1. TAXI 3: Extreme Rush (PC)

TAXI 3: Extreme Rush (PC)

Sinds het succes van Need for Speed: Underground zie je overal straatraceklonen uit de grond opspringen die proberen mee te liften op het succes van dit genre. De ene game doet dit goed, de ander doet het minder. Taxi 3: eXtreme Rush is ook zo'n game die tot NFS:U kloon gerekend kan worden. De vraag is echter of het tot de goede- of de slechte klonen behoort.

Als je het spel opstart krijg je een uiterst merkwaardig openingsfilmpje. Jij bent een taxichauffeur en tijdens een bezoek aan een restaurant wordt je mooie taxi gestolen. Geen probleem, toch? Even de verzekering bellen en alles zal wel weer op zijn pootjes terechtkomen. Maar nee, waarom voor de standaardoplossing kiezen als je ook kunt straatracen om je taxi terug te krijgen? Je leven wagen is immers veel leuker dan even een telefoontje plegen en wat papieren invullen. Waarom ontwikkelaar Team 6 er in vredesnaam voor heeft gekozen om zo'n verhaal aan de game toe te voegen is mij een raadsel. Maar ach, het verhaal mag dan werkelijk nergens op slaan, bij een racegame gaat het om het racen en niet om de motieven die de coureurs hebben dus ik zal maar een oogje dichtknijpen.

De opzet van Taxi 3 is vrijwel identiek aan die van NFS:U. Je begint als een arme taxichauffeur zonder respect en krediet en moet er voor zorgen dat andere straatracers tegen jou gaan opkijken door races te winnen. Dit doe je in vrij standaard modes die wederom zijn afgekeken van NFS:U. Denk bijvoorbeeld aan een normale straatrace, een dragrace, een tijdrit of een klein toernooitje dat gaat over drie races. Win je een race, dan krijg je wat centen die je kunt besteden aan een nieuwe auto en mag je het tegen iets snellere coureurs opnemen. Heb je een leuke beginauto gekozen en besloten wat voor race je wilt houden dan begint de kwelling pas echt. Al vanaf het startschot rollen de tranen van pure ellende over je wangen. Het valt al gelijk op dat Taxi 3 juist hét element mist dat cruciaal voor een goede racegame is: snelheid. Bij een goede racegame krijg je het gevoel dat je in je stoel gedrukt wordt en ga je juichen als je auto op de topsnelheid zit. In Taxi 3 is dit zoals wel duidelijk is niet het geval. De snelheid van de game zat kennelijk verstopt in de taxi want het is werkelijk nergens meer te bekennen. Ik kreeg af en toe het vermoeden dat ik in een veredelde Fiat Panda reed en dat de snelheidsmeter kapot was want het leek werkelijk nergens op. Nooit heb je het gevoel dat je echt in een racewagen zit en nooit heb je het gevoel dat diezelfde wagen zojuist de 200 km/h heeft gepasseerd.

Hier blijft het echter niet bij. Ook de AI is werkelijk dramatisch. Taxi 3 speelt zich af in Londen en iedereen weet wel dat daar aan de linkerkant wordt gereden. Het verkeer doet dit ook keurig en houdt zich netjes aan de verkeersregels. Het probleem zit hem bij de coureurs waarvan het verstand blijkbaar niet op de goede plaats zit want ze blijven lekker rechts rijden. Het leuke is dat ze ook een vooraf vastgestelde route volgen en het dus niet nodig vinden om aankomende tegenliggers te ontwijken. De gevolgen spreken voor zich denk ik. Je hoeft maar een meter rechts van je te kijken en je ziet alweer een coureur die frontaal op een tegenligger botst en het is dan ook geen kunst om een race te winnen. Het dieptepunt was toch wel toen ik een simpele "rij-van-A-naar-B-en-weer-terug" race aan het rijden was en ik een van mijn concurrenten vol op een tegenligger zag botsen waarna de auto van de coureur metershoog in de lucht vloog, van het parcours af verdween en ook niet meer terugkwam. De race won ik dan ook met een straatlengte voorsprong op diegene die letterlijk de baan was afgevlogen. Ik wist niet of ik dat moment moest huilen of lachen, maar erg was het wel.

Gelukkig zit er nog een héél klein beetje originaliteit bij Team 6 want een creatieveling heeft bedacht dat Taxi 3 een schademodel moest hebben, in tegenstelling tot het grote voorbeeld. Helaas lijkt dit schademodel helemaal nergens op en voegt het ook totaal niets toe aan de gameplay. Of je nu op je rechter bumper geraakt wordt of op je deur, de deuk zit altijd op dezelfde plek. En wanneer je zelf tegen iets aanbotst gaat standaard je motorkap open die ook op een willekeurig moment, als het gebrek aan zicht je genoeg heeft geirriteerd, weer dichtgaat. Verder maakt het totaal niets uit of je met een splinternieuwe auto rijdt of met een compleet ingedeukt wrak, de snelheid van de auto zal altijd gelijk blijven. Ik zou dan ook Team 6 willen adviseren dat als ze een schademodel in een game stoppen dit ook goed moeten doen en compleet moeten afwerken en niet het gedrocht dat ze er nu van hebben gemaakt.

Het enige voordeel van Taxi 3 is misschien dat het voor een budgetprijs in de winkel ligt. De vraag is echter of het niet beter is om je geld gewoon weg te gooien, want dan hoef je tenminste niet al deze ellende te doorstaan. Team 6 zou zich dan ook diep moeten schamen dat ze dit wanproduct überhaupt op de markt durven te brengen. Ga je op een regenachtige dag naar de winkel om een straatracer te kopen, loop dan alsjeblieft voorbij het rek waar Team 6 in staat en koop een spel als Need for Speed: Underground of Midnight Club 3, daar kun je tenminste nog wat plezier aan beleven.

Conclusie en beoordeling

None

Taxi 3: eXtreme Rush is een wanproduct dat nooit het levenslicht had mogen zien. De game mist alle elementen die een goede racegame nodig heeft en het is dan ook verstandig om ver van dit "spel" weg te blijven. De enige reden dat ik dit spel nog een 2 geef is omdat het kerstavond is en ik in een goede bui ben.
2
Score
20
Score: 20
 • Pluspunten
 • Ehm...
 • Tja...
 • Minpunten
 • Slecht
 • Slechter
 • Slechtst

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Netjes…topgame ook !

 • dubbelpost

 • Dat is uh.. niet niks!

  Ben waarschijnlijk de enige die 't nog niet heeft gespeeld xD

 • Wel meer lijkt mij

 • 2,8%….. Ik hoor derbij…. 1000G!!!

 • ja ik vind het logies,want tot nu toe heeft xbox alleen maar de best online sevrie,en ga nu niet liggen zeiken van fanboy wat ik heb ook een ps3 en daarom weet ik ook dat psn niet al te best werkt

 • Nice

 • Dat zijn nette cijfertjes.

 • wanneer is deze platinum / classic ?  Ik zag dat ie nog steeds 74 euro kost bij bol.com :-(

 • Ik hoor bij die 2.8 % na uurjte had ik mile high club fzow =)

  Super vet spel, bijna elke dag nog flink online serieus gamen..

 • Je hebt gelijk Dreamhead. Ik ben zelf ook in het bezit van een PS3 EN een XBOX360. En word er bij psn steeds uitgegooid, terwijl het altijd goed gaat bij xblive. En zo zie je maar waar je voor betaald. Dat beetje geld voor een goede service.  En voor de mensen die dit spel nog niet gespeeld hebben en wel houden van een shooter. Dan is dit nog steeds een aanrader. Speel het spel sinds de release en spel m nog soms.  Gamertag op 360 : db Fatal Flip voor de mensen die zin hebben in een gezellig potje knallen. Moet nog steeds mijn goude AK :(


 • en terecht!

  fantastische multiplayer en ijzersterke singleplayer.

 • ik ben ook 1 van die 2,8 procent : D , wel nice 10 miljoen nice :)

 • die game is ook te goed voor woorden…

 • Ow dat laatste level op Veteran. Ik dacht al op de andere moeilijkheidsgraden moet het wel te doen zijn. Ik heb het maar een paar keer geprobeerd en het lukte me niet.

 • Airplane was echt niet moeilijk.  Na slechte 6x had ik het al gehaald. Het is gewoon een kwestie van doorrennen en schieten en vooral niet missen.

 • Ik heb de game ook nog nooit op m'n Xbox 360 gespeeld! :P

 • Zow, zow. Mooie cijfers, maar ik zit er niet bij. Toch nog eens een keer aanschaffen.

 • Mooi cijfer! Maar hoevel gamers hebben de Ps 3-versie gespeeld, dat zou ik ook wel is willen weten? :D

 • @Killer_gamerz: staat ook in het bericht hoor  ontopic: mooie cijfers, ik heb de game op de PC gespeeld. CoD 4 is het echt meer dan waard om door zoveel mensen gespeeld te worden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren