1. Soulcalibur III (PS2)

Soulcalibur III (PS2)

Ongeveer tien jaar geleden kwam ontwikkelaar Namco met een spel genaamd Soul Edge, de game leek veel op de andere vecht-franchise die Namco onder haar hoede had; Tekken, alleen speelde je in Soul Edge met wapens inplaats dat je de tegenstander genadeloos in elkaar mepte. Toen in 1999 er een vervolg op deze game kwam onder de naam Soul Calibur werd de game niet alleen hoog geprezen door de graphics, maar ook doordat het spel qua inhoud veel meer de bieden had dan een ''avarage-fighting game''. En met die 2 punten hield het ook niet op, nee, integendeel. Soul Calibur wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gezien als dé fighting game, oftoewel de perfecte game als het om het fighting genre moet gaan. De game scoorde dus ook niet voor niks bij veel tijdschriften en site's een dikke 10, en zo'n cijfer word tot heden niet veel uitgedeelt.

Met Soul Calibur stopte het echter niet, in 2003 kwam Soul Calibur II uit op meerdere platformen. En weeral kwam de game uit de bus als een topper, dit kwam niet door inhoudelijke vernieuwing maar door de 3 versie's die er van de game uitkwamen. In elke versie zat namelijk een speciaal speelpersonage, en dat was een van de vele redenen dat de game o.a zo goed verkocht op de Gamecube, omdat je daar als bonus personage met Link uit The Legend of Zelda aan de slag kon.

Twee jaar later (2005) kwam het derde deel uit, en Namco probeert hiermee weer de titel beste fighting-game op te eisen. Soul Calibur III geeft een handvol aan nieuwe modussen, unlockables, en geeft je de mogelijkheid om voor het eerst in de Soul Calibur geschiedenis je eigen speelpersonage in elkaar te knutselen. Ook zijn er 3 nieuwe speelpersonages en zijn alle oude personages waaronder Mitsurugi en Cervantes ook weer terug.

Het verhaal in Soul Calibur III kun je uit verschillende perspectieven bekijken doordat er ook heel wat verschillende verhaallijnen inzitten. Uiteindelijk draait het er om dat iedereen op zoek is naar het almachtige Soul Edge wapen, de een wilt hem hanteren en de ander wil hem vernietigen. Ook hebben sommige personage's een verleden met elkaar en komen er zo nu en dan wat geinige achtergrond filmpjes langs tijdens het spelen.

Soul Calibur III heeft zoals ik hierboven al zei heel veel nieuwe modussen die je kunt bespelen en unlocken. Er zitten een aantal leuke, maar ook helaas overbodige modussen tussen. Een van de opvallendste is de Chronicles of the Sword modus, dit is een soort van klein RTS spelletje waarin je jou units bestuurt en zo gebouwen verwoest en uiteindelijk tegen een baas moet vechten, voordat je aan zo'n missie begint krijg je een uitleg, en er zit ook nog een heel verhaal gebonden aan deze modus. Als je begint met moet je ten eerste je eigen speelpersonage aanmaken die je in de hele modus moet gebruiken, je kunt op elk gewenst moment nog andere personages aanmaken maar als je een level hebt uitgespeeld kan het ook best zijn dat er gewoon automatisch nieuwe personages bij jou party toegevoegd worden. Voordat de strijd los barst moet je eerst kiezen wie in jou party komt gedurende de missie die je speelt, je kunt een maximaal aan personages kiezen dus je zult heel zorgvuldig moeten bekijken wat het beste is voor het level dat je bespeelt.

Ook zul je rekening moeten houden met de statistieken van de personages die je hebt, gedurende dat je met je personages rondloopt in de wereld en vijanden uitschakeld krijg je namelijk experiance points, daardoor gaan jou personage's levels omhoog en krijgen ze zo bijvoorbeeld meer aanvals kracht, of hp. Je moet dus goed verdelen met wie je gaat aanvallen, en er rekening mee houden dat als je maar één enkel personage de exp points geeft, je in de verdere levels niks kunt beginnen met je andere lvl. 2 personage's.

De eerste Soul Calibur zag er grafisch écht goed uit, Soul Calibur II bleef een beetje op dat niveau haken maar zag er ook gewoon netjes uit. Soul Calibur III blijft de vertrouwde stijl houden, maar geeft hem wel een oppoets beurt en zorgt ervoor dat de game er gewoon weer goed uitziet.

Ook heeft het spel een hoge framerate waardoor de actie snel is, en je heel veel moves achter elkaar kunt doen.

Het geluid klinkt ook werkelijk fantastisch, iedereen heeft zijn eigen muziekje en de achtergrond muziek bij bepaalde levels en stukjes zijn gewoon historisch. Ook de gevechten klinken heel overtuigend, alle stemmen zijn goed ingesproken en als zwaarden tijdens de strijd tegen elkaar aan ketsen en je zou je ogen dichthouden lijkt het net alsof je er midden in zit.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Tekken zit er in Soul Calibur III geen ''standaard'' Arcade modus. In Tales of Souls moet je met een orgineel Soul Calibur personage (dus geen zelf gemaakte) het verhaal volgen van het geselecteerde personage, je reist van plek naar plek op een map en er komt vooral veel tekst voorbij die je uitleg geeft over wat er nou precies aan de hand is.

Maar wat deze modus nou zo uniek maakt is dat je beslissingen moet nemen over bijvoorbeeld welke kant je op wilt gaan, of dat je misschien toch maar terugtrekt. En dat die beslissingen daadwerkelijk zorgen voor meer herspeelbaarheid van het spel. Telkens als je verschillende beslissingen maakt unlock je weer nieuwe wapens, of zelfs nieuwe speelpersonages.

Over speelpersonages gesproken, Soul Calibur III heeft eigenlijk een oneindige variatie aan speelpersonages. Dit komt doordat je op elk gewenst moment een nieuw speelpersonage gewoon kunt aanmaken. Crusiale keuze's zoals het geslacht, welke klasse je word (Barbarian, Assasin, etc.) en of je nou wel of niet die ene leuke broek aan trekt zullen gemaakt moeten worden. In het begin dat je Soul Calibur III speelt zul je over alleen de standaard klassen en outfits beschikken. Maar naarmate je elke modus doorspeelt unlock je weer nieuwe parts voor het maken van je personage. Zo unlock je al gauw een nieuwe klasse, of unlock je meer ruimte voor nieuwe personages (in het begin kun je er maximaal 3 maken).

De personages in Soul Calibur beschikken allemaal over een bepaalde discipline, dit staat voor de moves die je kunt doen. Zelf gemaakte personages hebben hier een hand vol van, en alleen de orginele Soul Calibur personages beschikken over een voorgestelde moves selectie. Maar als je een eigen personage hebt kun je wel beschikken over meer dan 3 discipline's.

Iets waar de serie ook onder ander mee groot is geworden is de grote selectie aan wapens, elk wapen heeft zo zijn speciale effect en soms ook een nadeel waardoor je voor elke strijd goed moet nadenken welk wapen je kiest. En met meer dan 150 wapens komt er zeker wel een wapen langs die jou aanspreekt. Uiteindelijk is het ook het grote doel om voor elk personage elk wapen te bemachtigen en om zo het almachtige Soul Edge wapen te bemachtigen.

Naast de single-player zit er ook weer een hele vette multiplayer in Soul Calibur III. Helaas geen online modus maar de multiplayer is werkelijk om van te smullen, je kunt met je eigen gemaakte personage of een van de vele Soul Calibur personages aan de slag tegen een vriend of vriendin. Allemaal een wapen kiezen en voila, laat de strijd beginnen! Ook kun je naast de standaard 1vs1 matches meedoen met maximaal 12 spelers aan een toernooi of league. En zo strijden om de titel ''beste Soul Calibur speler''. Wel is het opassen geblazen voor button-bashers. Want zoals je misschien wel weet, als iemand maar een beetje hersenloos op de controller aan het meppen is kan hij ondanks hoe goed je zelf bent je makkelijk verslaan. Ook in de single-player kom je soms vijanden tegen die de hele tijd hetzelfde doen of juist hun moves perfect uitvoeren, dit kan soms écht frustrerend zijn.

Conclusie en beoordeling

Soul Calibur III probeert hetzelfde te doen als 7 jaar geleden door de serie een grote oppoets beurt te geven en veel nieuwe dingen te introduceren. Helaas lukt het deze keer niet om ''perfect'' te zijn. Maar Soul Calibur is mede dankzij de snelle gameplay, en de unlockables die je nog uren zullen bezig houden toch zeker wel een topper te noemen. Er zitten echter wel wat minpunten aan, ik mis een online modus en sommige extra's die je unlockt zijn nogal overbodig. De game kan als je op een bepaald stuk vast zit ook érg frustrerend zijn, en controller smijten kan ik je alvast garanderen bij deze game. De vermakelijke Multiplayer maakt gelukkig een klein deel van de missende online modus goed, en overall is Soul Calibur gewoon een hele toffe game die ik elke fan van actie of vechtgames zeker zou aanraden.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Leuke, snelle gameplay
 • Het ziet er behoorlijk netjes uit
 • Multiplayer
 • Véél Unlockables
 • Handvol aan nieuwe modussen...
 • Minpunten
 • waarvan enkele overbodig zijn
 • Geen online modus
 • Lijkt qua gameplay teveel op zijn voorganger(s)
 • Soms té frustrerend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi, tijd voor wat vernieuwing in het genre. Die jaarlijkse updates hebben we nu wel gezien.

 • Precies, laten ze in plaats van het uitmelken door elk jaar te releasen nu eens tijd en zorg besteden aan de game…

 • @Lolbroekie: Rock Band 2 is anders een prima verzorgde game hoor…  En wat uitmelken betreft, het is nog lang niet zo bont als waar Neversoft mee bezig is met de Guitar Hero serie.

 • goed maar ik ga voor WT en die beatles game

  dat lijkt me ook saai

 • De gameplay zal altijd wel verslavend blijven, maar inderdaad,een beetje vernieuwing is nooit weg.

 • The Beatles (L).

 • Nog 1? :O

 • ze gaan de Guitar Hero kant op.

 • Goedzo! Er komen gewoon teveel muziekgames uit! Dat gaat ten koste van de kwaliteit!

 • Als die Beatles game komt gaat het dak eraf.  Ja…. lach maar alvast, maar deze game zal van RB een household name maken bij veel mensen die nu nog niet gamen…..er wellicht wel interesse in hebben én Beatles-fan zijn.

  En dat …zijn er miljoenen.

 • Godzijdank, ik weet het niet van jullie, maar ik heb het ff gehad met muziek games. Ik bedoel: Rockband 2, GH worldtour, Lips en nog een aantal, alleen al in de afgelopen 2 maanden!  Enne, die Rock komt me zo langzamerhand goed de neus uit. Het wordt een keer tijd voor andere muziekstijlen.

 • goed man

 • Ik vind dit prima, ik ga me nog wel minstens een jaar vermaken met Rock Band 2, dus ik kan best wel wachten…

 • The Beatles, leuk voor je als je de Beatles zelf geweldig vind, maar verder hoef je die game ook niet te kopen.

 • @ broodje_kroket: wees niet bang….Beatles behoren nog steeds…39 jaar na de break-up… nog steeds tot dé best verkopende artiesten ter wereld. Harmonix/MTV heeft goud in handen.

 • The Beatles zijn geweldig echt ik kan niet wachten tot ik hem in mijn xdoosje stop volume op 100% en knallen geweldig

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren