1. Rayman Raving Rabbids (Wii)

Rayman Raving Rabbids (Wii)

Die blik. De manier waarop de weinig intelligente konijntjes je aanstaren heeft iets hypnotiserend. Die oenige blauwe ogen, die nietszeggende gezichtsuitdrukking. Het blijft een seconde of zes stil: de konijntjes blijven je maar aanstaren, maar dan schreeuwen ze DááArRggHh!!! Weg zijn die sullige blauwe ogen, maar daarvoor in de plaats zien we schele rode ogen. We zien ook een bek vol cartoonachtige tanden die net de hierboven geslaakte oerkreet van geluid heeft voorzien. Mijn eerste reactie op deze pyschopatische en manische beelden is een lach. Een lach die je moeilijk kunt inhouden na het zien van de bizzare beelden. Van wie zijn deze beelden? Ubisoft, de nieuwe Rayman voor de next-gen spel computers? Onder leiding van Michel Ancel? Sold!

In eerste instantie dachten wij allen dat Rayman Raving Rabbids het nieuwste platform avontuur zou zijn van Ubisofts mascotte. Dat zou fantastisch zijn, want ik zit nog steeds te wachten op het echte vervolg van deel 2 the Great Escape. Maar toen bekend werd dat het spel alleen maar minigames zou bevatten, waren een boel mensen teleurgesteld en verwachtte men niet meer veel van deze inmiddels ordinaire partygame. Een terechte gedachte, aangezien vorige partygame incarnaties Rayman Rush (psx) en Rayman M (PS2/Cube) zwakke en makkelijk in elkaar geflanste games waren. Maar daar waren ze, de bunny very usefull scientific facts filmpjes. Via droge humor kwamen we erachter dat konijntjes niet kunnen voetballen, geen koeien kunnen melken en zelfs geen verstand hebben van koken. Maar ze kunnen wel dansen. Allemaal logisch natuurlijk...

Bunnies don’t understand the French

Een platformheld zonder armen en benen is opzienbarend te noemen, dat moet je met me eens zijn. Maar een horde konijnen die ontstoppers als wapens hanteren en rijp zijn om de psychiater te bezoeken, dat is gewoon maf. Verantwoordelijk voor deze waanzin is Michel Ancel, de geestelijk vader van Rayman en ook onze pluizige vrienden. Nu heb ik het franse volk altijd een vreemd en onvoorspelbaar zooitje gevonden. Maar ik begin nu ernstig te twijfelen aan de geestelijke gezondheid van de goede man en zijn Montpellier team. De game bevat in totaal 75 minigames, 50 daarvan zijn uniek. Bij die 50 unieke games heb ik soms echt met verbijstering naar het scherm gekeken. Een koe waarvan de angst duidelijk merkbaar is, zien we weggeslingerd worden door de platformheld. Konijnen die worden neergehaald door ontstoppers is ook een normaal beeld in deze game. Het ene spelletje is nog gestoorder dan de ander. Wat ook past in het rijtje ‘niet alledaags’ is het verhaal: Rayman is gezellig aan het picknicken met wat baby Globoxen totdat ze allemaal gekidnapped worden door de konijnen. Voor entertainment gooien de bunnies Rayman een arena in, zodat de platformheld hun kan entertainen door uitdagingen aan te gaan. Wint Rayman de uitdagingen die hij door de bunnies krijgt voorgeschoteld, dan krijgt hij ontstoppers als prijs. Deze ontstoppers kunnen hem dan weer helpen te ontsnappen aan zijn ontvoerders. Snap je het nog? Goedzo.

Bunnies like to be served with a Wii

Daar ben je dan als kersverse Wii eigenaar. Zelda is natuurlijk verplicht, maar nog een game erbij is altijd leuk. Je kunt kiezen uit Rayman, Monkeyball, Call of Duty 3 en eventueel Tony Hawk’s Downhill Jam. Maar waarom zou je kiezen voor het mini-game festival? Een vraag die voor mij simpel is: de konijnen zijn echt fantastisch. De bunny very usefull scientific facts filmpjes zijn niets vergeleken met de bunnies die je daadwerkelijk opwachten in de game. Naast dat de konijnen fantastisch zijn geanimeerd, is het geluid uitmuntend. Met deze game wordt maar weer eens benadrukt hoe belangrijk geluid en muziek is voor een videospel. Natuurlijk spreekt het design van die gestoorde rakkers je direct aan, maar als het verkeerde geluid wordt gekozen kan het geheel zijn impact verliezen. Maar dat is hier niet het geval, integendeel. Keer op keer verschijnt er een glimlach op je gezicht wanneer de konijnen al schreeuwend op je afkomen. Maar ook andere geluiden als lachjes, boeren en scheten laten je lachen. Dit merk je vooral in de beste mini-game van het spel, de on-rail shooter. In verscheidene thema levels (wilde westen, strand, lab) richt je met de Wiimote heel soepeltjes op de konijnen die je bedreigen. De cursor doet ook precies wat je wilt en in het begin was ik aangenaam verrast over hoe accuraat het was. Ook het herladen, wat je doet door de nunchuck te schudden, werkt prima.

Bunnies love a good workout

Wat het Montpellier team over het algemeen goed heeft gedaan, is allerlei manieren bedenken hoe je de minigames moet besturen. Ik noem het rondzwaaien met je Wiimote wanneer je een koe moet weg slingeren of op het juiste moment konjintjes laten verdwijnen tijdens de dans minigame. Deze twee spelletjes zijn een voorbeeld van hoe je de Wiimote op subtiele wijze gebruikt, maar het kan natuurlijk anders. Ik bedoel daarmee natuurlijk het snel op en neer bewegen van de Wiimote en nunchuck. Verrassing, er zitten een aantal van dit soort spelletjes in Raving Rabbids verwerkt. Ze zijn hardstikke leuk, maar wel wat vermoeiend. Als je een uur alleen deze “workout” spelletjes speelt, voelen je armen net zoals die ene keer wanneer je een spuitje hebt gekregen: zwaar. Maar ieder met gezond verstand vermijd dit natuurlijk en wisselt dit af met wat normalere spellen. Al moet je natuurlijk jezelf afvragen wat er normaal is aan gestoorde konijnen. Maar eerlijk is eerlijk, het merendeel speelt gewoon lekker weg.

Bunnies will irritate you

Je hebt dus 50 unieke minigames, je zou toch verwachten dat alles wel goed werkt. Jammer genoeg is dat niet het geval. Vooral in het geval van het tergende ‘Bunnies are slow to react’

Mijn god, wat koester ik een haat tegen dat spelletje. Ik veracht het spelletje zo erg, dat ik zelfs de neiging krijg om naar de ontstopper te grijpen. De bedoeling is dat je met de Wiimote op soepele wijze een balletje door een doolhof moet sturen. Probleem is, het gaat niet soepel. Want hoe je de controller ook draait, het werkt niet. Elke keer verdwijnt het balletje in een gat. En elke keer leidt dat tot frustratie. Zelfs tijdens het tikken van dit stukje tekst voel ik woede opkomen, maar ik weet me te beheersen. Maar ook “bunnies have rythem” is op zijn zachtst gezegt niet best. Je moet konijntjes weg meppen, maar hoe hard je ook zwiept met je controller, slaan doet Rayman niet. Dit zijn enkele voorbeelden en er zijn nog een aantal minigames die niet doen wat ze moeten doen. Maar gelukkig werken zo’n 40 spelletjes wel, wat natuurlijk het negatieve gevoel wegspoelt. Van die 40 zijn er ook een aantal die niet origineel of nogal flauwtjes zijn, maar vermakelijk zijn ze wel.

Bunnies love my closing comment

Als totaal pakket is Rayman Raving Rabbids absoluut geslaagd. Naast dat het een eigen stijl heeft die je moet kunnen waarderen, (wie wil er nu niet gestoorde bunnies martelen) zijn de meeste minigames leuk om te spelen. Het is ook fijn dat je met meerdere mensen kunt spelen, alleen is het wel wat zonde dat je de meeste om de beurt moet spelen. Maar wellicht het belangrijkste voor deze game: werkt het op de Wii? Ik zeg nu ja. Het is duidelijk te merken dat Ubisoft Montpellier met veel liefde aan deze titel heeft gewerkt, gezien de manieren waarop je de controller gebruikt. Niet alle minigames weten een goede indruk bij me achter te laten, maar omdat het nu de eerste keer is vergeven we dat. Maar laten we eerlijk wezen, we vergeven de game eigenlijk niet omdat de meeste minigames werken. We vergeven het omdat die bunnies en de stijl van de game zo grappig zijn. We vergeven het de cowboy bunnies, Splinter bunnies, aqua bunnies, pirate bunnies, disco bunnies, Clark the Super bunny…

Conclusie en beoordeling

Missie geslaagd Ancel. Rayman Raving Rabbids is een prettig gestoorde partygame geworden die zijn voorgangers ver achter zich laat. Dat komt mede door de toffe stijl die door Ancel en zijn team in het spel hebben verwerkt, dat is al reden genoeg om de game leuk te vinden. Maar als het ook nog blijkt dat er 40 leuke minigames in het spel zitten en ze maken goed gebruik van de Wiimote en nunchuck, dan is het nog meer feest. Toch is niet alles koek en ei, want sommige minigames werken voor geen meter en de multiplayer is wat slapjes uitgevoerd. Maar toch, als launchgame voor een nieuwe spelcomputer is Raving Rabbids gewoon leuk. En nu werken aan Rayman 4 of Beyond Good & Evil 2 Ancel! DááArRggHh!!!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Toffe stijl
 • Bunnies briljant
 • Geluid inclusief covers top
 • Koe slingeren
 • Schieten
 • Minpunten
 • Een aantal tergende minigames
 • Multiplayer zwakjes uitgevoerd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het is niet echt veel, maar beter iets dan niets.

 • heb nog nooit problemen gehad met de game, maar heb ook niet online gespeeld

 • Ik vond Saints Row 2 ZO tegenvallen, het is gewoon Saints Row 1 maar dan met nieuwe 'character' en iets andere missies. Maar wel goed om te zien dat ze kijken welke bugs de spelers tegenkomen en het dan ook proberen te fixxen.

 • heb nergens wat van gemerkt van die problemen

 • Hoeveel mensen spelen daadwerkelijk Sains Row 2 online? Behalve co-op misschien dan.

 • Toevallig net uitgespeeld afgelopen week, echt een vet spel, beleef je dikke lol aan en is op sommige punten leuker dan gta4

 • Ik vind die 5 seconden onschendbaarheid wel een goed idee. Als ik ergens een schijthekel aan heb zijn het wel spawnkillers.

 • waren er dan problemen?!

 • Die 5 seconden onschendbaarheid is inderdaad goede toevoeging. Alleen moeten ze nu nog iets doen aan die bugs in Saints Row 2. Dat zou fijn zijn.

 • Niks van gemerkt van die dingen….maarja ik speel hem niet online maar via system link

 • Sjonge… net als ik dat spel heb uitgespeeld, komt de patch uit… Ik heb wel veel last gehad van vastlopers en het ziet er naar uit alsof ze deze verhelpen met deze update.

 • Over 2 weken SR2 voor pc halen :D

 • Elke patch heeft zo zijn voor- en nadelen.

 • is dat ook weer mooi opgelost

 • wist niet dat er pronlemen waren

 • Nice, patch voor 360 game. Goedzo volition!

 • Beter dan niets iig…

 • Van de week uitgespeeld en ik vind het helemaal top. Jammer genoeg heb ik geen gold abbo meer om online te spelen, maar de singleplayer is natuurlijk ook erg leuk. Ik heb verder bijna nergens last van gehad, behalve dat ie een keer vast sloeg.  @ Karoi  De hele stad is vernieuwd en vergroot. Je herkent weinig terug.


 • moet de game nog een keer halen want het is echt een ruig spel

 • Ik had heel de game uitgespeeld op CO-OP maar de game registreerde geen enkele missie, dus dat was ook een tijdverspilling.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren