1. Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)

Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)

Grand Theft Auto, eigenlijk beter bekend als GTA, is bij uitstek dé game die door de hardcore gamers zeer gewaardeerd wordt, maar ook aanslaat bij de minder die-hard gamer. Dan bedoel ik die stoere groep kwajongens uit je klas, ach je weet wel. Meestal is dit publiek al snel aan de haak geslagen met een 'zeer gewelddadige bagger-game', het is knap van Rockstar dat ze zich niet verlagen tot dat niveau. De vraag blijft natuurlijk of ze zichzelf hierdoor niet hebben laten verleiden bij de ontwikkeling van Grand Theft Auto: San Andreas.

In San Andreas speel je als Carl Johnson. Carl vluchtte weg uit zijn geboorteplaats Los Santos omdat hij de dood van zijn broer op zijn naam heeft staan, dat zegt men althans. Na een aantal jaar besluit hij terug te keren naar zijn thuisstad nadat hij te horen krijgt van de moord op zijn moeder. Hij herontmoet zijn maatjes waaronder zijn twee

andere broers en de knorrige, oude Big Smoke. Samen met hen beslist hij over het lot van hun voormalige bende, ze zetten de zaak voort...

Zeker een waardig verhaal dat naarmate de speler vordert steeds weer nieuwe wendingen aan neemt en een paar keer van plot wisselt.

Een aanzienlijk belangrijker punt in GTA dan het verhaal is zijn look. Dit aspect alleen al is genoeg om het de hoofdstroming-gamer naar de zin te maken. Met een game die een stoere uitstraling heeft kom je namelijk als een flinke vent over. Gelukkig voldoet San Andreas hieraan en ook de hardcore-gamers zijn er tevreden mee. Hen gaat het echter meer om de authentieke stijl die de game ervan krijgt. Het design geeft echt het gevoel dat je je in een stad begeeft waar gangsters de dienst uit maken. Rockstar heeft duidelijk veel moeite gedaan aan het creëren van deze grote

speelomgeving en hun inspanning werpt zijn vruchten af. Daarentegen heeft San Andreas toch een visueel probleem, tegenover zijn voorgangers is er op grafisch gebied namelijk weinig gebeurd. Een extra likje nieuwe graphics had het spel misschien wel goed gedaan. Het is jammer maar geen ramp.

Wat de eerder genoemde minder fanatieke beweging niet zo uitmaakt is de gameplay, hoewel veel wapentuig een vereiste is. Wederom slaagt GTA in ieder geval qua gameplay, iets waar wij verwoede gamers zo veel om geven. De besturing is zeer soepel. Je kunt je wapens richten of je kunt je zinnen zetten op een handige lock-on functie die we kennen van The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Je vindt in het spel een groot assortiment aan wapens, soms tref je zelfs een geheel uniek wapen aan. Verder biedt San Andreas veel verschillende auto's en vliegtuigen. Daarnaast kun je je een keertje wagen aan een gokspelletje of naar de sportschool gaan om wat spieren te kweken. De speelduur van deze GTA is sowieso immens.

Dat is te danken aan de vrije wereld die het spel je biedt. Zoals hiervoor

gezegd is kun je veel dingen doen in de open wereld van Los Santos. Dit onderdeel van de GTA-reeks is misschien wel één van de belangrijkste. Het lijkt niet zo heel bijzonder, maar deze game kan je blíjven vermaken zonder dat je enig doel voor ogen hebt. Iets waarin de vele klonen van de serie nooit in wouden slagen, oké, een enkeling wellicht.

Logischerwijs verdient GTA alleen hieraan zijn bestaansrecht niet, nee want daar zijn de missies voor nodig. Die zorgen dat je vrije bestaan wordt afgewisseld door een heuse bezigheid. De missies zijn groots opgezet en kennen veel variatie. De doelen lopen zeer uiteen, de ene keer is het de bedoeling een auto ongemerkt te kapen en zijn passagiers te dumpen in het water en de andere keer is het simpelweg doden van een bepaald persoon genoeg. De moeilijkheidsniveaus verschillen vaak, wat wel zo realistisch is. Naast missies is er ook een andere serieuze mogelijkheid, die wel wat vrijer is. Je kunt met je bendeleden gangwars starten en naarmate je meer respect verdient kun je meer vrienden meenemen om af te rekenen met de vijand. Wel jammer is dat je maatjes niet goed bij je blijven en niet zo bijster veel doen, waardoor je echt 't gevoel krijgt alles alleen te doen.

Nog veel jammerlijker is het feit dat San Andreas zelfs ten opzichte van GTA III niet veel vernieuwing levert: een uiterst groot minpunt. Afgezien van de toevoeging van vliegtuigen en dergelijken stelt het wel teleur wat betreft innovatie, helemaal na de grote omzet naar 3D in GTA III. Hier zou Rockstar North toch maar eens zijn best op moeten gaan doen, hopen dat

er wat aan gebeurd in de volgende GTA's. Voorlopig zullen we het hiermee moet stellen. Dit onthoudt het spel van de titel 'topper'.

De makers hebben de game in ieder geval niet onthouden van een degelijk geluid. Als je in de auto stapt gaat de radio aan en kunnen je wisselen tussen allerlei verschillende zenders, van echte hippie-radiostations tot westernstijl-zendertjes. Wanneer je eenmaal buiten loopt is er geen muziek te bekennen, dat wordt gecompenseerd door het drukke, bruisende stadsleven en de interactiviteit. Naast muziek is ook de voice-acting erg belangrijk. Blijkbaar is hier veel tijd aan besteed, gezien er in meer dan 100 missies uitgebreid gepraat wordt. Daarnaast is de kwaliteit uitermate goed te noemen, Carl komt erg overtuigend over en verliest nooit zijn karakter. Niet alleen in missies wordt er gepraat maar ook op straat scheldt CJ weggebruikers, voetgangers of de politie uit. Dit is uiteraard wel wat beperkter maar zijn karakteristieke vertoning behoudt hij nogmaals.

Waar GTA ten slotte eigenlijk om draait is zijn nabootsing van een bepaalde levensstijl, dan niet zoals De Sims dat doen. Maar meer het harde leven van straat en de gangsters, iets waar zowel bezeten gamers als de mindere hartstochelijke spelers voor vallen.

Conclusie en beoordeling

None

Rockstar North heeft zich tot vreugde van ons hardcore-gamers lekker niet laten verlagen tot het niveau van een slecht spel met veel geweld. De uitstraling van de game is goed hoewel we toch een grafische vooruitgang missen. San Andreas speelt daarnaast heerlijk soepel en geeft de speler veel vrijheid terwijl er genoeg variatie zit in verschillende opdrachten. Het heeft zeker een waardig verhaaltje dat zo nu en dan van plot wisselt. Helaas zijn je bendeleden vrijwel niets waard. Bovendien mist een cruciale vernieuwing die de titel ervan zal onthouden een topper te zijn. Toch zeker een lekker spel voor op je PS2, eentje die je in ieder geval niet moet laten liggen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De look
 • Soepele gameplay
 • Waardig verhaal
 • Leuke soundtrack en goede voice-act
 • Veel vrijheid, maar toch voldoende goede missies
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwends
 • Bendemaatjes zijn waardeloos
 • Grafisch er niet op vooruit gegaan

Dit artikel delen

Over de auteur

VIP

Reacties

 • Boeie

 • NIet doen ook, PSP is goed, zoals hij is. NOg lang geen opvolger nodig

 • Apart, meestal zijn ze natuurlijk al jaren voor de release bezig, dus het duurt nog vrij lang voor hij uitkomt, maar als met wat hij kan (kijk naar GoW) is het lijkt me ook niet nodig

 • dus geen ps3 portable

 • jammer dat er aleen niet altijd even goede games op de psp uitkomen , maar de toppers mogen er zeker wel wezen ^_^

 • de psp is goed genoeg voor mij

 • Hij zal er vast 'ooit' wel eens komen, een opvolger van de PSP.  Off-topic: Ik heb nog een originele PSP (is dat model 1000, de eerste?) en twijfel of ik de nieuwe PSP 3000 moet gaan halen als vervanging, maar als ik zo over de problemen met het scherm van de 3000 lees twijfel ik…. advies anyone?

 • mooi :D

 • @ PDAWG360  Ik heb ook die 3000 serie, werkt perfect het beeld ook.  OT: Ik hou het nog wel ff vol met mn psp..nog geen opvolger nodig denk ik.


 • Echt WEL, maar is niet slim om dat net voor de feestdagen te vertellen uiteraard ;-)

 • Bekijk de eindejaarsreleases en het is helaas duidelijk dat veel devs het platform laten vallen hebben.

  Mss moet sony het es wat meer als gamestoestel gaan pushen -_-

 • de psp raakt toch echt langzaam dood qua spellen die erop uit worden gebracht met een paar uitzonderingen, die van mij ligt in de kast het hele jaar tot ik een paar weekjes op vakantie ga, maar ook dan ben ik er snel op uitgekeken

 • \"PlayStation 3 en Xbox 360, dan Wii, dan DS en misschien nog PlayStation 2\"  Lol at Sony. Stelletje sukkels.

 • hoe zou je de software problemen kunnen oplossen zonder de steun van de third party's denk daar aan sony!

 • mag van mij pas over 2 jaar een psp 2 uitkomen

 • PSP heeft amper wat gepresteerd zonde dat ze hem nu al weg willen doen.

 • Fijn, hoef ik niet heel de tijd een nieuwe te kopen.

 • komt wel denkik..

 • Jammer voor de liefhebers, maar het verkoopt tog niet goed meer, dus geen ze ongelijk

 • Ik vind mijne perfect zo:)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren