1. Mario & Luigi: Superstar Saga (GBA)

Mario & Luigi: Superstar Saga (GBA)

Luigi is terug! Na al die jaren heeft hij moeten toekijken hoe zijn broer in de schijnwerpers stond. Maar nu is het zijn beurt, zijn kansen staan nu wagenwijd open als een superstar?!?! Nee natuurlijk niet, hij gaat zoals vanouds platformen maar nu in een heuse RPG! Maar hoe bescheiden dat hij ook is laat hij natuurlijk zijn broer Mario niet in de steek. Ze gaan samen op avontuur in het bonen koninkrijk om een vreemd complot tegen prinses Perzik op te lossen…

Er gebeuren gekken dingen in het paddenstoel koninkrijk. Prinses Perzik spuwt bommen uit haar mond, daardoor neemt Bowser prinses Perzik niet mee en een nieuwe slechterik is snode plannen aan het uitvoeren. Om maar niet te spreken over de probleem in het buurland het

bonen koninkrijk … Tijd voor Mario en Luigi om in actie te komen! Het eerste wat je natuurlijk opvalt in dit spel is dat je beide broertjes tegelijk bestuurd! Beide karakters hebben beiden een eigen knop toegewezen waarmee je verschillende acties uitvoerd. Neem bijvoorbeeld de overbekende sprong, een ontwijkmanoeuvre in gevechten, een klap met een hamer en andere bezigheden. Wat er ook erg opvalt is de grafische stijl die het spel heeft.

Het spel ziet er werkelijk prachtig uit. De kleurtjes spetteren uit je handheld en het is allemaal erg scherp. Het werkt ook nog mee dat alle omgevingen hun eigen typerende kleurtjes hebben en stijl. Dus je zult je ogen uitkijken als je aan het reizen bent want van gerecyclede omgevingen is niet te spreken. Ook het geluid is van zeer hoog niveau. Er zijn hele leuke geluid effecten in het geheel gestopt die worden gebruikt voor bepaalde filmpjes of dialogen. De deuntjes tijdens het spelen zijn erg typerend voor de omgevingen en vervelen totaal niet. Ook de dialogen en filmpjes zijn zeer leuk mede door het gebruik van onderbroekenlol en het grote herkenbaarheid gehalte. Ook het gebrabbel van Mario en Luigi deed mij proesten van het lachen. Dus met de filmpjes en het geluid zit het allemaal wel snor.

In alle RPG's is het erg belangrijk dat het gevechts systeem niet snel verveeld. Mede omdat een RPG deels leunt op de gevechten en het behalen van ervaring. Ook hier laten de besnorde loodgieters niks liggen. De gevechten zijn erg dynamisch omdat het heel veel timing en

oplettendheid van de speler vereist. Natuurlijk kun je alle aanvallen en acties die je verzameld in het spel gebruiken in je gevechten. Het is essentieel dat je de aanvallen goed leert te beheersen en gebruikt. Want je kunt met alle aanvallen bonus schade doen wanneer je het op de goede momenten uitvoerd, gevolgd door een juiste knoppen combinatie. Daarna is het niet afwachten totdat je vijand schade doet, want je kunt ook nog door goed te timen over een vijandelijke aanval heen springen. Hierdoor heb je jouw karakters optimaal in de hand en kun je nooit het spel de schuld geven van oneerlijkheid.

Een kleine kantekening moet ik hier wel bij maken want met eindbaas gevechten is het erg frustrerend. Deze duren namelijk veel te lang en daardoor verlies je, je concentratie. Eigenlijk zijn de bazen helemaal niet moeilijk dus misschien vandaar dat de makers ze een flinke hoeveelheid levens hebben gegeven. Maar ik vind dat het spel niet ten goede komen. Want is het leuk om 20 keer dezelfde aanvallen te blijven ontwijken? Je hebt als speler echt wel naar een paar raken klappen bewezen dat je goed genoeg bent voor de eindbaas. Maar gelukkig heeft het spel veel verschillende vijanden dus je zult het nooit echt saai vinden. Mede omdat elke vijand een andere aanval arsenaal heeft dus dwingt dit de speler ook nog om een tactiek te vinden wanneer en hoe de aanval te ontwijken.

De speler heeft zoals het elke goede RPG betaamd een hele hoop keuzes om zijn karakters naar eigen wijzen aan te passen. Ten eerste kunnen Mario en Luigi in niveau stijgen je krijgt dan eerst wat punten toegewezen aan een aantal vaardigheden. Daarna kan de speler kiezen om op een enkel vaardigheid de nodige bonus te geven. Hierdoor kun je toch een vaardigheid die je handig vindt extra sterk maken. Ook kun je een eigen uitrusting kopen in de stad die naarmate je verder komt in het spel steeds uitgebreider wordt. Dan hebben we ook nog zogenaamde badges die je, je kameraatjes om kan doen voor nog wat extra’s. En last but not least kun je natuurlijk items kopen als je in de problemen komt in de gevechten. Genoeg variatie en mogelijkheden voor de speler dus!

Conclusie en beoordeling

None

Mario en luigi is een geslaagde RPG geworden in het mario universum. De speelduur is vrij lang voor een gba spel zo'n ruim 20 uur. Er is ook genoeg te beleven in het alter ego van het paddenstoel koninkrijk. Ook is het gevechts systeem erg dynamisch en totaal niet saai. Je hebt ook geen last van random battles want je ziet de vijanden lopen in de wereld zelf. Je hebt veel vrijheden in het optimaliseren van je kameraatjes. Ook is het audio en visueel helemaal geweldig. Dus al deze punten samen maakt dit een absolute topper op zijn systeem. Het enige nadeel van het spel zijn de soms saaie baas gevechten. Maar het kan ook vervelend zijn als je niet zo'n mario kennis hebt, want dan mis je veel van de humor dat het spel in zich heeft. Voor de rest is het gewoon een topper en mag je hem absoluut niet laten liggen!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grote gevarieerde wereld
 • Dynamische gevechten
 • Lange levensduur
 • Audio/visueel top!
 • Veel te doen
 • Humor
 • Geen random battles
 • Minpunten
 • Eindbazen duren te lang daardoor zijn ze erg frustrerend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kippen schoppen en konijntjes afknallen for the win!

 • PETA moet gewoon oprotten ik wacht nog steeds op een game waar je die idioten van PETA kan afschieten.

 • Hahaha zo'n prijs wil je winnen =P

 • Haha onnozelaar er zit een achievement bij voor het schoppen van kippen. Die mens weet niet waarover hij praat!

 • Fuun! @ Notorious!

 • fuck de PETA! Word echt een beetje gek van dat vegetarisch gedoe.

 • hahaa:P ik vind fable 2 ook te gek!! Ik heb hem net een week, maar hij bevalt me wel!

 • PETA's goedrecht, maar het blijft een kutorganisatie.

 • Kippen schoppen en konijntjes afknallen for the win!

  Idd

 • Haha, vage shit

 • ff me checklist erbij halen.

  Kippen schoppen, check

  konijnen neerschieten, check

  Hond verwaarlozen, check

  levende kuikens eten, check

  Wolven aka \"balverines\" doden, check
 • HAha :D

  Kuikens eten vind ik cool , die maken zo'n raar geluidje als je ze opeet of kippe schope is nog leuker haaa

 • Vegetarisch zijn is niet natuurlijk, veganist zijn nog veel minder. Hoe hard de vegetariërs het tegendeel zelf ook roepen.

 • achievments voor het schoopen van kippen en het jagen van konijntje … yup, diervriendlijk :-D  edit : lol ja, de kuikens was ik al vergeten :p

 • PETA leden zijn zo eng

 • daar doen ze het voor he haha:)

 • Nou ja, leuk voor Fable 2 maar erg diervriendelijk zou ik de game nu niet noemen, dan is GTA IV nog stukken diervriendelijker.

 • WOW VET COOL NU GA IK FABLE II ZEKER KOPEN!!!!!

  …not


 • in principe is het wel waar, ja je kan er voor kiezen konijntjes te knallen of kippen te schoppen, vlees te eten enz. maar dit zorgt voor coruption points, dus ja, maar goed.. who cares :P

 • het eten van vlees ervoor zorgt dat je personage dik en slecht wordt.

  jah, rot op PETA, van planten eten ga je echt niet lief zijn en de knapste van de klas zijn :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren