1. Rome: Total War (PC)

Rome: Total War (PC)

Het is middag, ik sta met duizenden soldaten op een open veld met maar één doel: De Carthaagse stad in Noord Afrika overnemen. Het woestijnachtige landschap van Noord Afrika kan in mijn nadeel werken aangezien mijn legers het Italiaanse klimaat gewend zijn. Gelukkig heb ik wat plaatselijke huurlingen bereidt gevonden mij bij te staan in dit gevecht.

De tijd is aangebroken. Mijn siegetowers rijden rammelend naar de Carthaagse muren. Dit is het begin van een bloedige strijd.. dit is.. Rome Total War!

Jep, mijn eerste recensie gaat over Rome Total War en laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: In mijn ogen is dit één van de beste spellen ooit gemaakt. Met een lange houdbaarheid en goede graphics en gameplay staat dit spel garant voor meer dan genoeg uren uitdaging en speelplezier. Maar laat ik eerst wat over het spel vertellen.

Veelzijdig spel

Rome Total War, laat ik het voor het gemak verder RTW noemen, bestaat eigenlijk uit 2 delen: een campaignmap bestaande uit Europa en een stuk van Afrika en het Midden Oosten en het gevechtsscherm. De campaignmap is turn-based, dat wil zeggen dat je elke beurt jouw legers over de kaart kan verschuiven als een soort schaken of stratego. De campaignmap dient echter niet alleen om jouw legers op de juiste plaats te krijgen maar ook om je steden draaiende te houden. Want zonder een sterke economie kun je je legers niet onderhouden.

Dan heb je nog het RTS gedeelte, hier worden de bloedige strijden gestreden tussen de legers die je in de campaignmap uit de grond gestampt hebt. In deze gevechten zit genoeg variatie en zelfs voor de hardcore strateeg kunnen deze gevechten een uitdaging zijn. Vooral op de hoogste moeilijkheidsgraad dien je een goede strategie te hebben om je tegenstanders te verslaan.

Barbaarse praktijken

Zoals de titel van het spel al zegt gaat het spel over Rome. Als je de Imperial Campaign begint kun je uit 3 Romeinse families kiezen: de Julii, de Brutii, en de Scipii. Deze families zijn aan het begin bondgenoten maar later in het spel je gezworen rivalen en nog later je vijanden! De senaat, of de SPQR, staat aan het hoofd van de 3 families en bezit de stad Rome. De andere 3 families moeten het met de andere steden in Italië doen.

De senaat geeft je opdrachten die een beetje de richtlijnen aangeven van de door jouw gekozen familie. Zo is het de bedoeling dat je als de Julii naar het noorden trekt om de barbaren tussen 6 plankjes in de grond te stoppen, maar je kan natuurlijk ook een leger in een bootje stoppen en naar Afrika varen. Aan vrijheid geen gebrek dus.

Je kunt de speelbare volken uitbreiden door andere volken te verslaan. Als je alle steden van een volk van de kaart geveegd hebt unlock je dat volk, en op die manier kun je ook de campaign van dat volk spelen. Hooray!

Units

Aan variatie is ook genoeg te vinden in RTW. Elk volk heeft voordelen en nadelen. De Romeinen zijn bijvoorbeeld behoorlijk overall. Ze hebben veel verschillende units; van simpele skirmishers tot enorme onagers die dood en verderf zaaien op grote afstand. De Grieken zijn weer gespecialiseerd in de zogenaamde ‘falanxformatie’. Een rij van soldaten die hun lansen naar voren steken om zo een dodelijke muur te creëren.

Multiplayer

Zoals in elke goede RTS bevat ook RTW een online modus. Deze bevat alleen het gevechtsgedeelte dus de campaignmap zit er niet bij. Dit is wel erg jammer maar een potje zou waarschijnlijk te lang duren als er een (kleine) campaignmap in verwerkt zat.

Dat betekend natuurlijk niet dat RTW online niet leuk is. Het is heel tof om de tactieken die je in de singleplayer oefent op echte spelers loslaat en ze zo in de pan hakt (of juist niet).

De minpuntjes

Ik moet toegeven dat ik het moeilijk vind om minpuntjes van dit spel te bedenken. Het enige wat mij vaak irriteert zijn sommige gevechtssituaties in steden, dan werkt de AI niet helemaal mee en gedragen je mannetjes zich belachelijk door bijvoorbeeld zonder dat ik het zeg een andere formatie aan te nemen, of groepjes die zonder aanleiding zachtjes naar achteren schuiven als een stelletje lafaards. Maar die dingetjes zijn vrij zeldzaam en kunnen nauwelijks opboksen tegen de goede kanten van dit spel.

Conclusie en beoordeling

None

Als je de multiplayer bij het plaatje van de verschillende volken, de campaignmap en de enorme gevechten toevoegt krijg je gewoon een geweldig spel vol variatie en uitdaging. De minpuntjes stellen in feite niks voor als je de rest van het spel bekijkt. Gewoon een topgame!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel variatie
 • Campaigngedeelte verslavend
 • Gevechtsgedeelte vol aktie
 • Graphics & geluid
 • Minpunten
 • Soms nogal zwakzinnige situaties ivm AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol ik vind dat soort dingen maar nutteloos

 • laat die dikke amerikanen maar is flink bewegen :$

 • héhé :) wrm zoveel \"heisa\" daarrond … This een spel voor de fun?

 • Straks bewijzen ze dat het totaal niet helpt :-D

 • Fit man…

 • zit er dik in dat je er niks aan hebt.

  ach ja kunnen we weer effe om de wii lache.

 • Het was toch al bewezen dat het hielp? Zo'n test is al een keer gedaan volgens mij hoor. Anyways, ik heb hier ook de Wii Fit en het is echt wel meer als een 'fun game'.

 • dat is het zeker

 • Wauw, dit is wel een totaal nieuw onderzoek (het sarcasme druipt er vanaf!). Twee dagen geleden heb ik er nog zo een bij de Consumentenbond gezien en zowat elke andere grote onderzoeksgroep in Amerika heeft dit zelfde onderzoek al uitgevoerd. Maar goed, we zien wel wat deze resultaten weer brengen…

 • Ik vind dit soort nieuwtjes altijd zo oninteressant. Post gewoon echt nieuws of anders niks.

 • Zu-hucht…

 • Ik geloof niet dat het écht goed is voor je gezondheid en/of dat je er echt van afvalt. Ik heb het zelf gespeeld bij vrienden, meerdere keren en je staat wel een beetje te draaien en raar te doen. Maar echt zwaar bewegen doe je niet, bewegen -> zweten.

 • Euh, hoe kunnen ze dit nu testen als ie OVERAL is uitverkocht?..?..??y76xyzby

 • ach…dat ding is leuk voor een week of twee en het ligt al stof te vreten op zolder zoals bij mijn neef :)

 • straks gaan ze ook nog onderzoeken of je van wii music muzikaler word xD. wat mij betreft allemaal onzin.

 • ga weg met je wii crap

 • nou jah, het zal vast wel nuttiger zijn dan enkel stil blijven zitten op je luie stoel, maar significant afvallen? Neem liever een abonnement op fitness.

 • Dan gaat Nitendo onderuit :p

 • Er zal toch wel weer zo'n uitslag komen dat het slecht is voor je knieën ofzo… net als bij het onderzoek of de Wii gezond voor je is.

 • Ik heb net 20 minuten gejogd met dat ding. Het lijkt me vrijwel onmogelijk dat ik daar niet fit van wordt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren