1. Need for Speed Carbon (Wii)

Need for Speed Carbon (Wii)

Need for Speed is een van de langst lopende series. Helaas melkt Electronic Arts het de laatste tijd voortdurend uit, waardoor je nu ongeveer ieder jaar een nieuwe Need for speed krijgt. Dit jaar probeert EA het weer met Need for Speed: Carbon. Vorig jaar legde EA de lat behoorlijk hoog, want Most Wanted was een toppertje. Of Carbon de trotse opvolger van Most wanted is of dat ze zich zou in een hoekje moeten gaan schamen wil ik duidelijk maken in deze review.

Race game, verhaal?

In deze game zit inderdaad een verhaal. Voor de verhaalpuristen even in het kort wat de rode draad in het spel is. Je komt aan in Palmont City; een plek waar straatrace bende’s racen voor meer respect en gebieden. Je bent aan het racen terwijl er opeens politieauto’s komen. Deze schakelen met stroomwapens alle overige wagens uit.. Maar jou wagen wordt niet geraakt (de reden hierachter kom je later in de game te weten). Na deze adrenaline verhogende actiescènes komt een of andere macho op je af die luistert naar de naam Darius. Hij wil je wel wat geld lenen voor een auto en zo start het verhaal. Hij vraagt aan zijn vriendin of ze je wil rondleiden door de stad. Na enig twijfelen, doet ze het toch, tegen beter weten in. Ze stapt in je auto en lijd je naar een ander persoon, een blocker. Dan wordt meteen een van de vernieuwingen van Carbon duidelijk namelijk: je crew. In de game kom je verschillende mensen tegen die voor je willen racen. Ten eerste de blockers, dit zijn mensen die je tegenstanders zoveel mogelijk proberen dwars te bomen door voor ze te gaan rijden en er tegen aan te botsen. Daarnaast zijn er nog Scouts. Dat zijn mensen die alle binnendoorwegen in een race kennen en ze ook vaak gebruiken. Ze melden het tegen je door bijvoorbeeld: “There should be a tunnel at the left” te zeggen. En tot slot: Drafters. Deze gaan naarmate een balkje is gevuld en mits je op het linker pijltje hebt gedrukt, voor je rijden waardoor je door de luchtstroming sneller kan en met zijn tweeën als een soort magneten naar voren word gedreven. Deze toevoeging van de crew voelt een beetje dunnetjes aan en het voegt niet erg veel toe. Ook jammer is dat je maar één crew member tegelijk op actief kan zetten, waardoor het vaak twee tegen twee races zijn. Het zou leuker zijn als het vier tegen vier zou zijn. Ook maakt dit het spel makkelijker want als jou teamgenoot eerste wordt heb jij de race dus ook gewonnen.

Opzet van spel

Palmont city is zoals eerder gezegd een plek voor straatracers die voor respect en grond racen. Palmont city is in vier hoofdzone’s ingedeeld en deze vier hoofdzone’s zijn weer in deelgebieden ingedeeld. Er zijn vier hoofdbende’s in de game waarvan je hun gebied moet afpakken. Dat gaat als volgt in werking. Je moet in gebied nummer één beginnen wat bijvoorbeeld uit acht delen bestaat. In elk deel zijn er ongeveer drie races en als je er twee hebt gewonnen wordt dat deel van jou. Als je alle deelgebieden hebt veroverd daagt de leider van dat gebied je uit waarbij je eerst een circuit race tegen hem/haar doet. Mocht je die hebben gewonnen willen ze het uitvechten in de Canyon. De Canyon race bestaat uit twee onderdelen. De eerste race rijd je tegenstander voorop en je moet zo dicht mogelijk achter hem of haar blijven, hoe dichter je erbij rijd hoe meer punten. Als je van de Canyon afvalt zul je weer helemaal bovenaan met nul punten moeten beginnen! Mocht je de race hebben overleefd met bijvoorbeeld 200.000 punten, begin je de volgende race weer met die 200.000 punten, terwijl het nu jouw taak is om aan kop te gaan rijden. Dus nu is het precies omgedraaid en rijd jij voorop en probeer je de afstand zo groot mogelijk te houden want als de tegenstander dichterbij komt gaan er meer van jou punten af mocht je van de Canyon afvallen of je punten aantal op nul zijn gekomen, moet je weer helemaal de eerste race rijden. Mocht het je wel zijn gelukt dan is het gebied voor jou en kun je verder gaan met de andere gebieden. In zo’n gebied kom je allerlei races tegen die de Need for speed serie kenmerken.Zoals bijvoorbeeld de drift. Deze drift houdt in dat je in bochten veel kan slippen voor punten en proberen de muur niet aan te raken. Ook is er de speedtrap, dit houdt in dat je zo hard mogelijk moet rijden en dat je je dan laat flitsen. Daarnaast heb je nog het gewone circuit race en sprint.

Tuners, Muscles, Exotics?

In dit deel zitten ongeveer 40 auto’s die opgedeeld zijn in 3 klasse’s. Tuners: Sportwagens die je uitgebreid kan tunen denk hierbij aan: Mazda, Nissan etc. Exotics: De sportbolide’s die goede 'handling' (lees: hoe goed auto stuurt en hoe snel) hebben denk hierbij aan Lamborgini’s en Porsches. Last but not least : de Muscle’s de wagens voor de stoerdere onder ons denk hierbij aan Amerikaanse klassiekers zoals de Shelby die dan weer bekend staan om hun hoge topsnelheid. Aan auto’s dus geen gebrek in het nieuwste deel van Need for speed.

Pimp my ride?

In Carbon kun je er weer flink op los tunen, denk hierbij aan: bodykits, spoilers, velgen etc. Ook een leuke toevoeging in Carbon, je kunt als je bijvoorbeeld een spoiler hebt van een bepaald merk, kun je die groter maken, meer naar buiten laten staan. Zodat je meer kans hebt om echt een unieke auto te krijgen.

Wii versie uitgerust met vernieuwende besturing

Zoals elk Wii spel is de besturing bijzonder, zo ook bij Carbon.

Je hebt verschillende besturing’s mogelijkheden maar ik zal alleen de standaard (tevens ook fijnste) uit gaan leggen. Houd de Wii mote op zijn zijkant vast zodat je een hand bij de pijltjes hebt en de andere bij de 1 en 2 knop. Met 2 kun je gas geven, met 1 remmen. De Nitro die je op je auto kan bouwen schakel je in met pijltje naar voren, split time doe je met pijltje naar rechts en met pijltje naar links kun je je crew lid in schakelen als dat je gewenste vereiste is. Dan kun je nog met A oversturen en met pijltje naar achteren je handrem inschakelen. Tot dusver niks speciaals. Maar het sturen is wel apart dit doe je door de Wii mote naar links of naar rechts te bewegen. Dit werkt uitermate goed en het is ook is wat anders als de standaard race game.

En ook de muziek is in dit deeltje weer goed

In Carbon zitten 40 nummers opgedeeld in die verschillende soorten muziek: Hip hop , Electro en Rock. De muziek is wel wat minder als in het vorige deel : Most wanted , en ook maakt het de race’s niet echt spannender, toch weet de muziek een goede sfeer in de game te brengen.

Het is dit keer s’nachts i.p.v. overdag….

In Carbon is het in tegenstelling tot Most wanted weer nacht net zoals Underground. Dit heeft zo zijn voordelen en nadelen. Want wegen herkennen gaat moeilijker en als de zon op je tv schijnt is het ook minder duidelijk. Maar daar tegen over staan dan weer; mooie sfeer en meer spanning. De auto’s zien er gelikt uit en racen met een natuurlijk gevoel over de straten. Verder zitten er niet super veel details in de omgeving, maar de stad is redelijk ‘’levend’’ en de neon lichten zien er mooi uit.

‘’ Yellow Porsche Cayman speeding, heading south…

Qua achtervolgingen met de Politie is er eigenlijk niks veranderd ten op zichte van Most wanted. Maar waarom zouden ze want het zit eigenlijk gewoon goed in elkaar. Denk hierbij weer aan dat vlammetje wat het niveau van de politie’s aangeeft en de pursuit breakers (lees: Torens of borden langs de weg die je om kan rijden zodat de politie er moeilijker langs kan) die je kunt gebruiken om de politie af te schudden. Het zit goed in elkaar en schroeft de replay waarde omhoog.

Na story mode spel voorbij of niet?

Nee, er zit meer in als alleen de carrière die je ongeveer in 12 uur uitgespeeld hebt. Je kunt naast de story mode ook ‘’challenge series’’ doen waarbij je zoals de naam al doet vermoeden te maken hebt met doelen. Dit zijn eigenlijk stuk voor stuk gewone races maar wel met een auto die van te voren al bepaald is door het spel. Deze races zijn wel leuk voor de echte Need for speed fans, maar ik denk dat veel na de story mode niet meer verder gaan met dit.

Al met al is het spel gewoon in alle opzichten net wat beter als zijn voorganger. Met net genoeg vernieuwingen om ook vernieuwend te zijn is het spel in mijn opzicht gewoon geslaagd.

Conclusie en beoordeling

Carbon komt voor een 9 niet in aanmerking. Daarvoor is het: te weinig vernieuwend, en de story toch wel wat aan de korte kant. Mocht je Most wanted hebben gemist of de vernieuwingen, vernieuwend genoeg vinden, dan is deze game geschikt voor jou.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Tunen
 • Canyon
 • auto's
 • Controls
 • Minpunten
 • story mode te kort
 • te weinig ''echt'' vernieuwends

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jammer:(

 • inderdaad heel jammer maar er is nog en beetje hoop voor europa

 • jammer, maar als ze denken dat ze het niet af kunnen krijgen voor de geplande releasedatum, dan liever maar wat uitstel en een beter afgewerkte game dan een te vroeg uitgebrachte game met alle gebreken vandien…

 • Schade!!! :(

 • Als die daardoor beter is. ;)

 • beter uitstellen en een betere game dan een te vroeg gelanceerde game die suckt, wel spijtig,ik keek er naar uit.

 • Jammer :(

 • ben benieuw of

  ie dan wel af is haha

 • Eindelijk nog s een echte pc topper.

 • Spijtig :( maarja.. wat moet dat moet ;)

 • Jammer, maar als het nodig is, dan beter dit dan een niet-afgewerkte game!

 • Voor mij hoeven ze deze game helemaal niet meer uit te brengen…

 • Obiebarca… Cultuurbarbaar.

 • NOOOO. Ik had mijn geld voor sinterklaas bewaard voor deze game. Om te halen begin februari nu moet ik veel langer wachten damn.

 • duizend bommen en granaten!

 • als ze er maar een goede game van maken, dan maakt mij dat ene maandje niet zoveel uit.

 • Als de game er maar beter op word… Ik hoop niet dat ze het net zoals andere ontwikkelaars nog steeds een bagger game uitgeven die zo vaak zijn uitgesteld.

 • Helaas

 • jammer

 • Ach, grootste uitstelteleurstelling is voor mij nog steeds GTAIV, maar het is de game toch ontzettend ten goede gekomen. Waarschijnlijk is dat hier ook het geval, en ik wil niet dat SEGA deze game ook al gaat verneuken door te vroeg uitbrengen dus beter dat het is uitgesteld.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren