1. Top Spin 2 (X360)

Top Spin 2 (X360)

Als je de hoofden van de toeschouwers bij een sportwedstrijd nee ziet schudden, dan ben je er bijna zeker van dat het tennis is. Sommige koppen blijven ook gewoon staan, alleen maar om bijvoorbeeld Maria Sharapova te zien. Ook in Top Spin 2 krijg je de kans om je een echte tennisster te voelen. Zo kan je in de huid kruipen van bijna alle wereldtoppers. Maar is de opvolger van misschien wel het beste tennisspel ooit nog beter?

Groei op tot een echte “Federer”!

In de singleplayer van Top Spin 2 ontwerp je eerst je eigen personage die je op de nummer 1 van de WTA of ATP moet zien te krijgen. Het maken van je eigen personage gaat echt wel ver. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen hoe groot hij is of hoe gespierd. Ook zijn hele gezicht kan je helemaal vervormen totdat je je uiteindelijke tennisser hebt. Zo kan je bijvoorbeeld een kopie van jezelf maken, maar je kan zo ook ontbrekende sterren zelf ontwikkelen. Je kan ook heel leuke en vooral absurde personages maken. Voor dit moet je eerst kiezen van welk land jouw speler is. Nadat je personage helemaal af is, heb je nog de keuze tussen verschillende speelstijlen. Zelfs de stem van jouw ster kan je bepalen. Hier ben ik snel doorgegaan, maar toen moest ik 3 natuurtalenten kiezen. Dit onderdeel is vrij belangrijk omdat die natuurtalenten later misschien nog eens goed van pas komen. Ik koos voor de basisslagen, forehand en backhand dus, en voor mijn service. Heel deze creatie is wel eens leuk, maar daar heb ik me niet lang met beziggehouden. Nee, ik wou zo snel mogelijk starten. Voor je echt start moet je eerst nog een coach en een sponsor kiezen.

Bij je start krijg je een redelijk groot kapitaal waarmee je in de Sport Shop wat cosmetische veranderingen kan maken. Ook moet je hier je kledij, schoenen en racket kiezen. Van je sponsor krijg je wel al deze dingen, maar die vond ik niet goed en daarom besloot ik wat geld uit te geven. Een tennisster moet er namelijk staan. Kijk maar bijvoorbeeld naar Maria Sharapova. Al die kledij, schoenen, rackets en zo voort, worden bewaart in je Sport Tas. Je kan dus wisselen van kledij of racket zonder er (veel) kosten aan te hebben. In deze tas zitten ook allerlei accessoires die je van je sponsor gekregen hebt. Verder in het menu hebben we nog de Trofeekamer, waar je al je overwinningen nog eens rustig kan bekijken. Verder hebben we nog de capaciteiten van jouw speler. Hierover zeg ik straks wel meer. Nog een belangrijk onderdeel zijn de Statistieken die je op elk moment kan raadplegen. Nog een onderdeel van het menu is het Berichtencentrum, waar je coach je berichten stuurt om je aan te moedigen. Ook krijg je af en toe speciale uitnodigingen voor toernooien zonder klassering. Je krijgt zowel e-mails als voicemails. Dit vind ik vrij goed omdat het je echt meesleurt in het spel. Zoals ik al vermeld had, krijg je op het begin een coach en een sponsor. Zo heb je een Coachpagina en een Sponsorpagina waarbij je je coach of sponsor kan inruilen voor een andere. Je hebt verschillende coachen die allen uitblinken in 1 deel van het tennis. Maar als je je coach inwisselt voor een andere, dan moet je een heel seizoen wachten voordat je hem terug in dienst kan nemen. Ook bij de sponsors is dit. Bij de sponsors heb je allemaal verschillende challenges die je moet proberen te voltooien. Hoe bekender het merk, hoe moeilijker die uitdagingen te halen zijn, maar hoe meer geld je er mee verdient. Bij de sponsors heb je ook verschillende levels. Je begint bij recruut en je eindigt bij merkicoon. Hoe hoger je level is, hoe meer geld de sponser in jou steekt.

Naast al deze onderdelen, het ene al wat belangrijker dan het andere, heb je natuurlijk je carrière. Je start dus als echte beginneling op plaats n° 200. In het eerste scherm moet je kiezen wat je deze week gaat doen. Ga je trainen, een toernooi spelen of meedoen aan een speciaal event? De trainingen worden gegeven door je coach, die je dan moet betalen voor elke les. Als je de oefeningen goed voltooit, krijg je een aantal sterren, die je dan kan verdelen over de verschillende tennisonderdelen. Eerst moet je de basisslagen onder de knie hebben, vooraleer je coach begint met riscante slagen. Als je alles onder de knie hebt, dan begin je als een echte pro aan de gevorderde slagen. De trainingen kunnen soms erg leuk zijn, omdat ze in minigamevorm gegoten zijn. Zo moet je proberen zo veel mogelijk blokken om ver te slaan of zo veel mogelijk ballen binnen 1 vak te slaan. Naast de trainingen heb je natuurlijk de toernooien. Je hebt verschillende soorten wedstrijden. Zo zijn er natuurlijk de Grand-Slams (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open), maar ook de heel kleine toernooien. Ook de Masters komen hier in voor. Op het begin kan je enkel meedoen aan de kleinere toernooien. Maar als je die wint, stijgt je ranking en kan je meedoen aan de Masters en aan de Grand-Slams. Als je ranking nog niet zo hoog is, kan het zijn dat je je moet kwalificeren voor een Grand-Slam. Als je een hoge plaats hebt op de ranking, dan hoef je je niet te kwalificeren voor het toernooi. Op het einde van ieder seizoen heb je nog DE Masters, waar de 8 hoogst geplaatste spelers aan meedoen. Naast deze 2 onderdelen is er nog een heel speciale categorie. Die van de speciale wedstrijden. Zo wordt je bijvoorbeeld door je sponsor of door een multimiljonair opgeroepen om een niet-alledaags toernooi te spelen. Hiervoor wordt je erg goed betaalt, vooral als je wint. Meestal speel je tegen je rivaal, die van hetzelfde land afkomstig is als jou. Na 5 seizoenen stopt je carrière en moet je zien dat je genoeg geld verdiend hebt om verder te leven zonder te moeten werken. Dit is niet waar, maar dat is mijn doel in het spel aangezien er niet echt een verhaal in zit zoals in de meeste sportgames.

Zoals ik al zei, krijg je sterren als beloning van een goede training. In totaal kan je 60 sterren uitdelen over verschillende compartimenten. De belangrijkste hiervan zijn forehand, backhand, service en volley. Daarnaast heb je ook nog snelheid, reflexes, concentratie, stamina, kracht, precisie en tenslotte nog spins. Bij trainingen krijg je bronzen sterren en als je toernooien wint, dan kan je de bronzen sterren omzetten in zilveren of gouden sterren. Dit is afhankelijk hoe goed je gespeeld hebt. Goud is natuurlijk beter dan zilver en zilver is beter dan brons.

Speel niet alleen!

Online spelen heb ik amper gedaan omdat er bijna niemand Top Spin 2 speelt op Xbox Live. Dit vind ik jammer omdat ik zo mijn online achievements heel moeilijk kan voltooien. De spelers waar ik dan tegen gespeeld heb, zijn natuurlijk wereldtop. De minder goede spelers spelen dit tennisgame niet zo vaak online. Of toch niet wanneer ik speel. Je kan kiezen tussen ranked matches en player matches, waar je gewoon vrij speelt zonder dat je ranking zakt. Voor zover ik weet, kan je online geen dubbelmatches spelen wat ik wel een minpunt vind. Verder kan ik niet zo heel veel vertellen over het online gedeelte van Top Spin 2.

Offline gaat het er een pak leuker aan toe vind ik. Ik speel dan samen met een vriend tegen een ander duo. Deze wedstrijden zijn meestal erg spannend en dat motiveert je. Je kan zelf een heel toernooi in mekaar flanzen en misschien tot in de finale geraken. Je kan hier kiezen met welke wereldsterren je speelt en waar je speelt. Ook de tegenstanders kies je uiteraard zelf of door de randomfunctie. Als met player 1 speelt, kan je ook je eigen tennisster besturen.

Naast de toch redelijk formele toernooien, heb je nog de minigames of de partygames. Hiervoor moet je wel met 2 spelers zijn. Ook hier kies je je eigen personage. In totaal zijn er slechts 3 minigames die na een tijdje niet meer leuk zijn. Zo heb je tijdbom waar je de teller van de andere op nul moet zien te krijgen. Dit doe je door een punt te winnen. Vanaf je een punt gewonnen hebt, tikt de tijd van je tegenstander weg. Het 2de minigame noemt muurbreker waar je een muur van dozen moet afbreken. De ene speler moet de muur proberen af te breken door zo hard mogelijk te meppen op de bal terwijl de andere speler aan de overkant van het veld moet proberen zijn muur te bewaken. Wie de meeste dozen laat vallen, is de winnaar. Het laatste minigame is het vlekkenveld waar je moet proberen zo veel mogelijk vlekken op het terrein van de tegenstander te krijgen. Dit kan je doen door een rally te spelen. Elke bal die botst op het terrein laat een rode of een gele vlek achter, afhankelijk van wie hem speelde. Als je de rally wint, dan blijven jouw vlekken staan en verdwijnen die van de andere speler. Dit vind ik persoonlijk het beste minigame van Top Spin 2.

Alles bijeen

De controls van deze game zijn helemaal niet moeilijk, maar net zoals bij Burnout Revenge is het moeilijk om het spel te overheersen. Ik zal kort deze “Easy to play, hard to master” uitleggen. Met A ben je altijd zeker dat je bal over en binnen is. Moeilijke ballen speel je best terug d.m.v. A. Voor een meer gekruiste bal met meer topspin gebruik je B. Hiermee gebeurt het wel dat je bal out gaat, vooral als je gekruist speelt door de analoge stick helemaal naar links of rechts te houden. Om een slicebal te spelen, druk je X in. Dit is erg handig bij het retournen van een opslag. Als de tegenstander vooraan staat, dan speel je best een lob door op Y te drukken. Dit zijn de basisslagen. Er zijn dus ook nog de riskshots en de gevorderde slagen. Die laatste kan je spelen als je momentum vol is of toch voor een deel gevuld. Momentum kan je verkrijgen door punten te winnen. Hoe mooier het punt, hoe meer momentum je krijgt.

De graphics zijn voor een Xbox 360-spel een beetje ondermaats, maar de gameplay zorgt ervoor dat dat niet zo erg is. Het publiek doet wel niet altijd hetzelfde en op de achtergrond gebeuren zelfs dingen zoals mensen die gewoon rondlopen of naar je zitten te kijken. Na ieder gespeeld punt kan je je tennisster een speciale beweging laten doen. Als hij of zij dat punt gewonnen heeft, dan zal hij of zij dat ook laten zien in die beweging. Als je personage verloren heeft, dan durft hij of zij wel eens met het racket te smijten uit frustratie. Dit is op het begin wel leuk maar na een tijd is de fun er wel af omdat het bijna altijd dezelfde zijn. Ook het geluid is niet wat het echt moet zijn. De slagen klinken een beetje houterig en muziek komt al helemaal niet aan de pas wat ik persoonlijk wel een minpunt vind. Die muziek moet dan niet overheersen maar gewoon een achtergrondmuziekje. De replaywaarde is niet zo hoog omdat er online niet zo heel veel spelers zijn en omdat je met de singleplayer al heel wat uren bezig bent. De offline multiplayer vind ik het beste als je de hele singleplayer uitgespeeld hebt. Ik denk niet dat je de singleplayer vaak helemaal gaat uitspelen omdat die toch redelijk lang duurt en omdat het ook een beetje eenzijdig is.

In Top Spin 2 zijn er maar 11 achievements. Je hebt er eenvoudige en toch wel een paar redelijk moeilijke. Je kan de meeste punten winnen in de carrièremodus. Ook bij het oefenen, zijn er heel wat punten te rapen. Je kan 250 punten winnen door je carrière af te ronden met meer dan 1000 punten. Als je de carrièremodus helemaal uitspeelt, dan krijg je er nog eens 200 punten bij. Dus als je je carrière eindigt met meer dan 1000 punten, dan heb je al bijna de helft van het maximaal te halen punten. Als je een match wint, dan krijg je er nog eens 25 bij. Je krijgt nog eens zoveel punten zoals bij een gewonnen match, als je een toernooi wint. Als je je schouders eens stevig onder die carrière zet, dan heb je al de helft van alle punten van het spel. Als je in de oefenronde alle mannen en vrouwen verslaat, dan krijg je er nog eens 175 bij. Online is het heel wat moeilijker om punten bijeen te rapen omdat er daar niet zo veel spelers zijn. Als er dan wel spelers zijn, dan word je meestal helemaal ingemaakt waardoor je natuurlijk geen punten krijgt. Online heb ik dus geen punten. De meeste achievements zijn wel te doen en normaal moet je zeker 775 van de 1000 punten kunnen halen.

Conclusie en beoordeling

Ik moest dit spel als tennisser zeker hebben en op het begin heb ik er zeker van genoten maar nadat ik de singleplayer helemaal uitgespeeld had, was het niet meer zo leuk. De singleplayer is veruit het beste onderdeel van Top Spin 2 omdat hier de meeste variatie is. De offline multiplayer is ook goed als je met een vriend samen een dubbelmatch speelt. De 3 minigames vielen bij mij niet in de smaak en waren niet zo heel leuk. Online valt dit spel toch wel tegen omdat er bijna geen spelers zijn. De gamers die dan wel online spelen, zijn zo goed dat je er bijna niets kan tegen beginnen. De controls zijn gemakkelijk maar als je het spel helemaal onder controle wil, dan moet je heel wat uren spelen. Het geluid is toch wel een minpunt. Ook omdat er bijna geen muziek is. Grafisch stelt het een beetje teleur tegenover de andere 360 games, maar de “Easy to play, hard to master”-strategie maakt dit zeker en vast goed. De meeste achievements zijn haalbaar als je je tanden er even in zet. De punten die je online moet verdienen zijn een pak moeilijker te behalen. Alles samen is Top Spin helemaal geen slecht spel, maar eens je de singleplayer helemaal uitgespeeld hebt, is er vrij weinig aan.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Singleplayer
 • Controls
 • Trainingen
 • Dubbelmatches
 • Minpunten
 • Weinig spelers op Xbox Live
 • Weinig replaywaarde
 • Tegenvallende graphics
 • Clijsters niet in het spel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • weer eerste reactie!!

 • dit lijkt mij soooooo vette game worden :D

 • lol grow up met je eerste reactie OT : kijk er lang naar uit ik ga em denk ik wel voor de pc halen lijkt me egt vet

 • leuk

 • vette game daat deze worde!

 • lijkt me zo hype dat spel ^^

 • Deze game gaat zooo falen! Die gameplay beelden zagen er nog verlepter uit dan Spiderman 3.

 • weer eerste reactie!!  Yay !! Koop een lollie en ga het vieren :'D …… Noob -_-'  OT: Eindelijk weer 's wat nieuws :D


 • De gameplaybeelden van begin dit jaar waren inderdaad weinig soeps. Maar die van enkele weken terug zien er al stukken beter uit.  OT: een releasedatum, maybe?:)

 • Ik twijfel of ik deze game wel zal kopen.

 • Dit stond op meerdere websites al verklaard. Volgens mij loopt die teller af tijdens de CES 2009 en zullen we dan meer trailer-werk te zien krijgen in elk geval.  Een releasedatum zou kunnen, maar tijdens die paar korte trailers van 2 weken geleden werd al gehint naar de CES.

 • Ik hoop dat er een demo komt of dat de release bekent word gemaakt! :D

 • hmmm voor veel mensen zijn de graphics wel erg belangrijk he? Ik snap het wel maar ik geloof dat ik liever gameplay heb dan graphics.  Wat betreft prototype, wat ik gezien heb was interessant maar dat had ik bij mirrors edge ook…….. en die viel vies tegen.

 • Nice man ^^

 • @WiZzhole

  Hmmnee denk dat er eerst officiële gameplay en trailers komen.  OT: *Bookmark* Voor 't geval 't niet op de IG Homepage komt te staan

 • Kijk eens aan, ze maken zich klaar voor de release.

 • misschien ligt ie dan over 14 dagen onverwacht in de winkelrekken

 • lol @ ropper

 • ik hoop dat ze de release datum geven:)

 • misschien ligt ie dan over 14 dagen onverwacht in de winkelrekken  :') Vervroegde release, hehe…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren