1. Call of Duty (PC)

Call of Duty (PC)

Tegenwoordig hebben we al zoveel WOII shooters meegemaakt, dat sommigen al iets hebben als er een nieuwe shooter over de Tweede Wereldoorlog uitkomt van 'Oh nee hé, niet weer'. In 2003 kwam Call of Duty uit. Ikzelf had toen alleen Medal of Honor en Wolfenstein gespeeld. Maar na veel reviews te hebben gelezen en wat videos bekeken besloot ik vorig jaar eens Call of Duty plus uitbreiding te kopen. Ik had toen al Call of Duty 2 gespeeld en die vond ik echt geweldig. Nu eens zien of zijn voorganger nou ook zo goed is.

Call of Duty stelt je in staat om met drie soldaten de Duitsers tegen te houden. Zo zul je met een Amerikaanse paratrooper in Frankrijk vechten, Met een Britse soldaat ook nog in Frankrijk vechten en wat kleinere missies zoals een dam binnendringen en een Duitse gevechtsboot. Tenslotte ga je met een Russische soldaat Stallingrad aanvallen en je dringt Polen binnen. De singleplayer is leuk en uitdagend. Je krijgt steeds nieuwe opdrachten voor je neus. Een paar voorbeelden van deze opdrachten zijn: vernietig vier Flak-88 guns, verdedig het gebouw en nog veel meer. Wat dan wel weer jammer is, is het feit dat al die missies achter elkaar komen. Er zit niet echt een verhaal in de drie campagnes. Toch wel jammer, want dat maakte de singleplayer toch wel wat interresanter.

Als je Call of Duty zegt, dan zeg je ook 'authenticiteit'. Call of Duty spat daar echt uit. Je komt verschillende authentieke wapens zoals de Thompson, PPSH, MP40 en nog veel meer. Elk wapen heeft weer zijn voordelen. Zo kan de PPSH erg veel kogels meedragen en is de Springfield erg goed op de lange afstand.

Maar een oorlog win je niet alleen. Daarom ben je in Call of Duty nooit alleen. Er lopen altijd wel een paar soldaten met je mee. Een motto in Call of Duty is dan ook 'In the war, no one fights alone' Maar een groot minpunt is dat ze erg dom zijn. Ze schieten wat in het wild rond, ze lopen soms in de weg en sommige soldaten kunnen niet eens dood. Hetzelfde geld voor de vijand. De vijand heeft soms een wisselende A.I. Op het éne moment lopen ze dom rond maar even later zijn ze zo gevaarlijk dat je meteen dekking moet zoeken. Er zit ook nog enkele variateit in Call of Duty. Zo zul je in een tank veel ravage kunnen aanrichten, scheur je wat rond in een jeep en ga je nog achter een luchtafweergeschut zitten om Duitse vliegtuigen neer te halen.

Ook al is Call of Duty alweer vier jaar oud, de graphics mogen er nog wel zijn. Call of Duty kan met gemak honderden soldaten op beeld tevoorschijn toveren. Ook de explosies zien er erg mooi uit. De animaties mochten wel wat vloeiender. Het komt soms nog wat houterig over. Bijvoorbeeld als je een vijand neerschiet. Eerst schiet je hem neer en staat gewoon op alsof er niks aan de hand is. Ook het geluid is van een hoge kwaliteit. De kogels vliegen je om de oren en je hoort in de verte verschillende inslagen van bommenwerpers. De wapens klinken ook erg fijn. Als je een magazijn van een M1 Garand hebt leeggeschoten, hoor je het desbetreffende klikje, of als je achter een MG 42 plaats neemt en dat je al die kogels hoort, klinkt dat fijn.

Naast een singleplayer, is er nog altijd de multiplayer. En de multiplayer in Call of Duty is echt geweldig. Naast de verschillende modes zoals: Deathmatch, Team Deathmatch en Capture the Flag, heb je nu ook de Kill Cam mode. Deze camera laat de laatste vijf seconden van je leven zien, maar dan in de ogen van diegéne die je heeft neergeschoten. Tussen die vier jaar is Call of Duty online een groot succes geworden en kan zich best meten met andere online shooters zoals Battlefield en Wolfenstein Enemy Territory. Er zijn hondereden servers op het net te vinden, dus keuze zat aan servers.

Ook al is Call of Duty echt een geweldige shooter, minpunten zijn er ook nog te vinden. Zo is de singleplayer toch nog wel kort. Je hebt binnen een paar dagen alweer de wereld bevrijdt. Ook de Britse campagne mocht toch wel wat beter. Nu zijn er maar een paar missies die echt leuk zijn om te doen. Daarom verbleekt de Britse campagne een beetje bij de Amerikaanse en Russische campagne. Een ander minpunt is dat je niet met de Duitsers kunt spelen in de singleplayer. In de multiplayer kun je wel met Duitsers kiezen, maar het zou wel eens leuk wezen om de Tweede Wereldoorlog mee te maken in de ogen van een Duitse soldaat. Ook al zijn deze minpunten dan wel aanwezig in Call of Duty, dat weerhoud het niet om te zeggen dat Call of Duty gewoon een geweldige shooter is.

Conclusie en beoordeling

None

Na het schrijven van de recensie had ik zoiets van 'waarom nog op school de Tweede Wereldoorlog kennen als je dat ook kan terwijl je Call of Duty speelt'. Call of Duty laat namelijk erg goed zien wat de Tweede Wereldoorlog nou was. Maar Call of Duty is ook gewoon een geweldige shooter met een uitermate goeie multiplayer. Er zijn dan misschien nog wel wat minpunten, maar daar moet je je niet zoveel bij aantrekken. Sterker nog: koop deze game en zie hoe goed deze shooter nou is.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De verhaallijn
 • Graphics
 • Geluid
 • Multiplayer
 • Intens
 • Minpunten
 • Lineair
 • Singleplayer vrij kort
 • Soms rare animaties

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Alleen via emu te spelen dan? Zeker eens checken.  Lijkt me niet dat ze dat nog op cartridge gaan gooien hehe?

 • @ Shenmue  Ze gebruiken de CD-add-on in combinatie met de originele Mega Drive. :) Blijkbaar kan dat nog. :|

 • Shenmue… voor iemand die de naam van dé Dreamcast titel draagt heb je weinig kennis over Sega hardware.  Sega heeft twee add-ons gemaakt voor de Mega Drive. De 32x en Mega CD (of Sega CD in America) hierdoor kunnen 32bit games en/of games op CD worden afgespeeld.  Ken je game history! • LOL @ hierboven  Tof dat je even totaal irrelevant wat game history komt teachen door over add-ons te lullen.  @Gerard

  Had ik even over gelezen ;)
 • Ter verduidelijking. De game wordt wel op een cartridge gezet en de met de bijgeverde CD kun je de audiofiles in betere geluidskwaliteit beluisteren. Je hebt hier wel de Sega Mega CD / Sega CD add-on voor nodig.

 • LOL vet! ik heb nog die sega mega drive dus die cartridges kan ik ook nog afspelen! :P

 • @Vixion: en hoezo is dit relevant?  Er worden zelfs nog met regelmaat cartridges gemaakt voor de Atari 2600 dus dit verbaast me eigenlijk niks.

 • (waarvan de audiofiles Mega CD-formaat worden uitgebracht en de game zelf op originele cartridge)  Alleen via emu te spelen dan?  Als meneer goed gelezen had had hij geweten dat de game gewoon op cart uitkomt en had hij niet over emu's hoeven te beginnen. Gelijk over emu's beginnen is gebrek aan kennis. • Mijn exemplaar staat iig al tijdje in bestelling. Dit soort projecten dien je gewoon te steunen als sega fan.

 • Lol! Ik ben een fan van de Megadrive én RPG's, dus kom maar op met die game! :D  Overigens beslaat die nieuwe Megadrive-compilatie disc voornamelijk games die al op de Virtual Console/XBLA en de PS2/PSP Megadrive compilatie disc staan. En dan nog niet eens allemaal.

  Prachtige Megadrive titels als Soleil, Wonderboy en Toejam&Earl staan niet op die nieuwe compilatie…


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren