spelen maar gelijk uitgelogt xD

 • Wat een kut streek van MS.

 • Ach, je kan in ieder geval nog iets, veels succes met de PS3 versie op dit moment. Die is helemaal gelockt.

 • tja…

 • Ik wil deze demo ook!  Gisteren Resident Evil Degeneration zitten kijken (de nieuwe film) en heb heel erg veel zin in deze game! ;))

 • Ja ik heb door die viral ook zin gekrege in de game!  Alleen zitten er geen haken en ogen aan het spelen van JAP versie? Gaat Microsoft daar niet iets tegen doen? Kheb geen zin om mijn account op et spel te zetten voor een demo….

 • wat is dat voor een bullshit, waarom zouden japanners het recht krijgen het eerder te spelen wij

 • effe een japanse gamertag aanmaken:D

 • 'k snap niet waarom ze de demo niet net zoals het uiteindelijke game wereldwijd releasten :-/

 • Beetje vaag, breng de demo dan ook gelijk naar ons, hoeft iedereen ook geen Japanse account aan te maken.

 • Zielig hoor Microsoft, het is maar een demo.

 • Wtf waarom da? :S Klootzakken

 • Waarom???? Buzzz Buzz buz buz buz buzzzzzz  snappie?

 • eerlijkheid duurt et langst

  geen flauw idee wat dat ermee te maken heeft maar goed

  best wel sheiB, want dan zou ik m'n demo's ook niet meer op m'n PS3 kunnen spelen, kut

 • stomme zet van Microsoft. natuurlijk is er zoiets als copyright en ligt de keuze bij Capcom, maar om nou de weinige mensen die dit effectief doen te blokeren, beetje stom

 • Lol kon de demo niet eens downloaden.

  Toen ik op de demo klikte om te downloaden stond er dat hij niet verkrijgbaar was in mijn regio. (zat wel op mn japanse account)

 • Kutzooi!

 • Ben hem nu aan het downloaden, wist helemaal niet dat dit kon (a).

 • dat is kut voor de 360

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren