1. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)

World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)

Een kleine twee jaar na het verschijnen van World Of Warcraft komt Blizzard met een eerste uitbreiding. Deze kreeg de naam The Burning Crusade mee en laat de speler kennis maken met onder andere twee nieuwe rassen, een verhoogde level-cap en een klein hoopje nieuwe gebieden. Kan TBC na het originele World Of Warcraft mij eveneens weer maanden voor m'n computer gekluisterd houden? Jullie komen het in deze review te weten.

Zoals ik in de intro reeds heb gezegd heeft Blizzard er 23 maanden, aldus een kleine twee jaar over gedaan om met de eerste uitbreiding op WOW op de markt te komen. Tussen het verschijnen van het originele deel en de eerste uitbreiding vonden wel af en toe grote updates plaats, met name de Battlegrounds waren er één van. Waar we in de levensloop van TBC zeker en vast hetzelfde zullen tegenkomen moet er mij eerst iets van het hart. Je hebt als ontwikkelaar een serie die bij miljoenen gamers populair is geworden. Je maakt er een MMORPG van die meteen aanslaat en waar wederom wereldwijd miljoenen gamers aan verslaafd geraken. Er zit zoveel potentie in het Warcraft gegeven en ik ben op dit vlak een klein beetje teleurgesteld in de toegevoegde waarde van TBC. Oké er is een nieuwe “wereld” en er zijn tig van verschillende gebieden die zeker borg staan voor urenlange gameplay. Toch bestaat een MMORPG voor zeer veel mensen uit het levelen en daarmee kom ik aan het eerste (voor mij) minpunt. Men heeft de moeite gedaan om de levelcap te verhogen, maar die cap bereik je echt veel te snel. Na een twee weken gespeeld te hebben (op een niet overdreven tempo) had ik level 70 reeds bereikt en voor veel mensen zal dit zonder twijfel een reden zijn om de game geen extra paar jaar meer te gaan spelen.

Aanvullend op bovenstaande wil ik ook de nieuwe wereld van “The Outland” even van de nodige kritiek voorzien. Wanneer we deze gaan vergelijken met de overige twee werelden dan zien jullie zonder twijfel direct wat ik wil zeggen. Oké, sommige gebieden in The Outland zoals Hellfire Penninsula zijn best groot, maar dat is “The Burning Steps” uit het origineel ook. Alle lof voor de nieuwe steden, die zien er prachtig uit en moeten zeker niet onderdoen voor de overige, maar op vlak van gebieden zat ook hier zeker meer in. Dan is het tijd voor een positief woordje. Nieuwe toevoegingen vinden we namelijk ook onder de vorm van de Blood Elves en de Dranei. Omdat ik sterk tegen “The Horde” ben vond ik het ook wel eens fijn om die pokke moeilijke (als je er tegenover staat toch) Shaman Class te kunnen spelen. De begingebieden van beide rassen zijn absoluut aan te raden en ook hier zijn gelukkig wederom tonnen aan nieuwe quests te vinden. Een andere toevoeging is de Jewelcrafting. Dit kunnen we vergelijken met het enchanten, maar dan met “Jewels” zoals de naam al doet vermoeden. Dit voegt wat extra toe aan de game, maar in hoeverre was dit een must natuurlijk.

Eén van de belangrijkste transportmiddelen in World Of Warcraft zijn zonder twijfel de mounts die je als speler doorheen je reis kunt kopen. Waar we het in de originele versie moesten doen met een standaard mount (60% extra speed) en een “Epic Mount” (100% extra speed) is er op dit vlak een heel aardige toevoeging gebeurt onder de vorm van een flying mount. Vanaf level 70 kan je deze kopen, maar je zal er een aardig pakje goud voor op tafel moeten gooien. Hiermee wordt het echter ook mogelijk om in The Outland alle gebieden rond te vliegen en zelfs in een raid group naar een exclusieve instance te gaan. Nog een extraatje die ik jullie zeker niet wil onthouden zijn de nieuwe PVP mogelijkheden in de verschillende gebieden. In Hellfire Penninsula bijvoorbeeld staan vier “torens” die ingenomen moeten worden. Voor de duidelijkheid, we hebben het over World PVP en niet over afgesloten gebieden. Nog een aardige toevoeging is de introductie van de Arena. Hierin is het mogelijk andere spelers uit te dagen tot een 'duel'. Het leuke hiervan is dat er willekeurig wordt gekozen. Met andere woorden, je moet er niet raar van opkijken als je aan de zijde van een horde speler vecht. Doe je het goed dan kun je “The King” van de arena worden en kunnen andere spelers je weer uitdagen voor die titel. Aan die titel hangen eveneens vette prijzen dus zeker het bekijken waard.

Conclusie en beoordeling

World Of Warcraft The Burning Crusade heeft een ietswat dubbel gevoel bij me losgemaakt. Na een termijn van twee jaar ontwikkeltijd ben ik van mening dat hier veel meer in zat. Niet alleen is er een gebrek aan nieuwe klassen, maar ook de level-cap wordt veel te snel bereikt waardoor het voor veel gamers niet lang interessant zal zijn om de game te blijven spelen. Niet iedereen kickt op die vette end-level content en niet iedereen ziet het zitten om de komende paar jaar enkel nog instances te doen om nieuwe gear te krijgen en vette munten te scoren. Ik ben eerlijk gezegd ook wel benieuwd wanneer we de volgende uitbreiding gaan zien. Krijgen we een aankondiging op de E3, etc. en welke vernieuwing zal deze bevatten? Ik ben persoonlijk van mening dat Blizzard met TBC een mooie toevoeging heeft uitgebracht op WOW, maar veel gamers zal het niet boeien tot aan de nieuwe uitbreiding en dat hebben ze helemaal zelf in de hand gehad. Het blijft tussendoor natuurlijk wel nog afwachen wat de updates gaan brengen. Ik ben benieuwd.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Tonnen nieuwe quests
 • Flying mounts
 • Nieuwe instances
 • Minpunten
 • Geen nieuwe klassen
 • Verhoogde level-cap wordt zeer snel bereikt
 • Dit had makkelijk in minder dan twee jaar gekund.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer dat je toch steeds weer geld moet betalen en niet met points zoals op de 360… vrolijk kerst trouwens alvast mensen XD

 • waarom niet jingle bell rock van hilary duff??!! :P

 • Rockin’ The Holidays-pakket is gelukkig wat goedkoper. Voor maar 240 MSP (€ 2,99)is het hele te pakket downloaden en kost één nummer 160 MSP(€ 1,99).

  Ehm, van de kerstsongs kost één nummer 80 MSP (€0.99) en van de Foo Fighters kost één nummer 160 MSP (€1.99). Je moet wel de goede info geven, hè Aron ;)  Ik kijk hiervan alleen uit naar de Foo Fighters nummers (die ik op het moment door gebrek aan punten niet kan halen), maar misschien haal ik wel Blue Christmas, aangezien IGN daar vrij positief over was.

 • @ Limelight  Foo Fighters staat er gewoon. Dus ehm ehm :P  Maar inderdaad moet het 80 punten zijn in plaats van 160.


 • ik heb aleen Rock Band 1 dus daar is dit niet voor? Bovendien vind ik dat ze ook best wel eens wat gratis mogen doen… helemaal als een soort van kerstcadeau

 • Daar heb je helemaal gelijk in.

 • weer betalen…

 • Wat is die shit duur man! Hier moeten ze echt mee op houden. Soul Calibur 4 doet het ook. betaal je 400 punten voor een hoedje en een pakje dat je al had maar dan zonder het ruitje. Stelletje afzetters

 • Daar zitten we niet op te wachten, helemaal niet als we ervoor moeten gaan dokken.

 • En het was weer te denken dat het geld zou kosten hoor…

 • niets voor mij, heb het te druk tijdens de feestdagen

 • Daar wachten de meeste mensen niet op…

 • Met veel plezier lekker rocken met kerstliedjes, ochja als jij daar zin in hebt.

 • 10 * BAGGER

 • Betalen voor kerstmuziek.. Waar is hun kerst spirit??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren