1. Beyond Good & Evil (NGC)

Beyond Good & Evil (NGC)

Eens in de zoveel tijd mag je als gamer genieten van een zeldzame topper. Je weet wel, een spel dat langs alle kanten klopt en jou de belevenis van je leven geeft. Een spel dat na het uitspelen nog een aantal dagen in je hoofd blijft hangen, eentje dat je jaren na de release nog steeds noemt als één van de toppers in het genre. Meestal zijn het ook zo van die spellen die de grote massa niet eens kent, die gaan meer voor de grote troep in de industrie. Gelukkig heeft deze industrie nog grote namen, waarvan Rayman-bedenker Michel Ancel er eentje is, die ons verblijden met een pareltje. Ik bedank Michel bijvoorbeeld voor Beyond Good & Evil(BG&E;).

Het speelt zich allemaal af in de fictieve wereld Hyllis, een wereld waar water ruimschoots aanwezig is, maar ook bol staat van prachtige locaties. Een wereld waar de mensen leven in onrust en paniek, allemaal te danken aan aanvallen van de DomZ. Gelukkig zijn er de Alpha Sections, die de boosdoeners verdrijven. Of dat willen ze de bevolking toch doen geloven.

Jij neemt de controle over Jade die samen met haar oom Pey’j (een pratend varken) voor enkele weeskinderen zorgt. Jade heeft een passie voor fotograferen en het is net die vaardigheid, die je later in de game nog dikwijls zal gebruiken. Je komt al snel achter de ware aard van de Alpha Sections en Jade sluit haar aan bij het IRIS netwerk, een beweging die de plannen van de corrupte legermacht wil voorkomen. Je taak is bewijsmateriaal verzamelen door plaatsen te infiltreren en daar bepaalde voorwerpen te fotograferen. Het verhaal schept echt een band tussen de vele personages, je leeft mee met de inwoners en vooral met de hoofdpersonages zelf. Enkele plotwendingen gaven mij terecht een diepe krop in de keel.

De gameplay is een mengelmoes van avontuur, platformactie, een snufje stealth en een kleine dosis actie. Een combinatie van verschillende genres brengt meestal een rommelig en onspeelbaar geheel met zich mee, maar dat is niet het geval bij BG&E.; Michel Ancel heeft samen met zijn team jaren gewerkt aan deze titel en alles is tot in de puntjes afgewerkt. Je voelt op elk moment dat er met hart en ziel aan deze game is gewerkt. Respect!

Het spel geeft je als speler heel wat vrijheid in een niet al te grote wereld. Toch zal je jezelf geen sikkepit vervelen. Aan jou de keuze of je nu de hoofdmissies afwerkt of de wereld verkent, met je camera in de hand om zo alle wezens in Hyllis op het plaatje te krijgen. Hiermee verdien je parels, die je weer kan gebruiken in de plaatselijke winkeltjes om je voertuigen en dergelijke te upgraden. De hoofdmissies zelf bestaan uit de eerder genoemde mengelmoes van verschillende elementen. Die missies zijn niets meer dan een A naar B traject met verschillende kamers waarin jij telkens de gepaste oplossing moet zoeken. Wat dacht je van een gevechtje bijvoorbeeld, waar ik de vergelijking met Zelda al snel had gemaakt. Dit komt vooral door de besturing, die werkt ongeveer op dezelfde manier en is lekker simpel gehouden. Stealth is een iets meer voorkomende oplossing, hierbij is concentratie en geduld van een groot belang omdat de bewakers je absoluut niet mogen zien. Doen ze dat toch, dan moet je snel een veilige plaats zoeken om zo de zone opnieuw veilig te stellen. Op je weg naar de waarheid, kom je ook af en toe een puzzel tegen. Die, wanneer je bezit over een aantal gram hersenen, vrij logisch en snel op te lossen zijn.

Ook op technisch vlak heb ik weinig in te brengen, Jade en andere personages zien er goed uit. Wat je ook meteen kan zeggen over de gehele game. Ondanks de cartoonachtige graphics weten ze de juiste snaar te raken, zowel voor de sfeer als de uitstraling. Bugs en dergelijke zijn er niet te vinden, de framerate loopt constant vloeiend en pop-up is afwezig. Het spel heeft ook een indrukwekkende soundtrack, stiltes worden vervangen door prachtige muziekstukjes, die perfect passen bij datgene dat je op dat moment op de televisie ziet. De gesproken stemmen zijn net als de rest van een hoog niveau, opvallend want alles is in het Nederlands. In de meeste gevallen zoek je al snel naar de optie om dit aan te passen, bij Jade en co ligt dat net wat anders. Het klinkt goed en correct, tot op heden is BG&E; nog steeds de enige game die daarin slaagt.

Bovenstaand stukje lijkt wel een lofzang, om een prachtig spel te eren. Toch is niet alles perfect, zo bereik je het einde in een tiental uurtjes, wat in dit geval extra jammer is. Omdat het gewoon een ijzersterke en onvergetelijke ervaring brengt. Het einde zelf loopt ook wat brakjes en is zo open dat je duidelijk merkt dat er een vervolg moet komen om het verhaal volledig te beleven. Ancel had grote plannen met deze franchise, een trilogie vol spanning en intriges. Ondertussen wacht ik,en vele andere, op informatie van een mogelijk tweede deel. Aangezien de verkopen barslecht waren is die hoop voor een groot deel verdwenen.

Conclusie en beoordeling

Beyond Good & Evil is een zeldzame parel in de diepe zee. Een stelletje perfectionisten hebben van deze game een prachtig geheel gemaakt, sfeervol en adembenemend. De mannen van Ubisoft hebben met liefde aan dit avontuur gewerkt, dat merk je aan de kleinste details. Eentje van korte duur, maar dat mag de pret niet drukken.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Geweldige technische prestatie
 • Goede Nederlandse stemmen zijn zeldzaam
 • De sfeer
 • Leuk verhaal
 • Goed uitgewerkte combinatie van verschillende gameplayelementen
 • Minpunten
 • Te kort
 • Open einde smeekt om een vervolg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Arcades en Sega Saturn zullen jullie bedoelen IG? RS was geen mega drive game hoor.

 • S-TV board van Sega en Sega Saturn… De S-tv versie is cheap te krijgen mits je over kabinet beschikt maar die Saturn versie is idd wat centjes waard.

 • Een maat van me heeft 'm en wil 'm niet wegdoen … I hate him :-p

 • Dat zal moderator Radiant Silvergun leuk vinden ^^

 • Niet zo simpel, saturn games zijn erg moeilijk te porten.

 • Blijf van onze mod af! Hij blijft hier!! :'(

 • Shenmue3 valt wel mee hoor, zoiezo heb je nog de orginele arcadeversie! :)

 • Ikaruga staat tenslotte ook al op de arcade.  Al zou ik wel veel liever gunstar heroes en guardian heroes zien van treasure, imo pakken beter dan radiant silvergun die het toch vooral van de cultstatus moet hebben.

 • @Shenmue3; Tsja, Gunstar Heroes is alleen maar op de Virtual Console van jouw lievelings beesie verkrijgbaar :)

  En Ikaruga is ook een Dreamcast en Gamecube game en dat zijn geen Saturns.

 • Ja Ties, met de verwijzing naar Ikaruga bedoelde ik dat het niet onlogisch is dat er nog Treasure games via de digitale kanalen verspreid zullen worden.  VC = overpriced roms , en dan nog met een hoop problemen erbij.

  Gelijk welke emu in combinatie met het saturn USB pad beats the crap out of VC.

  Maar vrees niet: Gunstar Heroes ligt hier heerlijk origineel naast m'n megadrive, nu alleen nog weer een SD-tv ergens vandaan halen. :P  Guardian Heroes daarentegen speelde ik vroeger bij maten, net als Radiant, zelf echter nooit een saturn in huis gehad.
 • Dan begrijp ik niet waarom je dan nog zo enthousiast doet om een 360 port.  En was jij niet degene die Secret of Mana OLD SHIT durfde te noemen.

  Jij lult ook maar wat raak. Onbegrijpelijk dat de desbetreffende award van Ramirez niet naar jou is gegaan!

 • Blijf van onze mod af! Hij blijft hier!! :'(

 • lol, dit is zo'n beetje de enige saturn-game die ik helaas niet heb ;)

 • Ik ga em aangeven, wat zou ik vangen denk je? :9

 • Lijkt me wel een vette game. Op de Saturn was ie heel populair, misschien maakt ie zijn comeback wel op XBLA.

 • Wij houden hem liever hier op IG :P

 • Voor zulke nooit in het Westen uitgebrachte games is XBLA en PSN gemaakt! Kom maar op met die game!

 • Destijds was het zeker een vette game! Mijn broer kocht em ooit voor 150 gulden ofzo en je moest een speciale geheugencartridge hebben. Het is in ieder geval een stukken leuker spel dan Ikaruga.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren