1. The Godfather (PS2)

The Godfather (PS2)

Koppen dicht, iedereen! Ik heb iets te melden dat onze familie in gevaar kan brengen en dat is iets dat we niet kunnen toestaan. De andere bendes proberen onze zaakjes te ruïneren en af te persen... hoe hebben jullie dat kunnen laten gebeuren! Ik bescherm jullie, geef jullie een degelijk loon, beschouw jullie zelfs als mijn eigen familie en dit is mijn dank! Ik... Don Corleone, eis dat jullie deze situatie zo snel mogelijk rechtzetten, dus doe het nodige om mijn inkomsten te verzekeren. Stel me niet teleur, want anders zal je wensen dat je nooit geboren was, capiche!?

Na het zien van een paar filmpjes, die je dramatische jeugd in beeld brengen, krijg je al snel de kans om zelf de touwtjes in handen te nemen. Zo mag je zelf bepalen hoe je personage eruit ziet en wat voor kleding hij draagt, op die manier geef je jouw personage ook een soort van eigen persoonlijkheid. Nadat je dat gedaan hebt, word je door een lid (Luca Brasi) van de Corleone-familie opgezocht en word je geïntroduceerd in de wereld van de maffia. Hij leert je hoe je moet omgaan met een vernuftige nieuwe besturing, genaamd Black Hand. Deze besturing voelt als het ware aan als een extra paar handen en er wordt vooral gebruik gemaakt van de schouderknoppen en de joysticks om je acties uit te voeren. Het is eens wat anders dan de hele tijd op die knoppen zitten te rammen tot je vingers pijn doen. Deze besturing geld alleen als je met blote vuisten of met een slagwapen een vijand tekeer gaat, want met een geweer is er van die besturing al heel wat minder sprake. Bij het schieten wordt er gebruik gemaakt van een redelijk standaard richt- en schietsysteem, al drukt dat de pret niet. Je hebt namelijk een redelijk groot aantal wapens tot je beschikking die elk hun goede en slechte kanten hebben. Het één is krachtig, maar enorm traag en het ander is dan weer enorm snel, maar laat het dan wat afweten op het gebied van kracht. Het hangt dus een beetje af van je speelstijl om een wapen te vinden dat bij je past.

Naast al dat brute geweld kan je het ook wat subtieler aanpakken. Je hebt namelijk de kans om iemand geruisloos uit te schakelen door middel van stealth of hem gewoon ongezien voorbij te komen. Al is dat niet altijd zo makkelijk, want de vijanden zijn niet bepaald dom. Bij de minste verkeerde beweging grijpen ze naar hun geweer en proberen ze je om te leggen. Daarom is het soms handig om een paar corrupte agenten om te kopen die je zouden kunnen helpen bij het verslaan van je vijanden. Het kost je trouwens niet veel en in ruil helpen ze je als je aangevallen wordt en knijpen ze een oogje dicht wanneer je een kleine misdaad pleegt, zoals een auto stelen. Door al deze handelingen gaan je vaardigheden ook omhoog en verdien je respect. Vooral dat laatste is heel belangrijk, want zonder respect kom je niet ver in deze game. Je kan bijvoorbeeld winkels afpersen, maar eer je dat lukt moet je eerst de eigenaar weten te imponeren en dat kan met of zonder geweld. Als je respectniveau hoog genoeg is moet je het maar een keertje "lief" vragen, misschien op de manier waarop de Don het zo mooi kon zeggen: "I'm gonna make him an offer he can't refuse". Is je niveau te laag, dan moet je hem met geweld tot rede brengen. Afpersen is maar een klein deeltje van de game, de hoofdmissies bieden meer uitdaging en meer voldoening dan die kleine opdrachtjes. De hoofdmissies zelf ben je ongeveer 16 à 18 uur zoet mee, wat niet bijster veel is voor zo'n grote licentie. Integendeel, het is best weinig.

Gelukkig weet de game je na het hoofdverhaal nog geboeid te houden met het overnemen van handeltjes, het afpersen van zaakjes, huurmoordenaar spelen en het verder opklimmen in de familie. Het draait nu eenmaal om geld, macht en respect, maar dat alles heb je pas echt verdiend nadat je werkelijk alles in je bezit hebt. Tijdens het spelen van die vele missies speel je af en toe ook wat vrij en ook dat maakt het de moeite waard om alles, maar dan ook alles te doen wat je kan. Ik vond het gewoon geweldig om al die mensen naar mijn wil om te buigen en complete straten en zelfs steden onder mijn controle te hebben. Al is het vooral de sfeer die je voor je scherm weet te kluisteren en die is constant aanwezig. Je wordt als het ware bij elke handeling, elke scène, in het verhaal gezogen. Al komt dat zeker niet door de omgevingen, want die zijn grauw en erg eentonig. Veel gebouwen zijn aan de binnenkant namelijk helemaal hetzelfde opgebouwd en je weet dan ook op voorhand al welke kant je op moet om naar een bepaalde plaats in dat gebouw te gaan. De sfeer wordt door andere dingen in stand gehouden, die wel goed zijn uitgewerkt en waar voldoende tijd in is gestoken om het te perfectioneren.

Het gaat hier over de muziek en de graphics. Oké, over de graphics had ik al de nodige kritiek, maar er zijn ook goede dingen te vertellen over die graphics. De filmpjes zijn namelijk netjes afgewerkt en weten de stijl en het uitzicht van hoe het er vroeger uit zag, mooi in beeld te brengen. Ook de stemmen van de personages tijdens die filmpjes en tijdens de game zelf, zijn meestal die van de mensen die daadwerkelijk in de film zelf meededen en hun medewerking gaven bij het maken van deze game. Dit geeft de game zelf wat extra waarde mee en geeft aan dat ze er werkelijk moeite in hebben gestoken om de game tot een goed einde te willen brengen. Dit deden ze ook door de originele soundtracks uit de film zelf lichtjes te veranderen, zodat de gamer nooit uit de sfeer van toen werd weggetrokken. Al was er toch weer iets waar ik dan weer niet tevreden over was en dat is de replaywaarde van deze game. Als je de game nog eens opnieuw speelt is de uitdaging er zo goed als uit verdwenen. Je weet namelijk alles wat je moet doen, weet waar je alles moet vinden en je wordt gewoon op geen enkel moment meer verrast. Je kan het verhaal misschien eens op een andere manier aanpakken, maar ook dat wordt je snel beu. Hier hadden ze dus nog wat meer moeite in moeten steken.

Conclusie en beoordeling

Deze game is zo'n typisch geval van: " We gaan hier eens snel een game van maken, want iedereen koopt de game toch". Gelukkig valt het al bij al nog mee en is de game nog van een respectabel niveau. Je zal ook zeker geboeid aan je scherm zitten, maar het grote aantal foutjes zorgen ervoor dat de game niet het niveau haalt dat het zou moeten hebben. De Black Hand-besturing zorgt ervoor dat je een avontuur als dit eens op een andere manier ervaart en de game weet te appreciëren. Al moet ik dit wel nog even zeggen: "Leave the gun, take the Cannoli". Wat in andere woorden betekent: "Wacht op iets dat echt je geld waard is". Al zal ik zeker het feit niet weerleggen dat de fans zeker geamuseerd zullen zijn door de game. Ik laat de keuze dus volledig aan jullie of jullie de game nu kopen of niet.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Boeiend verhaal
 • Bekende soundtracks
 • De authentieke sfeer
 • Black Hand-besturing
 • Vrijheid
 • Eigen personage creëren
 • Mooi afgewerkte filmpjes
 • Veel wapens tot je beschikking
 • Minpunten
 • Gebouwen vaak hetzelfde
 • Weinig replaywaarde
 • Omgeving is grauw en eentonig
 • Hoofdverhaal is kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • en zo hoort het of niet dan :)

 • Gratis is the way to go.

 • Al die uitbreidingen zouden gratis moeten zijn :P Vanaf nu moeten DLC's een service aan de fans worden!

 • mooi dit, alleen jammer dat de game zo tegenviel :(

 • Gratis is mooi natuurlijk. Al denk ik niet dat de game me meer gaat interesseren.

 • Was er niet de regel dat Microsoft het verbood gratis content aan te bieden?

 • leuk kerstcadeautje

 • op de amerikaanse pss kan je hem al downloaden, heb dit ook al gedaan

 • Kappe vet weer ff spelen dus!

 • Leuk zo'n DLC maar als het spel zuigt heb je er geen kont aan

 • en de PC? en de PC? en de PC? en de PC? en de PC? en de PC? Control V?

 • Aardig van ze! :)

  4 Nieuwe modi? Dat klinkt vet! :) (Owjah, van die trailer natuurlijk. :))

 • Da's leuk! Is het trophy probleem ook opgelost?!

 • Trailer van de DLC ziet er erg gaaf uit. Mercs 2 vond ik wel spectaculair maar ik vond het nu niet echt een geweldig spel.  Gratis DLC is hoe dan ook winwin voor EA, met deze actie zijn er zeker nog mensen die Mercs 2 gaan kopen mede omdat er gratis DLC uitkomt.

 • Yippie

 • @Ralphieboy  Stond er niet. Blijven duimen en misschien in het nieuwe jaar.

 • yeey gratis :P

 • Wat un tegevaller was dit zeg! lol

 • Ja je hebt het spel al gekocht en dan is gratis content niet meer dan fair.

  In geval van bijzonder grote update's (compleet nieuwe campaign) begrijp ik wel als je een (relatief klein) bedrag moet betalen.

 • zoals het hoort

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren