1. Far Cry Instincts: Predator (X360)

Far Cry Instincts: Predator (X360)

Stel je het volgende eens voor: je bent een ex-crimineel en je vlucht vanuit alle hectiek van het stadsleven naar Micronesië, daar koop je een boot en begin je een vervoersbedrijfje. Volg je me nog? Welnu, je gaat naar de gevaarlijkste archipel van het land, en daar wordt je beschoten door helikopters. Dan zou jij toch ook naar het eiland toe zwemmen om te schieten op alles wat beweegt (daarmee wordt bedoelt de huurlingen die ook op jou schieten, zonder duidelijke reden)? Of niet? Jack Carver in ieder geval wel. Deze man laat in Far Cry Instincts: Predator zien uit welk hout hij gesneden is. En dat doet hij met wapentuig, granaten en pijpbommen in de aanslag.

Aanschouw het flinterdunne verhaal van Far Cry Instincts: Predator, een port van Far Cry: Instincts naar de Xbox360. Far Cry Instincts was een tropische shooter waarbij niet al teveel tactiek nodig was. Je moest gewoon de vijanden ombrengen, niet teveel nadenken. Over het verhaal van zo’n dergelijke shooter wil met nog wel eens reppen dat een verhaal ondergeschikt belang is. Dat laakt mij nonsens. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: nu al is het eerste minpunt van de game een feit. Het verhaal is zoals gezegd flinterdun. Het is niet te geloven dat een ervaren uitgever als Ubisoft je opzadelt met zo’n zwak verhaal.

Het verhaal zelf wordt naarmate het spel vordert ietsje beter. Ietsje, want het verhaal kan ook na de minieme plotwending die nu volgt het hoofd niet boven water houden. Jack Carver krijgt namelijk een serum toegediend van een professor. In welke quasi-indrukwekkende kindertelevisieserie hebben wij dat eerder gezien? Precies! Het verhaal wordt er niet veel beter op maar het brengt wel een aardige toevoeging wat betreft de gameplay met zich mee.

Door dit serum krijgt Jack namelijk de krachten van een roofdier. Dit houdt in dat hij harder kan rennen, mensen op grote afstand kan ruiken én hij heeft nu de beschikking over een vuistkracht waar die van Mike Tyson bij zou verbleken. Wat niet onhandig is als je vijanden dichtbij zijn. Als eerste heeft dat erg geestige momenten tot gevolg. Als je dichtbij een vijand komt kan je hem namelijk vele meters door de lucht laten vliegen. Bovendien laat het de game tot op zekere hoogte opvallen tussen de stortvloed aan shooters die voor de Xbox360 te krijgen is.

Het is dan ook een ontzettend gemiste kans dat de speler niet meteen van deze toevoegingen kan genieten. Uitleg? Welnu, Far Cry Instincts: Predator heeft twee verhaallijnen. De Instincts Story, welke direct geport is van de versies voor de current gen consoles. En je hebt de Evolution Story. Dit is de verhaallijn waarbij je dus letterlijk en figuurlijk echt de beest uit kan hangen. In de eerste verhaallijn moet het predatorgebeuren eigenlijk nog opgebouwd worden. Daarom geniet je er pas van in de Evolution Story. Het opvallende (om niet te zeggen bizarre) hieraan is dat deze laatste verhaallijn pas speelbaar is als je de eerste hebt uitgespeeld! Als je de Xbox versie dus al hebt hoef je niet lang na te denken over de keuze of deze game ook in je kast komt te staan.

En ook voor mensen die de andere versie niet gespeeld hebben, is de hoofdreden tot aanschaf

dan weggenomen (tenzij je bereid bent een cheat te gebruiken, maar ikzelf heb me niet tot dat niveau verlaagd). Far Cry Instincts: Predator is namelijk een redelijk standaard schietspel zonder de Predatormodus. De besturing gaat zoals we dat in shooters kennen en ook de levelstructuur is niet om gillend enthousiast van te worden. De eerste verhaallijn is dus niet bijzonder genoeg als je het vergelijkt met de concurrentie.

Al snel ga je dan zoeken naar onopvallende opvallendheden (kan zoiets?). Ik stuitte daarbij op de mogelijkheid om vallen te plaatsen. Dit is niet zozeer een onopvallende modus, het is echter een optie waar je niet vaak gebruik van maakt. Het principe houdt in dat je met een druk op de rechter bumper een val kan zetten bij een boom. Als een vijand dan te dicht bij dit stukje flora in de buurt komt dan kan je wel raden wat met hem gebeurt. Het idee en de uitwerking is prima, maar helaas kan je het te weinig toepassen om van een geslaagde vernieuwing te spreken.

Dit euvel is volledig te danken aan de A.I van je vijanden. Deze zullen je namelijk vrij snel doorhebben en zullen ze dus niet in je val trappen. Nota bene: dat komt absoluut niet omdat die vijanden zo slim zijn en je snel doorhebben. Integendeel, het brein van je vijanden heeft ongeveer het formaat van een walnoot. Zo reageren ze niet op overleden collega’s, zijn hun beweging duidelijk voorgeprogrammeerd en reageren ze op zijn zachtst gezegd onnatuurlijk als ze onder vuur genomen worden. Als een normaal persoon beschoten wordt zoekt het namelijk dekking. Toch? In Far Cry Instincts: Predator gaan de huurlingen heen en weer rennen in de hoop niet geraakt te worden. Uiteraard breng je ze dan omzeep. Maar het gevecht sluit je dan wel af met het gevoel dat je met je geweer een bergmier te lijf bent gegaan. Of tenminste iets met een dergelijk IQ.

Dat de vijanden absoluut geen geduchte tegenstanders zijn is nu wel duidelijk. Het zijn ook geen knappe opponenten. De detailgehalte op hun gezichten valt bijvoorbeeld vies tegen. Het is werkelijk ontzettend veel minder dat andere games op de Xbox360. Dat klinkt misschien raar, want afgaande op de screenshots is het niet vreemd dat je denkt dat deze game wel degelijk een grafisch hoogstandje is. De watereffecten die op de illustraties te zien waren zien er inderdaad erg mooi uit. Misschien wel de mooiste watereffecten ooit in een game. Maar na je gefascineerd te hebben over dit prachtig stukje techniek dan komen de struiken en rotsen je onder ogen, die een stuk minder prachtig zijn.

Door deze (grote-)minpunten is het misschien mogelijk dat je in de veronderstelling verkeerde dat Far Cry Instincts Predator naar de maatstaven van de Xbox360 een slechte game is. Dat is niet helemaal zo. Want juist omdat de game zo standaard is, is de game niet onder de maat. Zo is de bekende besturing van shooters nog altijd prima en is het niet onvermakelijk om de verhaallijn te spelen. De anticlimax van ondergetekende komt dus omdat hij weet dat er op dit platform betere games uitzijn. Maar dat betekend niet dat het spel een onbevredigend cijfer.

Conclusie en beoordeling

None

Als je de pluspunten en de minpunten tegen elkaar afweegt dan zien we een game die nergens excelleert. Ook zien we een game waarvan de A.I is tergend is en grafisch had het ook wel een tandje hoger gemogen. Dit kan echter de pret niet genoeg drukken om van een echt slecht spel te spreken. Daarom is het cijfer van een 7- op zijn plaats. En dat komt voor een groot deel omdat er zoveel betere games te koop zijn.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Puike water- en lichteffecten
 • Predatortoevoeging verre van slecht.
 • De setting is en blijft leuk
 • Erg standaard
 • Minpunten
 • Tergende A.I
 • Predatormodus kan pas laat
 • Grafisch had het allemaal wel wat gedetaileerder gemogen
 • Erg standaard

Dit artikel delen

Over de auteur

Payaso uhhhhhhhmmmmmm....... XboX 360 anyone?

Reacties

 • Ja wtf.

  Gister gekocht en nu een prijsverlaging -.-'

 • coole game had een keer de demo gespeeld miss hele spel proberen

 • Tuurlijk, twee dagen nadat ik iets koop gaat het altijd in de uitverkoop dus I am not suprised.

 • Slecht nieuws voor de mensen die hem ondertussen al gekocht hebben. Goed nieuws voor de mensen die hem willen kopen. =D

 • lol kut voor je jongs

 • goed nieuws voor de mensen die hem willen kopen :D

 • Mwa, heb em ook al en ik vin Bomberman verder niet zo boeiend.

 • Niks voor mij, maar een prijsverlaging is natuurlijk nooit mis.

 • NTY, heb nog maar 350.

 • Ik vind Bomberman één van de leukste arcade games, ik had alleen iets meer verwacht van de SP. Bomberman op de snes was geweldig, ik had gehoopt dat deze bomberman hetzelfde zou zijn. Ondanks dat is het met vrienden pure fun.

 • leuk

 • vind het eigenlijk altijd maar halve games of minigames niet meer mijn ding ;)

 • Damn, kheb nog 500 points… 100 tekort… :(

 • Leuke actie, leuk spel!

 • ik heb er tijd geleden al aangeschaft voor de volle prijs :S

 • ik heb er tijd geleden al aangeschaft voor de volle prijs :S

  Screwed…

 • leuk….

 • @Wars120  Kut voor je

 • Lijkt me wel leuk spel

 • misschien maar ff punten halen dan…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren