1. Advance Wars (GBA)

Advance Wars (GBA)

Veel games worden gekocht of juist niet door reviews van tijdschriften en sites. Met deze reden heb ik ook Advance wars gekocht. Het kreeg overal erg hoge cijfers en het genre stond me wel aan. Toch is het niet de game die ik verwachtte. Begrijp me niet verkeerd het is een erg goede game, maar toch vind ik dat er een aantal dingen mis zijn waardoor het niet het uitzonderlijke hoge cijfer krijgt, dat bijna overal genoemd wordt.

In Advance wars ben jij adviseur van het ‘Orange star leger.’ Je adviseert de drie ‘CO’s’, dit zijn de uitvoerende machten, Andy, Max en Sami. Samen moet je het land dat ‘Orange star’ heet beschermen. Het verhaal, wat je eigenlijk geen verhaal mag noemen, begint als jij je bij het leger voegt. ‘Orange star’ wordt aangevallen door het land ‘Blue moon’ wat onder leiding is van Olaf een ‘CO’ die vroeger bij het‘Orange star leger’ werkte. Het verhaal gaat niet erg diep. Tussen de gevechten door zijn wat simpele dialogen maar het wordt nooit echt spannend. Er zitten geen plot twisten in en op een paar grappige karakters van verschillende legers na is de humor ook ver te zoeken. Het verhaal brengt helaas heel weinig.

Omdat je bij de ‘Campaign’ meteen in het diepe wordt gegooid ben ik begonnen met de ‘Field training’. Hierin wordt in verschillende levels uitgelegd hoe het spel werkt. Wat meteen opvalt in ‘Field training’ is natuurlijk het vrolijke en kleurrijke uiterlijk. Dit uiterlijk doet natuurlijk totaal niet denken aan het oorlogsgenre. Maar een oorlogsgame hoeft natuurlijk niet zwaar beladen te zijn om er een sfeervolle game van te maken. Ook zijn de voertuigen, verschillende omgevingen en gebouwen goed te herkennen. Wat de oorlogsfeer versterkt zijn de leuke muziekjes die je steeds hoort. Het geeft je echt een gevoel alsof je in oorlog bent. Dit gecombineerd met de graphics geeft de game een goede sfeer die helaas door het verhaal niet helemaal tot uiting komt. Maar de game sluit goed aan bij de capaciteiten van de ‘Gameboy Advance’. De kleuren komen goed tot uiting, het geluid is goed en je kan elk moment opslaan wat erg prettig is voor een handheld game. Zo kan je natuurlijk ook een strategie uitproberen en bij falen gewoon weer overnieuw beginnen zonder het gebabbel voor de level.

Nu je de kneepjes van het vak geleerd hebt in de ‘Field training’ kan je beginnen aan de ‘Campaign’. Na een korte introductie sta je op het veld en moet je laten zien wat je waard bent. Je wordt niet helemaal in het diepe gegooid maar moet het doen met een paar kleine hints. De eerste missies zijn nog klein en simpel en houden het bij landgevechten. Later in de game worden ook de lucht- en zeegevechten geïntroduceerd en gecombineerd. De game gaat in stappen. Als het jou beurt is mag je al je ‘units’ iets laten doen. Daarna als je aangeeft dat je alles gedaan hebt wat je moet doen is het de beurt van de vijand. Het veld is ingedeeld in vakjes. Als je een ‘unit’ selecteert met A dan zie je over hoeveel vakjes deze ‘unit’ kan bewegen. Hoe ver een ‘unit’ kan komen is afhankelijk van het type ‘unit’. Het is natuurlijk logisch dat bepaalde voertuigen sneller zijn dan andere. Zo kan een kleine tank veel verder rijden dan een grote tank. Nadat je een ‘unit’ hebt laten bewegen komt er een menu met opties. Sommige ‘units’ kunnen een vijand alleen aanvallen als ze ernaast staan en andere juist alleen als ze een bepaalde hoeveelheid vakjes ervan verwijderd zijn. Je kan de ‘units’ ook laten wachten, oftewel geen actie uit laten voeren. Als je alle ‘units’ gebruikt hebt kan je de beurt beeïndigen door op een leeg vakje te gaan staan en op A te drukken. Je krijgt dan het menu van het spel waarin je onder andere je spel op kan slaan, een overzicht kan krijgen van al je ‘units’ en informatie over de level kan krijgen. Als je de beurt beeïndigd is de vijand aan de beurt. Als jij en je vijand eenmaal aan de beurt zijn geweest is de dag voorbij en begint een nieuwe dag.

Als je een level in de ‘Campaign’ begint krijg je een opdracht. Deze is eigenlijk nooit uitgebreid. Je moet meestal de vijand verslaan, het hoofdkwartier overnemen of een aantal dagen verdedigen. Het lijken hele gemakkelijke uitdagingen, maar het is juist het tegenovergestelde. Het vergt heel wat strategie om door te gaan naar de volgende level.

Er zijn dan ook heel wat mogelijkheden om te winnen. Er zijn veel verschillende ‘units’. In de landtroepen heb je bijvoorbeeld de infanterie die eigenlijk vooral bedoeld is om gebouwen in te nemen. In elek level staan namelijk veel verschillende gebouwen. Sommige zijn van jou maar er zijn ook neutrale en vijandelijke gebouwen, die kan je innemen. Naast het hoofdkwartier en gewone gebouwen zijn er ook fabrieken, havens en vliegvelden. Hier kan je tegen een bepaald bedrag ‘units’ creëren die je dan in de volgende beurt kan gebruiken. Dit geld ontvang je op basis van het aantal gebouwen dat je in je bezit hebt. Hoe meer gebouwen jij bezit hoe meer geld je binnenkrijgt. Daarnaast zijn er veel meer verschillende landtroepen. Je hebt tanks en MD tanks (deze zijn groter, dus sterker maar minder snel), bommenwerpers en rakettenwerpers om op afstand te verdedigen en transportvoertuigen om de infanterie sneller te laten bewegen. Ook in de lucht- en zeetroepen zit veel afwisseling. Zo zijn er snelle gevechtsvliegtuigen en langzame bommenwerpers. Ook zijn er grote slagschepen en duikboten. Je kan in een level dus vele kanten op met je strategie.

Wanneer je aanvalt of aangevallen wordt ga je naar een ander scherm waar je een animatie van de aanval ziet. De game werkt met ‘Hit points’. Elke ‘unit’ heeft 10 ‘Hit points’ en als je aangevallen wordt daalt dit aantal. Is het aantal ‘Hit points’ 0 dan is de ‘unit’ vernietigd. Er wordt gewerkt met een soort ‘Rock, Paper, Scissor’ systeem. Zo zijn helikopters sterk tegen infanterie en tanks maar zwak tegen gevechtsvliegtuigen, en zo zijn bommenwerpers op afstand heel sterk maar van dichtbij zijn ze zo verslagen. Zo heeft elke ‘unit’ zijn eigen sterktes en zwaktes. Dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen. Daar heeft het spel goed op ingespeeld door de mogelijkheid om met je rechterschouderknop een infoscherm op te roepen. Hierop zie je allerlei soorten informatie. Naast de sterktes en zwaktes staat er ook op welke types terreinen ze snel of juist langazaam kunne voortbewegen. Ook dit is weer een deel van de strategie.

De game zelf is ook erg uitgebreid. In het start menu zijn vele opties te vinden. Zo kan je in de War room kaarten uitspelen om je strategie wat te oefenen, kan je kaarten ontwerpen, is er een statistieken scherm en natuurlijk de multiplayer. De multiplayer kan zowel met 1 ‘game card’ als met meerdere gespeeld worden. Of beurtelings op dezelfde ‘GBA’. De multiplayer is de echte uitdaging omdat dit meer met een speler van niveau is en je bent dus veel meer aan elkaar gewaagd. Wat ik hiermee bedoel is, de ‘Campaign’ is erg moeilijk en zonder een goed verhaal had ik gewoon geen zin om de moeite te doen om al die moeilijke levels te spelen. Waar voor je geld vind je in de multiplayer, waaraan je veel meer plezier beleeft dan de moeilijke en soms zelfs frustrerende ‘Campaign’.

Conclusie en beoordeling

None

Er zijn nog zoveel meer dingen te vertellen over Advance wars. Maar dan wordt deze review 10 pagina’s lang. De game heeft een paar minpunten die, volgens mij, best zwaar wegen. Zo is de game soms echt frustrerend moeilijk en dat vermindert het spelplezier en is er eigenlijk geen verhaal maar gewoon losse personages die iets met elkaar gemeen hebben. Met deze minpunten ben ik op het onderstaande cijfer gekomen. Maar de multiplayer maakt erg veel goed en de game zit gewoon goed in elkaar. Zeker geen miskoop al weet ik nu wel dat het niet ‘my cup of tea’ is.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Multiplayer
 • Sfeer
 • Goed afgestemd op GBA
 • Minpunten
 • Afwezigheid goed verhaal
 • Moeilijkheidgraad

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Frank van Etten naar Rock Band, dat zou echt geweldig zijn. Ik zing al zijn nummers al mee, maar het zou helemaal vet zijn als ik hem instrumentaal ook nog kan supporten!

 • Frank van Etten, ik wil een kind van hem!

 • Frank van Etten……hoe kom je dr op? :P

 • Roy Orbison, ken zelf niet bewust nummers van hem (waarschijnlijk ken ik meer dan de helft van zijn nummers als ik ze bewust als Roy Orbison nummers ga luisteren, bijvoorbeeld Pretty Woman, waarvan ik ook geen idee had van wie de song was), maar mijn pa is groot fan van hem en waarschijnlijk komt dit pakket dan ook in mijn Rock Band DLC collectie.

 • waneer komt rock band 2 voor de ps3 nou uit?

 • @ralph9994  een maand geleden fso…

 • Roy Orbison, de mooiste stem uit de geschiedenis _O_

 • Nou niet echt de muziek waar ik op zit te wachten…

  I WANNA ROCK N ROLL!!!

 • Ik ken die vent niet XD

 • Roy Orbison is een held!

 • Wie? .__.

 • wat een aanwinst, NOT

 • Gelukkig is 7threst er nog, tenminste één iemand die een beetje verstand heeft van muziek.

 • \"wat een aanwinst, NOT\"  Wat een armetierige reactie zeg… Als de zoveelste identieke tienerpopbagger als Paramore ergens opduikt in een game, dan staan ze wel te springen, maar een man die de rockmuziek zowat uit de grond heeft helpen stampen, nee hoor. Bah.

 • Tja of je er nou wel of niet op zit te wachten…de diversiteit van RockBand zal de franchise geen windeieren leggen…Ik juich het toe :)

 • Gomg

 • wtf je kunt rock band 2 voor de ps3 nergens vinden waar is ie uit dan?

 • ik vind het 10 * BAGGER

 • Kom, we pleuren heel Tour of Duty erin.

 • Roy Orbison is een held!

  Dat dus. _O_  En is Frank van Etten een redactie meme ofzo? Wat een sjonnie.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren