1. Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (PS2)

Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (PS2)

De wind raast buiten, terwijl je binnen het geluid hoort van voetstappen in de buurt. Zachtjes sluip je door de regen, je hoort de regendruppels op je pak vallen maar je hebt alleen maar oog voor die 2 bewakers. Opeens komt één van de bewakers naar je toe lopen, je schrikt. Snel sluip je richting een fles, die je op een tafel ziet staan. En gooit hem rechts van de bewaker, op de grond. Met een snelle beweging zie je de man richting het geluid kijken die de stilte verbrak. Hij draait zich richting jou, waar hij ook nog maar wat schiet met geschrokken gezicht. Jij besluit hier een einde aan te maken. Je rent even om hem heen, de kogels gaan maar door. In één snelle beweging maak je er een einde aan. Je tegenstander zakt als pap in elkaar. Dit is het. Dit is Splinter Cell Chaos Theory

Te lui om te lezen? Bekijk de trailer

Elke opvolger van een spel komt natuurlijk met wat nieuwe mogelijkheden. Chaos Theory voegt de mogelijkheid toe om met een mes het gevecht aan te gaan. Fisher kan dit mes op verschillende manieren gebruiken, zo kan het als dwangmiddel bij ondervragingen gebruikt worden, maar ook om vijanden lek te prikken. Sam kan zijn nieuwe trucjes nu van elke kant gebruiken. In de 1ste en de 2de Splinter Cell kon onze gluiperd alleen van achteren iemand besluipen, terwijl je nu iemand vanaf de zijkant al zijn strot door kan snijden. Dus Sam Fisher, onze goed heilig man, heeft nu nog meer plezier iemand te killen, en dat is een hele verbetering. Sam kan op land dus hele vette nieuwe dingen doen, maar ook in het water is hij een koude kikker. Hij kan met een hele rappe beweging de vijand in het water trekken en vervolgens laten stikken. Hier zie je alle nieuwe toevoegingen die Sam allemaal kan uitvoeren.

Op het gebied van wapens vinden ook wat fijne verbeteringen plaats. Je hebt zoals altijd een pistool. Deze kan gewoon schieten. Dat is logisch. Maar wat het pistool compleet maakt is dat je lichten of camera's voor korte tijd kan uitschakelen. En ja, dat is toch best handig.

Het geweer (SC-20K) heeft nu een aantal extra mogelijkheden. Met het geweer kan je nu ook inzoomen, zo kun je vijanden beter dan ooit met één schot doden. Ook kunnen er verschillende niet-dodelijke kogels met het geweer gevuurd worden, zoals de Sticky Shocker, die vijanden met een flinke schok uitschakelt. Naast het geweer en het pistool heeft onze Sam ook nog granaten, zo is er de gasgranaat, het woord zegt het al, een granaat met gas. En een gewone granaat, die kan met een goed gemikte gooi, de vijand zal wegblazen.

Chaos Theory biedt de mogelijkheid om samen met een vriend 5 levels (die zijn verdeeld in een aantal submissies) te spelen. De coop mode is ongeveer hetzelfde als de singleplayer modus. Het geeft nieuwe mogelijkheden voor 2 speler gameplay, zoals een spion die bukt zodat de ander over een muur kan springen. Hoewel spelers in hun eentje kunnen opereren zijn de levels zo gemaakt dat ze samenwerking aanmoedigen. Zo kan er beneden aan een lange schacht een knop zijn die een deur opent, om hier te komen moet een speler bovenaan een touw vasthouden terwijl de andere speler afdaalt om zo de knop om te zetten. Het enige minpunt is dat de multiplayer niet een lange duur heeft.

Grafisch ziet Chaos Theory er heel mooi uit, hoewel er niet echt veel veranderd is. De omgevingen om je heen zijn verbazingwekkend en net zoals voorgaande versies heel erg realistisch. Als Sam door de regen loopt of in het water gaat, zie je gewoon zijn pak glimmen door wat verdwaald licht. Maar het geluid maakt het compleet. Door het geluid in combinatie met de graphics word je het spel ingezogen. En als je zo'n mazzelaar bent die een Surround sound setje heeft, dan heb je pas echt het idee dat jij een Splinter Cell bent. Dat jij iedereen afmaakt, en dat je schrikt bij het minste of geringste kogelschot.

Het spel kent uiteraard verschillende moeilijkheidsgraden. Bij "normaal" is het reactievermogen van je tegenstander al vrij snel. Je zult echt gebruik moeten maken van de schaduw en je sluip technieken om dicht bij je tegenstander te komen. In tegenstelling van andere stealth games, draaien jouw tegenstanders zich wel regelmatig om wat je in een moeilijke situatie kunt brengen. Vergeet naast alle actie niet om soms mensen te ondervragen. Zij kunnen soms licht laten schijnen op een brandende vraag.

En als dit alles nog niet genoeg is, is er ook nog een online mode aanwezig. De Mercenaries versus de Spy’s. Samen met een teamgenoot speel je in een groot level met gangen, ventilatie schachten, camera’s en gevaarlijke Wallmines die de Mercenaries geplaats hebben. Hoewel Splinter Cell eigenlijk een echte Stealth game is, werkt het in de online mode toch beter om gewoon bruut te werk te gaan. Als je bijvoorbeeld heel sneaky door een schacht sluipt, en je sluipt net iets te hard, de Mercenaries horen je gelijk, smijten een granaat daar naar binnen en je bent dood. Het is dan ook beter om die Mercenaries eerst te elektrocuteren met je wapen, flash en smoke granaat te gooien en dan pas de Mercenaries vastpakken en zijn nek breken. Dit zorgt natuurlijk voor erg spannende momenten. Je zult ook goed moeten samenwerken, wil je toch echt winnen van die Mercenaries. Je teamgenoot zal ze moeten zien af te leiden terwijl de ander de computers hackt. Doe je dit niet, dan zul je waarschijnlijk nooit winnen behalve als je het voor elkaar krijgt de Mercenaries zo vaak de doden tot hun levens op zijn. Genoeg spanning dus in de online mode.

De gameplay is nagenoeg hetzelfde gebleven, wat ook helemaal niet erg is. Net zoals voorgaande delen speel je in first en third person. Dankzij de third person kan je makelijker om een hoekje heen kijken of er ergens vijanden zijn. Zo heb je een goed overzicht wat er allemaal om je heen gebeurt.

En voor degene die liever humor hebben dan grof geweld. Klik hieronder voor filmpjes van de idioten: Special Agent Bob en Secret Agent Steve.

Missie 1

Missie 2

Missie 3

Missie 4

Missie 5

Missie 6

Conclusie en beoordeling

Voor zowel liefhebbers van Splinter Cell en van andere stealth games is Chaos Theory echt een aanrader. Je moet wel de discipline kunnen opbrengen om zonder al te veel schietwerk zich door de levels heen te werken. Chaos Theory is een zeer geslaagde episode uit de reeks van Splinter Cell. De game gaat verder waar Pandorra Tomorrow ophield en biedt wederom een geweldige ervaring op het stealth-gebied. Dat is geen theorie maar een spijkerhard feit!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geweldige singleplayer en multiplayer
 • Nieuwe wapens
 • Gameplay
 • AI
 • Graphics en geluids effecten
 • Online mode
 • Minpunten
 • Korte multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer dat de besturing niet goed werkt anders was dit zeker een toppertje uit de oude doos geweest.Vind het geen 1200 points waard

 • Hmmm, dit vind ik toch wel een 5/5, must-have. Dé vechtklassieker in een totaal nieuw jasje met puur getekende characters, met verbeterde gameplay…  Mja, de 360 controller is idd niet heel geschikt, maar de PS3 wel gewoon dus niet echt minpunt vind ik dan.

 • Tja maar op de ps3 moet hij wel nog verschijnen. Ik wacht al 4 weken.

 • Speel liever het origineel op GGPO.  Vergeet dit, SFIV duurt nog eventjes!

 • Niks voor mij

 • super dus voor een xbla

 • @ paultje  huh? hij is er al lang hoor..

 • ,dit voelt als een zoethoudertje tot streetfighter 4 uitkomt.

 • Lekkere game vind ik het hoor.

 • toch nog nice

 • Megaspel helemaal met een hori stick!

 • Niets voor mij.

 • nee, dank je de koek-koek.

 • Dat wordt wachten op SF IV :D

 • @ quani

  In de us store is hij inderdaad al te vinden, in de eu store nog niet.

  Capcom heeft aangegeven dat deze game 2008 niet meer gaat halen.

  Waarom (?), dat wilden ze zelf niet eens verklaren.

  Ik wilde hem kopen, maar wacht nu liever op street fighter 4 die schijnt 20 Februari toch echt uit te komen.


 • Niet mijn genre game :P

 • Lekker nostalgisch, ik sla 'm echter ff over ;).

  Wel weer een goeie recensie, LOL @ arcadestick!

  Zijn er veel gamers die een arcadestick hebben eigenlijk?

 • heb hem al gespeeld hij is wel leuk

 • zoiezo is t fighting-genre niet te spele op de xdoos… wat un gare joypads zijn dat zeg.. =S

 • Ik wacht ook liever op de SF IV versie.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren