1. Burnout: Revenge (PS2)

Burnout: Revenge (PS2)

Het was 5 december, pakjesavond. Ik zit met de hele familie te wachten tot de goed heilig man, ookwel sinterklaas genoemd, nou eindelijk eens bij ons langs zou komen. Klok slags 8 uur, kwam hij dan eindelijk! Zwarte Piet haalde voor mij dit jaar Burnout: Revenge uit z’n zak!

Eenmaal de game in mijn PlayStation en opgestart, werd ik toch redelijk pissig. Ik kon de game alleen in het Nederlands spelen. Ik wil een game gewoon in het Engels kunnen spelen, en geen begrippen als “zijspiegeltjekrak” en “lakverwisseling” tegenkomen. Het kon niet anders, dus ik begon maar in het Nederlands. De tweede tegenvaller kwam ook al snel, want de Quick Race mode was nergens te bekennen.

Burnout staat natuurlijk bekend om zijn over-the-top snelheden. In dit deel is dat niet anders. De in deel 3 nieuw ingevoerde TakeDowns zijn nog altijd aanwezig, maar nu hebben ze er nog een extra tintje aangegeven. Zoals de subtitel al zegt, draait het spel om wraak. Stel dat een tegenstander jou frontaal in een tegekomend busje laat crashen, wordt hij op jou beeld als een Revenge-tegenstander aangeduidt. Als jij hem nu eeen TakeDown geeft, krijg je een Revenge TakeDown. Naar mijn mening voegt dit bar weinig toe, en kon het net zo goed weggelaten zijn. Een ander nieuw element is Traffic Checken. Al het kleine verkeer wat in dezelfde richting als jij zelf rijdt, kun je nu zonder te crashen weg rammen. Al het grote verkeer zoals bussen en trucks, tegemoedkomend en kruisen verkeer zijn wel nog steeds gevaarlijk, en als je ze ramt krijg je weer het useal filmpje te zien. Dit brengt een hele nieuwe stijl van spelen met zich mee, die mij erg postief bevallen is. Zo kun je slim auto´s naar medecoureurs rammen, of gewoon een dikke crash aan de andere kant van de weg veroorzaken.

De normale modi die je in bijna elke racegame tegenkomt, Race en Hot Lap zitten er gewoon weer in, maar Burnout heeft ook zijn eigenbedachte modi. Om the beginnen de Crash mode. In deze mode moet je kiezen uit een speciaal wagenpark van crashbakken waarmee je zoveel mogelijk schade op een druk kruispunt veroorzaken moet. Dit werkt bijzonder goed, al ergerde ik me mateloos aan de eeuwige lange laadtijden, één Crashpotje kost je al snel 5 minuten, terwijl je misschien maar een kleine 30 seconden controle over de wagen hebt. Een andere exlusive mode is Wegmisbruiker. Hier rijd je op een normale racebaan met oneindig veel andere coureurs. Deze tegenstanders moet je TakeDownen. Per zoveel TakeDowns krijg je een medaille. Dit werkt leuk, is eigenlijk ook niks op aan te merken. Traffic Checken heeft ook gelijk een nieuwe mode met zich meegebracht, Tekeer in ’t Verkeer. Hier moet je zoveel mogelijk verwoesting aanbrengen op een baan. Dat klinkt behoorlijk makkelijk, maar is het niet. De regels van Traffic Checken regelen nog steeds, dus moet je oppassen wat je ramt. Ook loopt er bovenaan je beeld een timertje af. Deze timer van maximaal 20 seconden, vul je bij door zoveel mogelijk te rammen.

De carriere, door EA als World Tour Mode omgedoopt, is de mode waar je alles openspeeld. Je krijgt telkens een aantal opdrachten in een bepaalde omgeving. Per opdracht die je voltooid, krijg je een aantal sterren. Met deze sterren stijg je in rang. Een rang heb je vrij weinig aan, je krijgt alleen een maf tussenfilmpje te zien als je in rang stijgt, wat overigens bijna telkens hetzelfde is. Om de zoveel tijd kom je een Championship tegen. Zo´n Championship bestaat uit een stuk of 3 races die vrij makkelijk te halen zijn. Championship gewonnen, krijg je er gelijk een bakbeest van een wagen bij. De gehele carriere is redelijk groot. Je hebt zeker een dikke 15 uur nodig, om alle standaart opdrachten te halen. Standaart? Ja, per omgeving, waar meestal één of twee banen op te vinden zijn, moet je ook nog 8 speciale opdrachten voltooien voor een exlusive bonuswagen. Zulke opdrachten moet je gewoon voltooien tijden de normale opdrachten. Zo moet je bijvoorbeeld een race finishen zonder te crashen, een aantal Revenge Takedowns uit te voeren of een goude medaille halen in een crash onderdeel. Dit verlengt de levensduur flink, want een aantal van die opdrachten zijn ook echt moeilijk!

Daar kom ik gelijk al bij het volgende punt, de graphics. Ik was verbaast dat mijn oude PlayStation nog zulke mooie beelden op het beeldscherm kon toveren. Alles ziet er gelikt uit, en gaat nog eens verdomt snel ook! Deze mooie graphics hebben ook een keerzijde, enorm lange laadtijden. Dit is buiten gewoon ergelijk, want zelfs als je de race restart, moet je weer een tijd naar het laadscherm koekeloeren. Alle auto´s zijn zeer fraai ontworpen, waardoor het gewoon leuk wordt je auto uit te zoeken. Wat dan wel weer raar is, dat er in geeneen auto een persoon zit. Dit is jammer, want nadat je je auto kapot gereden hebt, wil je op z’n minst een half dode coureur aan het stuur zien kleven.

Qua sound, heeft EA gewoon weer EA Trax erin gepropt. Some people like it, maar ik niet. Meerendeel van de muziek is zwakke Britse Poprock. Gelukkig zijn er ook een paar goede nummers, maar dit zij er maar weinig. De auto´s klinken gelukkig wel vet. De Formule 1 klinkt echt als een Fomule 1, en de American Muscle Car klingt ook echt ruig. Dit geeft toch weer een nieuwe dimensie aan het spel, want ookal zijn er geen echte auto´s in het spel aanwezig, het voelt echt.

Conclusie en beoordeling

Al met al een goede game. Ik klink in mijn recensie nogal negatief, maar deze game is wel gewoon fun. Ik zat lang te denken over het cijfer. Ik denk dat ik toch maar voor een dikke 8+ ga. Als je de lange laadtijden en crap muziek weg kan denken, heb je hier een pareltje in je handen!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Snelle graphics
 • Car Design
 • Speelduur
 • Originele Modi
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Muziek
 • Alleen in het Nederlands
 • Laadtijden
 • Weinig banen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laatste FF deel die ik had gespeeld was IV.

  Mss dat ik deze titel wel op pak. :)

 • Deze titel lijkt me echt geweldig

 • nog nooit een final fantasy game gespeeld :p mss moet ik deze eens hale

 • Was te verwachten dat de eerste beelden die we vroeger kregen enkel CG waren. Op het eerste en tweede plaatje zie je goed het verschil alleen al op de haren.  Ziet er voor de rest wel goed uit voor zover je dat op zo'n scans kan zien.

 • Ziet er goed uit, ben benieuwd wanneer het gereleased word.

 • Die 3e screen:die linkse vakjes van boven naar onder: Struggle, Struggle, Burn, Kaeru? Die rechtste vakjes van boven naar onder: Command…; Uchiake?; Iets met squid…

  Ik kon ook nog ergens Snow is in the PATORUTSUN vandaan halen, ik weet niet zoveel van FF af…Dat laatste woord kan ook iets anders vertaald worden.

 • BOEIEN!  Serieus, kap nou toch eens met dat kut Final Fantasy. De geit is gemolken, dus kap er dan mee. Nummertje 18 is dat al of niet?…

 • FACK!!!! Ik wacht echt met smart op deze game!!!! MOET HEBBEUH!!!!!

 • woow:O ziet er goed uit!

 • Meh, grafisch wel ok, maar moet het eerst eens zien bewegen, blijft allemaal lekker vaag.

 • De plaatjes zijn mooi, maar ik wil nu wel eens gameplay zien.

 • Oerba Dia Vanille has no tits……

  Anyways, de nieuwe vechtsysteem lijkt me vet.

 • Oude scans!! Deze scans + andere staan al bijna 2 weken op www.finalfantasy-xiii.net  Maar ze zien er wel mooi ui!!! :D Vooral die gameplay plaatjes, wat zien die er goed uit zeg!!

 • Sorry, dubbelpost…

 • @stenniewj v2: Uhm, FF gebruikt houdbare melk dus blijft zelfs uitgemolken goed. En als je ooit eens op school had geluisterd had je nu misschien geweten dat XIII 13 betekens en niet 18(XVIII)

 • Zien mijn ogen de letter \"ATB\" op de laatste scan staan? Doen we weer een stapje terug naar Actief Turn Based vechten? (Actief Tijd Gevecht om precies te zijn natuurlijk)

 • Kan je ooit negatief zijn over de FF series?? Nee dus!  @stenniewj v2: Uhm, FF gebruikt houdbare melk dus blijft zelfs uitgemolken goed. En als je ooit eens op school had geluisterd had je nu misschien geweten dat XIII 13 betekens en niet 18(XVIII) _O_ _O_

 • ziet er echt vet uit!!

 • Ziet er wel goed uit!

 • Oude scans, blijft prachtig!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren