1. Medal of Honor: European Assault (NGC)

Medal of Honor: European Assault (NGC)

Het is het begin van de Tweede Wereldoorlog. Jij wordt eropuit gestuurd om een gevaarlijke Duitser tegen te houden, die van plan is om een atoombom te maken. De reis is niet zonder gevaar. Terwijl jij je eigen missie moet uitvoeren, zul je ook in verschillende gevechten plaatsnemen. Je vecht voor je leven, om de plannen van de atoombom te dwarsbomen. Ondertussen zijn we alweer 65 jaar verder en de plannen zijn gedwarsboomd. Maar wil je dit avontuur zelf ook meemaken? Dat kan nu met Medal of Honor: European Assault. Pak je uitrusting en strijdt mee.

Medal of Honor: European Assault begint in het jaar 1942. Het jaar waarin Duitsland de grote aanval op Rusland uitvoert. Maar jouw avontuur begint in Frankrijk, in Saint Nazaire om precies te zijn. Je speelt als Lt. William Holt. Holt krijgt de opdracht van de OSS (de voorganger van de huidige CIA) om een Duitser, genaamd Von Schrader, op te sporen en te doden, omdat hij plannen heeft om een atoombom te maken. Holt begint in Saint Nazaire, waarin hij samen met de Britten de haven moet aanvallen. Holt zelf moet behalve meevechten, ook verschillende documenten vinden. Deze documenten zijn van cruciaal belang, om Von Schrader en de atoombom te vinden. Helaas krijg jijzelf niet de mogelijkheid om die documenten te lezen. Behalve in Saint Nazaire zul je ook vechten in Noord-Afrika, Rusland en uiteindelijk in de Ardennen. Het verhaal is één van de sterke punten in de game, omdat deze ook is geschreven door John Milius, de schrijver van de klassieker 'Apocalypse Now'.

Elke missie word voorgeleid met een voorpagina van een krant, waarop een belangrijke gebeurtenis staat die jij hebt uitgevoerd. De missie word ook uitgelegd door Holt zelf. Hij vertelt zijn eigen verhaal van wat er allemaal moest gebeuren in de komende missie. Tijdens de missies krijg je natuurlijk een hoofddoel, maar ook secundaire doelen. De hoofddoelen zijn natuurlijk van belang om de missie goed af te sluiten. De secundaire doelen zijn niet van noodzakelijk belang, maar om een medaille te halen aan het eind van een campagne, zul je toch ook de secundaire doelen te halen. Deze kunnen variëren van het vernietigen van een Duitse U-boot tot het markeren van een gebied voor bombardementen. De doelen kun je ook alleen vinden, door het hele gebied af te kammen, want in European Assault krijg je meer vrijheid. In voorgaande delen kreeg je nog erg weinig vrijheid, maar dat is nu veranderd. Verwacht geen Operation Flashpoint, maar het is wel fijn dat je wat vrijheid krijgt.

EA heeft behalve het inhuren van veteranen en John Milius ook Call of Duty als inspiratiebron gebruikt. De levels zitten namelijk vol met actie. Overal om je heen lopen andere soldaten en verschillende tanks en vliegtuigen zorgen voor de geluidsoverlast. Je krijgt echt het gevoel dat je middenin het oorlogsgeweld meedoet aan het gevecht. Aan de A.I van de vijand is ook hard gewerkt en met resultaat. De Duitsers zullen niet meer zoals in Rising Sun, dom rondlopen en steeds misschieten. Ze zoeken nu dekking als ze onder vuur liggen en weten tenminnste hoe je met een geweer moet omgaan. Om het helemaal af te maken met de vijand, heeft de game ook heuse eindbazen (Nemesis om precies te zijn). Dit zijn Duitse officieren die net wat meer kogels kunnen hebben, maar verder niet echt indrukwekkend zijn. Een andere inspiratiebron voor European Assault, is Brothers in Arms. In European Assault krijg je namelijk ook de controle over drie soldaten. Deze kun je orders geven zoals, 'loop naar dat punt of trek terug'. Misschien niet zo uitgebreid als in Brothers in Arms, maar de soldaten komen soms wel van pas als je bijna dood bent.

Grafisch is European Assault erg mooi. Je loopt rond in omgevingen die er erg fraai uitzien. De game kan ook zonder geen enkele moeite een flink aantal soldaten op het scherm toveren. Puntje van kritiek is dat sommige explosies er niet mooi uitzien, maar dat is een klein puntje van kritiek. De muziek is ook weer erg goed, maar dat is ook een verplicht iets bij Medal of Honor. Het zou bespottelijk wezen om de meeslepende muziek, waardoor Medal of Honor zo bekend om is, te vervangen voor onzinnige muziek. Dus daar is helemaal niks mis mee. Het geluid is ook weer erg goed. Verschillende explosies, geweren en Duits geschreeuw klinken goed en daarom heb ik er verder niks op aan te merken.

Tot dusver ben ik aardig positief geweest over European Assault, maar zijn er ook nog minpunten te vinden? Het antwoord is: ja, er zijn minpunten. Zo is de singleplayer van korte duur. Binnen een paar dagen heb je Europa voor de zoveelste keer bevrijd. Er is nog een mogelijkheid om de moeilijksheidgraad te veranderen, maar dat maakt het spel niet langer. Ook is European Assault op sommige punten best wel onrealistisch. Zo kun je bijvoorbeeld extra levens vinden, die je weer kunt gebruiken als je dood gaat. Dat is best wel vreemd, want als je dood bent, dan kun je jezelf niet meer tot leven wekken. Een ander punt is de Rally mode. Als je genoeg Duitsers over de kling hebt gejaagd, kom je in een soort van bullet time (lekker origineel) terecht. Hierdoor wordt je voor een paar seconden onsterfelijk en heb je ongelimiteerd ammunitie. Volgens EA hebben soldaten dit echt gehad, maar ik vind het maar een broodje aap verhaal. Daarnaast is de multiplayer ook zwakjes. Er bestaat een mogelijkheid om met vier personen te spelen, maar dat is ook het maximum. Er zijn geen bots of online multiplayer, wat de game eigenlijk geen reden geeft om eens opnieuw te spelen. Maar verder is European Assault een geslaagd oorlogsspel.

Conclusie en beoordeling

Medal of Honor: European Assault verjaagt het leed dat Rising Sun heet. Door het sterke verhaal, meer vrijheid en de actievolle missies, verdient dit spel bijna wel een echte Medal of Honor, maar door de zwakke multiplayer en omdat de game soms onrealistisch is, kan het zich niet meten met WOII-shooters als Brothers in Arms en Call of Duty. Wil je een keer lekker gaan knallen en meer niet, dan is European Assault een aanrader.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sterk verhaal
 • Graphics
 • Geluid en muziek
 • Wat meer vrijheid
 • Er gebeurt veel tijdens de levels
 • Minpunten
 • Je kunt weinig orders geven aan je mede soldaten
 • Soms onrealistisch
 • Zwakke multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Van Haze had ik echt veel verwacht. De rest was wel redelijk voorspelbaar dat het niet echt toppers gingen worden.

 • Ik had echt zo veel meer verwacht van Turok, zeer jammer dat de makers het zo verneukt hebben.

 • haha, terecht de namen in de lijst ;)

  had egt veel verwacht van mercaneries 2, jammer :(

 • Had meer verwacht van Haze,Fracture en toch ook wel Mercaneries 2.

 • jammer van haze, het idee was goed…

 • zo als eerder vermeld werd mag 95% van de wii catalogus hierbij

  ze verloochenen gewoon hun afkomst de hardcore gamer,wij die nintendo groot gemaakt hebben worden zo goed als in de kou gezet . ja er zijn enkele games op komst maar toch dit is ruim onvoldoende ze storten zich volledig op de familie branche ,voor een deel begrijp ik dit maar toch shame on you nintendo .. verloochen nooit je afkomst

 • Haze, Fracture, Mercenaries en Turok waren inderdaad floppers!

 • 100 % gelijk..  Met nadruk op Haze

  Wat mij betreft mocht Saints Row 2 er ook bij.

 • dat van mercenaries is jammer (ik heb hem gekregen)

  valt wel een beetje tegen

 • haze is de grootste tegenvaller, zeker na al die reclame die ervoor is gemaakt

 • gelukkig heb ik geen van deze spellen.

 • Ik heb alleen fifa street 3 gespeeld van deze lijst dus over de andere games kan ik niet oordelen. =D

 • Haze leek me wel leuk, nu dus niet meer.

 • waarom staat haze daar bij ??! in vgl met samba de amigo is het een top game :s

  heb het spel gespeeld en vond het goed uitgewerkt met die nectar enzo

 • the club niet echt hoor, puik arcadegeweld.  De rest kan ik me wel in vinden.

 • Haze, Samba en Nights leken me geweldig, maar helaas.

 • haze, too human en mercenaries vielen me echt tegen.

  De rest was voorspelbaar.

 • Secret Agent Clank is echt geen flopper.

  Haze de grootste.

 • Ik houd van slopen dus ik vind Mercenaries 2 geweldig!:P

 • Ben t wel met allemaal eens behalve met The Club, dat vond ik wel een goed spel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren