1. Star Wars: Republic Commando (PC)

Star Wars: Republic Commando (PC)

Star Wars games. Ze zijn er in overvloed. Het zijn vaak wisselvallige eindproducten die je in de winkels tegenkomt. Zo heb je misbaksels als Star Wars Force Commander en Super Bombad Racing. Gelukkig zijn er ook nog goeie Star Wars games te vinden. Knights of the Old Republic, Battlefront en Lego Star Wars zijn een paar voorbeelden hiervan. Er zijn ook nog genoeg shooters die zich afspelen in het Star Wars universum. Voor deze shooters is het vaak een beetje rondlopen en alles en iedereen op je pad neerknallen. Nu probeert Lucasarts het eens met een tactical team-based shooter, genaamd: Star Wars Republic Commando

Republic Commando begint als je voor het eerst je ogen open doet als pasgeboren kloon. Je kijkt om je heen en je ziet nog veel meer klonen die net ontwakend zijn. Je krijgt een kort filmpje te zien, waarin je wordt opgeleid tot een Clone Trooper. Maar je bent niet zomaar een Clone Trooper. Jij wordt getraind tot je uiteindelijk de leider wordt van Delta Squad. Een groep Clone Troopers die beter uitgerust zijn en veel meer aan kunnen dan gewone soldaten. Lang hoef je niet te wachten op je eerste missie, want voor je het weet sta je al buiten te wachten op je schip die jou naar Geonosis brengt. Éénmaal aangekomen is de strijd al losgebarsten op Geonosis, die je ook terugziet in Episode II: Attack of the Clones. Jijzelf zult niet deelnemen aan de grote strijd tegen de Separatisten. De eerste missie is je andere teammaten te vinden en samen verschillende opdrachten uit te voeren. Eigenlijk is Delta Squad een soort van SAS-team. Je voert kleine missies uit, maar desondanks zijn het wel erg belangrijke missies die de oorlog tot een ommekeer kunnen leiden.

In Star Wars Republic Commando zul je in zeventein missies verdeeld in drie campagnes de Clone Wars meemaken. Hierbij zul je op verschillende plekken vechten tegen de vijand. Je begint dus tijdens de slag om Geonosis, maar verder zul je een verlaten schip van Clones binnentreden en onderzoeken wat er is gebeurd en als laatst zul je op de planeet van de Wookies strijden, namelijk Kashyyyk. Voordat je elke missie begint, wordt je duidelijk uitgelegd wat de stand van zaken is en wat er nog moet gebeuren. Deze missies variëren van het opblazen van verschillende punten in het speelveld tot het beveiligen van een gebied. Tijdens de levels wordt je bijgestaan door je mede Clone Troopers. Elke Clone Trooper heeft weer zijn eigen karakter, wat toch wel vreemd is, want het zijn uiteindelijk klonen van elkaar. Maar met karakter win je geen oorlog. Je wint de oorlog door samen te werken en dat moet ook gebeuren in Republic Commando.

In Republic Commando kun je je eigen team leden orders geven. Je kunt ze naar voren sturen om te kijken of er vijanden nabij zijn of een bepaald gebied aanwijzen en je team maten een order te geven om dat gebied te verdedigen. Op sommige punten in het speelveld kun je team leden ergens plaatsen. Deze punten worden weergegeven met een groen hologram. Deze punten stelt een soldaat in staat om beter te snipen, granaten te gooien of bommen onschadelijk te maken. Je moet dus veel orders geven, wil je de oorlog winnen ,maar wat is een oorlog nou zonder wapens. In Republic Commando krijg je ook nog een kleine variateit aan wapens. Je begint simpel met een pistool en een machinegeweer, maar even later vindt je bepaalde upgrades voor je wapens zoals een sniper rifle of een rocket launcher. Ook wapens van dode vijanden kunnen opgepakt worden. Er zijn zelfs grote gun turrets die jijzelf of een team lid kan bemannen en voor wat extra vuurkracht kan zorgen.

Aan vijanden is er ook geen gebrek in Republic Commando. Zo zul je vechten tegen battle-droids, Geonosians en Trandoshans. Je hebt ook verschillende sterkere units zoals Super battle-droids en Spider droids. Voor deze vijanden is het vaak van belang om samen te werken, want zulk soort vijanden kunnen heel wat hebben. Daarentegen kun jij erg weinig incasseren van hun aanvallen. Als je bent neergeschoten, is het nog niet voorbij. Je kunt nog altijd iemand van je team vragen om jou te genezen, of je kunt naar een bacta-tank gaan waardoor je gezondheid weer op peil komt.

Grafisch gezien ziet Republic Commando er degelijk uit. De animaties lopen vloeiend en de sommige omgevingen zien er zeker niet verkeerd uit. Puntje van kritiek is toch wel dat veel missies zich binnen spelen, waardoor je weinig van de echte strijd kunt meemaken zoals in Geonosis het geval is. De interface ziet er ook strak uit. Het laat alle belangrijke informatie zien zoals je gezondheid, aantal granaten dat je bij je hebt en de gezondheid van je team leden. En als je een vijand hebt neergestoken met je mesje waardoor er wat olie of bloed op je scherm is gekomen, gaat er een straal water erover heen, waardoor je meteen weer een duidelijk beeld hebt. Met het geluid is overigens ook niks mis mee. Alle geluiden die je gewend bent van Star Wars zitten ook in Republic Commando. Hetzelfde geld voor de muziek.

De multiplayer stelt nogal teleur. Je hebt alleen maar keuze uit Deathmatch, Team Deathmatch en Capture the Flag. Je kunt ook maar uit twee soorten soldaten kiezen, namelijk Clone Troopers en Trandoshans, terwijl er veel meer rassen in de single-player voorkomen. Aan wapens heb je ook een kleine variateit. Je hebt steeds hetzelfde wapen bij je en er zijn zelfs geen andere eenheden te vinden zoals snipers, medics en anti armor. Wat toch wel het meest irritant is, is wanneer er een headshot word gemaakt. Als dit namelijk het geval is, krijg je altijd een irritante stem te horen die 'headshot' roept, zelfs al maak je zelf geen headshot. Een ander minpunt is eigenlijk het feit, dat Republic Commando niet echt een tactical team-based shooter is. Oké, je hebt in sommige gevallen je team nodig, maar de meeste vijanden zijn zo dom, dat je met gemak iedereen neerknalt, waardoor je team niet echt van belang is. Ze zijn eigenlijk alleen nuttig, als jij bijna dood bent en dat je iedereen de opdracht geeft om vijanden te vinden en vernietigen. Maar uiteindelijk is Republic Commando een leuke shooter geworden, met een gigantische cliffhanger, voor diegene die Republic Commando ook hebben gespeeld.

Conclusie en beoordeling

None

Star Wars Republic Commando is wel een aardige Star Wars game geworden en een degelijke shooter. Het spel is misschien wel leuk voor een tijdje, maar het verbleekt bij andere tactical shooters als Rainbow Six en Brothers in Arms. De multiplayer verandert daar ook niks aan, want die is ronduit slecht. Desalniettemin is het toch wel een aanrader voor Star Wars fans en voor gamers die eens lekker willen gaan knallen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Graphics
  • Geluid
  • Samenwerken met team is wel leuk...
  • Minpunten
  • Maar je hoeft je team niet al te vaak gebruiken
  • Slechte multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren