1. Trackmania Nations (PC)

Trackmania Nations (PC)

Vroeger speelde ik veel met autootjes. Ze konden de gekste bochten maken en de hoogste jumps. Maar toen werd ik ouder en kwam ik andere leuke dingen tegen. De autootjes liet ik liggen in een stoffige doos in een kast. Ik keek er niet meer naar om, maar toen kwam ik Trackmania Nations tegen.

Trackmania Nations is een racespel waarmee je met een soort van Formule 1 auto’s over de gekste en hoogste racebanen scheurt. Deze racemonsters kunnen ongeveer een even hoge snelheid halen als een F1 wagen. Dat komt het snelheidsgevoel zeker ten goede en je zult dan ook vaak op het puntje van je stoel zitten tijdens een race. Je racet overigens niet tegen bekende coureurs, maar het is land tegen land.

Als je na een paar voorfilmpjes die niet het kijken waard zijn in het menu komt, krijg je de keuze uit 6 modi. Je kunt kiezen uit: Solo, Hot Seat, Editor, LAN, Inernet en Profile. Je kunt het beste beginnen met Solo. Hier kan je flink wat race ervaring op doen. Je begint met een simpele track waar maar één bocht in zit. Langzaam bouwt het zich op en er komen steeds meer bochten en op een gegeven moment komen er zelfs jumps en loopings bij kijken. Vanaf het moment dat je het spel opstart heb je al alle banen tot je beschikking, maar het is verstandig om toch bij Beginner Training te beginnen. Je haalt een track door een bronze , zilveren of een gouden plak te halen. Als je een echte coureur bent kun je gaan voor Nadeo’s top tijd. Als je die haalt krijg je om je gouden plak een groen randje. Als je heel de Beginner Training af hebt, kan je doorgaan met de Advanced Training en daarna de Expert Training. Elke training heeft 30 banen. Als je en beetje kan rekenen kom je uit op 90 banen. Dat is erg veel, maar helaas bleef het bij mij niet lang genoeg boeien, omdat het telkens het zelfde was en niet zo veel afwisseling in zat. Bij de banen was dit echter wel het geval. Dus ging ik al snel over tot banen maken en de Online modus.

Met die modi had ik veel plezier, omdat ze veelzijdig zijn en een hoog fun gehalte hebben. Banen maken is echt top gedaan. Je kan gewoon simpel je eigen baan maken met allerlei jumps, looping, bochten enzovoorts. Onder aan het beeld staat een balk waar je de stukken kan kiezen deze kan je dan aan elkaar plakken. Als je klaar bent kan je een target instellen door een goede tijd neer te zetten. Enig nadeel is wel dat de ruimte waarin je kunt bouwen maar beperkt is en dus heb je niet al te veel ruimte. Je kunt gelukkig dan wel ook de lucht in bouwen. Online is ook goed uitgewerkt. Als je eenmaal bent aangemeld kan je gewoon racen in de verschillende servers die door iemand of door een clan is aangemaakt. Je hebt 2 modi namelijk: Rounds en Time Attack. In Rounds start je allemaal tegelijkertijd op een baan.

Wie dan als eerste is over de finish is krijgt een aantal punten. De nummer 2, 3 en 4 krijgen ook punten, maar natuurlijk wel minder punten als de nummer 1. Na een paar rondes komt er de eindstand die gene met de meeste punten heeft wint. Hier krijg je dan ook weer punten voor (ligt er aan wat je tijd is). Deze punten worden dan verwerkt in een ranking systeem. Je hebt een ranking systeem voor je eigen land en voor heel de wereld. Bij Time Attack start je na elkaar en moet je een zo snel mogelijke tijd op de klok zetten. Als je een goede tijd hebt krijg je weer die punten die belangrijk zijn voor de ranking stand . Je zult dus veel verschillende banen moeten doen om veel punten te ontvangen. Als je wel eens een andere race game hebt gespeeld, weet je dat je nog wel eens met je auto tegen een andere auto botst. Bij Trackmania Nations is dit niet zo het geval, want je kun namelijk door je tegenstanders heen rijden. Je zult dus niet winnen doordat je iemand van de baan af hebt gebotst, maar door je eigen rijervaring.

Een race game hoort natuurlijk lekker te racen. Jammer is dat veel gratis race games voor geen meter sturen. Bij Trackmania Nations is dit anders, want het racet gewoon bijzonder lekker. Je hebt veel controle over je auto. Je kunt de bochten gewoon zo maken als jij wilt. Daarbij komt ook nog dat de auto niet snel weg glipt en je dus veel grip hebt. De besturing werkt dus zeer goed en dat is wel handig met al die bochten, alleen wel raar dat je in de lucht kan remmen. De graphics zien er ook goed uit. Niet heel mooi, maar gewoon heel goed te doen. Alles is mooi gedetailleerd en ook de auto’s glimmen mooi. Het zijn wel niet de beste graphics van die tijd ,maar dat kan ik nog door de vingers zien omdat het een gratis spel is en toch mooi is voor een gratis spel. Er zit ook een spannende soundtrack in het spel, alleen gaat deze nogal snel vervelen en zet je toch na een tijd de muziek uit. De soundtrack is dus leuk voor even, maar niet voor een lange tijd. Trackmania is dus meer dan een degelijke game.

Conclusie en beoordeling

None

Nadat ik Trackmania had gespeeld kwamen de herrineringen weer helemaal naar boven. Gewoon hoe je met die auto's de mooiste jumps, loopings, bochten kan maken is gewoon vet. Daarbij komt ook nog dat het gewoon heel lekker racet. Grafisch is het goed, maar niet top. Met de Singleplayer modus ben je nogal snel klaar, maar gelukkig heb je nog de Online modi die je zeker een lange tijd bezig houden. Dus ben je een arcade race fanaat of wil je gewoon iets nieuws, dan zal Trackmania erg voor de hand liggen. En het is nog gratis ook!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics zijn aardig mooi
 • Het is Gratis!
 • Online is goed uitgewerkt
 • Zelf banen maken is leuk
 • Minpunten
 • De modi Solo en Hot Seat zijn saai
 • Soundtrack blijft niet lang genoeg leuk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 75 miljoen! OMG, hopen dat dat maar goed komt!

 • Ik vrees voor hen een uitstel van executie…

 • Niet als je games als Wheelman op de mark brengt.  Wat is de marktwaarde van Vin Diesel op het moment eigenlijk, volgens mij is die gast zelf ook al niet veel meer waard.

 • Midway heerste vroeger zwaar met al hun arcade games.

  Op de DC dan toch vooral. Hydro thunder etc.  Nowaday not so much.


 • Ik vrees voor hen een uitstel van executie…

 • Wheelman moet dan wel een ongelofelijke hit worden wil je daar zoveel geld mee ophalen. Wel balen voor Midway; toch altijd wel een goede uitgever geweest.

 • uitstel van executie

  Wheelman is een filmgame, zou al straf zijn als dat überhaupt een beetje een deftige game gaat worden, laat staan een hit.

 • Dit gaat ze nooit lukken denk ik, zeker niet met de brakke releaselijst in 2009.

 • Het gaat moeilijk worden voor ze om hun hoofd boven water te houden! Hopelijk komt er een grote geldschieter bij!

 • Ik heb genoten van midway games, van mortal kombat(1,2,3 op de mega drive. 4 op de PC. En deadly alliance/deception/shaolin monks), killer instinct, primal rage, unreal tournament 3, Stranglehold en nog meer die ik atm nie kan herinneren.  Heel jammer dat ze failliet gaan. En voor de mensen die van games houden en toch comments plaatsen als:\"ah boeie, kut games anyway\". Jullie zijn dom. Voor de mensen die jonger zijn dan 16, midway heeft heel veel goede games uitgebracht op de classic consoles en het is heel jammer dat ze nu failliet gaan(hoop niet, maar kans is groot). Dit is gewoon een stapje achteruit.

 • Stiekem hou ik ergens de hoop er in voor Midway. Al is deze misschien ver te zoeken. Hoop voor ze dat ze nog enig sinds uit de afrond kunnen kruipen.

 • Tsja, hopelijk gaan ze het toch nog redden.

 • Zo dan heb je het wel heel goed gedaan als je 150 miljoen dollar in de schuld staat.

 • 75 miljoen in 1 maand van een bedrijf dat al helemaal blut is?

  never

 • Hoe is het ooit zover gekomen?  Iig back to basis, verhuizen naar een huurpandje boven een pizzatent, 10 PC's, een paar gemotiveerde developers, en een killer van een game om er bovenop te komen.

 • pff…ik zou gwn doodvalle als ik zoveel schulde zou hebbe :P

 • als we nou allemaal eens 100 dollar overbrengen naar Midway, dan gaan we ze helpen :p

 • 75 miljoen….

 • fail :3

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren