1. The Lord of the Rings: The Return of the King (PS2)

The Lord of the Rings: The Return of the King (PS2)

Wapengekletter weerklinkt in de verte en schreeuwen van stervende wezens overstijgen het strijdgewoel. Ik besluit om eens een kijkje te gaan nemen en zie al snel dat mijn strijdmakkers het moeilijk hebben tegen een enorm leger Uruk-Hai, dus schiet ik hen te hulp. Mijn zwaard doorboort de romp van een best lelijk uitziende ork, die even later bezwijkt. Daarna sla ik er nog één neer en nog één, er lijkt gewoon geen einde aan te komen. Dat is oorlog, dat is The Lord of the Rings!

Het avontuur gaat verder waar het vorige gestopt is, aan de poorten van Helmsdiepte. Hier ga je met Gandalf aan de slag om de stormloop af te remmen en misschien zelfs af te slaan. Je slaat als een bezetene in op de vele orks en baant je een weg naar het hart van het gevecht. Ik voelde mij in dit best mooi uitziende level oppermachtig en liet dat ook duidelijk zien door mijn agressieve gevechtsstijl. Ik sloeg ze één voor één neer met mijn machtige zwaard en staf, wat best soepel verloopt omdat het gevechtssysteem goed is uitgewerkt. Af en toe moest ik wel mijn subwapen gebruiken om vijanden die zich verder op het slagveld bevonden neer te halen. Dat deed ik met een soort magische flits die uit mijn staf schoot en meestal dodelijk was voor mijn vijanden. Aan het einde van het level was ik dan ook de overwinnaar en liet een fragment uit de film zien wat ik bereikt had. Dat alles zorgt ervoor dat je direct mee wordt gezogen in de game.

Maar je kan ook met andere personages strijden in deze game, zo heb je bijvoorbeeld beschikking over de standaard personages, Gimli, Legolas, Aragorn, enzovoorts tot je beschikking. Al moet je er wel nog een paar vrijspelen tijdens het spelen van de game. Dit gaat gepaard met het uitvoeren van makkelijke tot moeilijke opdrachten die je de film zelf laten beleven. Natuurlijk zal je af en toe eens opnieuw moeten proberen om een level te voltooien en dat zorgt ervoor dat je de nodige uitdagingen krijgt voorgeschoteld en de game niet te eentonig wordt.

De wapens die je natuurlijk niet kan missen tijdens het uitvoeren van die levels, variëren van bijlen, zwaarden, pijl-en-boog enzovoorts. Dat hangt af van welk personage je verkiest te gebruiken om dat level mee te spelen. Gimli heeft bijvoorbeeld als hoofdwapen een bijl en als subwapen een hele hoop minibijltjes. Legolas heeft dan weer twee zwaarden als hoofdwapen en pijl-en-boog als subwapen. Natuurlijk wordt het eentonig en saai als het bij dat bleef, maar daar hebben ze gelukkig ook aan gedacht bij deze game. Je kan combo's uitvoeren die meestal veel krachtiger zijn dan de standaard aanvallen en er ook nog eens heel indrukwekkend uitzien, maar daar stopt het niet bij. Je kan met de ervaringspunten die je verdient namelijk nieuwe aanvallen aankopen, al moet je daarvoor wel het vereiste level voor hebben. Ik heb sommige levels meermaals uitgevoerd om aan het vereiste level te raken voor een bepaalde aanval.

Wat dit alles nog leuker maakt is het feit dat je door computergestuurde teamgenoten wordt geholpen en dat doen ze ook daadwerkelijk. Als ze merken dat je even in de problemen komt, dan zullen ze niet aarzelen om in te grijpen. De AI van je teamgenoten is dus van een respectabel niveau, al kan dat van sommige vijanden niet gezegd worden. Zij reageren soms amper of niet als je dicht bij ze in de buurt komt en zoeken ook geen dekking als je ze aanvalt met je subwapen. De bazen zijn op hun beurt wel wat slimmer en vallen net wat doordachter aan en weten ook het juiste moment daarvoor te kiezen. Ik heb dus bij momenten zelfs moeten nadenken om te beslissen wat ik het beste deed bij deze wezens. Maar wie niet waagt, wie niet wint, dus heb ik soms eens gewoon wat geprobeerd. Dat liep soms goed en soms slecht af, het is dus een kwestie van lef en slim handelen bij deze bazen.

Maar ik kom nog eens even terug op die teamgenoten, die hoeven niet altijd computergestuurd te zijn. De game bevat namelijk een multiplayer mode waarbij je samen met een paar vrienden, kennissen of familie aan het verhaal kan beginnen. Ik heb er vaak een wedstrijdje van gemaakt, door één van mijn vrienden uit te dagen. Dit deed ik door te zeggen dat ik zeker wist dat ik meer vijanden kan verslaan. Meestal liep dat dan uit tot een vriendschappelijke slachtpartij. Je kan dus eigenlijk zelf nog voor wat extra speelplezier zorgen als je een beetje creatief bent.

De gameplay is dus zeker goed, maar is de gameplay ook voldoende ondersteund door de grafische stijl en de muziek? Wees daar maar zeker van. Grafisch ziet het er zeker redelijk goed uit en de korte fragmentjes uit de film geven het geheel nog wat extra glans. Het geluid is van een onberispelijk niveau en daar zal iedereen het over eens zijn. Ze maken namelijk gebruik van de originele soundtracks uit de film die goed geïntegreerd zijn in de game en je de sfeer laten beleven die bij deze game hoort.

Genoeg nu over wat goed is uitgewerkt, een game moet ook zijn minpuntjes hebben en dus ook deze game. Eigenlijk is er maar sprake van één groot minpunt en dat is de camera. Die staat bij momenten zeker niet op de juiste plaats en hindert dan ook af en toe de gameplay. Zeker als je wordt aangevallen door iets dat je niet eens kan zien. De speelduur van de singleplayer had ook wat langer mogen zijn. Je bent na een dagje gamen namelijk al door heel de singleplayer heen, wat eigenlijk te voorkomen was. Al zijn deze minpuntjes niet onoverkomelijk en je zal zeker het nodige plezier beleven aan de game.

Conclusie en beoordeling

None

De game zal de fans van de film zeker weten te boeien en zelfs non-fans zullen deze game wel kunnen appreciëren. Het weet de gamer geboeid te houden ondanks de vervelende foutjes die de game bevat. Het biedt ook de nodige informatie die je nodig hebt om het verhaal te kunnen volgen, als je de film niet gezien zou hebben. Al bij al is het dus zeker een game die aan te raden is voor het grootste deel van de gamers en zij zullen er dan ook geen spijt van hebben als ze de game een kans geven.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Aangename gameplay
 • Redelijke graphics
 • Originele soundtrack
 • Leuke multiplayer
 • Veel combo's mogelijk
 • Verhaal wordt grotendeels nageleefd
 • Minpunten
 • Soms slechte AI
 • Slecht camera standpunt (soms)
 • Korte duur van Singleplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Van deze game had ik al een filmpje gezien op de Japanse PSS. Ik ben om eerlijk te zijn een beetje uitgekeken op die Tactische RPG's!!

 • Ik vind dit echt drie keer niks, kan er niks anders van maken.

 • Deze game is een echte timesink.

  De Disgaea liefhebber is hier weer uren zoet mee ondanks de PS1 sprites. Geweldige humor.

  Zelf heb ik m geïmporteerd, maar heb m weer verkocht omdat ik er simpelweg de tijd niet voor heb.

 • kan wat zijn …

 • Goede game met erg veel diepte. Alleen tijdrovend. Ik heb de game geïmporteerd en voor een leuk bedrag wil ik hem ook wel verkopen.

 • Toffe game, ik vermaak me er nog steeds mee!

 • Ik heb deeltje 1 en 2. Deel 1 het langst gespeeld. Bij deeltje 2 was ik iets sneller klaar omdat ik altijd tussen games wissel met spelen. Aangezien ik veel te veel koop besteed ik dus eigenlijk te weinig tijd met een dezelfde game, zucht.  Deeltje 3 wil ik zeker hebben. Het past perfect bij de verzameling, laat de RPG's maar komen. Met White Knight Chronicles erbij en uiteindelijk ooit FFXIII ben ik weer blij!!  Qua graphics misschien niet een topper maar daarentegen zeker niet vervelend om te spelen. Zo diepgaand, heb er al zin in!! • PSN game toch?  De enige rpg die ik wil is ffxiii

 • Deze game ga ik aanschaffen :) Wordt een topper

 • ken de game niet

 • Nog nooit van die game gehoord…

 • deze game zegt me niets

 • ken wel mensen die 'm al hebben, en ze vinden het een goede game. ik heb nog nooit een disgaea gepseelt, dus ook geen ervaring

 • ik had ook nog nooit een digaea game gespeelt, maar deze is wel gaaf!(ik heb hem geimporteerd)

 • Ik heb nog nooit een disgaea gespeeld, en dat ben ik ook niet van plan

 • Ik zie het net zo zitten, maarja daar koop je ook geen pak melk van.

 • Jamie 'Nuts' Nooten Geplaatst op 8 januari 2009 om 13:50 1.014 PSN game toch?  De enige rpg die ik wil is ffxiii

  dit ben ik met je eens
 • @Jamie 'Nuts' Nooten: Nee, gewoon retailgame die Square Enix hier gaat uitgeven.

 • Deze game hadden ze beter voor de psp kunnen maken zeg waardeloos.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren