1. Kingdom Hearts (PS2)

Kingdom Hearts (PS2)

Ik lig op een strand. Hoog boven me schijnt de zon. Ik voel een zacht briesje op mijn gezicht. De palmbomen wiegen zachtjes heen en weer. “Dit eiland is echt een paradijs”, mompel ik. “Van mij mag dit eeuwig doorgaan.” Dan val ik in een diepe slaap. In mijn slaap kom ik terecht op een soort van grote schijf, gemaakt van mozaïek, midden in de lucht. Alles om me heen is zwart, behalve de schijf. Hierop krijg ik een soort van korte tutorial . Ik moet mijn stijl kiezen en loop rustig over het mozaïek, wat allemaal in de vorm is van Disney personages als Belle(uit Belle en het Beest). Plotseling word ik aangevallen door een soort van schaduw wezens, de zogehete Heartless. Het zijn gewoon levende wezens, maar kunnen als schaduwen in de grond verdwijnen. En, zoals de naam al zegt, hebben ze geen hart. Ik mep er een paar verrot. Plots begint de grond te trillen. Ik kijk achter me. Mijn schaduw wordt groter en groter. Ik zie hoe mijn schaduw een andere vorm krijgt en levend wordt. Het veranderd in een van de Heartless, alleen dan een soort van reusachtige baas. Hij valt mij aan en ik verdedig mezelf. De beste verdediging is de aanval, toch? Dat denk ik wel, daarom val ik hem aan. Midden in het indrukwekkende gevecht wordt de grond een grote zwarte vlek. Ik zie mijn belachelijk grote schoenen erin wegzakken. Het is net een soort van drijfzand. Dan val ik in het niets…

Vervolgens zie ik een prachtig filmpje op mijn tv, eentje waarmee Square-Enix bewijst dat ze nog steeds heer en meester zijn als het om tussen/ intro filmpjes gaat. Dit is het begin van Kingdom Hearts. Je zit midden op een prachtig eiland met je vrienden. De dagen gaan langzaam voorbij. Je hebt een leven zonder zorgen, een leven waar menig mensen jaloers op zijn. Toch ben je het zat. Je kent namelijk niks buiten je eiland om, en je wilt weten of er nog iets anders bestaat. Samen met je twee beste vrienden, Riku en Kairi, beslis je om een vlot te maken. Tijdens het maken van het vlot gebeuren er rare dingen. Midden in een grot, waar je de paddestoelen voor onderweg vandaan haalt, staat een gedaante die vanuit het niets lijkt te zijn gekomen. Hij praat tegen je, maar je luistert niet. Achter hem zie je namelijk een deur. “Die deur was er toch nooit, hoe kan hij er nu wel zijn?” vraag je jezelf af. Plots word je uit de grot geblazen en door de wind meegevoerd naar het strand. Je vraagt je af waar de wind vandaan komt. Allemaal mysteries. ’s Avonds kan je er niet door slapen. Je vraagt je af wat de link is tussen alles wat er gebeurd was. Dit is echter niet het enige waardoor je niet kan slapen. Er woedt namelijk een vreselijke storm. De ergste storm in jaren. Toch moet je naar buiten. Het vlot kan namelijk niet tegen de storm en je wilt het in veiligheid brengen. Eenmaal buiten gekomen kom je de Heartless weer tegen. “Geen tijd om te vechten” zal je in jezelf denken. Toch zal je moeten, want de enorme Heartless baas, waar je eerder ook mee had gevochten, staat midden op je eiland. Je kijkt omhoog, midden in de lucht is een raar soort van gat, waaruit de storm lijkt te komen. Alles word in dat gat opgezogen, De Heartless, Riku en Kairi en jij ook.

Op dat moment in een andere wereld gaat hoftovenaar Donald naar de

Koning toe. Maar koning Mickey is er niet. Donald raakt in paniek en gaat naar kapitein Goofy toe. Hij verteld over een briefje wat hij had gevonden. Het briefje was geschreven door de Koning. Donald en Goofy besluiten Koning Mickey te gaan zoeken. Voordat ze dat gaan doen moeten ze van de koning de Keyblade zoeken. Samen met de eigenaar van de Keyblade moeten ze de keyholes sluiten, zodat de Heartless verdwijnen. Ze beginnen hun zoektocht in Traverse Town. Hier komen ze Sora tegen. Jij dus. En wat blijkt, jij bent de eigenaar van de Keyblade. Het is voorbestemd dat al het voorgaande zou gebeuren. Jullie besluiten om samen te gaan werken en alle keyholes te sluiten. Ondertussen zoeken jullie ook nog eens naar Riku en Kairi. De keyholes zijn verspreid over allerlei werelden. Je komt in deze werelden met behulp van het Gummiship. Hiermee vlieg je naar de werelden en schiet je ondertussen vijandige schepen neer. Dit schip kan je zelf vormen en wordt steeds beter naarmate je verder komt in het spel. Dit is het eerste minpunt van het spel. Het Gummiship en de vliegreizen zijn namelijk saai, nutteloos en gaan al snel irriteren. Gelukkig maken de werelden waar je naartoe vliegt veel goed. Deze werelden zijn namelijk bekend uit de Disneyfilms. Je komt onder andere in het bos van Tarzan, in de woestijn van Aladdin en zelfs in Neverland van Peter Pan. De werelden zijn niet het enige bekende, ook de bijbehorende personages kom je tegen. Trouwens, je komt niet alleen bekende Disney figuren tegen, maar ook bekende figuren uit Final Fantasy. Een leuke mix, Disney en Final Fantasy.

Kingdom Hearts is natuurlijk een RPG, en wat is er belangrijk in een RPG? Juist de gevechten. Je vecht met je Keyblade, maar hoe verder je komt, hoe meer magische aanvallen je kunt. Dit varieert van vuurballen en ijsballen tot bliksemstralen en windvlagen. Iets verder in het spel leer je ook hoe je summons kan oproepen. Hierbij roep je een bekend Disney personage op. Deze helpen je tijdelijk in de gevechten, in plaats van Donald en Goofy. Voorbeelden hiervan zijn Dombo en Simba. Je vecht tegen de Heartless, in het begin zijn dat “gewone” personages die je een beetje slaan, maar als je verder komt gaan ze variëren. Zo kom je Heartless tegen die vuurballen schiet, of Heartless die lijken alsof zij een van de 40 rovers van Ali Baba zijn. Je kunt ook tegen deze Heartless vechten in een toernooi. Dit gebeurt in de arena van Hercules en het is een leuke extra als je even niet meer met het verhaal verder wilt gaan. De verschillende eindbazen zijn ook indrukwekkend. Zo kom je dus de eerder genoemde reusachtige Heartless tegen, maar ook Cerberus, de driekoppige hond uit Hercules. Tot de Heartless behoren niet alleen de zwarte wezens die je overal tegenkomt en de eindbazen, maar ook verschillende slechteriken uit de Disney films. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kapitein Haak.

Allemaal leuk en aardig, maar de gevechten zijn natuurlijk lang niet zo leuk als het er niet uit ziet. Gelukkig is dit wel goed. Het spel is namelijk goed afgewerkt. De werelden, de personages en de Heartless zien er echt goed uit. De details zijn allemaal goed afgewerkt en hier heb ik niks op aan te merken. Ook de magische aanvallen en de summons laten je bijna kwijlen voor je tv scherm. Dan heb je ook nog de geweldige effecten tijdens de gevechten die de gevechten nog indrukwekkender maken dan het al was. Tel hierbij de oogverblindende tussenfilmpjes bij op en je hebt een prachtige RPG in je handen.

Ook het geluid is prima geregeld. De effecten klinken mooi, de stemmen herken je uit de Disney films en de deuntjes zijn van hoog kwaliteit. Dit en de bekende werelden en personages zorgen voor een van de grootste pluspunten van deze hele game; namelijk de sfeer. Square-Enix trekt je bijna in het spel, en zorgt ervoor dat je maar door wilt spelen, omdat het voelt alsof je het allemaal zelf beleefd. Gelukkig maakt het niet uit als je maar door blijft spelen, want je bent hier een behoorlijk tijdje mee zoet. De verhaallijn zelf is al leuk, maar er zijn nog genoeg andere dingen te doen. Ik noemde al het toernooi van Hercules, maar dat is niet het enige. Het verzamelen van bonussen is ook leuk. Deze bonussen krijg je door de Trinities. Dit zijn vlekken in de vorm van drie hartjes die in verbinding met elkaar staan en die overigens in verschillende kleuren te vinden zijn. Elke kleur moet je eerst vrijspelen. De Trinities activeer je door samen met Goofy en Donald ernaast te staan, en dan samen ernaast te gaan springen of er doorheen beuken als het op een muur staat. Hierdoor kom je in gebieden waar je eerst niet kon komen, en kan je dingen verzamelen die je eerst niet kon kopen. Deze Trinities zijn goed verstopt en vormen een uitdaging om gevonden te worden. Als je echt alles uit deze game wilt halen ben je heel lang bezig en het verveeld geen moment.

Je speelt dit spel nooit alleen. Vaak lopen Donald en Goofy met je mee, maar soms kan je ze ook inruilen voor andere personages. Dan laat je in plaats van Goofy bijvoorbeeld Tarzan mee lopen of Peter Pan in plaats van Donald. Zelf deed ik het niet veel, want die kan je alleen maar in een bepaalde wereld helpen. Dit is onhandig bij het levelen. Niet alleen jij krijgt de experience die je vergaart bij het vechten, maar ook je teammaten, en hoe meer ze bij je zijn, hoe meer ze vechten. En hoe meer ze vechten, hoe meer en sneller ze kunnen levelen. Enig nadeel aan die teammaten is dat ze nog wel eens in de weg staan. Dan heb je ook nog eens die irritante camera die op sommige momenten zo staat dat je niks kan zien en op die manier sta je nog wel eens achter een doos of ton, en kan je moeilijk weg omdat je door de camera niet kan zien welke kant je op moet, en je teammaten ook nog eens naast je staat, waardoor je moeilijk kan lopen. De camera kan je wel zelf aanpassen, maar dit gaat met de schouderknoppen en niet met de rechter analoge stick. Gelukkig komt dit niet vaak voor en heb ik er weinig last van gehad.

Conclusie en beoordeling

None

Square-Enix en Disney hadden samengewerkt. Daaruit kwam een geweldige game. Kingdom Hearts is een uitstekende game geworden, met een geweldig verhaal, veel sfeer, mooie tussenfilmpjes en vooral veel bekende personages en werelden. Het heeft zijn minpunten, maar die zijn niet heel erg belangrijk en verpesten de pret niet. Een van de beste RPG’s op de PS2. Een Must-Have voor elke Disney fan. Heb je echter een hekel aan Disney of aan Final Fantasy, dan kan je dit spel beter laten liggen, want bijna alles heeft te maken met Disney of Final Fantasy.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Sfeer
 • Disney en Final Fantasy
 • Lange speelduur
 • Tussenfilmpjes
 • Sound
 • Minpunten
 • Gummiship
 • Camera
 • Teammaten staan soms in de weg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Fuck Valve.

 • toch maar weer eens live gaan halen.

 • Valve Pwnage! Valve is weer eens goed bezig!

 • Ik wordt er toch elke keer weer erg droevig als ik lees dat de PS3 voor dit soort updates buitenspel gehouden wordt.

 • Jaa ckr, net wanneer TF2 aan t overlijde is, wordt ie gereanimeerd :D, nu zelfs me 2 personages die voorzien worde van achievements, t kan nie op. Nou de Demoman nog (mijn favo personage :)

 • focking VREET, dat wordt weer lekker TF2 doen!!!

  OWNED  Ik kan niet wachten!


 • De update voor de 360 versie zou toch geld gaan kosten omdat dat moest van microsoft?

 • hoezo fuck valve?

  goed valve

 • nice!

 • Dit bericht klopt niet.  De PC heeft de update al. Level 3 dispenser en teleport zijn toegevoegd, een lichte nerf aan de demoman en de Spy kan nu zijn cloak opladen met ammo boxes en wapens, ook zijn er wat kleine effecten toegevoegd. Later willen ze de engine gaan updaten met nieuwe technieken van Left 4 Dead, maar alleen de gene die ervoor zorgen dat Directx 8 support niet wordt verkloot. Als laatste wordt de volgende grote update (met wapens/achievements/mappen) voor de scout gemaakt. En ze vragen de spelers om met een ideeën te komen die de scout een betere keus maken voor mappen als Dustbowl en Goldrush. Je kan op het officiele forum het idee posten.  Voor meer informatie: www.teamfortress.com.

  Er staat inderdaad in de komende dagen, maar het was twee dagen geleden al gepost en vandaag is het uitgekomen.  Kan niet wachten op scout update >:)


 • @ Oelewapper

  Trieste zielige PS3-fanboy *facepalm*

  On: Heb TF2 liggen, maar moet 'm nog proberen… (ben geen FPS-type) • @ Oelewapper

  Is niet hun schuld dat jij kleine genitalien hebt.

 • hahahaha wederom een reden om een 360 te kopen. en me ps3 gewoon lekker bluerays te laten knallen.

  ps3 games = bagger.  ps valve is echt de shit. zie http://www.blackmesasource.com/

  om te smullen ;) • hahahaha wederom een reden om een 360 te kopen. en me ps3 gewoon lekker bluerays te laten knallen.

  ps3 games = bagger.  ps valve is echt de shit. zie http://www.blackmesasource.com/

  om te smullen ;) • @ Loaded117  Ik neem aan dat je niet de pc versie bedoelt want die is nog spring levend.  @ Nintendoo g1j2  Black mesa source is een source mod, valve heeft hier weinig mee te maken behalve de engine en hl1 natuurlijk :)  De officiële patch notes:  Team Fortress 2

  # The Engineer's teleporters can now be upgraded to level three. It will recharge faster the higher level it is

  # The Engineer's dispensers can now be upgraded to level three. It will give out metal and heal faster as it is upgraded

  # Spies will be able to recharge their cloaking ability by picking up ammo off of the ground or from health cabinets

  # Some changes to the second part of the first stage of Goldrush to give the attackers more of an advantage

  # Any weapons that fire bullets (shotguns, sniper's machine gun, heavy's minigun, etc.) can now break apart the Demoman's stickybombs

  # The icon on the HUD for a person calling for Medic will now give more information to the medic (if the target is low on health, on fire, etc.)

  # Added an achievement tracker that will allow people to choose specific achievements that they are trying to get

  # There is now a custom icon for death messages when the player was killed from a critical hit

  # Added a new particle effect for when a player enters the water

  # Added smoke to the feet of a rocket jumping soldier

  # Players will now have some particles swirling around them so other players can see when they are overhealed
 • En komen er dan ook nieuwe klasses? Zoals in de Left 4 dead demo werd aangekondigd?

 • IK heb toch wel problemen met TF2. Ik vind het super vet, maar het laden duurt zo ontzetten lang(PC) dat ik het toch niet speel. Als dat laden een beetje CoD snelheid had, zou ik het superveel spelen. Magoed toch vet, dat ze blijven updaten.

 • ik merk dat er laatste tijd niks voor de ps3 meer komt:P

 • awesome!

 • Haha Valve haat PS3 echt :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren