1. Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Als kinderen hebben we allemaal al een droomjob in ons hoofd zitten. Bart wordt een stoere brandweerman, Leentje een lieve kinderjuf en Jasper een advocaat die naar gerechtigheid vraagt. In het begin lijkt het allemaal gemakkelijk om zo'n job te hebben. Je maakt wat goede toetsen, kus van de juf, alles gaat van een leien dakje en Jasper wordt binnen advocaat. Deze studie is uiteindelijk niet weggelegd voor Jasper en besluit hij voor een ander beroep te studeren. Maar wat als ik hem nu eens vertel dat hij zonder uren blokken in zo'n maatpak kan duiken, zonder overdosissen cafeïne en leerkrachten die hem wakker maken omdat hij weer ligt te slapen? Kruip met mij in de huid van Phoenix Wright, de Ace Attorney!

Deze game draait hoewel je het misschien anders zou verwachten om één bepaald persoon, de bovengenoemde Phoenix Wright. Hij is net afgestudeerd en heeft ondertussen al werk gevonden bij Fey & Co. Law Offices, die bekend is geraakt door hun aantal gewonnen zaken. De eigenaar van Fey & Co. is dan ook niemand minder dan topadvocate Mia Fey. Phoenix zijn eerste zaak komt in aantocht en deze is schokkend voor hem. Zijn beste vriend, Larry Butz, zou zijn vriendin Cindy Stone hebben vermoorden door met een beeld zijn hoofd in te slaan. Larry zegt dat hij het niet was, maar een getuige zegt het anders. Meneer Sahwit, een krantenverkoper van beroep, zou Larry Butz hebben zien weglopen na het gebeuren. Hij trof daar Cindy Stone met een gebroken schedel aan en belde de politie die Larry oppakte voor moord. Het is nu aan Phoenix om Larry zijn onschuld te bewijzen.

Deze eerste zaak is eigenlijk niet echt serieus te nemen, het valt eerder te zien als een tutorial van het doen en laten in een rechtszaal. Hier krijg je ook hulp van Mia Fey, die met haar ervaring de perfecte mentor is voor Phoenix. Het algemene doel bij de rechtszaken is het doorzien van leugens. Als voorbeeld kan de zaak van Larry Butz goed dienen, want deze is één en al leugen. Zo zegt meneer Sahwit dat hij in het park was gaan bellen, dit omdat de telefoon niet werkte. Het gelijk wordt hier bewezen door de tegenstaande partij aangezien er van 's middags tot zes uur 's nachts een stroompanne was. Hij zegt dat het één uur was toen hij het levenloze lichaam aantrof van Cindy Stone. De vraag is dan hoe hij dit wist. Hij zegt deze te hebben gehoord van de TV. Hier begint de rechtszaak pas echt, de zogenaamde 'Cross-examination'. Door het indrukken van de R-knop kan je doorheen de zaal een luide 'Objection' laten loeien. Voor de echte advocaten, door het vasthouden van de Y-knop kun je 'Objection' door de micro van de DS roepen. De vraag die je meneer Sahwit voorlegt is duidelijk, hoe kon de TV werken als er een stroompanne was? Zo is het bij elke rechtszaak de bedoeling om goed op te letten en meermaals de verklaringen doorlezen om uiteindelijk de adder onder het gras te vinden. Het blijkt uiteindelijk dat meneer Sahwit zich alleen voordoet als krantenverkoper en een ordinaire dief is. Cindy kwam terug van Parijs en trof hem daar aan tijdens het plunderen van haar appartement. In volle angst dat ze zou vertellen dat hij het was die haar leegroofde van haar bezittingen, pakte hij het eerste object dat op te pakken was en klopte ermee op Cindy haar hoofd. Larry dacht echter, na het horen van meerdere verklaringen, dat Cindy sinds hun breuk van de ene vent naar de andere ging, maar het wapen dat werd gebruikt was een zelfgemaakte klok die Larry haar gaf, 'The thinker' genaamd. Als aandenken aan haar geef je hem de klok en gaat het leven verder. Als je de tips die hierboven zijn genoemd gebruikt, kan een rechtszaak veel makkelijker worden.

Echter kom je voor een nieuwe uitdaging te staan, het onderzoeken van de plaats waar de nieuwe moord en je nieuwe zaak begint, het zogenaamde veldonderzoek. Door middel van het touchscreen is het de bedoeling een bepaalde plek aan te duiden en als de mogelijkheid er is dieper op die plek in te gaan, kan je deze onderwerpen aan 'Examination'. Deze biedt informatie over hoe de moord in z'n gang is kunnen gaan en kan bewijs opleveren dat de tegenstand in het nauw kan drijven. Deze kunnen verschillen tot een naam getekend in bloed op een stuk papier of doodgewone glasscherven van een glazen staanlamp. Dan volgt meestal het ondervragen van eventuele getuigen, die enig idee hebben of de persoon die verdacht wordt wel degelijk een bepaalde moord heeft gepleegd. Zoals je wel kan verwachten zijn meeste van de verklaringen één en al leugen die je direct of in de rechtszaal moet zien te doorprikken.

Van een slechte gameplay is er totaal geen sprake, dit zogenaamde Point & Click genre werd zowat een mythe sinds dat shooters zowat de hele gamemarkt hebben overgenomen. Ook de mogelijkheid zelf 'Objection' of 'Hold it' te roepen is een schot in de roos. Hoewel het niet je eigen stem is, kan je wel meemaken hoe goed jij 'Objection' kan roepen tijdens een echte rechtszaak. De graphics zijn tegenover het geluid wel wat verouderd en zien er op sommige punten wat opgekropt uit, maar kunnen er goed mee door. Een schaduwkant aan deze graphics was dan weer het tekort aan animaties. Deze waren niet echt uitgebreid en bestonden vooral uit van alle Anime-achtige emoties, die eigenlijk niet echt thuis horen bij een game als deze. Dit wordt dan weer wat gecompenseerd met de grappen en misverstanden die beide partijen maken. Een advocaat zijn is toch niet zo gemakkelijk als het lijkt, niet waar Jasper? Dit is in ieder geval een leuk alternatief voor iedereen die advocaat wil zijn!

Conclusie en beoordeling

None

Japan heeft al drie van deze rechtszaakgames in de rekken liggen voor Gameboy Advance en nu was het dan eindelijk de beurt aan Europa. Dit Point & Click genre is tegenwoordig een mythe geworden en wordt met deze game terug boven gehaald. De eerste twee rechtszaken zijn misschien niet echt een uitdaging, maar naarmate je verder raakt in de game denk je hier wel wat anders over. Meeste aspecten ondersteunen elkaar goed, maar toch is het jammer dat er zo weinig animaties zijn en het verloop wordt getoond door middel van stilstaande beelden. Toch blijft het al bij al een topgame!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eerste advocaatgame in Europa
 • Audiovisueel goed
 • Spraaktechnologie
 • Point & Click
 • Gameplay
 • Minpunten
 • Weinig animaties
 • Rechtszaak 1 en 2 niet uitdagend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Bloody hell! Ik MOET die patch hebben! Ik raak Fable II niet meer aan zolang ie er niet is. Dan kan ik MS points ook wel van mn kerstlijstje halen..

 • Aaai, bale voor Fable II liefhebbers!

  DLC's rond deze tijd is altijd wel fijn.

 • Damn, daar baal ik nu van. Keek er best naar uit. Nouja dan maar verder met het opsporen van die irritante gargoyles, just one to go :D.

 • Misschien dat er dan toch nog redelijk wat content gaat inzitten. Wel vreemd dat ze het nu nog eens moeten uitstellen.

 • Ik wil die DLC!

 • Balen echt weer iets voor Lionhead blij maken met een dooie mus.

 • is die DLC wel in het buitenland al downloadeble ofzo? ik zie genoeg mensen rondlopen die die 3 achievements al hebben.

 • *jank*

 • NEEEEEEEEEEE!!!  Jammer, die anti fatness potion zou verdomd handig zijn xD

 • Jammer, die anti fatness potion zou verdomd handig zijn xD

  Dat wordt dus terug selder vreten voor jou :p

 • Lionhead, make up your mind.

  echt serieus, leer plannen ofzo!

 • Wel zonde dat ze hem voor de 2e keer moet uitstellen. Maar goed, sh*t happens all the time.

 • @ Kingkoning  is die DLC wel in het buitenland al downloadeble ofzo?  Niet dat ik kan vinden. Maar misschien staat hij wel online om te branden. Een vriend van mij had GOW 2 ook anderhalf maand eerder dan dat hij uitwas.


 • jammer voor de bezitters, zie de game ook wel zitten

 • brak, net zin om in de kerstvakantie lekker te spelen :(

 • ik heb geduld, en er zijn momenteel nog spellen die ik moet uiitspelen, dus voor mij geen zorgen

 • Jammer ik had gehoopt dat ik em in de vakantie kon spelen, nu gaat mijn school er weer onder lijden..

 • Mss hebben ze opgevangen dat het publiek het schandalig vind om al zo een uitgebreid DLC kort na de release te plannen…

 • jammer voor die mensen

 • Triest!

  Ze moeten niet steeds datums uitspreken die ze niet waar kunnen maken!

  Benoem dan niets!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren