1. The Legend of Zelda Collector's Edition (NGC)

The Legend of Zelda Collector's Edition (NGC)

Zelda is een game die ons lang is bijgebleven, sterker nog, het is één van de meest sterkste en langlopende spelseries die ooit gemaakt zijn. Niet zo gek dus dat Nintendo een heuse collectors-edition heeft uitgebracht waar maar liefst 4 delen van deze geweldige franchise opstaan. Toch vroeg ik me af of deze Zelda games de tand der tijd wel hebben doorstaan. Ik trok mijn maillot aan, haalde mijn groene outfit uit de kast en greep het master-sword om maar liefst 4 keer naar de grote wereld van Hyrule te vertrekken

Grafisch zijn deze Zelda games eigenlijk onder de maat, hoewel er natuurlijk weinig aan de 8-bits versies (the Legend of Zelda en Zelda 2: Link’s adventure) gesleuteld kan worden. Het probleem met de graphics zit hem echter in de twee 3D-Zelda’s (Ocarina of Time en Majora’s Mask) die er op het schijfje staan. In plaats dat Nintendo deze 2 een grafische update heeft gegeven, is alleen de framerate wat opgekrikt voor net wat scherpere beelden dan die van je met stof bedekte Nintendo 64 (ik weet dat je hem in de kast hebt staan). Helaas kan deze nutteloze update (de framerate was namelijk al erg goed) ook zorgen voor net wat langere laadtijden maar dat is niets vergeleken met wat Zelda allemaal met je kan doen. Zo is het verhaal zoals altijd weer geweldig en bij deze 4 is dat niet anders. Zo zul je in de een moeten goochelen met verschillende maskers en in de ander de knappe prinses Zelda uit een diepe slaap moeten helpen. Dit doe je natuurlijk, zoals altijd, met de groengemutste strijder Link. Deze jongeman is zonder twijfel nog steeds één van de meest beste spelpersonages aller tijden, zijn kledij is op z’n zachtst gezegd opvallend en zijn wapens zijn vrijwel altijd even dodelijk. Over wapens gesproken, alle 4 de games zitten natuurlijk weer bomvol met items waarmee je de vaak lastige puzzels op kunt lossen. Natuurlijk spelen de klassiekers daarbij een hoofdrol, want wat is er nou leuker dan een skelet door z’n kop te knallen met pijl en boog? Of die verdomt moeilijke eindbaas een bom in z’n bek stoppen waarna hij ontploft? Dit soort momenten van genot herleef je vaak in de 3D versies waardoor de 2D-games een beetje in vergetelheid raken.

En dat is eigenlijk niet zo gek aangezien dit meteen de 2 zwakste spellen op de disc zijn, toch komt dit niet omdat de spellen zo slecht zijn maar wel bijzonder achterhaald. Bovendien worden beide games eentonig omdat ze meer actiegericht zijn, als je nu bijvoorbeeld nieuwe aanvallen kunt leren was dat niet erg geweest maar je blijft alleen maar steken met je zwaard. Door al dit hack and slash geweld lijkt het eerder op een verdraaid moeilijke vechtgame dan op een volwaardig Zelda spel. Bovendien ontbreekt een van de meest beste Zelda vertolkingen ooit op deze Cube-schijf: A Link To the Past. Als je dit onderzetje dan toch zo graag wilt hebben hoef het zeker niet te doen voor deze 2 versies, dan doe je het zonder twijfel voor die 2 andere klassiekers.

Want over Ocarina of Time hoef ik sowieso eigenlijk al niets meer te vertellen, iedereen weet immers dat dit gezien wordt als de beste game ooit en bovendien een revolutie binnen het Zelda universum omdat dit de allereerst game in de serie was die volledig in 3D speelde. Majora’s Mask daarentegen is een klein stapje terug naar mijn mening. Ik snap namelijk niet wat maskers met de wereld van Zelda te maken hebben, hoewel de game zich voor de eerste eens niet in het land Hyrule afspeelt maar in het nabijgelegen Termina. Toch kunnen ook de verschillende maskers leiden tot een unieke spelervaring, want wie wil er nou niet zo goed kunnen zwemmen als een Zora of zo sterk zijn als een Goron? Maar wat er ook gebeurt, de muziek is vrijwel altijd goed in de games van deze cyclus, zo blijft het Overworld theme gewoon geweldig. Toch is het jammer dat de overige muziekjes daardoor op de achtergrond raken. Toch biedt Ocarina of Time uitkomst, want met zijn aanstekelijke ocarina-liedjes blijft de audio in deze game nog steeds het best. Behalve die 4 spellen staan er nog 3 andere leuke extraatjes op. Je kunt bijvoorbeeld een filmpje bekijken waarin je beelden ziet van alle Zelda’s die ooit zijn gemaakt, verder staat er nóg een filmpje en speelbare demo op van the Legend of Zelda: the Windwaker. Tegenwoordig is dat natuurlijk een beetje nutteloos maar het is een leuke spelervaring voor diegene die hem nog niet hebben.

Conclusie en beoordeling

None

De games hebben de tand der tijd dan toch niet helemaal doorstaan, Ocarina en Majora’s Mask blijven natuurlijk de tijdloze klassiekers maar de 2 NES-games zijn vaak een doorn in het oog door het gebrek aan variatie. Gelukkig zijn de 2 filmpjes het kijken waard en is de demo een goede instap voor de nieuwelingen in de serie. Toch kan is deze disc het aanschaffen meer dan waard en kan ik iedere fan van de franchise dit schijfje aanraden.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Zelda's op een disc
 • D Zelda's blijven geweldig
 • De andere extra's
 • De muziek
 • Minpunten
 • De 2D Zelda's vallen in herhaling
 • Grafisch bijna niets verandert
 • Het ontbreken van bijvoorbeeld A Link To the Past

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Not!

 • Meest hete game van 2009 voor mij :D

 • HOT

 • Dikke NOT  ArmA 2 gaat het worden, ArmA was immers de officieuze opvolger van Operation Flashpoint. Heerlijk dat realisme, al is een update van de graphics en netcode echt wel nodig.  Dit teert hier gewoon op de naam, screw that! • Hot, want de game word zo ziek ik kan niet wachten tot ik hem kan spelen!:D, en ze zijn er al vijf jaar mee bezig!

 • ja denk wel dat dit een vette war-game gaat worden,

  hoop alleen wel dat ze er ook een vette (ala cod4) multiplayer

  in gaan knallen !!!

 • Ben erg bang voor de genoemde vercasualisering, zoals Codemasters met alle goede franchises doet tegenwoordig..

 • Hot onder voorbehoud: Al zijn er wat negatieve signalen, het blijft toch de opvolger van Operation Flashpoint en die game heeft veel potten gebroken destijds.  Het is wel zoals Shenmue 3 zegt dat het team van OF aan Armed Assault 2 werkt, beide games lijken vrij hard op elkaar qua opzet een beetje zoals Football Manager en Championship Manager.  Een gevaar is ook dat er tevens al zoveel free roam shooters (crysis, Stalker, Far Cry 2) zijn uitgekomen dat de maatstaf voor een topgame in het genre veel hoger ligt, nu zullen mensen misschien sneller zeggen, \"niet weer een free roam shooter\".  Operation Flashpoint was een van de eerste games die free roam shooter succesvol bracht en was mede daardoor zo populair. Nu is het vele moeilijker om met innoverend materiaal aan te komen waarmee je de mensen kan imponeren.

 • hot. Wel grappig dat, \"een van de realistische shooters allertijden.\"

  zich op een fictief eiland gaat afspelen.

 • Inderdaad grappig omdat Insidegamer foutieve informatie door geeft. De oorlog is fictief maar het eiland is met satelietbeelden nagemaakt en ligt daadwerkelijk bij japan. Een simpel interviewtje kijken op gamespot had wonderen gedaan. Daar is trouwens ook wat vage ingame footage te vinden. Ik vraag me eigenlijk af waarom dit artikel dan ook gepost wordt. Als IG geen informatie heeft dan ga je er toch ook niet over schrijven?

 • TPAM zeikert. Als je denkt dat je 't beter kan meld je je aan of stuur je zelf nieuwsitems in.  Ontopic, zeker wel hot. :) OF1 heb ik lek gespeeld en ook met de uitbreiding er op. Geweldig werk!

 • HOT!

 • NOT! Te mooi om waard te zijn, de gameplay zal vast zuigen :(

 • HOT!!!!!!!!!!!!!

 • Hopen dat het niet bij een mooie buitenkant blijft, maar hij krijdt het voordeel van de twijfel.

 • HOTTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  DEEL 1 was al gwn vet serieus weet niet als deze deel deel 1 kan overtreffen!!

 • Hot!!!!!

 • wel een HOT als een motjo, maar blijft wel de vraag of ze al deze verwachtingen kunnen namaken, + IG geeft inderdaad wel vage info en shit :S

 • namaken=waarmaken

 • ,,hot man..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren