1. Another Code: Two Memories (NDS)

Another Code: Two Memories (NDS)

Ik ben thuis lekker aan het gamen en in eens hoor ik de brievenbus. Ik loop naar de deur en ik zie tot mijn verbazing dat er een brief voor mij is! Ik scheur die brief meteen open en ik zag de naam van mijn vader... Maar dat is raar dacht ik, mijn vader is dood. Ik werd bang, wat moest ik doen? Was dit een grap? In ieder geval, zo begint het spel van Another Code: Two Memories. Zou dit het begin van een droevig en freaky verhaal zijn?

Wa.. Wat is er gebeurt?

Ashley Mizuki Robins is een jong meisje. Toen ze drie was zijn haar beide ouders, de wetenschappers Richard en Sayoko, overleden. Haar tante Jessica, heeft haar opgevoed. Soms heeft Ashley nog nachtmerries over haar derde verjaardag, omdat haar moeder toen voor haar eigen ogen doodgeschoten werd, maar echt herinneren lukt niet meer. Voor haar veertiende verjaardag krijgt ze een pakketje met een apparaatje en een brief. De brief blijkt van haar vader te zijn, die dus helemaal niet dood is! Hij vraagt haar met het apparaatje naar Blood Edward Island te komen, daar zal hij haar alles uitleggen. Richard en Sayoko werkten elf jaar geleden, voor de tragische gebeurtenissen, aan een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het geheugen.

Gameplay

Qua gameplay maakt Another Code integraal gebruik van het touchscreen. Niet alleen gebruik je de stylus om puzzels op te lossen, maar ook om Ashley te besturen. Het speelveld wordt van bovenaf gefilmd met Ashley altijd in het midden. Door de stylus ergens op het speelveld te plaatsen, zal Ashley die richting uit lopen. Doordat ze constant in het midden van het beeld gepositioneerd is, kan ze de positie van de stylus nooit bereiken waardoor ze constant in die richting blijft lopen, totdat je de stylus over het scherm verschuift. Aanvankelijk is deze vorm van besturen even wennen, maar daarna werkt het prima. Via het touchscreen kun je ook alle andere functies eenvoudig bedienen. Zo heb je een zogenaamde DAS tot je beschikking. Dit is een apparaatje wat speciale geheugenkaartjes kan lezen, foto’s kan maken en allerlei andere zaken bijhoudt. Leuk hieraan is dat de DAS hetzelfde uiterlijk heeft als de NDS, waardoor je meer het gevoel krijgt als Ashley te spelen.

Foto's en meer

Foto's maken is erg belangrijk in deze game. Soms moet je deze foto's over elkaar leggen om weer een puzzel op te lossen. Als er maar ook iets is wat niet vertrouwbaar is. Maak je er een foto van en komt die foto wel misschien later goed van pas. Dus foto's maken in deze game heb je echt hard nodig. Soms is het niet dat je foto's voor de fun maakt. Je hebt de foto's echt nodig en vertrouw me, ik weet waarom...

Puzzels

De puzzels maken op unieke wijze gebruik van de DS. Het adventure-genre lijkt bij uitstek geschikt voor dit platform. Met de stylus kan je immers niet alleen dingen die je nader wilt onderzoeken aanwijzen, je kan ook allerlei voorwerpen op het touchscreen bewegen en roteren, sleutels omdraaien in het slot, met een potlood over papier wrijven, ergens op tikken of slaan of iets in een bepaalde richting 'gooien'. Ook enkele andere features van de Nintendo DS worden gebruikt in puzzels, ik ga echter niet verklappen welke features en op welke wijze ze gebruikt worden om geen puzzels en speelplezier te bederven. Over het algemeen zijn de puzzels aan de makkelijke kant. Een paar puzzels die gebruik maken van de mogelijkheden van de DS vereisen een andere aanpak dan je zou verwachten, hierop kan je dus wel een tijdje vastzitten.

Graphics

De graphics van deze game zijn best wel goed gemaakt. De omgevingen waarin je loopt zijn helemaal niet saai, er zit echt een goed sfeertje in, er komt steeds betere variatie in deze game. Hoe verder je komt hoe leuker en spannender de sfeer word. Alleen de resolutie is erg laag en dat vind ik nou echt jammer eraan. Maar de filmpjes zijn boeiend gemaakt, het filmpje speelt zich dan af op 2 beeldschermen van je Nintendo ds. Ook zijn sommige stukjes zijn mooi driedimensionaal gemaakt.

Conclusie en beoordeling

None

Another Code: Two Memories is een goede classic adventure game. Het gaf me echt het gevoel om steeds door te spelen. De graphics zijn aardig goed gemaakt en bij de filmpjes hebben ze er goed over nagedacht. Verder waren sommige puzzels erg moeilijk, ik moest me erg goed concentreren voor aanwijzingen. Ik vind het wel jammer dat de game erg kort is gemaakt. Ze hadden er veel meer uit kunnen halen. Waardoor deze game van mij een 8+ krijgt.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Graphics
 • Filmpjes
 • Paar moeilijke puzzels.
 • Minpunten
 • Te lange gesprekken
 • Korte tijd uitgespeeld

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Heb hem op de X360 gespeeld viel toch wel een beetje tegen…

 • Viel tegen? Jammer… Hoop dat hij mij meevalt, maar heb wel hoge verwachtingen van een Square Enix RPG :)

 • Hier nog iemand die hem op de Xbox360 gespeeld heeft en hem vond tegenvallen. Maar ieder zijn Genre :)

 • Ik hoor van mensen die lange tijd doorspelen dat ze het in het begin niet bijzonder vinden, maar dat ze later gaan houden van de game - ondanks de minpunten als het feit dat ie te simpel is.  Ben zelf echter geen JRPG-kenner, dus een persoonlijk oordeel kan ik er niet over vellen.

 • Netjes! wat RPG voer voor de PC gamers.

 • Deze laat ik liggen na de slechte verhalen over deze game.

 • PC? en de ps3 versie dan? Nuja het spel is toch erg matig.

 • Vindt dit persoonlijk de meest teleurstellende RPG van 2008!

 • mooi:) die ga ik dus zeker aanschaffen:)

  al verwacht ik er niet veel van, Square Enix Sucks!!!

  vanaf het moment dat Square Soft niet meer bestond ging het bergafwaards met de gameindustrie:(:(:( mijn mening dan

  maar heb wel weer eens zin in een echte RPG dus ik schaf hem wel aan:)

  JRPG'S FTW!!:D


 • Mmm… na de teleurstellende 360-versie weet ik niet of ik voor deze game zal gaan… 2009 beloofd al veel goede games.

 • ik vind het een zeer leuke game komt misschien wat traag en verwarrend op gang en er zitten wat grafische onvoolmaakheden in maar ik vind het toch een RPG die je gespeeld moet hebben.

  ben er zeker niet door teleurgesteld maar eerder aangenaam verast door de nieuwigheden.

  Ik ga hem zelf nu niet opnieuw kopen op pc maar zeker aanraden aan vrienden die geen XB360 hebben.

 • Meh, pc port van crappy rpg.  Do not want! Ook niet for free ;)

 • de gameplay ziet er zeeeeeeeeeeeeer saai uit in die video, erg mooi maar saai

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren