1. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (PC)

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (PC)

Twee grote legers staan tegenover elkaar. Aan de ene kant, de legers van Mensen, Elven en Dwergen en aan de andere kant, de legers van Mordor, Isengard en de Goblins. Het zal de grootste veldslag zijn in de geschiedenis van Middle-Earth. Heer Elrond van de Elven leidt de legers van het goede, de Witch-king leidt de krachten van het kwaad. De Mensen, Dwergen en Elven zijn zwaar in de minderheid, maar dat houd niet tegen om te vechten tegen het kwaad, want als zij het niet doen….. doet niemand het. Eerst zetten de Goblins hun getemde draken in de strijd en daarna volgt de vijandelijke infanterie. De strijd is begonnen. Dit is Lord of the Rings: Battle for Middle-Earth

In Lord of the Rings Battle for Middle-Earth gaat het niet om het verhaal van de films, het spel speeld zich af in een hele andere regio van Middle-Earth. Het speeld zich af in de noordelijke regio van Middle-Earth, dit zijn de streken Arnor en Eriador. In deze streken liggen allemaal bekende gebieden uit de Lord of the Rings films, zoals Rivendel, Moria en de Gouw. Het spel speeld zich niet in de zelfde regio als de films af, maar het speeld zich wel in die zelfde tijd af. Dus terwijl Gondor en Rohan worden aangevallen door Mordor en Isengard kun jij je lekker bezig houden met hoe de Elven en Dwergen zich moeten beschermen tegen de Goblins. Maar ook Mordor zit in de noordelijke regio. De Mond van Sauron leidt de troepen van Mordor in deze regio samen met een paar Nazgul. De Mond van Sauron is de luitenant van Mordor, maar hij komt in geen van de films voor. Wat ook heel anders is dan in het eerste deel is dat je nu over kunt bouwen waar je wilt. Eerst kon je alleen maar in je kamp bouwen en dat waren zo’n 6 tot 10 gebouwen. Wat wel een beetje het zelfde is gebleven is dat je met commandopunten werkt. Het aantal commando dat je hebt hangt af van het aantal forten of voorraadt gebouwen dat je hebt zoals slachthuizen en boerderijen. Jammer is wel dat je meer commando punten moet inleveren dan dat je manschappen krijgt, bijvoorbeeld je maakt een groepje Orks ( en dat is een groot groepje ) van 12 man dan moet je voor die twaalf man 60 commandopunten inleveren, best jammer want door dit is het aantal manschappen wat je kunt maken heel erg gelimiteerd.

Er zijn in Battle for Middle-Earth twee campagne’s. Een goede en een slechte campagne. In de goede campagne speel je de Elven en de Dwergen, in de slechte campagne speel je de Goblins en Mordor. Wel jammer is dat allebei deze campagne’s maar acht missies hebben en dat je er zo door heen speeld, want dit is niet de meest uitdagende game die er is. Maar gelukkig zijn er ook moeilijkheids grades. Dit zijn de standaard moeilijkheids grades: easy, normal en hard. Bij easy vlieg je letterlijk door het spel heen zo makkelijk dat het is. Je tegenstander valt telkens aan met een groepje of twee groepjes aan en dan sta jij daar met zo’n heel leger, die gasten zijn binnen tien seconden dood. Bij normal is het al wat lastiger maar het is nog steeds geen echte uitdaging. Je tegenstanders komen met wat meer man aan en als het moet wachten ze tot jij aanvalt. Pas als je hard gaat spelen zul je merken dat er wat verandering in je tegenstanders gedrag zit ze komen met grotere legers op je af, ze upgraden hun harnas en wapens, ze zijn lastiger dood te krijgen, ze beveiligen hun kampen en forten beter met bijvoorbeeld katapulten of gevecht’s torens. En na mijn mening is de goede campagne iets moeilijker dan de slechte campagne.

Naast de campagne heb je nog twee andere onderdelen, een van deze onderdelen is skirmish battle. Dit is een gevecht naar eigen keuze. Hier kan je kiezen op welke map je speelt en wel factie je bent.( Even voor de duidelijkheid, er zijn zes facties: Mensen, Dwergen, Elven, Isengard, Mordor en de Goblins) en tegen welke je wilt vechten. Er zijn redelijk veel maps om een skirmish battle in te doen zoals op de droge vlaktes van Mordor of het grote fort van Rohan: Helmsdiepte. Het andere onderdeel heet strijd om de ring. Dit is een soort Rome: Total war. Je hebt overzicht over heel Middle-Earth en bereidt je stappen voor om heel Middle-Earth te veroveren. Hoewel de strijd om de ring lang niet zo lastig is als Rome: Total war is het misschien wel net zo leuk als Rome. Het werkt allemaal een beetje het zelfde, je bouwt een paar gebouwen en je maakt wat units en dan ga je in de aanval. Wat wel een beetje jammer is aan het onderdeel strijd om de ring is dat het bouwen van gebouwen heel beperkt is. Je kunt maar uit vier gebouwen kiezen om in een gebied te zetten en dan is er nog dat er in een gebied maar een beperkt aantal gebouwen kunnen staan. In de meeste gebieden kun je er twee of drie gebouwen neer zetten maar in sommige kun je maar 1 gebouw neer zetten. Dat is wel jammer, als ze dit iets meer hadden uitgebreid dan was het misschien nog wel leuker geweest.

De graphics van het spel zijn heel afwisselend, want sommige dingen zien er juist heel goed uit en andere dingen zien er weer wat slechter uit. Als voorbeeld hiervan heb je dus de omgeving en de units. De omgeving ziet er echt super uit vooral het water is schitterend maar de units zijn maar matig. Ze zijn redelijk vierkant om het maar even zo te zeggen. Sommige van de wat groter units zien er wat beter uit, maar de kleine normale units ( Orks en Mensen )

Zien er niet zo goed uit. En de manier waarop ze vechten is ook een beetje raar, want soms staan units een meter van elkaar vandaan en raken ze elkaar nog, dat is dan wel een beetje raar. Maar de omgeving heeft heel wat pluspunten, dan lijken de units nog niet zo erg om naar te kijken want zo erg zijn ze ook weer niet. Maar ze hadden toch wel wat meer werk aan de units mogen besteden.

Conclusie en beoordeling

None

Lord of the Rings: Battle for middle-Earth is een hele leuke game. het is zeker een must-have voor de Lord of the Rings fans. jammer dat de campagne zo kort is want daar had veel meer in kunnen zitten. maar al met al heb ik me helemaal niet verveelt met dit spel en krijgt het van mij een 8
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • vrij bouwen
 • veel verschillende units
 • de omgeving waar je in vecht.
 • helden die niet uit de films komen
 • onderdeel strijd om de ring
 • Minpunten
 • AI is niet super
 • campagne is te kort
 • units zien er niet super uit
 • onderdeel strijd om de ring

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Alsof dit groot nieuws is, eigenlijk heel normaal..

 • Yeh ik ben het met T-Force eens. Het wordt gepresenteerd alsof het revolutionair is terwijl het een schande is dat het niet meer standaard is tegenwoordig.

 • Probeer de positieve kant er van in te zien jongens. Wees blij dat sommigen zich terecht als de oude garde gedragen, de tijd zoals de dingen gebeurde zoals ze voor PC-gebruikers hoorden te gebeuren :7.

 • Heel nice, ik heb met meerdere games dat ik ze te vaak geïnstaleerd heb, waardoor ik ze nu niet meer kan spelen.

 • Nou gelukkig maar, maar eigenlijk zou dit heel normaal moeten zijn…

 • das wel chill geen gezeur meer dat je het niet kan spelen omdat het te vaak geinstalleert is.

 • kijk zo mag ik 't zien

 • Yippie!

 • Handig :P

 • best possitief, maar het is normaal

 • handig:D

 • ben je gelijk ook van dat gezeur af.

 • Oef toch nog een bedrijf dat beslist om zijn consumenten niet lastig te vallen met allerlei DRM miserie. Ik begin die installatielimieten redelijk beu te worden. Dawn of War II lijkt mij trouwens een heerlijke game te gaan worden. Mijn pc'tje is er alvast klaar voor.

 • Kijk plaatje Samus any one xD

 • dus…

 • niet zo belangrijk

 • Is ook lullig als je een spel niet aan een vriend kan geven, vindt dat het gewoon de standaard moet worden.

 • netjes

 • Als je nou eens je serial code zou registreren en aan een account koppelene waardoor het minder makkelijk wordt om de game online te spelen (de meeste mensen spelen het online ga ik vanuit) dan heb je automatisch minder ast van al die bullcrap denk ik, je zult wel mensen hebben die een manier vinden om het te omzeilen, maar het is toch een beter systeem dan die voëze limiet dat je op spellen zet…

 • Is dat Samus als header van deze game? :O

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren