1. Marvel: Ultimate Alliance (X360)

Marvel: Ultimate Alliance (X360)

Comics zijn waanzinnig populair in Amerika. De twee grootste uitgevers op stripgebied zijn Marvel en DC. Zij zijn grotendeels verantwoordelijk voor de superhelden die momenteel rondvliegen en lopen. Spider-Man, The Fantastic Four, Daredevil, The Avengers, The X-Men en The Incredible Hulk zijn ‘slechts’ voorbeelden hiervan. DC richt zich alleen maar op de strips, maar Marvel is naast een strip en filmproducent ook nog eens een videogameproducent. De eerste ontmoeting met de Marvel superhelden op de Xbox 360 was in de game X-Men: The Official Game. Het spel stelde echter meteen al teleur, en door de korte levensduur belandde het spel al gelijk in de budgetbak. Raven Software was logischerwijs zéér teleurgesteld, gelukkig keren ze het tij met Marvel: Ultimate Alliance. Een spel wat volgepropt is met de grootste namen uit de Marvel’s heldenportfolio.

Om te beginnen is Marvel: Ultimate Alliance een Role Playing Game. Van bovenaf heb je de controle over je superhelden. Je team bestaat uit vier spelers, waarvan jij er één mag besturen. Tevens kan je via de D-Pad switchen naar een andere superheld. Daar waar X-Men: The Official Game slechts over drie helden beschikte, kun je in Marvel: Ultimate Alliance kiezen uit maar liefst 25 striphelden, waaronder Daredevil, Captain America, Wolverine en natuurlijk Spider-Man. Ze kunnen allemaal slaan, schoppen, springen en iemand vastpakken. Aan jou de taak om deze vier knoppen zo vaak mogelijk te combineren, zodat je een succesvolle combo krijgt. Ook hebben ze allemaal unieke superkrachten, om deze te ontgrendelen heb je 'orbs' nodig. Deze orbs krijg je via dode tegenstanders, de rode geven je meer gezondheid en de blauwe geven je meer power, waardoor je die o zo stoere krachten kunt uitvoeren. Ook kun je je krachten uitbreiden naar nóg betere. Hiervoor zijn wel ervaringspunten vereist.

Het verhaal is om te beginnen lekker heroïsch te noemen. Wanneer de illustere Marvelschurk Dr. Doom het S.H.I.E.L.D helicarrier infiltreert, roept de bevelhebber Nick Fury al snel de hulp in van de supersoldaat Captain America, de egotripper Wolverine, de Noorse dondergod Thor en de sarcastische Spider-Man. Uiteindelijk loopt het allemaal goed af en is Dr. Doom voor even verslagen. Want het blijkt dat Dr. Doom, de leider van de Masters of Evil (de grootste superschurken van het Marvel universum), veel meer van plan is dan een reguliere aanval. Zijn intentie is namelijk het overnemen van de hele wereld, iets waar de Marvel helden een stokje voor moeten steken. Samen staan zij onder het bevel van Nick Fury, de baas van S.H.I.E.L.D, dé opponent van de Masters of Evil. Op deze basis kan getraind worden en daar wordt je opgroepen voor nieuwe missies. Een incoherent verhaal dus, toch stoorde het mij geen seconde!

Gaandeweg kom je meer te weten over het spel. Allereerst hebben de meeste missies dezelfde lijn: vijanden verslaan, puzzelen, minibazen bevechten en uiteindelijk de eindbaas verslaan. Repetitief is het wel, maar des te leuker. De missies zijn dus vrij lineair, net als de omgevingen. Ook al bevind je je de ene keer in China en sta je de volgende dag clowns in elkaar te slaan, er zit totaal geen variatie in de levels.

Een ander punt waar je vrij snel achter komt is het RPG systeem. Marvel: Ultimate Alliance is dan wel een rasechte Beat’m Up, het spel zelf bevat een paar RPG elementen. Waaronder het levelsysteem: elk personage kan stijgen in rang, waardoor hij of zij meer ervaringspunten krijgt. Deze kun je besteden aan nieuwe outfits, aanvallen en attributen. Dit RPG sausje houdt het tempo er lekker in, zodat je je goed kunt verdiepen in jouw personage. Daarnaast zijn er genoeg helden om je vele uren met het spel bezig te houden, elk personage heeft immers zijn eigen aanvallen, combo's en specialiteiten.

Wat ook leuk is, zijn de vele extra's. Deze zijn binnenin een level vrij te spelen, zoals extra missies en concepttekeningen. De extra missies die je vrij kunt spelen worden comic-missions genoemd. Dit zijn beroemde verhalen die je naspeelt met één personage. De ervaring die je in deze missies opdoet, kan je vervolgens weer gebruiken in de normale verhaallijn van Marvel: Ultimate Alliance. Bijvoorbeeld een nieuwe outfit of wapen dat je hebt verdiend, erg handig mocht je krap zitten in een level.

Visueel gezien stelt de game teleur. Grafisch wist het mij zelfs op de almachtige Xbox 360 niet te overtuigen. Het blijft er allemaal te simpel uitzien: de omgevingen, de textures, de details etcetera. Allen zijn snel afgeraffeld en dat doet mij totaal geen deugd. Desalniettemin zien de personages er bijzonder mooi uit, ze komen als het ware tot leven door de uitgediepte details. Daar tegenover staat weer de barslechte framerate, toen er eenmaal tien karakters op het beeld verschenen, begon dit als een bezetene te haperen. Als het grafisch niet geweldig overkomt, moet alles toch soepel lopen? Tevens raak je al snel het overzicht kwijt, waar zijn je teamgenoten, sterker nog, waar ben jij? Dit alles wordt nog eens dubbel tegengewerkt door de slechte camera. Hoe je het dus wendt of keert, het ziet er allemaal onoverzichtelijk uit. Gelukkig zit het met het geluid in het spel meer dan goed, de karakters klinken herkenbaar en komen op een manier over, zoals je dit uit de comics verwacht. Ook ben ik over de soundtrack meer dan tevreden, de geluiden komen dan wel bombastisch over, ik zat intens te genieten.

Conclusie en beoordeling

None

Raven Software heeft voor de fans een dijk van een game neergezet. Ook voor de mensen die nog nooit een strip hebben gelezen kan Marvel: Ultimate Alliance zéér vermakelijk zijn. De game bevat namelijk veel personages, leuke aanvallen en zéér complete extra's. Mocht je het spel uitgespeeld krijgen, dan blijven er genoeg helden over om het spel nog eens mee door te lopen. Bovendien bevat het spel een multiplayermodus, zowel online als offline kun je met z'n vieren het avontuur aangaan. Echter kent Marvel: Ultimate Alliance ook een paar minpunten. Zo is het grafisch te simpel en kunnen er framerates opduiken. Bovendien kent het spel een slechte camera, waardoor je al snel de controle over je team verliest. Maar als we even deze minpunten uit ons hoofd zetten, kun je beredeneren dat hier hét cadeau staat voor menig Marvelfan, nietwaar?
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Heel veel personages
 • Coole soundtrack
 • Zéér compleet (extras, outfits en missies)
 • RPG sausje
 • Online/Offline co-op met maximaal 3 vrienden
 • Minpunten
 • Grafisch onder de maat
 • Soms onoverzichtelijk
 • Camera kan tegenwerken
 • Irritante framedrops

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik ken de heel game niet ?

 • Ali vs Tyson !!!  Das iets waar ik wel naar uitkijk.

  Brute blinde kracht van de Tyson uit de begin jaren negentig tegen de techniek van Ali.

  Lekker hoor ! • Geweldige games, Fight Night :)

 • Releasedatum 2008, kan dat iets specifieker?;) Gaat volgend jaar worden lijkt me.

 • Hele vette sfeer :-).

 • Na FNR2 op de gamecube heb ik hier zeker zin in. Mike Tyson!

 • Ali zou hem afmaken :).

 • @Wessel  Nope, Tyson rules.  On: Vette game, ga hem zeker halen. • we zullen zien.

 • Episch gevecht, Mike Tyson VS Muhammed Ali… *kippenvel*

 • Hoe kan de game er nog beter uitzien? Fight Night R3 is nog steeds be mooiste sportgame ooit

 • Wanneer wordt deze stagair een keer op zijn vingers getikt m.b.t. zijn schrijfstijl?  \"Het zal niemand verbazen dat de game grafisch weer net iets mooier er uitziet en dat er weer hard gewerkt is om de gameplay te verbeteren.\"  Kom op…. • Ik vind de boks-games altijd het minste van alle sportgames…

 • Zalig, speel nog steeds fight night round 3, echt beestig goede game en grafisch zeer mooi.

 • fn is awesome, kan nu al niet wachten :D

 • Ik vond deel 3 prachtig om mee te spelen, hoop dat deel 4 het kan overtreffen.

 • Ben geen boksfan, totaal niet maar toch heeft het iets deze titel!

 • ik hou niet van dit genre, maar wel leuk dat ze het ook voor de psp maken.

 • te erge game.. zker hale als die uit komt… Muhammad Ali vs George Foreman is erger…

 • Deze game moet ik hebben , de eerste was al supervet !!!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren