1. Football Manager 2007 (PC)

Football Manager 2007 (PC)

Twee teams, één scheidsrechter, twee doelen samen goed voor 6 witijzeren palen op elkaar. Wie de meeste ballen tussen de palen schiet mag zichzelf winnaar noemen. Saai? Misschien, Echter zijn er vele duizenden mensen die dat niet vinden. Tot die groep behoort ook ontwikkelaar “Sports Interactive”. Sinds enkele jaren brengen zij de “Football Manager” games op de markt. Elk jaar weer zo’n game en elk jaar is het weer puik werk. Ik hoop echter dat men met 2007 eindelijk eens een game maakt die zich mag meten met Championship Manager 2001-2002. Dat was namelijk de alltime topper van de managers. Wordt die titel beschadigt? Lees het hier.

Het eerste wat je doet als je de nieuwe FM game opstart is natuurlijk een spel beginnen, ik zet de database op groot, kies een paar landen en druk op “aanmaken”. Traditie getrouw moet je dan een heel lange tijd wachten, maar na dat wachten kan de game echt beginnen, je maakt een profiel, dat bestaat uit simpele dingen als je naam, leeftijd, nationaliteit enzovoort. Vervolgens kies je een club of land (ik koos Nederland) en je kan eindelijk aan je carrière beginnen. Het eerste wat opvalt is de interface, er is ten opzichte van de voorgaande delen weinig veranderd, dit is echter geen groots probleem ofzo, het is namelijk een simpel maar diepgaand menu waar je makkelijk doorheen manoeuvreert.

Het tweede wat je doet is natuurlijk de selectie bekijken, ik verwijder alle spelers en haal me eigen droom Oranje, geen van Nistelrooy en van Bommel, wel Huntelaar en Collins John. Nieuw in dit deel is dat zodra spelers vijf jaar in een land spelen ze een nieuwe nationaliteit krijgen. Ze mogen dan zelf weten of ze voor Nederland of voor hun vaderland gaan spelen. Dit is een leuke toevoeging, vooral omdat ik op een gegeven moment spelers als Maxwell en Gomes in mijn Oranje had. Het maakt de gameplay ook direct een stuk diepgaander, wat iets minder is, is de spelerzoek optie. Je bent nu verplicht een filter aan te maken en telkens weer een andere naam/vaardigheid in te voeren. Op den duur wordt je hier natuurlijk helemaal gek van.

Daarna vervolgde ik mijn weg als nieuwe manager richting het tactiekscherm. Ik besluit voor een opstelling met van der Sar als de man van de ervaring en verder allemaal groentjes. Ik trek wat lijntjes en beslis wie waar mag lopen. Als laatste stel ik de team tactiek in, ik ga natuurlijk aanvallend spelen met een korte mandekking en een hoog tempo. Nu komt voor mij het moeilijkste deel, ik ga bepalen wie de wissels worden. Ik heb altijd wel één of twee spelers die ik nog mee wil nemen, maar vol is vol. Na een tijdje stoeien met mijn muis ben ik eruit en kan mijn eerste wedstrijd tegen Luxemburg beginnen.

Ik besluit mijn team toe spreken en op die manier de druk iets kunnen verlagen. Vervolgens zet ik herhalingen uit en ga naar beoordelingscijfers zodat je kan zien wie wel en niet goed presteert. FM 2007 beschikt net als de voorgaande delen over een 2D veld waarop je je team rond kan zien rennen. Op dit scherm worden alle hoogtepunten getoond, ondanks dat het 2D is, is het wel duidelijk en overzichtelijk. Grafisch kan je eigenlijk weinig zeggen over FM, al is het maar omdat er geen graphics inzitten. Het gebruikelijke geluid van juichende fans is ook weer aanwezig, al is het wel weer wat verbetert. Voor de thuis spelende ploeg wordt nu harder gejuicht dan voor de gasten. Dit is weer zo’n punt waarop het spel duidelijk realistischer is geworden.

.

Zodra je als manager alles gewonnen heb kan je leven echt beginnen. Je gaat natuurlijk online spelen, er zijn nu meer gametypen en er is minder last van lag. Online is overduidelijk hét pronkstuk van deze game geworden, er zijn meer dan genoeg mensen om jezelf uren te vermaken, daarnaast kan je online pas echt je vaardigheden testen. Je hebt natuurlijk de mogelijk om je eigen team online te brengen, maar als je allemaal dezelfde club bent kan je een soort tactische wedstrijd houden. Kortom zijn er ook online genoeg mogelijkheden om jezelf lekker te vermaken.

Conclusie en beoordeling

None

FM 2007 is geworden wat iedereen wou dat het zou worden. Het is een superieure game die op alle flanken de bal in het doel legt. De simpele maar diepgaande gameplay staat zoals gewoonlijk weer paraat voor vele maanden intensief gebruik. De online modus is als een soort kers op de taart. Het enige minpuntje is misschien dat het weinig echte vernieuwing brengt. Maar ja, wat kan aan deze games eigenlijk beter?
87
Score
870
Score: 870
  • Pluspunten
  • Heerlijke gameplay
  • Weer realistischer
  • D pitch
  • Online modus
  • Minpunten
  • Bied weinig vernieuwing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren