1. Super Mario Sunshine (NGC)

Super Mario Sunshine (NGC)

Mario. De bekendste loodgieter in de gameswereld maakte zijn eerste solodebuut in Super Mario Bros. Er kwam toen een nieuw genre aan het licht:platform. Na een tijdje was er de N64 op de markt gekomen. Een console die 3D beelden aan kon. Mario kon niet achter blijven en verscheen toen in zijn eerste 3D platform avontuur Super Mario 64. Na zo'n 8 jaar kwam er eindelijk weer een 3D platformer van onze loodgieter op GameCube uit. Heeft deze game dezelfde impact als Super Mario 64? Of was het maar een poging die jammerlijk faalde?

Je zou zeggen dat Mario toch een keer met vakantie moet gaan na al die keren Princess Peach te hebben gered. En dat gaat ie dit keer ook doen samen met Princess Peach ,Toadsworth (trouwe ouwe bediende van Peach) en een paar Toads. Als het vliegtuig wil gaan landen op hun vakantie bestemming Isle Delfino kan er nog net optijd stopt worden voordat ze een grote plas graffiti raken. Natuurlijk is het weer aan Mario om dit klusje te klaren om toch zo hun vakantie te vieren. Als hij wil gaan beginnen met het klusje krijgt hij FLUDD op zijn rug. FLUDD is een draagbaar waterkanon met intelligentie die verschillende standen van waterspuiten heeft. Als Mario al die graffiti heeft opgeruimd komen er ineend politie agenten aan. ze arresteren Mario. Niet kort daarop gaan ze naar de rechtzaal waar Mario wordt veroordeeld ,omdat mensen een beschrijving hebben gegeven van iemand die er precies uitziet als Mario. Mario's straf is het opruimen van graffiti op heel Isle Delfino en alle Shine Sprites weer terug te halen zodat de zon weer gaat schijnen.

Op dat moment stap je al meteen de spelwereld binnen om lekker graffiti op te ruimen. Je begint altijd op Delfino Plaza het hooft plein van heel Isle Delfino. Op het grote hooft plein in Delfino Plaza ligt een plas met graffiti tijd om dat op te ruimen. Met FLUDD is alles zo schoon en krijg je een soort mini Boss. Als die verslagen is kan je al meteen een nieuw level in. Net zoals de schilderijen in Super Mario 64. In elk level heb je 8 episodes waarbij bij elke episode een Shine Sprite kunt vinden. Aan het begin is dat nog wel makkelijk ,maar later krijg je meer complexere levels waarbij het al moeilijker wordt. Als je genoeg Shine Sprites hebt komt zo af en toe Shadow Mario tegen die wel de echte dader is op Delfino Plaza. Je gaat dan achter hem aan ,achtervolgd hem en verslaat hem. Meestal als je hem hebt verslagen komen er nieuwe levels vrij om te spelen. Bij alle levels zit een secret level die je vrij eenvoudig kan vinden. dan moet je je vaardigheid laten zien zonder FLUDD. En natuurlijk als je de finish haalt krijg je een shine sprite. Maar er ontbreekt iets is Princess Peach niet ontvoerd? Later wel en dan kom je achter de indentitijd van Shadow Mario.

De besturing werkt vrij eenvoudig in Super Mario Sunshine. Lopen met de analoge stick en met een druk op de rechter schouder knop gebruik je al FLUDD. Net als in Super Mario 64 kan je wanneer je maar wilt het gebied te verlaten door bij het pauze gewoon exit area te doen. Dat de besturing goed werkt is niet altijd. Bij zo'n secret level moet echt alles perfect gaan. En dan wil de besturing net niet die ene centimeter naar voren maar meteen meter. Dit kan soms er frustrerend zijn. Na een paar keer oefenen lukt het dan wel. Bij onderwater levels met duikpak kan je alleen sturen met FLUDD en dan ga je net te hard of te zacht. En dan is er nog een probleem de camera. Als je Mario niet kunt zien kun je de camera draaien. Dat gaat meestal wel goed ,maar soms blijft de camera hangen en die zie ja alleen het gebouw en dan kan het wel eens lastig zijn om de camera weer terug te doen. En dan zijn er ook nog heel wat glithes. (kleine foutjes in een game die er eigenlijk niet horen) Wat dacht je van onderwater lopen zonder energie te verliezen of in de lucht staan. Zo zijn er dus nog zat dingen die er aan verbeterd konden worden.

De Graphics zijn ten opzichte van Super Mario 64 veel beter. De levels zijn groter en weer mooi gemaakt. Het mooiste vind ik toch wel de water effecten. Die hebben ze mooi gemaakt. Ook bij een onderwater level zie je Mario in een duikpak lijkt het net alsof je zelf kijkt door een duikbril. En dan zie je ook nog de bubbeltjes lucht die vanuit je duikpak opstijgen naar de oppervlakte. Gewoon prachtig. Er zijn natuurlijk ook minder mooi stukjes. Als je inzoomt zie je gewoon de blokjes van kleine plantjes aan muren heel duidelijk. De bomen zijn niet lelijk ,maar de bladeren konden toch wel iets gedetaileerder. Dat zijn eigenlijk maar kleine dingen die niet zo goed opvallen ,maar het kan altijd beter.

Super Mario Sunshine is geweldige game met de trouwe platform puzzels uit vorige delen. Dat Sunshine niet goed werd ontvangen bij de media maakt mij niks uit. De fans waren teleurgsteld ,want er was niet genoeg vernieuwing. Dan vraag ik mezelf af heeft een game altijd vernieuwing nodig? Voor mij athans niet. Super Mario Sunshine is dan wel minder evolutionair als zijn voorganger Super Mario 64 ,maar de grotere levels en betere graphics maken dit toch een aardig goeie game.

Conclusie en beoordeling

Super Mario Sunshine is prachtige platformer een echte aanrader voor mensen met een GameCube.Hij heeft dan wel niet wat Super Mario 64 had ,maar de betere graphics en leuk bedachte levels maken dit grotendeels weer goed.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • de lekkere platform puzzels
 • dat kleurrijke heeft toch wel zijn sfeer
 • de geluidjes zijn weer typisch Mario achtig
 • Minpunten
 • camera doet soms raar
 • toch wat minder nieuwe dingen dan in Super Mario 64

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Die ga ik dus halen!

 • Ga mijn versie vandaag pre-orderen

 • vette extra's, het heeft wel echt wat te bieden.

 • Vet! Die moet ik hebben!

 • staat nog niet op de site waar ik hem wil bestellen maar kijk morge wel even

 • Relax, is wel de moeite waard, voor maar 15 euro meer! :D

 • Ik koop gewoon de gewone editie, als ik het spel al koop.

 • nou dan moet ik um maar ff pre-orderen hea:p

 • Fijn haat pre-orderen deze laat ik dus liggen en haal gewoon de gewone versie

 • Ga da ding nie pre-orderen denk ik maar wat een leuke extra's!!:)  Toch maar wel. :P

 • Ik heb halo wars LE nog niet gepre-ord,moet ik nog doen

 • Toch maar ff doen binnenkort : )  Ik wil die halo3 maps

 • Hebben! Hebben! Hebben!

 • Dit spel is echt te bruut. Ik heb hem al gepre-ordered bij 12game.Com dus op de dag van de release kan ik lekker gamen inclusief alle extra's :D

 • zeker pre-orderen, bij halo 3 was et uitverkocht en nu echt wel de limited edition hebben!

 • Heb het ook al gepre-ordert. Net gedaan :) Word helemaal top!

 • ik heb hem besteld bij game mania

 • Net gepre-ordert, voor €70,- (Bij bol)

 • khad em vorig jaar al gepreorderd bij bol.com :P

 • top die haal ik

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren