1. DTM Race Driver 3 (Xbox)

DTM Race Driver 3 (Xbox)

Race games voor op de pc, sommigen vinden het fijner dan op een console maar anderen verafschuwen het weer omdat je volgens hun niet fatsoenlijk kunt racen met een toetsenbord. Ik denk daar anders over maar iedereen heeft zo zijn eigen mening. DTM3 is dan ook naar mijn mening één van de weinige games die je op het begin aanbid, maar naar een tijdje verafschuwd. Helaas is die tijd voor mij nu aangebroken waardoor het onderhand wel eens tijd is geworden om er iets over te vertellen.

DTM Race Driver 3 is voor mij niets meer dan een goede racegame waar je met gemak twee tot drie weken plezier mee kunt beleven. Daarna wordt het allemaal een beetje eentonig en ga je al snel op zoek naar een nieuwe, betere race game. De carrière mode in DTM3 is namelijk een beetje saai en gewoontjes. Niet dat het niet leuk is of iets dergelijks, maar het is allemaal zo standaard. Het is namelijk de bedoeling om je van rookie racer op te werken naar de top. Het is dan ook geen verrassing dat je moet beginnen in dinkytoys zoals Renault Clio racing en van die kleine lichte wagentjes in de GT Lights. Natuurlijk wel leuk (vooral online) maar saai als je weet dat je nog héél veel snellere auto’s mag uitproberen. Er zijn namelijk meer dan 35 soorten autosporten te bekennen in DTM3. Van V8 Supercars tot en met de lichtgewicht Formule 1 wagens, bijna elke autosport komt er in voor. Dit is dan ook meteen één van de grootste pluspunten in DTM3. Maar als je alleen Formule 1 leuk vind of Rally-Cross, dan zijn al die andere classes vrijwel overbodig.

Als we het hebben over de AI dan zie je bij iedereen een lach op hun gezicht verschijnen. Je tegenstanders weten namelijk precies wat ze moeten doen als ze een brokkenpiloot zoals jouw op de baan zien zwabberen. Je ziet ze dan uitwijken en remmen om jouw maar niet te raken. Ook als jij iemand van de baan afbeukt dan rijden ze met een grote bocht om hun tegenstander heen. In tegenstelling tot vele andere race games bevat DTM3 dus wél een erg goede en knappe AI. Ook kun je de moeilijkheids graad instellen. Dit doe je doormiddel van een klein schuifje die van 50% naar 110% loopt. Je kunt dus echt precies bepalen hoe moeilijk je de race wilt hebben. Fijn voor de “noobs” onder ons, maar ook een flink pluspunt voor de echte hardcore racers die wel van een uitdaging houden.

Ook qua weggedrag verdient DTM3 toch echt een flinke pluim. Elke auto voelt weer anders aan. De een is erg nerveus en vliegt elke keer de bocht uit en de ander plakt weer op de weg als een wc-ontstopper op een gladde vloer. Erg netjes gedaan vind ik, maar toch zit er een addertje onder het gras. De hele game voelt niet echt realistisch aan. Dit is niet verkeerd bedoeld, maar voor een race simulator vind ik het realisme toch echt iets onder de maat. Je kunt wel niet verwachten dat elke game zo realistisch is als GTR van Simbin, maar het had toch wel iets beter gemogen. Je krijgt namelijk het gevoel dat je toch een soort van arcade game aan het spelen bent. Want je mag dan wel twee soorten van realisme hebben (simulation en pro simulation), het blijft toch een “realistische” race game die je met een korreltje zout moet nemen.

Grafisch zien race games er tegenwoordig piekfijn uit. Kijk maar naar Gran Tursimo 4, GTR en zelfs de Need for Speed Underground games. DTM3 zet deze trend voort, maar streeft er niet naar om ultieme graphics te vergaren. De game ziet er mooi en scherp uit met Real-Time reflecties, glimmend wegdek en best wel uitgebreid schademodel, maar de details en de afwerking vind ik persoonlijk gewoon belabberd. Velgen die niet in 3D zijn weergeven, auto’s die lijken op plastic doosjes en algemene details die gewoon niet zijn afgewerkt. Erg jammer vind ik omdat ze hier met gemak wat meer aandacht aan konden besteden. Hetzelfde geld voor de cockpit views. Het ziet er leuk uit, maar het ontbreken van een stuur, algemene details en realistische texturen geven je echt het gevoel dat de game stamt uit 2002.

Online is DTM3 heer en meester. Niet qua revolutionaire vernieuwingen, maar gewoon qua fun. Iedereen die online zit heeft wel een bepaalde voorkeur. De een doet het liefst rally en de ander houdt weet van Formule 1. Er zit altijd wel iets bij dat jij leuk vind. Zo is Formule 1 erg leuk om online te doen. Je kunt dan met maximaal 12 spelers tegen elkaar racen. Je ziet iedereen dan als een gek over die baan crossen en allemaal plomp in de remmen om niet uit de bocht te vliegen. 9 van de 10 keer gebeurt dit wel en zijn de spelers die laatste lagen en het allemaal wat rustiger aan deden opeens 10 plekken vooruit geschoten. Een klein nadeel is dat jij als host van een game níét kunt stoppen als er nog anderen meedoen. Of jij moet de race uitrijden of je tegenstander. Doet hij dit niet en lig jij ergens in de prak dan kan het nog wel eens héél erg lang duren voordat die race is afgelopen. Een vuile rotstreek van Codemasters!

Conclusie en beoordeling

Dat DTM Race Driver 3 een geslaagde game is is nu onderhand wel duidelijk. Met maar een paar minpunten zoals de graphics en de niet al te realistische besturing kan ik DTM3 gerust een goed cijfer geven. De vele autosporten, de leuke online modus en de redelijke graphics zorgen er toch voor dat DTM3 een kleine 8 van mij krijgt.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Vele autosporten
 • Leuke online modus
 • Weggedrag
 • Minpunten
 • Grafische afwerking
 • Had realistischer gekund
 • Online foutje

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk spel, must buy noem ik.

 • die ga ik wel kopen .dat spel lijkt me leuk online .(ik speel al af en toe deeltje 2 en coast to coast)dus kom maar op

 • Is dit nu een release van de klassieke outrun of de bagger remake van een paar jaar terug? Aan het linkje van de screenshots te zien het tweede.

 • Wait, what?  OutRun 2 kon je ook al online spelen, óók met 6 man. Die comeback was dus al een paar jaar terug..

 • SEGA maakt hélémaal geen goede games meer, dus dit zal ook wel niet vet worden…

 • @Solum:

  Ligt eraan waar je van houdt… Voor de echte arcade gamers zal dit echt wel een must-have zijn ;)  Ik laat hem zelf wel lekker links liggen :P

 • deze ken ik zelf niet, raar

 • Waarom niet de aller eerste die ook in de arcade hallen was? :(

 • lykt me wel een leuk spel alleen de graphics valle wa tege

 • @ crysisrulesman: het is een arcade en een pss spel dus met de nieuwste graphics zullen ze nooit komen maar de online modes spreekt mij wel aan in deze game maar het is altijd maar het vermoeden dat als je deze game neemt of mensen nog lang online zullen spelen

 • Vooral door de online mode voor mij een aanrader.

 • Ziet er leuk uit maar niks voor mij…

 • online zal deze wel heel vet worden

 • Lijkt me wel lol, maar weet niet of ik hem kopen ga?! :O

 • Een beetje Ridge Racer achtig..

 • Ik heb de game voor de Xbox. Hij is wel erg vet, alleen je speelt hem niet zo lang.

 • wreed ! ik had niet verwacht dat men als outrun arcade game een mix tussen outrun 2 en coast to coast zouden nemen. en sumo doet de conversie ! ik ben helemaal blij !

 • -Solum- Geplaatst op 19 december 2008 om 10:09 4.942

  SEGA maakt hélémaal geen goede games meer, dus dit zal ook wel niet vet worden…  dat ligt er aan. als je outrun 2 op de xbox ook niks vond, zul je dit zeker niks vinden. de fan's van outrun 2 en outrun 2 SP (op consoles coast to coast genoemd) zullen hier weer wel van gaan genieten. en ik ben daar dus een van !

 • Ach… zo gaaf is de game nou ook weer niet.

 • Wat een reacties haha  Ridge racer achtig… Outrun was er al in 1986, Ridge racer niet.  Neemt niet weg dat ik van beide games helemaal idolaat ben.  Of de reactie: 'de bagger remake van een paar jaar terug' Er is een remake geweest op de PS2 in Japan(die trouwens erg vet was).  OutRun Online Arcade is eigenlijk gewoon OutRun 2006:Coast 2 Coast met HD graphics en waarschijnlijk kost de game niet zo veel zodra hij uitkomt.  Wat wil je nog meer van zo'n vette arcade racer! Kan niet wachten(gelukkig is er nog GTI Club+ en Soldner X om de tijd te doden)
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren