1. F-Zero GP Legend (GBA)

F-Zero GP Legend (GBA)

F-Zero GP Legend (FZGL) is het tweede F-Zero spel dat is verschenen voor de Game Boy Advance. In vergelijking met F-Zero: Maximum Velocity kent FZGL vele veranderingen, maar de vraag is natuurlijk of deze tot een beter racespel leiden.

De belangrijkste verandering is het racen zelf. Qua besturing is het spel identiek aan Maximum Velocity, aangevult met een side-attack. De controls reageren goed, maar het voelt nog steeds krampachtig aan als je de schouderknoppen in een race moet gebruiken. De toevoeging van de boostmeter voegt een tactisch element toe (machinekracht = boostkracht) aan het racen. Tussen de verschillende racevoertuigen zijn er subtiele verschillen in hun wegligging en de zogenaamde "boost-start", wat meer variatie en keuze geeft. Voor iedereen is er dus wel een persoonlijke favoriet aanwezig.

Het grootste probleem met het racen zijn de physics. Bij een botsing heb je een grote kans dat je voertuig als een bal in een flipperkast tegen de baan en andere voertuigen begint te stuiteren. Dit maakt het racen meteen een stuk uitdagender op een ongewenste manier, omdat je veelal botsingen zult proberen te vermijden. Daarbij komt dat je weinig te vrezen hebt van je vrij domme tegenstanders, ook op de moeilijkere spelniveaus, waardoor je feitelijk alleen jezelf als tegenstander hebt. De side-attack is hierdoor vrij nutteloos om tegenstanders mee uit te schakelen, aangezien de kans groter is dat je tegen de baan aanbotst, met alle gevolgen.

De opzet van de Grand Prix is ook veranderd. Het oude SNES systeem van "bij de beste x racers blijven om door te mogen racen" is vervangen door het puntensysteem uit F-Zero X en GX. Het aantal tegenstanders is opgeschroefd naar 30, alhoewel je er maar 3 tot 4 tegelijkertijd zult zien. Verder is het aantal rondes per race teruggebracht naar drie. In combinatie met de boostmeter, die beschikbaar is vanaf de tweede ronde, levert dit vrij korte maar intensieve races op. De racebanen zijn ook dit keer weer lekker gevarieerd. Nieuw aan FZGL zijn de banen met een mistbank of een zandstorm, waardoor je maar een beperkt zicht hebt van de baan. Natuurlijk zijn de welbekende jumps, dashplates, mijnen, magneten, lavastroken en energiestroken ook aanwezig op de verschillende banen.

De keuze van de muziek is opmerkelijk te noemen, aangezien deze bestaat uit remixes van F-Zero en F-Zero X. In dit geval pakt het goed uit en voegt het toe aan de algehele spelervaring. Verder is er ook een "announcer" die constant allerlei kreten en "tips" uitkraamt. Soms is dit nuttig (bij weinig energie), maar soms kan dit ook erg irritant zijn. Het uiterlijk van het spel is ook flink aangepakt waardoor alles er veel kleurrijker uitziet. Vooral de details van de verschillende racevoertuigen zijn een leuke toevoeging voor de doorgewintere F-Zero fan. De verschillende planeten zijn aardig weergegeven, maar zijn vooral bijzaak tijdens het racen.

Nieuw is de toevoeging van de spelmodi "Story Mode", "Zero Test" en "Training". Story mode is een aaneenschakeling van racemissies met specifieke racedoelen die voltooid moeten worden om verder te komen. Hierbij wordt het verhaal van een specifieke racer gevolgd, dat wordt opgeleukt met statische schermen van de F-Zero GP Legend tekenfilm. Zero Test is een variant op Story Mode waarbij de nadruk ligt op korte losse racemissies voltooien binnen een gegeven tijd met een gegeven racevoertuig, waarbij je medailles kunt verdienen. Tenslotte heb je bij Training de mogelijkheid om vrij te oefenen op de verschillende racebanen uit het spel. Alhoewel Story Mode en (in mindere mate) Zero Test vrij snel te voltooien zijn, is het leuk om te spelen en daarom zijn het goede toevoegingen aan het spel. Training is heel nuttig om de banen beter te leren kennen, wat weer van pas kan komen in de de Grand Prix.

In combinatie met de terugkerende Time Attack en Multiplayer modi, en de verschillende Grand Prix race cups biedt FZGL genoeg uitdagingen om je een tijd bezig te houden.

Conclusie en beoordeling

None

Ondanks dat het op sommige punten (physics, tegenstanders) wat ongebalanceerd aanvoelt, is F-Zero GP Legend is een gevarieerd racespel dat genoeg biedt om je een tijd bezig te houden.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Vele spelmodi
 • Remixes van bekende F-Zero muziek
 • Minpunten
 • Physics bij botsingen
 • Zwakke tegenstanders

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Japan, blijft een mooi land. Wel flauw van die Atoombom in Fallout.

 • Mjah, ik lees toch liever gewoon over wat Europa aangaat dan hoe Amerikanen of Japanners hun dag doorbrengen. :P

 • Tof nieuw rubriekje.  Yeuy, Capcom stelletje helden.

 • Achter de Wii zit de PlayStation Portable, gevolgd door de Wii

 • Dit is wel een vet iets. Hoop dat over Amerika net zo leuke nieuwtjes te vinden zijn en niet alleen maar 14 jarige jongen vermoord broertje om controller en stuff. Laten we het positief proberen te houden.

 • Ja hoor, vette rubriek!

  Ik ben benieuwd hoe Fallout 3 het gaat doen. Ze zijn over het algemeen niet zo van de westerse RPG's.

 • op xbox live heb ik al een aantal japanners gezien die fallout 3 spelen … , wellicht dat ik een vreemde vogel ben die jappen in zn friends list heeft staan maar tog

 • kijk dit is wel aardig,dat moet ik toegeven maar kunnen jullie niet gewoo igtv terugbrengen ?????????  please ik mis igtv!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • In plaats van Megaton in Fallout 3 krijgt Japan Magnetron! Maak de magnetron onschadelijk die in het midden van het dorp ligt, of anders… ontploft de satésaus!

 • Ook wel logisch natuurlijk van die atoombom, dat is natuurlijk nog steeds zeer schokkend…

 • Lol @ Ralphieboy :P  Leuke rubriek, dit.

 • wel geinig de cijfers playstation 3 boven de xbox 360 met 27.000 exemplaren meer verkocht!

 • plaats 1 t/m 12 allemaal psp/ds games. LOL. amerika zal wel anders zijn. Wel originele rubriek!

 • Nou, nog niet echt interessant, alleen die demo zou ik ook wel willen hebben! :)

 • Leuke rubriek! Wel grappig dat die Japanners zo gek zijn van monsterslachtspelletjes!

 • De DS doet het in Japan wel netjes, bijna de helft van meest verkochte games is ook nog eens een DS-game.

 • Jappen zonder atoombom? :P

  khug

 • Ninteno en square zijn voor mij de oosterse helden

  opvallend geen last remnant en infinite undiscovery-ze moeten echtr niets van de xdoos hebben daar…

 • Capcom heerst!  Op de next-gen consoles dan toch ;)

 • Hoera voor Japan. :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren