1. Command & Conquer Generals (PC)

Command & Conquer Generals (PC)

Welkom terug generaal. En de Command & Conquer reeks gaat maar door, deze keer is het tijd voor Command & Conquer Generals. Zoals jullie weten is de Command & Conquer reeks een van de beste RTS games. Nu dat de demo van Tiberium Wars er is, heb ik zin om eens een recensie te gaan maken over Command & Conquer Generals. Deze game heeft mij heel wat tijdjes bezig gehouden dus daarom hou ik hier een recensie over.

Command and Conquer? Zegt het je iets? Het is een goede stratagie game waar je erg veel bij moet denken. Command & Conquer: Generals is de eerste game in de serie de volledig gebruik maakt van een 3D-engine, dit is dan ook gelijk één van de sterkste punten aan de game. Niet alleen het gelikte uiterlijk van de eenheden, maar ook de effecten zijn werkelijk prachtig. Ontploffingen, water, afgevuurde raketten het ziet er echt waanzinnig goed uit. De serie stond bekend voor het grote aantal tussenfilmpjes met echte acteurs. EA is zelfs hier van afgestapt. Tijdens het spelen wordt je nu getrakteerd op ingame filmpjes. In één van de missies word er een grote dam opgeblazen, het water barst met vernietigende kracht door de verwoeste dam richting de vijand ondertussen alle eenheden op zijn pad meesleurend. Tijdens de drie verschillende campagnes zul je meerdere malen dit soort animaties te zien krijgen.

Zoals het een goede RTS betaamt zijn de drie zijdes totaal verschillend van elkaar en biedt elk volk een nieuwe uitdaging. Amerika is heer en meester van de lucht met maar liefst drie soorten vliegtuigen en de Comanche gevechtshelikopter. De Stealth bommenwerper kan onzichtbaar vijandelijke basissen benaderen en er kan pas op geschoten worden nadat zijn bommen al gedropt zijn. Amerika moet het ook echt van luchtmacht hebben. Op de grond zijn de Amerikaanse troepen een stuk kwetsbaarder. Qua tanks leggen ze af tegen de Chinezen en qua snelheid is de GLA ze de baas. De beste grondeenheid van de V.S zijn de humvee's. Deze jeeps kunnen vijf infanteristen vervoeren die ook uit de ramen kunnen schieten.

Zo ontstaan er dodelijke maar vooral ook snelle combinaties. Elk grondvoertuig van Amerika kan een upgrade ondergaan zodat er een Scout- of Battledrone toegevoegd wordt. De Scoutdrone geeft de tank extra veel zicht en detecteert onzichtbare eenheden terwijl de Battledrone de tank kan repareren en met een klein machinegeweer is uitgerust. Elk volk heeft uiteraard de beschikking over een superwapen. Amerika heeft het Particle Cannon. Deze gigantische laserstraal, die zo uit de laatste James Bond-film lijkt weggelopen, vernietigt binnen een paar seconden de doelen waarop het is gericht. De Chinese oorlogsmachine wordt voornamelijk aangedreven door tanks, veel verschillende en ontzettend sterke tanks.

Het zal je dan ook niet verbazen dat China het allersterkste grondleger heeft. China maakt gebruik van Gatling-technologie. Dit zijn grote zesloops machinegeweren met een flink kaliber. Deze wapens kunnen op een tank worden gebouwd of dienen als zeer effectief afweergeschut tegen de Amerikaanse vliegtuigen. Speciale aandacht is er voor de Overlord. Deze enorme tank, uitgerust met twee grote kannonnen, kan letterlijk over andere tanks heenrijden. In tegenstelling tot de Amerikanen is de luchtmacht van China is niet zo sterk, toch is het Chinese leger het meest effectief. Door de juiste mix van eenheden zijn er bijna geen vijanden die niet snel kunnen worden verslgen. Als ultieme wapen heeft het rode leger een atoomboom, die een hele basis in één keer platlegt.

Deze kracht zul je niet snel aantreffen bij het Global Liberation Army. De terroristengroepering moet het vooral van haar sluwheid hebben. Ze beschikken over geen enkele vliegende eenheid en hun tanks zijn zwak vergeleken met de eenheden van China en Amerika. Om het tot een goede GLA-generaal te schoppen moet je heel tactisch te werk gaan. Om een voorbeeld te geven: één van de meest bruikbare GLA-units is de Rocket Buggy. Deze is heel zwak maar heel erg snel en kan over grote afstanden zijn raketten afvuren op doelen, ideaal voor hit and run-tactieken dus. Zoals het echte terroristen betaamt schromen ze er niet van om hun eigen eenheden op te offeren. Via zelfmoordstrijders en autobommen kan je op sluwe wijze veel schade toedienen aan nuts en gebouwen. In de latere missies heb je de beschikking over het ultieme wapen van de GLA in de vorm van Scud-lanceerinstallatie.

Naast de verschillende wapens opereert elke partij ook anders. Ieder volk heeft bijvoorbeeld een andere manier van het verzamelen van resources. Amerika gebruikt de kolossale Chinook helikopters, China heeft trucks en de GLA roept de hulp in van hardwerkende mannen om alle grondstoffen te dragen. Geld speelt tijdens je strijdt een belangrijke rol. Oorlog voeren is een kostbare zaak. Amerika bouwt dropzones waar om de zoveel tijd goederen worden afgeleverd. China kan Hackers bouwen die het Internet afstruinen om geld van rekeningen te sluizen. De GLA heeft de meest drastische manier om financiële middelen te vergaren. Je terroristen worden namelijk geldelijk beloond wanneer ze vijandelijke eenheden uitschakelen. Je prestaties op het slagveld zijn trouwens belangrijk bij elke partij. Door het verslaan van vijanden (liefst met zo min mogelijk verliezen) doen je eenheden ervaring op, wat een sterke invloed heeft op hun prestaties. Door te winnen krijg je als Generaal er een ster bij, waardoor je nieuwe upgrades of eenheden kan kiezen.

Helaas heb je als Generaal niet echt enorm veel tactische kennis nodig om de strijd te winnen. Ondanks de zeer verslavende singleplayer-modus, je moet jezelf echt losrukken van het scherm, komen er af en toe toch wat minpuntjes naar voren. Zo is de AI niet echt slim. Je vijand valt vooral veel aan, maar gebruikt daarbij weinig tactiek. Je tegenstander gaat niet op zoek naar zwakke plekken en probeert nooit je uit de tent te lokken. Het is ook zeer makkelijk om gebouwen van de vijand over te nemen. Overigens is de AI van je eigen eenheden ook niet altijd even slim. Vooral de pathfinding laat het soms afweten.

Conclusie en beoordeling

De C&C Generals vind ik een erg goede stratagie game. Ik heb hier veel tijd aan versleten. Het geluid stoort me af entoe toch was het goed gemaakt in die tijd. Verder waren de tanks, poppetjes, ontploffingen en missies erg boeiend. Vanwege de verhaallijn, moeilijkheidsgraad en graphics geef ik deze game een 8.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Moeilijkheidsgraad
 • Graphics
 • Missies
 • Verhaallijn
 • Minpunten
 • Na een tijdje saai
 • Geluid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Een firmware was misschien een betere oplossing geweest.

  Ze zullen het wel oplossen.

 • Ik kan hem niet eens vinden in de PlayStation store. Is hij nou ook al in NL beschikbaar dan?

 • ik kon er ook niet gelijk op, ik moet 2 of 3x proberen en dan lukt het en ik heb zonder problemen een potje pool gespeeld xD

 • @ hierboven als je bij je webbrowser kijkt staat ie in dat rijtje en kun je hem gewoon downloaden

  ben ik nu ook aan het doen

 • Was wel te denk dat dit ging gebeuren. Gelukkig kan die Home mij niets boeien. Gewoon games wil ik

 • Ik moet de eerste beta nog spelen die geen problemen heeft.

 • De ruimtes waren er ook al in onze oude Beta  Trouwens lag gisteren vaak de gehele PSN plat

 • Wat ongelukkig

 • ik wacht wel tot de beta-periode voorbij is..

 • het zou ook eens in één keer goed gaan…

 • @glutinious  oke, en waar is een beta nou precies voor?! het is iets anders dan een demo he…

 • No shit sherlock, eerst lag het psn zelf plat (ik kon nog surfen dus aan internet lag het niet), en later op de avond moest 'k 14 keer proberen voor ik ingelogd geraakte.  En home open beta … lees : we kregen het niet af in de termijn die we beloofd hadden dus noemen we het een \"open beta\" waarmee we in 1 zucht ook een excuus hebben als er iets fout gaat.  @ Degrue : de store is niet nodig (ben zelfs niet zeker dat hij in de store staat), je krijgt gewoon een extra icoon op je xmb van waar je het kan doen. Staat vlak boven de playstation store als ik het me goed herinner.


 • Precies

 • Zoals gewoonlijk…

 • Een bètaversie is de naam van in ontwikkeling zijnde software.  Bètaversie-software is nog niet stabiel genoeg om in productie genomen te worden, maar wel al (deels) functioneel. De bètaversie wordt vaak verspreid onder een selecte groep van gebruikers voor een gebruikerstest. Dit kan een gesloten selectie gebruikers zijn (closed beta) of gewoon voor elke gebruiker (open beta).  zo!


 • Gister kwam ik er de tweede keer op. toen heb ik een poppetje gemaakt. Dat duurde zo lang verschikkelijk lang! Elk onderdeel moest ongeveer 2 minuten laden! Daarna ging ik mn huis rondlopen. Dat verveelde snel. Toen wou ik naar die home square moest ik eerst 44 mb downloaden, dat duurde zo lang! Dus ben ik maar gaan slapen:P. toen ik net (5 minuten geleden) wakker werd, stond ik op dat plein maar was mn ps3 vastgelopen:P. Nu even kijken of het wel lukt:P

 • Het werkt inmiddels perfect :D

 • Nou ja, wel goed dat ze nu met deze beta de grootste kinderziektes (lees: technische problemen in bovenstaande artikel) snel kunnen tackelen.  Ik had niet anders verwacht dat de release van deze beta, gezien de enorme populariteit, voor problemen zou zorgen.  Ik hoop dat ze voor de feestdagen een redelijk stabiele versie weten neer te zetten!


 • Ik wacht wel

 • Ik hoop voor iedereen dat het snel over is! Ik vind het toch wel sneu! Zo lang moeten wachten en dan werkt het nog niet goed. :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren