1. Grand Theft Auto: Vice City Stories (PSP)

Grand Theft Auto: Vice City Stories (PSP)

Van nostalgische gevoelens is nog geen sprake, maar eerlijk is eerlijk: GTA: Vice City wist mij destijds iets te brengen wat maar weinig andere games doen. Ook Rockstar’s opvolger San Andreas liet mij min of meer koud, Vice City was dé combinatie van aspecten die een game groots maakt. Want zeg nu zelf; de 80’s zijn gewoon stoer.

En dan komen diezelfde jaren ‘80 opeens weer terug, anno 2006, in de vorm van GTA: Vice City Stories. Een game die mij onder andere een PSP liet aanschaffen, om datzelfde gevoel van drie jaar terug opnieuw mee te kunnen maken. Waar eerder de vergelijking met Liberty City Stories gemaakt wordt wat handheld GTA’s betreft, houd ik het bij mijn eerste aanraking met geweld, moord, drugs, seks en de foute muziek. Anderzijds moet ik hier niet bevooroordeeld overkomen, want wat biedt Vice City Stories voor nieuws in het genre?

Rockstar pakt het ook in deze handheldgame min of meer hetzelfde aan: Neem de oude, bekende wereld, verander dit in wat nieuwe looks en stop er een nieuwe verhaallijn in, inclusief nieuw personage. Echter is Victor Vance – inderdaad, de broer van Lance Vance uit het origineel – een watje vergeleken met de stoere Tommy. Een echte persoonlijkheid mist deze gozer spijtig genoeg. Wat voor de één raar kan overkomen, moet voor de ander bekend in de oren klinken: het personage waar je de gehele game tegen aan moet kijken kan nog wel eens een rol spelen in de gehele indruk. Echter is het geen doorslaggevende factor en gaat het uiteindelijk om datgene waarom je een GTA game aanschaft: bruut geweld zonder erbij na te hoeven denken. Vice City Stories biedt opnieuw een redelijk grote wereld waar naar alle lust geracet en geschoten kan worden. De vrijheid die de stad biedt, wordt echter direct weer om zeep geholpen door de bekende manier van missies; keer op keer word je bij het handje gehouden. De één vindt het heerlijk, maar ik wil nu toch eindelijk wel eens iets nieuws zien. Een gemiste kans dus. Overigens is er buiten de hoofdmissies weer de mogelijkheid om via zijmissies extra geld in het laatje te brengen, al kijk ik hier nauwelijks nog naar om.

Waar ik bij de opbouw van missies wat te klagen heb, zijn de missies zelf goed te pruimen. Missies zijn kort, aangezien je met een handheld te maken hebt, maar eveneens krachtig en sommige best origineel. Zo zul je een keer als stuntman functioneren in een horrorfilm, waarmee je enkele zombies met shotgun – tja, waar hebben we dat eerder gezien - om zeep helpt. Ook woon je een concert van Phil Collins bij wat de link met de muziek nog sterker maakt. Op dat punt heeft Rockstar geweldig werk geleverd. Genoeg variatie en een breed assortiment dus, maar in totaal ben je niet zo heel lang bezig met de missies. Maar zoals gezegd biedt de omgeving nog genoeg gameplay-uurtjes, want alle missies in één stuk doorbrengen zul je ook niet gauw doen. Een nieuwe leuke toevoeging die de gameplay zeker ten goede komt, is de mogelijkheid een heel imperium aan criminele activiteiten en ingenomen panden op te zetten. Er zijn bepaalde gangs in de stad die gebouwen naar hun hand hebben gezet, wat jou de mogelijkheid geeft deze over te nemen. Andere opties zijn het uitroeien van een aantal hoge piefen of het in de brand steken van auto’s. Eenmaal ingenomen zul je er ook een mooi bedrag uit zien te slaan: het ombouwen tot bordeel heeft meestal een incasserende werking. Iets volkomen nieuws, wat de game zeker ten goede komt in de ‘bekende’ manier van doen en laten. Ook de mogelijkheid om te zwemmen is nu op de handheld aanwezig en kun je in vliegtuigen en helikopters.

Maar zoals we gewend zijn kent ook elke GTA zijn, laten we zeggen, standaard gebreken. Bovenstaande helikopters bijvoorbeeld kunnen niet erg hoog vliegen: Ben je net een beetje redelijk opgestegen, knal je tegen een onzichtbaar plafond op. Enigszins logisch omdat de PSP dit simpelweg niet aankan, maar misschien wordt er wel teveel gevraagd. Zo heb je nog meer van die kleine, maar toch wel vervelende foutjes. Ook zijn er redelijk veel bugs. Met name bij grote snelheden, willen kleine details nog wel eens doen wegvallen of komen auto’s net te laat in zicht. Ook is het schietsysteem niet accuraat genoeg; je verkiest onschuldige mensen boven politieagenten of ander op jouw vurend gespuis. Maar de meeste ergernis komt ontstaat bij het niet halen van een missie en op deze manier alles weer opnieuw zult moeten uitvoeren. En jawel, daarbij zitten inleidende filmpjes en tergende laadtijden inbegrepen. Service die ik liever achterwege had gezien. Vooral een missie waarbij ik met golfkarretjes moest racen werd mijn PSP niet in dank afgenomen.

Maar datgene waarin deze game juist uitblinkt is de sfeer. Want deze is perfect overgebracht: ten eerste zijn er opnieuw de foute muziek, de vele neonlichten, de kleding en de relaxte omgeving bestaande uit palmbomen, stranden en blauwe zeeën. Grafisch ziet de game er voor handheldbegrippen zeer goed uit: geen tot in de puntjes uitgewerkte details, maar datgene wat nodig is om het gevoel te krijgen in Florida rond te lopen. Zoals gezegd maakt de muziek hier eveneens deel uit. Er zijn voldoende radiostations die allen hun eigen stijl hebben zodat je hierin nog enige keuze hebt. Ook zijn er genoeg tussenfilmpjes zoals we die gewend zijn met de nodige dosis humor en een goede voice-acting.

Ben je na het doorkruisen van de singleplayer nog niet klaar met de game, dan heb je nu ook de mogelijkheid in multiplayer het tegen een aantal vrienden op te nemen. Deze is zeker de moeite waard, want er zijn genoeg verschillende spelmodi aanwezig. De standaard Deathmatch en Capture The Flag, hier ‘Vice City Survivor’ en ‘Taken for a Ride’ genoemd, zijn te spelen, maar er zijn ook een aantal nieuwe. Zo heb je ‘Tanks for Memories’, waarin het de bedoeling is een tank over te nemen en deze zo lang mogelijk in het bezit te houden. Geen simpele taak, aangezien tegenstanders er alles aan doen je met de nodige middelen de lucht in te blazen. In de “Grand Theft Auto’-mode is het de bedoeling zoveel mogelijk auto’s te stelen om uiteindelijk met het meeste geld als winnaar uit de bus te komen. Samen met nog een aantal modi een geslaagde multiplayer.

Conclusie en beoordeling

None

Ik vind het lastig hier een goed oordeel over te geven: aan de ene kant heb ik wel degelijk het gevoel terug gekregen wat mij drie jaar eerder ook al overkwam, anderzijds moet ik ook reëel blijven: GTA Vice City Stories biedt simpelweg te weinig vernieuwing om van een echte topper te kunnen spreken. Want hoe je het ook wendt of keert, Liberty City Stories is uiteindelijk een completer pakket waarbij het gevoel van ‘nieuw’ misschien wel meer het geval was. Begrijp me niet verkeerd, Vice City Stories doet weinig fout, maar eveneens hebben we het meeste nu wel al eens gezien. De vrijheid lijkt opnieuw groots aanwezig, maar je wordt weer erg aan het handje gehouden. Toch zijn de missies leuk voor zolang het duurt, wat ook geldt voor de mogelijkheid een imperium op te bouwen, maar voor de echte fun moet je uiteindelijk bij de multiplayer zijn. Maar de volgende keer wil ik toch echt meer vernieuwing zien van Rockstar, wat ik voor GTA IV ook wel verwacht.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Geweldige sfeer;
 • Imperium opbouwen;
 • Multiplayer;
 • Humor;
 • Gevarieerd en voldoende aanbod aan missies.
 • Minpunten
 • Frustrerende foutjes;
 • Weinig vrijheid in missies;
 • Té weinig vernieuwing.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als dit doenbaar is voor Banjo Kazooie, dan moet het ook lukken voor Dead Rising, want het is echt niet leesbaar op een SDTV.

 • \"Het is voor mensen met een kleine huis-tuin-keukentelevisie niet mogelijk om de tekst te vergroten, zodat zij de instructies wel kunnen lezen.\"  is het nu wel of niet mogelijk?

 • stelletje cheap ass bitchess gamer…zonder HDTV ben je geen waardig gamer meer :P

 • wat zeg jij X-syth

  Zo'n SDTV werkt ook gewoon prima hoor

 • SD televisie is prima voor mij. Al hoewel mijn TV DVD combinatie can 37 cm toch wel wat klein is…

 • stelletje cheap ass bitchess gamer…zonder HDTV ben je geen waardig gamer meer :P  lol ik denk dat mijn tvtje iets van 50 cm diameter is lol nja boeie ik zit toch alleen maar achter me pc scherm 24'' :) :) :)

 • Het is voor mensen met een kleine huis-tuin-keukentelevisie niet mogelijk om de tekst te vergroten, zodat zij de instructies wel kunnen lezen.  Wat doet die patch nu eigenlijk? De mogelijkheid om de letters te vergroten?

 • boeie of je een klein scherm heb als je er op kan gamen is het toch goed

 • Ja de game blijft bagger imo.

 • Mooi zo

 • Hetzelfde probleem zit ook in Naruto ultimate ninja storm.. bij het zoeken naar konohamaru komen piepkleine pijltjes op de minimap te voorschijn, amper te zien op een normale tv…, mooi dat ze hier wat aangedaan hebben

 • lol, vroeger kon je bij mij ook iets niet lezen, namelijk je rank bij Halo2. m'n TV was zo slecht dat die pixels aan de randen van het scherm schuin waren of weet ik het. vet grappig dat wel. verder was het wel eens lastig met teksten idd, niet dat m'n TV zo klein was maar meer de kwaliteit. Nu met HD heb ik nergens meer last van.

 • @ X-syth gaat prma hoor ik heb eerst ook lange tijd op sd gespeeld nu heb ik wel een hd maarja sd was ook prima

 • -Spam-

 • @ Redactie:

  Voor gamers die Dead Rising beiztten zal dit probleem bekend aandoen.  beiztten?

 • @Maumaus  waar? :P  dank u


 • Fijn dat ze het opgelost hebben.

 • Mooi voor hen, maar ik met mn hdtv heb niet veel te zeiken :p

 • nice

 • @X-syth  Je hebt wel gelijk met deze generatie consoles moet je een hd tv hebben. ik heb een samsung 101cm hd-ready 60hz. ik ga wel een nieuwe kopen in maart een sony 200hz ;)  of je hebt er geen geld voor kan maar ze zijn nu zo goed koop die dingen vooral van samsung


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren