1. The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii)

The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii)

Soms denk ik terug aan vroeger en dan met name de tijd van de super nintendo. Vanaf dat moment ben ik begonnen met gamen en de oorzaak was the Legend of Zelda: A link to the past. Wat een geweldige ervaring was dat. Het had niet alleen een simpel maar toch prachtig verhaal, de puzzels waren ook revolutionair en ongekend. Het gevoel hebben een held te zijn, het gevoel hebben iets te betekenen en het gevoel van eindeloze vrijheid is voor mij daar begonnen. Er zijn daarna weinig spellen geweest die me hetzelfde gevoel hebben kunnen geven. Dit klinkt allemaal misschien cliché maar ik wil duidelijk maken hoe zeer ik uit heb gekeken naar dit nieuwe deel binnen de zelda reeks.

Waar het allemaal begon!

Het is 6 december. Ik kom thuis van school en ineens gaat de telefoon. Ik zat net met mijn gedachten bij de wii die 2 dagen later eindelijk officieel gelanceerd zou worden. Nog steeds wist ik niet wat mij te wachten stond, maar een paar seconden erna leek het net onwerkelijk. Het bleek een telefoontje te zijn dat ik mijn Nintendo Wii + Twilight Princess op kon gaan halen. Blij als een klein kind sprong ik op mijn fiets en haalde de wii op. Eenmaal thuis gekomen begon ik natuurlijk met uitpakken. Uiteindelijk , toen alles geïnstalleerd was, stopte ik het zelda diskje heel soepel in de wii en kon het avontuur beginnen.

Hyrule, wat heb ik je gemist!

Na een save game aan te hebben gemaakt start het spel. Veel mensen vinden de graphics wel mooi, maar niet geweldig. Ik vind dat graphics niet alleen staan voor hoe mooi iets is, maar vooral hoe mooi het iets uitbeeld in zijn geheel. Ik vind de graphics van Twilight princess dan ook subliem juist door de immens grote wereld en door het oog voor detail. Het oog voor detail merk ik al meteen als ik begin. Aan alles is gedacht. De vogels tsjilpen, de muziek is als vanouds geweldig en de dialogen die je tegen zult komen stralen heel veel charme uit.Ook is het geweldig om gewoon rond te kijken, zonder missie, zonder doel en te genieten van de prachtige wereld. Dit vind ik ook meteen een van de grote pluspunten van dit spel, omdat dit de speelduur aanzienlijk verlengt.

Het Verhaal!

Bij deze wil ik meteen zeggen dat deze review spoilers zal bevatten. Dit omdat ik vind dat je anders geen goed beeld krijgt van het spel en omdat ik mensen die niks om zelda geven wil overtuigen van het epische, prachtige sfeertje rondom zelda.

Je bent een gewone jongen die nog niet beseft wat hem te wachten staat. Je woont in het dorpje ordon. Omdat je de beste ruiter van het dorp bent krijg jij de eer een zwaard naar hyrule castle te mogen brengen. Echter op het moment dat je er klaar voor bent wordt je vriendin gekidnapt door monsters en verander jij door de invloed van de twilight in een wolf.

Dit is de grootste vernieuwing en ook meteen de grootste kracht (vind ik) van Twilight Princess. Deze mogelijkheid bied veel mogelijkheden wat betreft puzzels en verhaallijnen. Dit zul je in het avontuur ook duidelijk gaan merken. Ik noem maar even het voorbeeld dat je met de wolf hoger kunt springen en dus, voor link, onbereikbare plaatsen kunt bereiken. Op het moment dat je wolf word, word je ook meteen voorgesteld aan het, vind ik, vetste en meest boeiende personage van het spel: Midna. Zei is de Twilight Princess en zal je door het verhaal leidden zoals voorheen navi dat deed.

Midna is zeker geen overbodig personage, maar speelt juist een hele grote rol in het Verhaal. Na een tijdje kom je erachter dat je de vessel of light moet gaan vullen om zo het licht weer te laten wederkeren naar het door de twilight overgenomen gebied. Je word pas weer een mens als dit je is gelukt. Na het vullen van de vessel of light, wat je overigens 3 keer moet doen, ga je naar een kerker toe. Nadat je 3 vessels of light hebt gevuld en al een flink stuk gevorderd bent in de wereld van hyrule versla je de eindbaas van de 3e kerker en kom je opeens Zant tegen. Hij vraagt Midna om zich bij hem te voegen en waarna zij dit afwijst plaatst hij in zwart voorwerp in je hoofd. Jij moet maken dat je weer naar Zelda gaat in Hyrule castle en zij zorgt ervoor dat midna beter wordt( zij was ook flink te grazen genomen door Zant). Nog belangrijker is je missie het Master-Zword te gaan zoeken. Nadat je dit succesvol hebt gedaan heb je de kracht om tussen mens en wolf te veranderen wanneer je dat ook maar wilt. Je volgende missie is op zoek te gaan naar de Mirror of Twilight. Nadat je de Mirror of Twilight vind krijg je een verhaal over Ganondorf. Je komt erachter dat de Mirror Of Twilight stuk is en dat je nog 3 stukjes ( en dus 3 kerkers) moet zoeken. Nadat deze compleet is ga je in de Mirror of Twilight en moet je tegen Zant vechten. Je denkt dat het voorbij is maar dan krijg je te horen dat het kwaad pas verslagen is als Ganondorf verslagen is en dat Zant zijn kracht krijgt van ganondorf. Nadat je hem verslaat is het spel afgelopen en zie je dat Midna een prachtige prinses is die helaas terugmoet naar de Twilight. Dit via de Mirror of Twilight. Als zij bijna weg is vernietigd ze hem waardoor er geen verdere link meer is. Dit einde vond ik geweldig, maar tevens ook zeer emotioneel. Alsof je afscheid neemt vaan een hele goede vriend. je ziet link op zijn paard terugrijden naar huis, naar zijn vriendin,waarna het echt is afgelopen.

Muziek!

Je moet er natuurlijk van houden, maar als je dat dan ook doet dan kan de muziek in Twilight Princess niet meer stuk. Het is briljant gecomponeerd en het weet precies de juiste snaar te raken bij mij. Het weet spanning te creëren daar waar dat nodig is. De muziek is niet een overbodig extraatje, maar heeft duidelijk een doel, namelijk: de beleving versterken. Dit vind ik heel goed uitgewerkt.

Voorwerpen!

Je begint het verhaal zonder wapens. Al snel kan je het eerste item bemachtigen, namelijk de vishengel. Het vissen is een apart onderdeel in het spel en op het moment dat je in lake hylia aankomt kan je op een speciale plek je helemaal vertoeven met vissen. Ook krijg je al snel de boomerang waardoor je dingen kapot kunt schieten + het houten zwaard. Naarmate je reis vordert bemachtig je , zoals altijd in zelda games, steeds sterkere en vettere wapens. Het is die combinatie die Zelda ook zo leuk maakt. Want steeds als je een nieuwe kerker betreed weet je dat je vroeg of laat een nieuw voorwerp zult bemachtigen. Dit onderdeel is dus heel elementair voor zelda en dus ook heel belangrijk voor de bepaalde sfeer van het hele verhaal.

Sidequests!

Het verhaal zit vol met zijmissies en opdrachten die je niet hoeft te voltooien om het einde te kunnen bereiken. Deze zijn een aangename en leuke afwisseling en verlengen de speelduur met vele uren. Het zijn als het ware minigames, maar dan meer dan dat. Voor elke sidequest die je haalt krijg een beloning waardoor er genoeg motivatie is. Ook het grote aantal hart pieces en golden bugs verlengen de speelduur alhoewel ik me niet geroepen voel alles tot in het kleinste gaatje uit te gaan pluizen hiervoor.

Wii-mote!

Dit spel is in directe port vanaf de Gamecube. Aan de ene kant is dit jammer, omdat je weet dat het gewoon nog een stuk beter had gekunt. Aan de andere kant denk ik dat het dan geen launchgame had kunnen zijn waardoor er, in mijn optiek, geen fatsoenlijke launch was geweest. toch vind ik dat het er iets scherper uitziet in tegenstelling tot dat anderen dat niet zien. De functie om met de Wii-mote de zwaaien waardoor je een zwaardbeweging maakt is aardig, maar niet een revolutie voor de spelbeleving. Toch vind ik dat door de Wii-mote het allemaal een stuk relaxter speelt, omdat je je handen niet meer bij elkaar hoeft te houden.

Ik beoordeel in deze recensie de wii-versie en ik vind niet dat deze een minder punt verdient dan de gamecube versie omdat er toch wat pluspunten zijn. Ook al is het een directe port, het blijft wat mij betreft een fantastisch spel met hier en daar een leuke toevoeging door de wii-mote. Met name schieten met de pijl en boog of met de clawshot is heerlijk door de technologie van de Wii-mote.

4 weken in trance!

Twilight Princess heeft me geraakt. Het spel heeft me 4 weken laten leven voor alleen dat spel. Ik droomde dat ik de held was en zo was het ook.

Het spel heeft me de dagen nadat ik het had uitgespeeld ook nog bezig gehouden. Het spookte nog steeds door mijn hoofd en ik had nog vaak een grijns op mijn gezicht. Niet alleen het verhaal is fenomenaal. Ook de beleving en de speelduur maken het spel fantastisch. Ik weet ook zeker dat ik over een jaar of over een tijdje het spel weer oppak en verder ga met de sidequests of zelfs helemaal opnieuw begin. 4 weken ben ik in de ban van zelda geweest en het was een avontuur om nooit te vergeten. Ik heb ocarina of time (nog) niet gespeeld waar ik me voor schaam, maar misschien juist daardoor vond ik dit zo een geweldig spel. Juist voor mij waren al deze puzzels nieuw en was de beleving maximaal. Daarom kan ik ook maar tot 1 conclusie komen en het spel een 10 geven.Het mag dan misschien een directe overzetting zijn van de gamecube, dit is voor mij absoluut geen redenering om 5 punten van Twilight Princess af te trekken. Een 10 geef je niet aan het perfecte spel, want dat bestaat niet. Een 10 geef je aan de beleving en een 10 geef je op het gevoel!! Vandaar ook dat ik een 10 geef en geen 10-, omdat ik het puur op mijn gevoel niet kan maken dat te doen.

Conclusie en beoordeling

None

Zelda is tijdloos. Nintendo is tijdloos. Met Twilight Princess bewijst nintendo dat ze nog stees absolute toppers kunnen maken. Voor mij is het tevens het beste spel dat ik ooit heb gespeelt.
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • zelda
 • speelduur
 • epische verhaal
 • sidequests
 • Minpunten
 • directe port vanaf gamecube

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Klinkt goed :)

 • Dat is best mooi, hoor.

 • klinkt goed maar wel kut vind ik dat het alleen bij bepaalde winkels is.

 • nice

 • Goed zo

 • tof

 • Klinkt goed :)

 • leuk voor diegene dat het spelen

 • uhm moet craftet niet crafted zijn? (master craftet grenades)  puur en tip he ;)

 • NICE

 • Grappig, kun je zelf kiezen welke je wilt!

 • Deze moet ik zeker hebben!

 • netjes

 • hmm dat wordt effe kijken welke ik ga bestellen

 • Noob… niks meer tezeggen

 • tof voor diegenen die de game hebben!

 • Warhammer… nog steeds geen must-have voor mij.

 • voor mij voorrang op starcraft! :)

 • ga ik zowiezo halen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren