1. Call of Duty 3 (X360)

Call of Duty 3 (X360)

Een paar dagen geleden heb ik Call of Duty 3 ( CoD 3) gekocht, uit verveling omdat ik al een tijd geen andere game had gekocht. Eerst was ik niet erg enthousiast; de game scheen erg veel op CoD 2 te lijken en er zaten niet echt vernieuwende gameplay-elementen in. Ik bleek er behoorlijk naast te zitten…

Krauts, krauts, krauts in the open!

Call of Duty 3 is niet de 3e CoD game, zoals de titel doet vermoeden, maar de 5e. De game is ontwikkeld door Treyarch en uitgegeven door Activision .Deze games draaiden vooral om Duitsers neerknallen en dat is bij deze game niet echt anders, maar toch een stuk beter uitgewerkt. Call of Duty 2 was, nee is nog steeds een van de beste X360-games, maar de game voelde toch een beetje leeg aan. Toen ik de game opstartte viel het me meteen op dat het uitgebreider was als deeltje 2: Deel 2 begon met het menu singeplayer en multiplayer, bij deel 3 stonden daar nog 3 categorieën bij, waaronder een submenu waarin je foto’s, filmpjes en art kan vrijspelen, weergegeven onder een meeslepend muziekje. Dat geeft toch wel een extra boost om die game uit te spelen. En dan te bedenken dat er ook een heleboel achievements in de game zitten, in zowel single- als multiplayer!

Singleplayer

De singleplayer is CoD 3 is misschien niet zo vernieuwend vergeleken met CoD 2, toch vond ik het ontzettend leuk om de hele campaign uit te spelen. Dan wel op hardened of veteran, want de makkelijkere modes zijn echt te makkelijk, daar blijven de Duitsers gewoon wachten tot je ze afknalt. Je speelt wederom met verschillende mensen, o.a. De Canadezen, de Amerikanen en de Engelsen met Franse verzet. Aan al deze campaigns is ongeveer evenveel aandacht besteed, net zoals in CoD 2. Wel voel je je iets meer betrokken bij de personen in de game. De singeplayer is behoorlijk lang in vergelijking met andere first-person shooters. Ik heb de hele game op Hard uitgespeeld en ik denk dat ik er toch een dikke 15 uur op heb gespeeld, al heb ik wel af en toe een tijdje vast gezeten op de lastigste stukken. Nogmaals, speel deze game niet op easy, dan is er echt niets aan. Ook worden er enkele nieuwe elementen geïntroduceerd, zoals het feit dat je granaten van de Duitsers nu terug kan gooien naar hun eigenaar en je zal meerdere malen bommen op scherp moeten zetten door bepaalde knoppencombinaties in te duwen. Deze combinaties zijn overigens steeds weer anders. Verder zijn er nog kleinere elementen, zoals met je rechterstick draaien terwijl je met je teamgenoten een rivier overroeit in een roeiboot en “targets” zoeken voor een tank. Dit is wel leuk, maar geen groot onderdeel van de game. Leuker zijn de voertuigen die nu een grotere rol spelen, bijvoorbeeld een ontsnapping in de nacht met een jeep. Jij moet rijden en dit wordt allemaal heel spannend en explosief in beeld gebracht. Verder zijn er een heleboel cinematics, hier moet je van houden, maar niemand kan ontkennen dat deze zeer spectaculair zijn. Wel is de game behoorlijk lineair, iets wat we al bij meerder CoD games hebben gezien, dit is toch nog steeds een punt voor verbetering van de volgende CoD. Ook zitten er een aantal bugs in de game, bijvoorbeeld een medesoldaat hoort een deur in te trappen maar doet dit niet zodat jij niet verder kan. Vervelend, maar na een keer opnieuw opstarten doet hij het meestal wel.

Audiovisueel

De game ziet er om met de deur in huis te vallen geweldig uit. Vooral de talloze lichteffecten en het feit dat alles om je heen vervaagt als je over de loop kijkt is gewoon iets wat je moet meemaken. Verder was ons beloofd dat alles kapot zou kunnen, een belofte die al door talloze developers gemaakt is maar keer op keer niet ingelost is. Ook bij deze game wordt het niet volledig ingelost. Er zijn wel een heleboel voorwerpen die kapot kunnen; stoelen, banden en luiken en stukken hout en steen vliegen bij een ontploffing door de lucht, maar als er huizen instorten of stukken muur worden weggeblazen, iets wat regelmatig gebeurt, is dit toch altijd scripted. Dit neemt niet weg dat het niet spectaculair is, maar de tweede keer is het toch minder. Ook op het gebied van audio heeft Treyarch echt fantastisch werk afgeleverd, met je 5.1 Dolby Surround Sound waan je je echt in de game. Helaas kunnen we niet niet zeggen dat het de mooiste game op de 360 is, want Gears of War is pas uit en toppers als Brothers in Arms: Hells Higway, Assassin’s Creed en Bioshock gaan dit niveau zeer waarschijnlijk overtreffen.

Eindelijk, een vette multiplayer!

En dan de multiplayer van CoD 3, hét grote pluspunt ten opzichte van deel 2. Deze had een vrij karige multiplayer met maar 8 man online in kleine maps zonder voertuigen en met weing opties, om het maar even in 1 zin te zeggen. Niet dat deze niet leuk was, ik heb hem heel lang gespeeld, maar de multiplayer van deel 3 overtreft die van 2 op alle fronten. Allereerst kun je nu met 24 man tegelijk online zonder ook maar 1 framedrop, en dit op een console. De maps zijn daardoor veel groter en geschikt voor voertuigen zoals tanks, jeeps en motoren. Het is nu niet meer mogelijk om in het begin je wapen te kiezen, nu kies je een van de volgende klassen:

Rifleman, Medic, Light Aussault, Heavy Assault, Support, Scout en Anti-Armor. Iedere klasse heft zijn eigen wapens en speciale vaardigheden. De Scout bijvoorbeeld is uitgerust met een sniper en kan artillerie oproepen op een bepaalde positie. De Medic kan anderen weer tot leven wekken en de Support is uitgerust met een machinegeweer met standaad die je overal op kan zetten en heeft de mogelijkheid om munitie met andere mensen te delen. Dit maakt het allemaal erg diepgaand en zorgt ervoor dat de meeste potjes erg intens zijn, vooral met mensen die je kent en waar je mee kan praten over je headset. Het andere team kan je dan niet horen en zo kun je met z’n allen een strategie opzetten om de tegenstander om te leggen. Je hbet de keuze uit Player-match en Ranked-match. Player-match werkt naar behoren al komt het af en toe voor dat je niet kan joinen, maar ranked werkt nog niet goed. Er zijn namelijk wel mensen online, maar je kan hun lobby niet zien waardoor je niet kan joinen. Erg vervelend, maar tijdelijk want Treyarch heeft al aangegeven aan een patch te werken waardoor deze problemen opgelost worden. Hopelijk halen ze dan ook de bugs in de singleplayer eruit…

Conclusie en beoordeling

None

Dus in 't kort; Call of Duty 3 is een fantastische game. Een lange singleplayer en verslavende multiplayer maken dit een regelrechte must-have. Ook de graphics zien er prachtig uit, met als hoogtepunt de lichteffecten en de chaos die nu nog beter wordt weergegeven.Helaas zal de game niet de aandacht krijgen die het verdient, want zoals is iedereen weet is Gears of War inmiddels uit. Helaas wordt de game geteisterd door bugs, zowel online en offline, maar dat zijn maar hele kleine puntjes op deze grootse game!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Intense single- en multiplayer
 • Graphics
 • Geluid
 • Multiplayer
 • Lengte singleplayer
 • Minpunten
 • Bugs
 • Problemen online
 • Liniear

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice :D Skate was erg vermakelijk en heb de demo echt kapot gespeelt!!

 • nix voor mij:)

 • Deel 1 was top, met wat kleine minpuntjes. Als ze die in deel 2 eruithalen word het toch eentje om aan te schaffen voor mij.  Link werkt niet..

 • SKATE was idd heel leuk om te spelen, maar idd met wat foutjes, maar die zullen er vast wel uitgehaald zijn, ik kijk er in ieder geval naar uit.

 • Kan ik deze demo ook ergens vandaan halen als ik géén Xbox Live heb?

 • ik heb SKATE ik vond hem mwhoa gaat wel als ze de foutjes eruit halen dan wordt het zeker een topgame!

 • Skate (1) was al vet dus ben benieuwd naar Skate 2 :D

 • Nice :D Skate was erg vermakelijk en heb de demo echt kapot gespeelt!!

  Alleen de demo ? xD

 • Jahoor, moet net m'n Xbox weer naar de klote zijn! -_-…

 • Wat een baggergame, ze moeten Fuel eens gaan uitbrengen dat lijkt me een mooie of geef ons een demo van Mafia 2

 • wel nice! maar heb er ff niks aan met die kut RROD!!:S

 • kan niet wachten om expres te bailen!

 • wo000t heb echt zin in deze demo :D

 • Zo'n vette game, kan wss de game binnekort wel downloaden.

 • Nice!

 • effe downe dan maar :D

 • Wat bedoelen ze met geregistreerd?

 • ff proberen dan…

 • Vet, maar wat is nou het doel en de bedoeling ?

 • yeah:D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren