1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

Soms fantaseer ik wel eens over de perfecte game. Voor mij zou de perfecte game één zijn met een reusachtige spelwereld, veel diepgang en een sprookjesachtig sfeertje. Eentje waarin je jezelf helemaal kunt verliezen, omdat hij op sommige gebieden zelfs aantrekkelijker is dan de normale wereld. The Elder Scrolls IV: Oblivion is een game die van alledrie kenmerken wel iets in zich heeft. Om Oblivion de perfecte game te noemen gaat me iets té ver, maar de nieuwste telg in de langlopende Elder Scrolls-franchise benadert de perfectie tot op een haartje.

Nu ik dit schrijf heb ik net een speelsessie van twee uren Oblivion achter de rug. Ook deze speelsessie vormde geen uitzondering op de regel: ik heb er weer geweldig van genoten. Even een side-quest oplossen, inbreken en een moord plegen, gewoon even genieten van de mogelijkheden die het spel je biedt. Want dat zijn er nogal wat.

Allereerst hebben we natuurlijk het overkoepelende verhaal. De koning van Tamriel, het rijk waarin je je in Oblivion zult begeven, wordt achterna gezeten door een terroristische organisatie. De koning wordt in het nauw gedreven bij de Imperial City en de enige uitweg is een ondergrondse tunnel die zich uitgerekend onder jouw cel – je bent een gevangene waarvan je de gepleegde misdaden niet weet - bevindt. Samen met de koning en een paar guards volgt een grote ondergrondse ontsnapping. Deze ontsnapping lijkt te gaan slagen, maar helaas legt de koning nét voor het einde het loodje. Hij weet je als stervende leider nog wel een amulet te overhandigen, het Amulet of Kings genaamd, dat later een belangrijke rol in het verhaal zal gaan innemen.

Oké, nu kun je twee dingen gaan doen: of je gaat op zoek naar de enige zoon van de koning, die tevens gevaar loopt vanwege de terroristische organisatie, of je gaat gewoon lekker doen waar je zelf zin in hebt. Dat laatste genoot van mijn voorkeur. Na een toeristische route te hebben genomen naar een nabijliggend dorp, kom ik een aantal dingen te weten over de verschillende facties in en rondom Tamriel. Het idee om me bij een groep aan te sluiten en quests (opdrachten) voor ze te voltooien lijkt mij zeer aantrekkelijk, dus ik waagde me een bezoek aan de plaatselijke Fighters Guild.

De Fighters Guild is, misschien anders dan de naam doet vermoeden, een relatief vredige instantie. Mensen die aangesloten zijn bij deze guild staan achter een vredige samenleving. Je zult bij deze guild dan ook allerlei acties ondernemen om het kwaad te bestrijden. De Mages Guild streeft ongeveer dezelfde idealen na, maar dan met veelvuldig gebruik van magie. Denk bij deze magie aan vuurballen die je kunt schieten of personen die je kunt bevriezen. Er zijn echter ook guilds die de vrede niet geheel nastreven: leden van de Dark Brotherhood functioneren als een soort huurmoordenaars en leden van de Thieves Guild zijn gespecialiseerd in het stelen van voorwerpen én in het omzeilen van gesloten deuren.

Afgezien van het hele guild-gebeuren, dat me overigens fantastisch is bevallen, kun je tevens talloze side-quests aannemen. Deze opdrachten zijn soms erg kort, maar er zitten er ook een paar tussen die wel een uur of zélfs langer kunnen duren. Het lijkt me nu wel duidelijk dat er gigantisch veel te doen is in deze spelwereld met een omvang zoals we die nog niet vaak tegengekomen zijn. Het hele ‘doe-lekker-waar-je-zelf-zin-in-hebt’-principe is naar mijn inziens zeer goed geïmplanteerd en verdient veel krediet.

Als men met een game de perfectie wil benaderen mag het geen steken laten vallen en mocht je in de veronderstelling zijn geweest over een eventuele zwakke audiovisuele kant, dan kom je bedrogen uit. Visueel gezien kan het zich gemakkelijk meten met de mooiste games ooit gemaakt. Naar mijn mening is Oblivion alleen door het onlangs uitgekomen Gears of War op grafisch gebied overtroffen en dat wil iets zeggen. Van sprookjesachtig aandoende bossen tot geheimzinnige en mysterieuze door bergen omsingelde meren; grafisch is Oblivion betoverend. En zoals ik eerder al liet weten: ook het geluid is dik in orde. Sommige muziekstukken komen zelfs in de buurt van de meesterwerken van Koji Kondo, de man achter de muziek van Zelda.

Helaas wordt Oblivion, zoals ieder computerspel, nog wel geplaagd door een aantal minpunten. Deze minpunten zijn echter minuscuul en ietwat zeurderig, dat je er niet al te veel waarde aan moet hechten. Zo kent de game redelijk wat pop-up, vooral in de meer open omgevingen. Ook is de intelligentie van sommige NPC’s van een laag niveau. Ik kwam regelmatig mensen tegen die uren naar een muur stonden te staren. Daarnaast wil de framerate wel eens instorten, maar zoals ik al zei, deze minpunten moet je niet al te serieus nemen.

Conclusie en beoordeling

None

The Elder Scrolls IV: Oblivion is op het moment de perfecte game voor mij. Het biedt alles wat je van een RPG verwacht: betoverende graphics, meeslepende muziek en veel om te doen. De minpunten, die er wel degelijk zijn, bederven de vreugde gelukkig niet omdat ze zo klein en zeurderig zijn. Oblivion is een must-have voor iedere Xbox 360-bezitter die ook maar een beetje geïnteresseerd is in de game!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics;
 • Gigantische spelwereld;
 • Meeslepende muziek;
 • Guilds;
 • Lange spelduur;
 • Veel te doen.
 • Minpunten
 • Framerate stort soms in;
 • AI van sommige NPC's slecht;
 • Pop-up in open omgevingen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zitten leuke titels tussen:

  - Sonic

  - Streets of Rage <— pr0

  - Ecco the Dolphin :P

  en meer.

  Word de hele pakket als download bare content gezet of toch op een disc?

  Mss dat ik er overheen lees.

 • Phantasy Star!!!

  Das echt zo nice, tenminste als ik me niet vergis en ik deze spellen toch echt op mn gamecube had oO

 • Ik heb een aantal van die spellen al op de arcade gekocht. Er zitten nog wel 3 titels bij die ik wil herspelen. Maar kunnen ze die ook niet gewoon in de arcade uitbrengen? Deze box komt nu niet bij mij in de kast

 • Helaas geen Sonic CD. Is er een compilatie verkrijgbaar waar deze wel op staat?

  Verder wel een mooi stukje geschiedenis!

 • Dat is een hele beste collectie zeg! Iedere Sega fan moet die toch wel hebben. Scheelt een boel gedownload en dus geld op de virtual console.

 • toffe lijst..

 • # Phantasy Star II

  # Phantasy Star III: Generations of Doom

  # Phantasy Star IV: The End of the Millennium

 • Helaas geen Sonic CD. Is er een compilatie verkrijgbaar waar deze wel op staat?

  Verder wel een mooi stukje geschiedenis!  Deze staat iig op de PS2 versie van Sonic Gems, weet alleen niet zeker of die ook op de Gamecube/XBox is uitgekomen.  Denk dat je hem nu alleen nog 2e hands kan krijgen.  Hoewel ik zelf ook al die sega compilaties heb voor de PS2 waarbij de meeste van deze games ook al op staan blijft het wel een interresante verzameling. Zeker met Shining Force, Beyond Oasis en Streets of Rage. Ben bang dat ik deze ook weer ga halen als die niet teveel gaat kosten :D


 • Raar dat deze niet op de Wii uitkomen, dat is juist HET platform voor deze antieke games.

 • Dat zijn er een hele hoop!

 • ga m ckr halen.ik heb ergens gelezen dat ie hier + - 20 euro gaat kosten.weet natuurlijk niet of dit ook werkelijk zo is.

 • mwoa, zit niet echt op die ouwe spellen te wachten. Zit al om tijd te happen het nieuwe spul bij te houden.

 • Gelukkig werkt het Saturn USB pad op de PS3 :)

 • zit een leuke rpg-collectie bij  Beyond Oasis (a.k.a. story of thor)

  Phantasy Star II

  Phantasy Star III: Generations of Doom

  Phantasy Star IV: The End of the Millennium

  Shining in the Darkness

  Shining Force

  Shining Force II: Ancient Sealing  … en voor de rest …  Comix Zone

  Decap Attack

  Kid Chameleon

  Shinobi III: Return of the Ninja Master

  Sonic & Knuckles

  Sonic the Hedgehog

  Sonic the Hedgehog 2

  Sonic the Hedgehog 3

  Streets of Rage

  Streets of Rage 2

  Streets of Rage 3

  Ristar  leuke collectie voor de retro-segafanaat (hoewel die wsl al die cartridges nog heeft :-p)  @ lunalicrichard : ik dacht eerder rond de 40€  @ meccorr : ps2 en gamecube
 • Shining Force

  Sonic the Hedgehog

  Shinobi III: Return of the Ninja Master  Enigste die ik ken ^^ • wel leuk, maar als je nog een Sega Mega Drive II 16bit- hier hebt staan met 40+ cartridges, heb je er niet veel aan ;)  Om eerlijk te zijn moet je classics niet spelen op de moderne consoles/PC emulators. Streets of rage spelen met de oude Sega controller is veel en veeeeel leuker dan met keyboard/ps3/x360 controller. Is gewoon anders.  Dpad + 3 knopjes(A/B/C) + start knopje = win. Wie heeft er nou 6 buttons nodig + 2 triggers. 3 buttons(A/B/C) = genoeg :D • Altered Beast simpelweg de beste SEGA game ooit!!

 • Nice, een leuke collectie.

 • dit wordt wel een toppertje, leuke collectie.

 • Toffe collectie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren