1. Daxter (PSP)

Daxter (PSP)

Ik ben al sinds ik game een platformfanaat, ik game nog niet zo lang dus dat zegt eigenlijk niks, maar je kan me dus in ieder geval wakker maken voor elke game waarin je lekker kan rondlopen, rennen, springen, vliegen, vallen enne... weer opstaan? Nou ja, Daxter was dus wel mijn game.

Van held tot hygiënist - Het verhaal

In Daxter speel je Daxter (oh ja joh?), in de tijd dat z’n beste maat, Jak, gevangen zit. Je ben deze keer dus in je eentje en het verhaal gaat dan ook dat je Jak wil vinden. Om dat Daxter toch niks beters heeft te doen wordt hij Ongediertebestrijder voor Ozmo hierdoor verdient hij een centje bij maar komt hij ook in de buurt van Jak. De verhaallijn is heel duidelijk en mooi uitgewerkt en bevat veel gevarieerde personages die je helpen. Daxter is wat dat betreft een erg grappige game.

Je begint in Haven City. Dit is de stad waar je rondloopt, of op een scootertje rondvliegt, om van het ene level naar het andere level te lopen. De levels zijn heel erg divers. De ene keer loop je rond op een bouwterrein, de andere keer op een schip en op een gegeven moment bevind je je in een zwaar bewaakte gevangenis. Af en toe moet je zelfs plaatsnemen op een zweefauto en zweef je daarmee door het level, dit zijn in mijn ogen dan ook de leukste levels maar dat is geheel aan jezelf. Ook word in de levels nog wel eens een minigame uit de hoge hoed getoverd. Vaak gaat het er hier om dat je op het juiste moment op de juiste knop drukt.

Duizend bommen en granaten! - wapens en gevechten in Daxter

Daxter krijgt een leuke vliegenmepper mee om het ongedierte van Haven City te bestrijden. Elk level dat je speelt, heeft als doel dat je een bepaald aantal orbs moet krijgen. Deze orbs krijg je door ongedierte te vermoorden. Dit is dus de rode draad van Daxter, maar er is meer. In elk level liggen een groot aantal eieren die je kan verzamelen. Hiermee unlock je een boel extra’s, zoals minigames, filmpjes, concepttekeningen en ga zo maar door. Het is dus zeker de moeite waard om deze eieren te verzamelen.

Zoals gezegd, is Daxter een rasechte platformer en dat kan je terugvinden in alle moves die Daxter kan maken. Hij kan rennen, springen, slaan en zelfs vliegen. Naarmate het spel namelijk vordert, krijg je de beschikking over een spuit met daarin een groenachtige vloeistof. Deze vloeistof kan je in de richting van het ongedierte spuiten, om ze te verlammen, of op de grond richten zodat je een paar seconden in de lucht kan blijven vliegen. Dit systeem is afgekeken van Mario Sunshine op de Nintendo GameCube, maar is daarom niet minder leuk. Waar je in Mario Sunshine namelijk maar één soort straal had, heb je er in Daxter drie. Je hebt de gewone groene vloeistof, je kan met vuur spuiten of met een futuristisch energiepistool schieten (de echte naam ontbreekt ook in de hersenspinsels van de characters in het spel).

Het vechten in Daxter doe je, zoals gezegd, met de vliegenmepper en je gebruikt de spuit als extra wapen om de beestjes te verlammen, te verbranden of te bombarderen. Met de vliegenmepper kan je verschillende moves maken, zoals een soort uppercut of een stomp op de grond. Deze moves kan je verdienen door minigames te spelen. Je speelt deze minigames vrij door de eerder genoemde orbs te verzamelen die door alle levels verstopt zitten.

Boter bij de vis – De Minigames

De minigames zijn best grappig om te spelen. De ene keer speel je als viking op de stadsmuur van een fort en moet je zombies van een viertal trappen afslaan, de andere keer ben je een soort Neo in The Matrix en moet je alle bad guys van je afslaan en weer een andere keer ben je Indiana Jones die, hoe kan het ook anders, weer alle slechteriken van om zeep helpen. Het principe van deze minigames is heel eenvoudig; in beeld verschijnt een symbool en wanneer deze oplicht, moet je op die knop drukken. Indien je de minigames hebt gehaald, krijg je extra moves, die je kan gebruiken in het hele spel. Ook bij deze minigames gaat het dus simpelweg om op het goede moment de goed knop indrukken, wat overigens niet heel erg is want de minigames zijn meer een soort extra en bevatten een flinke dosis humor.

Naast het hele spel en de minigames, kan je ook nog eens Bug Combat spelen. Dit is een spel tussen twee bugs, waarbij je allebei een aanval kiest, met de kracht erbij. Indien jij en de computer dit allebei hebben gekozen, krijg je het gevecht te zien. Je kunt nog een laatste aanpassing maken, door bijvoorbeeld een schild op te zetten indien het fout af gaat lopen. Deze laatste aanpassingen kan je in het spel zelf overal vinden. Ook de verschillende bugs zijn te verzamelen. Bug Combat kan je daarnaast ook met zijn tweeën spelen. Het zal even leuk zijn, maar de eentonigheid maakt al gauw korte metten met dit spelletje.

Happen naar adem – de adembenemend mooie graphics

Al gauw valt op dat het er allemaal gelikt uit ziet in Daxter, van de tussenfilmpjes tot de effecten alles ziet er goed uit. Dit had ik trouwens niet verwacht na het zien van de screens die er ronduit belabberd uit zagen. En dat alles in de grote omgeving Haven City die je helemaal kan door crossen op zoek naar Orbs. En dat brengt ons op...

De laadtijden. De laadtijden verdienen aparte aandacht. Hoe het laden in het spel verwerkt zit, is werkelijk fantastisch. Het spel laadt onder het spelen alvast de volgende stukjes en zo kan je door en door spelen. Soms sta je even voor een deur stil. Je hoort dan het geratel van de deur en ook die van het draaien van de UMD. Als alles klaar is, gaat het deurtje open en kan je verder spelen. Het hoogst aantal seconden dat ik stil had moeten staan, was ongeveer vijf seconden

Zo van tet tet pep pep... – Het geluid

Qua geluid zit het allemaal goed. Niet perfect, maar gewoon goed. Elk level heeft zo zijn eigen deuntje, de geluidjes spelen wanneer ze dat moeten en de voicetracks van Daxter in de sporadisch aanwezige filmpjes, zijn ook leuk. Ik vind alleen dat de muziekjes van de levels zelf wel erg standaard zijn en wanneer je lang genoeg in een level zit, gaat de muziek je wel vervelen.

Conclusie en beoordeling

Een rasechte platformer, must-have voor de PSPer. En nu ook nog eens platinum. De humor, de minigames en ga zo maar door, eigenlijk is alles goed aan deze game!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Humor
 • Minigames
 • Laadtijden
 • Graphics
 • Verhaallijn
 • Variatie
 • Geluid
 • Minpunten
 • Minigames eentonig
 • Weinig intressante multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

TT

Reacties

 • Mooi, de patch kan niet snel genoeg komen.

 • Zou eens tijd worden zeg!!!

  Nu mochten er nog wel wat meer verbeteringen zijn, zoals kettingzaag weer gestund, de shotgun soepeler en ik hoop dat ze met oneindig lancer munitie bedoelen dat je dan ook geen rondes meer zonder wapen spawned.

  Ook snap ik echt niet waarom je sneller gaat als je gaat rollen dan als je gaat rennen, als ze nou nog even een beetje meer gaan sleutelen aan de gameplay zou het nog veel beter kunnen.

 • Mooi :)

 • Leuk, maar ik heb meer behoefte aan de patch voor Fable II..

 • Laat maar komen, spel is wel buggy maar wel leuk. ;)

 • @sith  Ook snap ik echt niet waarom je sneller gaat als je gaat rollen dan als je gaat rennen  LOL  Heb ik nog nooit gemerkt. Ik hoop echt zo dat de fouten er binnenkort uit zijn. Nu zijn er gewoonweg te veel problemen, waardoor het online spelen niet leuk meer is
 • Nog niet genoeg, ze moeten nog véél meer aanpassen als ze mij weer aan het spelen willen maken.

 • Nieuwe Achievements :D

 • Allemaal handige/leuke toevoegingen!

 • De matchmaking is nog steeds veel te traag, maar ik ben wel blij dat ze wat aan die mensen doen, die vroegtijdig het spel verlaten.

 • hehe blij van wordt ik.  Ongeloofelijke lag 9 van de 10 x in een kamer vol nederlanders .

  En een open connectie.

  Rara politiepet. ?.


 • Mooi dat ze er iets aan gaan doen. De patch kan niet snel genoeg zijn.

 • Mooi zo heb een maandje live gratis mooi met GoW 2 uitproberen! :)

 • Yeah beter, kan ik weer met een gerust hart GOW 2 online spelen!

 • mooi voor de spelers ;)

 • yeah! eindelijk ik ben egt zat er van zoals het nu is!

 • had dat dan ook bij gears 1 gedaan, en niet alleen bij gears 2:  ''mensen worden gestraft als ze de game verlaten''

 • Eindelijk!

  Ik speel alleen nog maar Gears 2 omdat de gameplay zo vet is, wage het niet dat de ''Bullshit Factor'' met al die lag te hoog ligt.

  En idd, die disconnecters moeten eens flink aangepakt worden. Echt niet leuk als het weer eens 5v2 is..  YAY :D


 • eindelijk weg met die onzichtbareschilden dat was zooooo oneerlijk :)

 • Lijkt mij een geslaagde patch.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren