1. The Legend of Zelda: Majora's Mask (N64)

The Legend of Zelda: Majora's Mask (N64)

Iedereen gaat wel eens met vakantie. Je leraar, je hondje, je peetvader en zelfs ik moet er soms nodig even uit. Ook helden verdienen soms wel eens wat rust, dus ook Link oftewel ‘’the Hero of Time’’. Nadat hij Ganon heeft verslagen en de rust in Hyrule heeft laten terugkeren is hij van plan een oude vriend op te zoeken in een diep en duister woud. Maar zoals altijd, zit het onze jonge held maar niet mee en eigenlijk vinden wij dat helemaal niet erg. Want juist dat is het signaal dat we ons weer mogen stortten op een van Links grote avonturen.

In deze spin-off van de Zelda-serie komt Link terecht in het land ‘’Termina’’, waar hij de nodige vrede weer moet herstellen door Skull-kid te verslaan. Dit gekke mannetje haalt graag kattenkwaad uit en bezorgt daarmee iedereen problemen. Zo heeft hij op een dag een maskerverkoper overvallen en zijn meest kostbare masker mee genomen genaamd: Majora’s Mask. Dit masker heeft een ongekende kracht wat Termina compleet zou kunnen vernietigen. Het is dus aan Link om het masker terug naar de verkoper te brengen maar er zit hier een dikke adder onder het gras, de maskerspecialist blijft namelijk nog maar 3 dagen in Termina wat dus betekent dat je maar 72 uur hebt om je queeste te voltooien.

Ik denk dat nu al veel mensen op het punt staan om af te haken want zo’n limiet is inderdaad erg vervelend. Als ik dan ook nog eens ga vertellen dat het niet mogelijk is om tussendoor te saven en dat er slechts 4 kerkers in het spel zitten zullen de meeste mensen de card-ridge al gelijk in de prullenbak willen gooien. Eigenlijk kan ik dat best goed begrijpen want ‘’Majora’s Mask’’ moet je eigenlijk door een roze bril bekijken. Want om al deze beperkingen zit een prachtige sfeer waar de voorganger (Ocarina of Time) van deze game nog jaloers op zou mogen zijn. Dat komt omdat de sfeer erg mysterieus is, alsof het iets verborgen houdt en dat er daarna een gigantische climax komt. Hetgeen wat ook bijdraagt aan de sfeer is de nogal grappige vijand van Link deze keer. Deze skull-kid neemt zichzelf namelijk niet al te serieus en daarom heeft hij iets koddigs over zich, iets wat we van Ganon niet konden zeggen. Waar de voorganger echter iets minder jaloers op mag zijn, zijn de graphics. Deze zijn vrijwel niets verbeterd ten opzichte van ‘’Ocarina of Time’’ en dat verwijt ik het spel toch wel een beetje. Maar als we naar originaliteit in gameplay gaan kijken, dan steekt deze ‘’Zelda’’ er met kop en schouders bovenuit. Het is hier namelijk mogelijk om verschillende maskers te verzamelen die onze groengemutste held nieuwe krachten geven zoals praten met doden en het openen van brievenbussen. Maar de meest interessante maskers zijn die, die Link in een ander ras kunnen veranderen. Zo zullen de liefhebbers van de Zelda-games hun vingers erbij aflikken als ze hun favoriete personage plotseling zien veranderen in een flexibele Zora of misschien in een ijzersterke Goron. Dat je in verschillende rassen kunt veranderen brengt heel wat leuke puzzels met zich mee: zo zie soms een soort bloem waar je als Hylian niet veel meet kunt, maar als je verandert in een Deku-scrub zul je jezelf in de lucht kunnen schieten waarna je op een hoger gelegen platform kunt komen.

Wat de fans echter minder leuk zullen vinden, is dat er deze keer maar vier kerkers te vinden zijn in deze game. Daarbij komt ook nog eens dat deze vrij clichématige onderwerpen bevatten zoals vuur en ijs. De nadruk ligt hier ligt dan ook vooral op de side-quests en daar moet ik van zeggen dat die verschrikkelijk goed zijn uitgewerkt en goed met elkaar in verband staan. Zo zul je vaak mensen moeten helpen en als je dat goed hebt gedaan wordt het bijgehouden in je logboek. Behalve al deze kleine opdrachtjes is er wel één heel groot pluspunt aan de kerkers en dat zijn de eindbazen. Voor waarschijnlijk de eerste en gelijk ook de laatste keer waren de eindbazen in een Zelda-game tergend moeilijk en daar verdiend Nintendo een groot compliment voor want de eindbazen zijn groot, enorm sterk en bovenal: zeer afwisselend. Zo zul je het onder meer op moeten nemen tegen een gigantische krijger met een geweldig groot

zwaard maar ook een enorme vis (die overigens als één van de moeilijkste eindbazen ooit wordt beschouwd) behoren tot het assortiment van epische gevechten tussen Link en een reusachtig monster. Dat wil overigens niet zeggen dat de dungeons niet goed zijn, want in feite zijn het geweldige kerkers die met veel gevoel in elkaar zijn gezet. Daarbij komt ook nog eens dat er vele puzzels leuker worden gemaakt door middel van de maskers. Ook de items zijn natuurlijk weer present maar deze keer zul je niet al je wapentuig in een kerker kunnen vinden en dat vind ik eigenlijk een goed probeersel wat eigenlijk nog goed uitpakt ook.

Het geluid van deze game is misschien nog wel overweldiger dan de originaliteit van de gameplay. Zo zal het veel mensen als muziek in de oren klinken dat het legendarische Overworld-theme (dat bekent is uit de allereerste Zelda-game) terug is in een hele aparte remix. Verder worden de muziekjes uit voorgaande delen nog een gerecycled waarbij ook nog een paar nieuwe geluiden worden toegevoegd. Het is niet zozeer de kwaliteit van de audio wat het nou allemaal zo speciaal maakt, maar het is vooral de aanstekelijkheid. Want na het spelen van het spel zou je het liefst achter je verwaarloosde pc gaan zitten en alle muziek uit ‘’Majora’s Mask’’ gaan downloaden om ze vervolgens achter elkaar te gaan luisteren.

Conclusie en beoordeling

None

Majora's Mask is vernieuwender en op een sommige vlakken zelfs beter dan zijn voorganger. Ook al licht de nadruk hier meer op side-quests, de Zelda-gameplay blijft gewoon geweldig goed. Bovendien komen er ook nog eens een stel originele veranderingen bij. Jammer genoeg is dit zowel het sterkste als het zwakste punt van de game. Zo zullen er altijd nog criteria blijven die vinden dat Majora's Mask een slappe spin-off is, ikzelf vind vind dit spel juist een geweldige spin-off die de Zelda-reeks een vernieuwde insteek geeft en dat beloon ik dan ik dan ook met een hoog cijfer.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • Orginele gameplay
 • Maskers
 • Side-quests
 • Kerkers
 • Prachtige muziek
 • Minpunten
 • Minder episch dan zijn voorganger
 • Sommige mensen zullen de hevige veranderingen niet kunnen waarderen
 • Maar 4 kerkers

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vet!

 • hmm zo me twijfels hoor

 • Doet me denken aan Kratos als je hem zo bezig ziet.

 • noob

 • deze game is gruwelijk…  ik weet wel wat deze game gaat doen…. het doosje dient als onderzetter voor mijn energiedrank en de game zit dan standaard in mijn console, totdat hij geklaard is.

 • Ziet er erg gaaf uit.  k weet wel wat deze game gaat doen…. het doosje dient als onderzetter voor mijn energiedrank en de game zit dan standaard in mijn console, totdat hij geklaard is.

  Maar… dan krijg je een kring op je hoesje :(

 • heb een tekengilm hier thuisd liggen super bruut echt iets voor nickelodeon hahaha

 • :D …. maar daar zijn de doosjes toch voor  Alleen Limited Edition hou ik mooi en netjes.  Je gaat toch ook niet met je casual schoenen de man uithangen. :P


 • dit lijkt me echt niks dus

 • English mothafucka?

  DO YOU SPEAK IT?

 • :P klinkt veel beter dan verwacht

 • Vond het er wel leuk uitzien bij Gamekings.

 • :D …. maar daar zijn de doosjes toch voor  Alleen Limited Edition hou ik mooi en netjes.  Je gaat toch ook niet met je casual schoenen de man uithangen. :P

  :( Ik… hou mijn hoesjes zo netjes mogelijk anders word ik gek :| • ik kijk er naar uit…

 • LOL  Ja, dat heb ik ook aan het begin geprobeerd. Maar toen kocht ik perfect dark en toen was het kiezen: mijn joystick vliegen of het doosje :D…. Sindsdien koop ik de limited edition van games waarvan ik zeker weet dat ze vet/gruwelijk/dope/dik zijn. En die bewaar ik. De rest gebruik ik als onderzetter of me even op af te reageren.  OT: Toch lijkt me dit gewoon een vette game


 • Lijkt me wel gaaf, lekker ledematen afhakken daar hou ik wel van! :D

 • Ljikt me best vet.

 • ik ben er niet weg van

 • Ik kijk er toch wel een beetje naar uit hoor. De serie is ook iedereen aan te raden, heel dope actie en een lekkere soundtrack(o.a. de opening, die je in deze trailer aan 't begin hoort).

 • @deus  Piet(van de redactie) zei ook al dat de serie goed te doen was.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren