1. Ys Strategy (NDS)

Ys Strategy (NDS)

Hey Dylan, ken jij nog wat leuke strategie spellen voor de Nintendo DS? Ja, je hebt age of empires en advance wars enzo. Nee! Ik bedoel een Real time strategy! Geen turn-based. Oh.. even nadenken... de enigste die er op dit moment is, is Ys Strategy. Oh oke, en is het een leuk spel?

Ys Strategy is de eerste RTS voor op de Nintendo DS. Het spel (ik kort het vanaf nu af met Ys) probeert standaard RTS gameplay met een groot verhaal te mixen, maar is het hun ook gelukt?

Verhaal

Het verhaal is goed verzonnen en het hele spel draait erom, een duister wezen is in een spiegel vastgezet en kan er alleen maar uit als alle magische Gems (kristallen) worden verzamelt en bij de spiegel worden gebracht. De kristallen zijn verdeeld onder 4 priesters. Nu een groot aantal jaren later heeft de Romun empire de spiegel gevonden, en beginnen ze de jacht op de Gems. Je begint zelf als een rood harige held die zijn geheugen is verloren. Je stad word aangevallen door de Romun Empire en jij hebt de taak om de prinses met 1 van de 4 Gems te bewaken. En zo reis je de wereld af om alle Gems te bemachtigen voordat de Romun Empire het doet.

Gameplay

Het spel deed me eerst erg veel denken aan Age of Mythology, en dat is een groot pluspunt. Maar al snel dacht ik precies het omgekeerde... je hebt dan wel Monsters, vliegende units en tovenaars maar het werkte allemaal niet zo soepel als AoM. Het selecteren van units reageert soms slecht en je moet eerst op een kruis klikken om je units weer te deselecteren. En als je word aangevallen is dat niet heel handig. Ook als je stad wat groter word krijg je lag. En dan loopt de game erg traag waardoor het zelfs irritant word om te spelen. De units zijn dan wel weer erg goed uitgebalanceerd en er is een ruime keuze. Je kan normale zwaardvechters, boogmannen, speermannen en ruiters, maar er zijn ook monsters, tovenaars, vliegende units en helden. De laatste groep heeft bij elke factie verschillende uiterlijken. Maar de normale units hebben alleen een andere kleur.

In Scenario Mode (story mode)word je alleen maar minder blij. Tussen elke missie/opdracht zit een meestal erg lange conversatie. Als je het verhaal wil horen maakt het niet uit, maar als je moet afsluiten tijdens een missie kan je niet saven. En dus moet je weer naar die lange conversatie luisteren. Je kan hem wel snel laten verlopen maar als de characters moeten lopen tijdens zo'n conversatie zit je weer gigantisch lang te wachten. Het saven is ook een minpunt. Je kan tijdens Scenario mode en single battle mode niet saven. Je kan alleen soms saven tussen meerdere missies door.

Het vechten is ook redelijk saai, want als je maar een beetje gebalanceerd leger hebt versla je de vijand makkelijk. Vooral irritant is dat je alle vijandelijke units moet uitschakelen. Misschien herinneren mensen dat van andere spellen, dat je dus alle Villagers ook moet doden. En de vijand heeft altijd veel villagers over de hele map verspreid. De tutorials in dit spel leren je het wel goed maar ze hadden het wel wat sneller kunnen laten verlopen. Bijvoorbeeld dat je een speciale toren moet bouwen. Dan zit je gewoon 5 minuten te wachten voordat hij klaar is en je kan ondertussen niks doen. Dus de gameplay is saai en irritant, maar als je eenmaal een grote veldslag hebt is het ook wel weer leuk.

Ook kan je een hero besturen in Manual Mode. Hiermee word het een hack & Slash festijn. Je held ziet er in de modus namelijk nogal stom uit en er is gewoon niks aan. Je kan als een gestoorde op de A knop gaan klikken en de vijanden gaan wel dood. De enigste pluspunten aan deze modus is dat je held sterker word en dat hij niet zo slecht luistert als normaal. Het unit aantal kan je wel erg tevreden overzijn, helaas komt daarbij ook erg veel lag. Speciale units zoals monsters nemen 2 population in. Villagers en normale units nemen maar 1 population in. Sommige factions kunnen tot 77 population, maar andere maar rond de 57. Dit is dan ook wel weer goed uitgebalanceerd want hoe meer population, hoe duurder de units. Dus hoe minder population, hoe goedkoper de units. Een pluspunt en minpunt zijn de grondstoffen. Er zijn heel weinig Mijnen voor klei. Dus je zal een race moeten voeren om klei te krijgen, maar de AI van de vijand is ook niet erg goed en hij zal gewoon villagers sturen naar een mijn waar jouw soldaten staan. In hard mode is dit iets minder maar toch zal hij weinig doen om jouw soldaten weg te krijgen. Bomen kunnen worden aangeplant tegen geld en je kan eeuwig boederijen aanmaken voor voedsel. Dus over die grondstoffen zal weinig tot nooit gevochten worden.

Graphics

Hier valt weinig over te vertellen, want de graphics zijn gewoon standaard. De textures van de grond zijn erg lelijk en lijken op creaties met Paint. De mappen zijn leeg en de enigste opvulling zijn een paar dieren, bomen en mijnen. En deze verdwijnen allemaal redelijk snel want ze werken alle 3 als grondstoffen. De units passen niet goed bij elkaar en ze lijken zelfs uit verschillende spellen te komen. De normale units zien er standaard uit, maar de monsters zien er redelijk cartoon achtig uit en passen totaal niet bij de standaard units. De aanvallen zien er ook redelijk stom uit want je weet nooit wie ze nou aanvallen.

De gebouwen daarintegen zien er wel mooi uit, en elke factie heeft ook verschillende soorten gebouwen.

Mijn ervaring

Het begint goed en word snel slecht. In het begin denk je: "Ah, dat is wel jammer. Maar ik kan er mee leven." Maar al snel begin je te begrijpen dat er niet maar een paar foutjes inzitten. Het leek me geweldig om een RTS te spelen, maar ik ga denk ik toch maar terug naar advance wars en age of empires.

Conclusie en beoordeling

None

Het lijkt een leuk spel als je begint, maar als je wat verder kijkt zie je gewoon dat het slecht is. De minpunten overschaduwen de pluspunten, en je zal de cassete niet meer snel in je DS willen steken. Soms een potje vechten tussendoor is leuk, maar meer ook niet. Ik raad je niet aan om het te importeren uit amerika en ik raad je ook niet aan om het te gaan kopen als het uitkomt in europa. Het had zoveel potentie, maar heeft er niks van gebruikt.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Goed verhaal.
 • Vechten om grondstoffen.
 • Mooie gebouwen.
 • Erg goed uitgebalanceerd.
 • Minpunten
 • Units zien er niet goed uit.
 • Verschillende soorten units passen niet bij elkaar.
 • Manual mode is slecht uitgewerkt.
 • Aanvallen zien er saai uit.
 • Gevechten zijn te simpel.
 • Je kan niet saven.
 • Lange converstaties die je niet kun

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • GOG is een heerlijke site en initiatief. Goedkoop nostalgie beleven. En ze zijn best wel compleet (vaak kan je ook soundtracks bijv. gratis erbij downloaden in mp3 vorm). Hoewel ik deze beide point-and-click adventures nooit gespeeld heb vroeger toch eens checken want ik mis dat genre eigenlijk best wel.

 • Ach jaa hoevel ik soms adventure speel is het toch niet mijn genre (vooral niet op PC)

 • Oeh… Beneath a Steel Sky was echt een toppertje. Die gaan we vanavond downloaden!

 • ik mis de point-and-click games ook nogal, beetje jammer dat dat genre is aan het verdwijnen

 • Deze twee games zijn al een tijdje freeware. Je kunt ze ook op de website van ScummVM downloaden, maar dan zonder vervelend verplicht account. Naast Beneath a Steel Sky en Lure of the Temptress kun je daar ook nog freeware versies van Flight of the Amazon Queen en Drascula: the Vampire Strikes Back downloaden.  En natuurlijk ScummVM zelf, om de games mee te kunnen draaien zonder moeilijk geconfigureer. ;)

 • is ckr leuk voor de oudjes tussen ons die hebben deze games ckr wel gemist\"denk ik\"

 • ???? ken ik niet

 • Lure of the Temptress lijkt mij wel geinig, die andere klinkt maar raar. Maar denk niet dat ik het ga doen.

 • Beneath a steel sky, een echte klassieker! Heb hem zelfs nog op cd-rom liggen hier :)

 • GOG ken ik niet, maar ik ben wel een paar keer op GameTap geweest om wat klassiekers te downloaden.

 • Leuk

 • mhm…ken ik niet

 • IG bedankt voor de tip, dat ga ik vanavond even checken. Ik snak naar een goeie point and click adventure!

 • Ja Beneath a Steel sky heb ik hier ook nog

 • jongs hoor je de word Gratis lol

 • Nog nooit van gehoord, dus ik houd het maar bij de nieuwe games…

 • Ik denk wel dat ik ze ga proberen, ze zijn toch gratis.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren