1. Yoshi's Island: Super Mario Advance 3 (GBA)

Yoshi's Island: Super Mario Advance 3 (GBA)

Draken, je kunt je kont niet keren of er is een tv-programma waarbij deze beesten de revue passeren. Draken worden daar neergezet als brute, sadistische, vuurspuwende monsters die zich schuilhouden in de bergen. Elk jaar moet het dorp dan een meisje offeren welke hij dan op gruwelijke wijze verslindt. Nintendo heeft een stuk positiever beeld van de draak. Ze hebben zelfs enkele games met een draak in de hoofdrol. Deze draak is zeker niet zoals de draken die hierboven genoemd zijn. Sterker nog, dit beestje wordt bestempeld als een van de schattigste gamepersonages die er is. Maar, zijn zijn games ook een beetje te pruimen? Dat was iets dat men zich in 2002 al afvroeg tijdens de release van Yoshi’s Island, voor de GBA.

Voordat ik de game speltechnisch ga beoordelen, moet eerst even gezegd worden dat Yoshi zijn naam als schattig beestje heeft waargemaakt. En hoe! Als je begint aan het allereerste level van de allereerste wereld, zie je het al: alles, maar dan ook alles, is schattig, leuk en lief. Dat komt volledig door de grafische stijl waarmee Yoshi’s Island opgezadeld is. De omgevingen zijn namelijk volledig getekend en wel op een erg prettige en kleurrijke manier. De getekende omgevingen wennen gauw en ogen erg sfeervol. Op een machine als de GBA, die op technisch gebied niet heel krachtig is, is het heel fijn dat de game niet ten ondergaat aan realisme dat tevergeefs nagebootst door pixelige graphics.

Het groene draakje, en alles er omheen is dus heel schattig. En weet je wat ook schattig is? Baby’s! Zo moet Nintendo ook ongetwijfeld gedacht hebben en daarom heeft “The Big N” baby Mario en baby Luigi in de game verwerkt. In het (flinterdunne) verhaal is Baby Luigi namelijk ontvoerd. Het is aan Yoshi én aan baby Mario hem te redden. Mini-mario zit dus constant op Yoshi’s rug, terwijl het draakje door de levels heen danst. Anders dan verwacht brengt kleine Mario ook aparte gameplay met zich mee: als je bijvoorbeeld geraakt wordt door een vijand, ga je niet dood, zoals bij andere platformers van Nintendo’s hand. Je raakt dan baby Mario kwijt. Binnen de tijd moet je deze alleskunner in spe weer terugpakken, want anders is het ‘game over’. De game wordt hierdoor wel makkelijker dan andere platformers, maar dat is niet erg, Yoshi’s Island biedt namelijk meer dan genoeg uitdaging.

Die uitdaging komt vooral doordat het spel ontzettend varieert. In alle levels zitten wel verrassingen. Dat komt grotendeels door het feit dat geen enkel level lijkt op de ander: elk heeft zijn eigen vijanden. Bovendien is de game minder lineair dan bijvoorbeeld de 2D Mario’s, zo heb je in Yoshi’s Island wél de mogelijkheid om een tweede route te nemen, wat de replaywaarde ontzettend verhoogt. De leukste verrassing die je tijdens het spelen tegen het lijf loopt, zijn zonder enige twijfel de blokken waarin Yoshi in bepaalde voertuigen kan veranderen. Baby Mario blijft dan achter en jij bestuurt bijvoorbeeld opeens een helicopter met ogen. Deze toevoeging is echt een verrijking voor de gameplay want het brengt ook puzzels met zich mee. Heel cool.

Wat opvallend is aan deze game, is dat Yoshi’s Island in eerdere fasen een spel was met de volwassen Mario in de hoofdrol (!). Dan is het niet meer dan normaal dat je je afvraagt of deze game ook toevoegingen heeft die echt alleen met Yoshi hadden gekund. Welnu, heel veel van dat soort dingen zijn er niet. Het zijn meer “dingetjes”: zo kan je de springknop een tweede keer indrukken met het gevolg dat je langer in de lucht blijft. Bijzonder is het totaal niet; er zijn tig games waar dat kan. Daarom zijn de graphics waarschijnlijk de oorzaak dat niet Mario maar Yoshi in deze game schittert. Het schattige stijltje past nu eenmaal beter bij het draakje. Bovendien kan Yoshi met eieren gooien, wat soms heel leuke puzzels oplevert. Zoals wij allen weten: besnorde loodgieters kunnen geen eieren leggen.

Het gooien met eieren zie je vooral terug in de levels die een bossfight op het einde hebben. Om die monsters dood te maken heb je altijd je eitjes nodig. Laat me je een ding vertellen: die eindbazen zijn geweldig. Bij deze gevechten zie je een normale vijand die je al eerder hebt ontmoet (en platgestampt). Deze wordt door de ontvoerder van Luigi – een gemene heks – tot buitengewone proporties opgeblazen. Zo moet je het opnemen tegen een gigantische kikker.Vervolgens word je opgegeten door dit groene dier. Dan moet je deze kikker vanuit zijn maag enkele pijnlijke momenten bezorgen wat erg leuk is (stelletje sadisten zijn we ook eigenlijk).

De game doet dus een boel goed. Rest de vraag: doet Yoshi’s Island ook wat verkeerd? Welnu, ik heb geen minpunten kunnen vinden. Yoshi’s Island was tijdens de release baanbrekend, dat is hij nu misschien niet meer. Maar een feit is dat je het geheid naar je zin zult hebben met deze game. Bovendien zal je het ook láng naar je zin hebben, de game heeft namelijk een boel replay, en een lange speelduur. Geweldig!

Conclusie en beoordeling

None

Yoshi’s Island is met afstand de beste GBA-game tot nu toe en misschien zelfs wel de beste platformer aller tijden. De game is origineel in al haar facetten en brengt mooie graphics en een soepele gameplay. De reden waarom de game geen tien krijgt? Omdat er simpelweg andere spellen zijn die het meer verdienen. Desalniettemin krijgt deze game een absolute topscore. Zachtaardige draakjes zijn wel degelijk cool!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grafisch
 • Gameplay
 • Sound
 • Eindbazen
 • Variatie
 • Baby Mario
 • Minpunten
 • Euh...

Dit artikel delen

Over de auteur

Payaso uhhhhhhhmmmmmm....... XboX 360 anyone?

Reacties

 • Oftewel:

  \"we beloven dat het mooi, groots en geweldig wordt, maar houden het nog wel lekker vaag\".

 • Ik vond deze game gigantisch tegenvallen. Had vaak totaal niet het gevoel dat ik de game aan het spelen was, maar aan het toekijken was….dus maar snel verkocht. Iedereen die wel op DLC zit te wachten wens ik veel plezier hiermee.  Moet zeggen dat ik veel van veel van Ubisoft's games iets meer had verwacht dan mooie plaatjes.

 • goed, hier wacht ik op sinds ik pop heb uitgespeeld

 • POP is gewoon leuk voor iedereen die een ontspannende rollercoaster zonder veel moeilijkheidsgraad of frustraties wil. Zoek je een uitdagen kijk elders, zoek je iets ontspannend casual ga dan gerust je gang.

 • Daar sloeg wordt vervolgd dus misschien wel op. Ipv een POP2. Nuja ik hoor het wel als de DLC concreet wordt. Hoe kun je eigen dit soort dingen kopen. Heb je daar persé een creditcard voor nodig of kan het ook op andere manieren.  Note: Ik speel de Ps3 versie.

 • schijt game heb ik dat altijd gevonden

 • @ Legendary  Alle DLC komt in de playstation store, en daar kan je voorlopig alleen met een creditcard betalen.

 • nou ik heb genoten van de game en kan dus niet wachten op de dlc :D

 • en komt deze extra ook voor de ps3?

 • Ook zal de DLC mogelijk wat aan de 'kritiekpunten' van de game doen. Om welke punten het gaat, is nog niet duidelijk.  Ik denk dat ze er een optie voor geen dood in gaan stoppen, maar het kan ook iets totaal anders zijn :-P Wel volgepropte DLC trouwens :-)

 • ben benieuwd…

 • ik wacht af

 • het is nog niet bekend wanneer het komt zeker?

 • Nou nou dat mag wel zeg! Een korte singleplayer zonder multiplayer waarin je niet kan doodgaan. Die Stuff zouden ze er gratis bij moeten passen!

 • Leuk, maar nadat ik hem uitgespeeld heb wacht ik qua verhaal liever op de opvolger…  Naar het gigantische rot eind wil ik hem niet meer oppakken voor dlc, maar voor het vervolg van het verhaal!!! • Mijn voorspelling:

  -Een avontuur van de Prince voor het spel

  -De nieuwe kracht zal met de Y-knop gebruikt worden, ipv Elika dus

  -De nieuwe kracht, zij het een nieuwe bondgenoot of een voorwerp, zal waarschijnlijk met acrobatiek te maken hebben (vaag, ik weet)

  -De vierde skins zullen met deze DLC geleverd worden  @ Rottebanaan,  Dat minpunt zegt meer over jou dan over het spel, jij hebt zeker tijdens je eerste playtrough de \"Be gentle with her\" en \"Speed demon\" achievements/trophies gehaald?  @Jamie,

  stel je niet zo aan en bedenk je dat niet iedereen 'm al heeft uitgespeeld, dikke spoilers dus.


 • niets voor mij

 • Klinkt erg goed. De game zelf is al goed en als dan die DLC nog beter wordt, ben ik wel benieuwd.

 • kan ik toch niet kopen als ik geen creditcard heb!!!! >:(

 • Nou, details wil ik dit niet noemen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren