1. Burnout: Revenge (X360)

Burnout: Revenge (X360)

Vliegensvlugge auto's, enorme boosts en gigantische crashes behoren allemaal toe tot Burnout. Ook de nieuwste telg van de serie bulkt ervan uit. Is Revenge een port van een game dat al bijna één jaar oud is, of zijn er veranderingen opgetreden?

In Burnout zit nooit een verhaal, hier dus ook niet. Wel zijn er tien rankings die je moet proberen te overmeesteren. Je begint bij ongevaarlijk en het doel is heerser. Je kan stijgen als je sterren verdient. Dit kan door gevaarlijk en efficiënt te racen of crashen. Hoe gevaarlijker je racet of crasht, hoe beter je quotatie en hoe meer sterren je verdient. Door anderen neer te halen (takedownen) of door te spookrijden, krijg je veel punten bij bij je quotatie. Naast dit kan je bij elke race of crash medailles winnen. Win je de bronzen plak, dan verlies je één ster en wanneer je de gouden medaille wint, dan win je er één. Eigenlijk zijn de sterren vrij simpel te behalen, wat er voor zorgt dat er naarmate het spel vordert, minder uitdaging is. Ook zijn er meer sterren te verdienen dan nodig om je ranking tot het maximum te brengen.

Al deze sterren zijn de verdienen bij races, crashes en andere modi. Racen spreekt voorzich en dus ga ik ineens over naar het volgende, het crashen. Hier moet je dus proberen zo veel mogelijk schade aan te richten aan de omgeving rondom je. Auto’s, vrachtwagen en bussen, alles kan kapot hier. Na een tijdje, wordt je boostmeter gevuld en moet je zo snel mogelijk op B drukken om een zo groot mogelijke explosie te veroorzaken. Wel kan je enkel exploderen als je meter op 100% staat. Het crashen vind ik een stuk moeilijker dan het vrij gemakkelijke racen, maar eens je het juiste spoor gevonden hebt, kan de pret beginnen, en kan je heel de boel opblazen.

Naast deze twee hoofdonderdelen vinden we nog enkele andere die minder aan bod komen in het spel. Zo heb je “Tekeer in ’t verkeer” waarin je zoveel mogelijk auto’s moet rammen om zo zo veel mogelijk schade aan te richten. Natuurlijk is er een timer die je kan opvullen door veel auto’s te raken. “Wegmisbruik” is nog zo’n leuke variant op racen en takedownen. Binnen een bepaalde tijd probeer je zo veel mogelijk rivalen uit te schakelen. Die zijn meestal vrij gemakkelijk te takedownen wat het iets minder leuk maakt. Nog varianten van het racen zijn “Afvaller” en “Grand Prix”. De laatste valt steeds af in de “Afvaller” en de “Grand Prix” is een aaneenschakeling van verschillende races achter mekaar.

Als je alles uitgespeeld hebt en als je nog meer wilt, dan zijn er nog de “Uitdagingen” en de “Specifieke Takedowns”. Op sommige plekken moet je proberen je tegenstander te takedownen. Lukt dat je, dan heb je één van de drie uitdagingen van die stad voltooit. Sommigen haal je per ongeluk en als je probeert een bepaalde takedown te doen, dan lukt het meestal niet. Dit is soms wel frustrerend, maar het zorgt er wel voor dat je langer speelt. Ook de “Uitdagingen” doen dit. Je moet bijvoorbeeld zoveel auto’s raken of 100 voertuigen laten ontploffen ofzo. Als je de drie uitdagingen van één stad voltooid hebt, dan win je een speciale wagen. Dit brengt me ineens bij het enorme aantal auto’s, zo’n 79! Wel niet allen even snel, want eerst begin je met de tragen en dan win je de snellen.

Na de singleplayer gespeeld te hebben, ben ik als een zot op de multiplayer begonnen. Eenmaal je die uit hebt, is er niet veel meer te doen. De replay-waarde van dit spel ligt dus niet zo hoog. De multiplayer bevat ongeveer dezelfde onderdelen als de singeplayer, maar hier speel je tegen echte mensen, die veel beter zijn dan de computers. Enkel de “Grand Prix” is niet aanwezig en “Wegmisbruik” is het enige dat een kleine1 verandering ondergaat. Je moet hier dus proberen zo snel mogelijk tien tegenstanders te takedownen. De eerste die dat gehaald heeft, wint. Dan hebben we nog het crashen dat ik niet vaak gespeeld heb omdat het me gewoon niet aanspreekt. Je moet telkens om beurt waardoor je beter de singleplayer kan spelen. Al deze onderdelen liggen vast. Als je het aantal laps of takedowns wil veranderen, dan kan je dat op je buik schrijven, wat ik persoonlijk wel een minpunt vind.

Online is ongeveer hetzelfde als de multiplayer offline met dat verschil dat je een vol scherm hebt. Ook hier zijn dus bijna al de onderdelen aanwezig. Enkel “Wegmisbruik” ondergaat een metamorfose. Zo strijd je team tegen team in deze modus. Het rode team moet proberen het blauwe team uit te schakelen voor dat die de finish bereiken. Dit is wel erg leuk. Online is het natuurlijk een pak moeilijker dan offline, maar dat zorgt ervoor dat je het spel blijft spelen. Ook is er een grote ranking opgesteld die begint bij 75000 en eindigt bij de numero uno. De EA-servers houden ook bij op wie jij een takedown hebt, en wie er een takedown op jou heeft. Erg leuk omdat je zo eens goed revange kan nemen na die ene smerige takedown van die Amerikaan. Online zorgt dus voor vele uren meer spelplezier en dat is goed.

Qua gameplay stelt Burnout Revenge zeker niet teleur. Integendeel zelfs, ik vind het geniaal. “Easy to handle, hard to master” is een begrip dat ontwikkelaars soms graag gebruiken, maar hier is het echt het geval. Zelfs het kleinste kind kan het, maar de profs hebben heel wat uren doorgebracht met dit game. Zo staan de rem en gas op de normale plaatsen en vinden we de boost, die onmisbaar is in Burnout, op een gemakkelijke plaats, de A-knop. Je meter kan je vullen door gevaarlijk te rijden en je kan hem zelfs vergroten door iemand neer te halen.

Ook grafisch is het niet slecht. Het is natuurlijk geen topgame, maar toch ziet het er erg goed uit, behalve als je stilstaat, wat dus zeker niet de bedoeling is. Bij Burnout gaat de gameplay boven de grafics en dat vind ik goed. Naast de grafische kwaliteiten heeft Revenge ook nog muzikale en audiele kwaliteiten. Zo hoor je de motoren goed ronken en hoor je ook een zoef als je dicht voorbij iemand rijdt. Op de muziek is ook weinig op aan te merken. Stuk voor stuk songs die perfect passen bij het gamegenre. Zo heeft Yellowcard zelfs een prijs gekregen voor de beste soundtrack voor een game. Wel jammer is dat wanneer je crasht, de muziek plots uitvalt, maar dat is slechts een klein detail.

In de inleiding zei ik dat Burnout misschien veranderd was, maar op welke facetten dan. In deze versie van Revenge zitten meer kruispunten verwerkt om nog meer ravage aan te richten. Ook nieuw is de toevoeging dat je de auto’s van achteren kan rammen om boost te winnen. Naast de high-definition toevoeging, kan je op het begin van het spel ook nog eens kiezen welke taal jouw voorkeur krijgt. Zo heb je Engels, Nederlands, Fins, Spaans en een taal die ik niet ken. Dit vind ik wel goed omdat ik de Nederlandse versie niet het beste vind en ik liever in het Engels speel. Al bij al blijft het redelijk gelijk behalve dan dat je auto’s van achteren kan rammen, wat in de vorige versies niet kon.

Conclusie en beoordeling

None

Burnout Revenge is zeker geen topgame als Halo of Gears of War, maar toch is het erg goed. Je amuseert je er erg goed mee, de controls zijn gemakkelijk, er is een goede multiplayer en audiovisueel stelt het ook niet teleur. Soms is het een beetje te gemakkelijk (vooral offline) en het crashen spreekt mij totaal niet aan. Revenge is dus toch een erg goede racegame.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Easy to play, hard to master
 • Audiovisueel dik in orde
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Te gemakkelijk soms
 • Crashonderdelen niet mijn favoriet

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Beter. En nu nog een soortgelijks voor Fallout 3.

 • neeee keek uit naar morgen :(

 • shit zeg, ik keek ook uit naar morgen… pffffff

 • kut

 • slecht nieuws voor de fable gamers

 • Standaard het zelfde verhaal.

 • Jammer voor de Fable gamers. Wordt tijd dat ik Fable II ook is keer ga kopen denk ik.

 • Leuk!

  En willen mensen nu eens ophouden over Fallout 3. Ik zit me al in te houden hem te kopen bij een te veel aan games op het moment.

 • Ow, dat vind ik echt jammer. :( Knothole Island was m'n favoriete area uit Fable: TLC.

 • WAAT??

  Ze brengen wel snel nieuw content uit.

 • Op de verjaardag van men zus :D

 • Gelukkig voor mij. Ik heb Fable 2 nog niet zo lang dus kan ik hem deze 2 weken uitspelen waarna ik meteen verder kan met het content :D

 • mn enigste lichtpuntje van dese week is nu opgeslokt door de duisternis…  (ok, dat klonk nogal creepy :P)

 • cool, ga hem niet downloaden though maar toch

 • Echt gaaf en maar voor 800 punten. Deze ga ik zeker halen

 • Moet maar een MS points aanschaffen.

 • Damn das jammer.. :(

 • Vet. Ga ik wel aanschaffen. Komt er overigens ook nog een patch die de storend bugs eruit moet halen? Zo niet, dan vrees ik dat ik fable nog ff in de kast laat staan.

 • ga ik het echt kopen, bij fabel: TLC was dit gebied echt gaaf!

 • Geweldig! alleen 10 euro wel een beetje duur

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren