1. RuneScape (Web)

RuneScape (Web)

Stel je voor, je loopt in een mooi bos, je traint je fishing skill aan een kabbelend beekje, je praat gezellig met wat anderen over van alles en nog wat, je bakt je vissen, geeft ze aan de bank, je gaat wat vechten, verdient wat geld en je gaat met een gerust hart naar bed en denk: ‘wat heb ik me vandaag eens lekker vermaakt’. De volgende morgen, uit school speel je tot de klok van half 12 slaat door en traint van alles een beetje en kijkt hoe mooi alles eruit ziet. Je verveelt je nooit en bent de makers hartelijk dankbaar dat deze wereld toch bestaat, de wereld waarin alles kan behalve vervelen. Je hebt je vast wel eens zo gevoeld, of niet. Ik kan je het antwoord geven voor deze game!

Als je één van het bovenstaande wilt herkennen in een game, dan raad ik je met al mijn 232 persoonlijkheden af deze game ooit aan te raken (tenzij het je voldoening doet, en nooit spijt krijgt dat je hem nooit hebt gespeeld). Om te beginnen zijn de graphics enorm lelijk. Van een gratis mmorpg zou ik niet veel verwachten, maar voor deze tijd van het millennium is dit wel heel erg onder de maat. De bomen zijn groen/bruine vlekken en het water is 2d in een 3d game.

Om na de korte samenvatting van de komende doorwerking van dit aspect nog even te kijken naar wat positievere punten begin ik maar met dat ontzettend veel mensen dit spel spelen. Sommigen zijn daar al jaren aan verslaafd, waaronder ik 3 jaar geleden. (nu niet meer gelukkig). Het spel heeft een enorme verslavende werking. De graphics zijn dan wel niet helemaal in orde, maar de wil om steeds iets hoger te komen, zodat je nieuwe harnassen/ kleding etc. kunt dragen is heel groot. Als je gewend bent aan de graphics, valt het eigenlijk wel mee. De verslaving gaat bij velen zo ver dat ze er zelfs 5 euro per maand voor over hebben. Je hebt dan extra mogelijkheden en kunt andere dingen dragen dan je niet-betalende medespelers.

Het idee achter deze game wil ik ook even accentueren. Voor de tijd dat de game gemaakt is, krijgt deze game een 10 voor originaliteit. Eigenlijk alle mmorpg’s zoals Wow, hebben dit idee in het achterhoofd. De quests zijn vaak zeer simpel, maar toch leuk om te doen. De game is ook uitzonderlijk goed uitgebalanceerd. Tegen dit staan dan ook wel weer een paar nadelen.

Alle event items zijn heel erg makkelijk te krijgen. Er komen tegenwoordig nooit meer zeldzame items bij, omdat de makers vinden dat de game voor iedereen gelijk moet zijn. Dat is toch wel een zeer negatief punt, want zo wordt de uitdaging om zo rijk mogelijk te worden, langzaam maar zeker neutraal tot negatief. Rijk kun je worden door eindeloos producten te maken, zoals silver, gold, harnassen of voedsel. Wat ook veel mensen doen, is met een klein bedrag dingen kopen en verkopen voor een duurdere prijs. Als je daar niet heel erg goed in bent duurt dat ook eindeloos voordat je weer wat centjes hebt. Je bent dus zo uren zoet. Of in veel gevallen slaat op dit moment de verveling toe. En dan bedoel ik niet met verveling dat je morgen weer doodleuk verder kan gaan, maar echt moordende verveling. De wil om zo rijk te worden houdt je dan nog in het spel, maar plezier heb je er niet meer aan.

Het vechten is ook doodsaai, maar wel zeer goed uitgebalanceerd. Die saaiheid komt mede door de graphics en de spannende bewegingen die dat vlekkige poppetje maakt. Maar ookal zouden die beide problemen gefixed zijn, was het nog niet aanspreekbaar door de afstandelijke look en weinig actie. Ook wil ik zeker nog vertellen dat er enorm veel hackprogramma’s zijn. Je account wordt als je even niet oplet gehackt, of je wordt als je een beetje geld hebt meteen bestolen. In die tijden was er voor mij weer nieuwe wil om opnieuw rijk te worden.

De game is qua graphics zeer slecht en de verveling neemt met de minuut toe. Vooral dat laatste is iets dat niet vervangen kan worden door welk ander positief aspect dan ook. In een game moet je plezier en uitdaging hebben. Ondanks dat veel mensen dit spelen kan ik deze game niet als topper beschouwen. In andere woorden is deze game nog niet eens geschikt voor mijn oma (ook al zou ze weten wat een computer was), die de hele dag kruiswoordpuzzels maakt. Aan de andere kant kun je denken dat de makers de moeite hebben genomen om deze game te maken, en omdat we er niet voor betalen wil ik toch niet te hard zijn. Je kunt immers zelf bepalen of je deze game wilt spelen. De game heeft een zeer verslavende factor, maar grotendeels negatief. Ik heb eerlijk gezegd nooit een game meegemaakt die deze eigenschap tot zijn beschikking heeft genomen. Aangezien kan deze game voor mij de factor plezier aanzienlijk mist en dit meer dan 85% uitmaakt voor welk cijfer de game krijgt, kan ik deze game toch nog blij maken met een mooi cijfer. (althans hoger dan de vorige persoon, die een recensie over runescape schreef, gaf)

Conclusie en beoordeling

None

Runescape, een game met een origineel idee, gericht op een grotere doelgroep, maar eigenlijk alleen geschikt voor kleine kinderen die het idee van een computer nog een beetje moeten verkennen. De wil om iets te bereiken, ook al heb je er geen plezier in, is echt het grootste minpunt van deze game. Er zullen best mensen zijn die dit spel geweldig vinden, en daar heb ik ook helemaal niets tegen, maar de game bedriegt je gewoon van het feit dat je plezier moet hebben in een mmorpg.
3
Score
30
Score: 30
 • Pluspunten
 • Op het eerste gezicht originaliteit
 • Geen volle spaarpot van belang
 • Minpunten
 • De negatief verslavende factor
 • de graphics
 • de Snel saai wordende factor
 • Geen plezier

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geef mij 1/1440 en we praten nergens meer over.

 • ga maar alvast bezig met GTA4: VICE CITY :D:D:D:D

 • Zker netjes, wil graag uitbreidnig gta IV

 • Dus ze kunnen mij best sponseren voor 5 miljoen ofzo, daar liggen ze niet wakker van;). Hoewel ik met 1 miljoen ook aardig tevreden ben hoor.

 • Op naar een miljard. :P

 • ja das wel veel jah :P

 • Meer dan terecht, beste game franchise in mijn ogen.

 • Please kom ook met een uitbreiding ala L&D voor de PS3!

 • Mooi zo! Ik had eigenlijk ook niets anders verwacht.

 • Meer dan terecht!  GTA IV was een geweldige game, heerlijk die setting, voor dat gangsta gezeik ga je maar dat boute saint's row 2 spelen, overladen met bugs.

 • Take Two Power:P! Zolang de GTA-franchise (Rockstar Games) maar uit handen blijft van EA vind ik alles best!

 • wel veel, maar denk dat de final fantasy saga al meer heeft verkocht

 • Tijd voor iets anders :)

 • Zeker en vast verdiend!!  Heb vorig week de PC versie gekocht.

  Amai, had ik geweten dat het verhaal, de characters, de wereld, etc zó goed in mekaar zat, ik zou onmiddelijk een PS3 voor deze game gekocht hebben!  Maarja, aangezien ik in die tussentijd nog nooit GTA IV had gespeeld, buiten veel filmpjes te bekijken, wist ik niet wat ik miste ^^
 • Om je een indruk te geven: dat is maarliefst zestig procent van de totale verkopen van Take-Two in het vierde kwartaal, waarvan GTA IV alleen al 40 miljoen dollar heeft opgebracht, wat ruwweg zeventien procent is van de totale verkopen.  Is dat zo veel dan? :S

 • Man, wat een bedragen. Als ze er wat van kwijt willen stuur ik m'n gironummer wel even hoor! En dat allemaal verdient met een paar van die flutspelletjes :P.

 • oh, heb er gisteren juist nog eentje gekocht voor de psp :D

 • Wauw, 1 van de beste games en ook 1 van de succesvolste games uit de geschiedenis!

 • wow wat een bedrag zeg je zou zo iets maar verdienen :)

 • Endan is er armoede in de wereld, komen ze bij ons aan de deur schooien om een klein beetje geld. Als alle game ontwikkelaars een paar % afstonden van hun opbrengsten zou het er allemaal wat mooier uitzien op deze wereld …

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren