1. Viva Piñata (X360)

Viva Piñata (X360)

De november maand was er één om nooit te vergeten. Althans, voor de Xbox 360 eigenaren: Gears of War, Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas en Call of Duty 3 zijn immers titels waar je een onbeschrijfelijk, maar ook een subtiel gevoel van krijgt. Een maand later lieten we de shooters achter ons en keken we naar wellicht dé game van de maand december. Rare heeft het hem wederom geflikt en komt opnieuw aanzetten met een kleurrijk spel voor de 360: Viva Piñata, een spel dat automatisch voor euforie in jouw huis zorgt, maar ook altijd een glimlach op menig gamer weet te toveren. Maar waarom eigenlijk, wat maakt Viva Piñata zo speciaal?

Om te beginnen is Viva Piñata een game waar de vrolijkheid van afstraalt. Het valt meteen op dat je wordt gebombardeerd door verschillende elementen: avontuur, spanning, plezier, diversiteit, sprookjesachtige graphics en sfeervolle muziek. Mix deze ingrediënten en je krijgt Viva Piñata, in Nederland ook wel de afstammeling van de Fabeltjeskrant genoemd.

Viva Piñata, filled with fun, filled with fun!

Viva Piñata zou Viva Piñata niet heten, als er geen Piñata's in het spel zaten. Het spel draait immers om deze Piñata's: kleurrijke met snoep gevulde beestjes die allen gebaseerd zijn op echt bestaande dieren. Piñata's stammen oorspronkelijk af uit Mexico, waar ze gebruikt worden bij kinderfeestjes. De Piñata's zijn gemaakt van onder meer papier-maché en zijn gevuld met snoep en lekkers voor de kinderen. De Piñata hangt aan een koord in de lucht en de kinderen moeten één voor één geblinddoekt de Piñata stuk proberen te slaan met behulp van een stok. Gelukkig gaat het er in de game niet zo wreed aan toe, want je moet ze namelijk niet aan stukken slaan, maar ze proberen aan te trekken en te verzorgen.

Doordat jij het voor het zeggen hebt in het tuintje (je bent immers de tuinier), kun jij ze overtuigen om zich bij het hof aan te sluiten, mits je hun voorwaarden waarmaakt. Dit kun je doen door je pinometers goed te benutten, bijvoorbeeld door grasvlaktes, moddervlaktes, riviertjes, bomen, planten, bloemen en dergelijk aan te leggen. Door de verschillende gereedschappen die je krijgt van Leafos, de dochter van Jardiniero, de beste tuinier op Piñata Eiland, kun je zowat alles in je tuintje veranderen. Zo kun je met behulp van de spade de aarde vruchtbaar maken, met de gieter de planten en bloemen water geven en met de graszaadjes hoog of laag gras planten. Toch wel aardig van die Leafos!

Naarmate je woestenij omgetoverd is tot een waar paradijs is het tijd om Piñata's aan te trekken. De eerste die je komt vergezellen, is een kleurloze Whirlm. Hij of zij (er zijn geen geslachten) is al snel tevreden met een paar pinometer grond, terwijl andere Piñata's zwaardere eisen stellen. Waaronder de Sparrowmint, die alleen je tuin komt versterken als jij hem of haar een Whirlm voert en een huisje in je tuin hebt staan. Natuurlijk hebben alle papieren diertjes andere eisen en smaken, wat natuurlijk zorgt voor de nodige arbeid. Heb je eenmaal aan de eisen van de Piñata voldaan, dan wordt hij of zij officieel bewoner. Dit is eigenlijk een pontificaal geval, aangezien alle nieuwe bewoners van kleur veranderen.

Zoals al eerder in de review werd vermeld kent Viva Piñata een uiterst realistische voedselketen, ook wel de Kringloop van het Leven genoemd (zie Leeuwenkoning). Sommige Piñata's móeten nou eenmaal andere Piñata's opkruimelen, willen ze een bewoner van jouw tuin worden. Dit wordt door middel van een gevecht bepaald. Zo eten slangachtige Syrupents kikkerachtige Lickatoads, terwijl die weer op hun beurt staan te wachten voor smakelijke Tafflies en Flutterscotches.

In deze gevechten sta je echter niet machteloos, want je kán het gevecht stoppen wanneer je maar wilt. Dit doe je met behulp van de spade of de gieter, gelukkig helpt dit ook als er ruzie uitbreekt in je tuintje, het moet natuurlijk geen chaos worden.

Natuurlijk blijft het niet bij die éne Whirlm en die éne Sparrowmint. Je kunt namelijk van iedere soort er twee strikken. Heb je er eenmaal twee van dezelfde soort, dan kun je aan romantiek doen. Ook hiervoor moet je aan bepaalde eisen voldoen. Bij de Whirlm is dat voldoende aarde hebben en een wormenhuis om in te leven. Heb je aan alle eisen voldaan, dan verschijnt er een hartje boven het hoofd, dat betekent dat ze eindelijk klaar zijn voor romantiek. Er zijn nogmaals geen geslachten, dus de onzijdige zoon kan het gerust met de onzijdige vader doen. Haal je als lezer echter niks in het hoofd, want het zogenaamde 'paren' wordt geïnterpreteerd als een romantische dans, die erg komisch overkomt. Voordat je die dans kunt doen, moet je vooraf een minigame voltooien. Het concept doet je aan Frogger denken, ontwijk de obstakels en zoek een oplossing om aan de andere kant van het parcours te komen. In dit geval moet je het echtpaar dus zien te herenigen. Ben je klaar en zijn zij klaar, dan komt Storkos, de vettige dame die als ooievaar fungeert, langs om je het ei te bezorgen, een traditioneel gebeuren dus.

Niet altijd rozengeur en manenschijn

Helaas is het niet altijd rozengeur en manenschijn op Piñata Eiland, voor zowel de gamer als de Piñata's niet. Gaandeweg wordt Viva Piñata natuurlijk alsmaar leuker, maar gaandeweg kom je ook de minpunten van het spel tegen. Laten we beginnen met de overzichtelijkheid van de game, die soms erg chaotisch oogt. Dit komt mede door de slecht uitgewerkte camera, die nauwelijks een goede kijk op heel de tuin biedt. Oké, er is een mogelijkheid om je tuintje van bovenaf te bekijken, maar wil je dit doen, dan sta je machteloos tegenover je tuintje, vanuit die stand kan er dan namelijk geen actie worden gevoerd. Het tweede mankement wat mij stoorde was het bereik van sommige (vliegende) Piñata's. Mochten ze ergens rondfladderen of op een locatie zijn waar ze normaal gesproken niet te bereiken zijn, gooit je cursor er met de pet naar. Dit zorgt ervoor dat je moet wachten tot deze in beweging komt alvorens je een actie uit kunt voeren.

Ook de Piñata's hebben niet altijd een luizenleventje. Naast de aasgieren die het allemaal op elkaar gemunt hebben, zijn er ook nog de 'slechte' Piñata's. Deze worden Zure Piñata's genoemd. Deze slechte dieren hebben het vooral op jouw potentiële tuin gemunt, zo laten ze zure snoepjes achter waar jouw bewoners door nieuwsgierigheid een hap van nemen. Hierdoor worden ze ziek en gaan ze dood als je ze niet snel helpt. Gelukkig is er een dokter in de zaal, te weten dokter Patch, die je te hulp schiet, mits je een vergoeding betaalt.

Maar dan heb je ook nog de échte slechteriken uit het spel, zoals Dastardos en Dokter Pest. Die vormen samen een complot tegen jouw tuin, opletten geblazen dus, voor je het weet molesteren ze jouw creativiteit.

Willy de Bouwer, Fannie de postbode, huh?

Een groot voordeel aan Viva Piñata is dat het spel volledig in het Nederlands geschreven en vertolkt is. De tekst, de stemmen, alles is in het Nederlands, dat natuurlijk subliem is voor diegene die de Engelse taal niet onder de knie hebben. Bovendien klonken de stemverleners mij bekend in de oren, wat het voor kinderen natuurlijk ideaal maakt. Waaronder Willy de Bouwer, die ik herkende van de Nederlandse Harry Potter, te weten Hagrid. Willy is trouwens een klusjesman die altijd voor je klaarstaat, heb je een huis voor zowel de Piñata's als de personeelsleden nodig, dan is hij je man. Dan hebben we ook nog Costolot, een furie die vooral op je chocolademunten uit is. Dat zegt trouwens niets over het feit dat ze goede spullen verkoopt hoor, al is de prijs wel iets aan de hoge kant. De volgende vrouw oogt iets vriendelijker en is vooral handig, mocht je over een Xbox Live Gold abonnement beschikken: Fannie de postbode. Het is namelijk via haar mogelijk om andermans spullen te bekijken en eventueel te ruilen. Mocht je die ene Piñata nog niet hebben die een klasgenoot bijvoorbeeld wel heeft, dan kan je hem gemakkelijk via de nuttige kratten ruilen of gewoon als cadeau ontvangen. Een leuk toevoegsel, maar helaas houdt het Live gebeuren hierbij op. Je kunt elkaars tuin niet bezoeken en dat is iets wat erg jammer is.

Helaas kent de Nederlandse taal ook haar nadelen. Zo zijn de vertalers iets te onzorgvuldig geweest met de ó zo mooie taal van ons land. Dingen als 'Bouwer heeft gedaan' of 'Dokter is aangekomen' zijn natuurlijk zinnen die niet in een succesvolle game thuis horen. Tel daarbij de wat kromme zinnen erbij op en je krijgt te maken met een iets té afgeraffelde vertaling, die anderzijds wel zeer vermakelijk is.

En als laatste...

Je kent de Engelse uitdrukking 'save the best for last' vast wel. Dat is in deze recensie ook het geval. Het laatste wat ik namelijk ga behandelen is het audiovisuele aspect. Viva Piñata staat alom bekend vanwege haar kinderlijke uitstraling. Dit is dan ook de finesse van het spel, het geeft een verschrikkelijk mooie sfeer waar je na het spelen emotioneel op terug kijkt. Zo zijn de grassprietjes van elkaar te onderscheiden en zien de vachten van de Piñata's er als écht papier-maché uit. Dit zijn slechts kleine onderdelen van een extreem gedetailleerd geheel. De volledig dynamische schaduwen en de schattige animaties maken Viva Piñata tot een grafisch indrukwekkende game. Laat staan wat het spel weet te toveren op een HD-scherm.

Audiovisueel staat voor beeld én geluid, en ook met de sound zit het meer dan goed. De vrolijke deuntjes passen precies bij het concept van Viva Piñata, tevens zorgen de dierengeluiden ervoor dat je met een glimlach het spel kunt afsluiten. Het is echt mooi om te zien dat Rare haar cosmetiek behouden heeft, alweer.

Conclusie en beoordeling

Ontwikkelaar Rare heeft met Viva Piñata alle verwachtingen overtroffen. De game speelt lekker, ziet er geweldig leuk uit, heeft leuke deuntjes, biedt genoeg diversiteit en weet door het ecosysteem altijd een glimlach op je gezicht te toveren. Voor zowel de casual als de hardcore gamer kan Viva Piñata voor een flink aantal uurtjes gameplezier zorgen. Dat plezier wordt een héél klein beetje in de weg gezeten door de ietwat kleine fouten, maar als je het spel eenmaal speelt, dan kijk je hier zo over heen. Voor €59,95,- ben je zeker voor 40 uur gameplay verzekerd. Knap werk Rare.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Volledig in het Nederlands..
 • Zéér verslavende gameplay
 • Audiovisueel geweldig leuk
 • Grappig en vrolijk
 • Minpunten
 • kent alleen soms kromme zinnen
 • Soms onoverzichtelijk
 • Xbox Live blijft beperkt
 • Bereikbaarheid van sommige Piñata's

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ken ik niet…

 • Nog nooit van gehoord

 • Hell, deze titel is al erg lang in ontwikkeling toch? Wel mooi dat EA dit oppikt. Moet zeggen dat mijn beeld van EA behoorlijk is bijgesteld. Vroeger vond ik het bagger, tegenwoordig doen ze goede dingen met franchises als BoomBlox, Dead Space ,Mirrors Edge en uiteraard RockBand…



  Driewerf hoera dan maar :P

 • goed voor brütal legendfans voor mij maakt het niet veel uit

 • Lol dat bloed in die trailer. Is wel grappig.

 • yes :> dit is goed nieuws… :D

 • Dit is nou goed nieuws! Die eerste trailer was veeeeeheeeet! Kijken of het wat gaat worden:).

 • Sweet! *rockt*

 • mooi

 • WoeHoe!!

 • Leuk…

 • goed nieuws!!

 • Thank you EA _O_



  Sinds Psychonauts wacht ik al op deze game, nu nog maar een jaartje

 • Wel van gehoord, maar niet echt inhoudelijk iets van gehoord.

 • Op eurogamer.net staat een interview met de ontwikkelaar…voor degenen die het boeit.

 • goed news

 • beter

 • beter

 • Alweer een nieuwe en veelbelovende franchise erbij voor EA.

 • Thank GOD!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren